Направи си сам полилей

Привидно неусложнена операция - инсталиране на нов полилей - може да обърка човек, непознат за електротехник: много кабели и не е ясно какво и с какво да свържете. Ще обсъдим как да свържете полилей с различен брой рога (и проводници) към превключвателя.

Подготовка: непрекъснатост и откриване на фаза на тавана

Тези, които дори малко не се нуждаят от него с икона с електрически мрежи, останалото ще бъде полезно. Може да бъде трудно за човек, който не се занимава постоянно с електричество. За да не се объркаме, ще ви разкажем всичко по ред: как да намерим фазата (или фазите) и нулата в проводниците на тавана, какво да правим със заземяването. И тогава, като цял куп жици на полилея, се свържете с тези, които стърчат по-горе. В резултат на това свързването на полилея със собствените си ръце ще бъде лесна задача за вас.

Заземен проводник

Ако окабеляването вече е извършено, два, три или четири проводника стърчат от тавана. Един от тях е точно "нула", останалото е фаза, все още може да има заземяване.

В къщи с ново строителство или наскоро реновирани има заземителен проводник

В къщи с ново строителство или наскоро реновирани има заземителен проводник

Не винаги има заземителен проводник, само в новопостроени къщи или след основен ремонт с подмяна на електрическата инсталация. Според стандарта той има жълто-зелен цвят и е свързан към същия проводник на полилея. Ако вашият полилей го няма, ние внимателно изолираме голия проводник и го оставяме такъв, какъвто е. Не можете да го оставите неизолиран - можете случайно да го късо съединение.

Търсят се фази и нула

С останалите проводници трябва да се работи: къде е "фазата" и къде е "нулата". В старите къщи всички проводници обикновено са в един цвят. Най-често черен. Новите сгради могат да бъдат черни и сини, или кафяви и сини. Понякога присъства червено. За да не познаете по цветовете, е по-лесно да ги позвъните.

Ако имате три проводника на тавана и превключвател с два бутона на стената, трябва да имате две „фази“ - за всеки от клавишите и една „нула“ - общ проводник. Можете да се обадите с мултицет (тестер) или индикаторна отвертка (това е специална отвертка със светлина, която светва, когато има напрежение). По време на работа завъртете ключа за превключване в положение "включено" (входният прекъсвач включен табло също включени). След набиране завъртете клавишите за превключване в положение "изключено". Ако е възможно, по-добре е да изрежете машината на таблото и да свържете полилея с изключено захранване.

Пръстен за таванна тел

Непрекъснато звънене на проводници на тавана с Temter

Как да позвъните и да идентифицирате проводниците с тестер е показано на снимката. Поставете превключвателя в положение "волта", изберете скалата (повече от 220 V). Алтернативно докосвайте двойките проводници със сондите (задръжте сондите за дръжките, не докосвайте голите проводници). Двете фази не „звънят“ помежду си - няма да има промени на индикатора. Ако намерите такава двойка, най-вероятно това са две фази. Третият проводник е най-вероятно "нула". Сега свържете всяка от предложените фази със сонди към нула. Индикаторът трябва да е 220 V. Намерихте нула - в международната спецификация се обозначава с буквата N - и две фази се означават с L. Ако всички жици са от един и същи цвят, някак ги маркирайте: боя, цветен маркер, парче самозалепваща се лента. Фази - в един цвят, нула - в друг.

Работата с индикаторна отвертка е по-лесна: просто докоснете края й до голия проводник. Осветена - фаза, не - нула. Много просто.

Използване на индикаторна отвертка за намиране на фазата

Използване на индикаторна отвертка за намиране на фазата

Ако стърчат само два проводника, тогава единият е фаза, а другият е нула. В този случай има един ключ на превключвателя. Няма други опции.

Прочетете за правилата и методите за свързване на проводници в разпределителна кутия тук.

Полилейни проводници

Лесно е да свържете полилей с 2 ​​проводника: завийте единия от тях на фаза, а другия - на нула. Който и да е - няма значение. Ако на тавана има две фази и превключвателят на стената е двуклавишен, има опции:

 • Завъртете фазите заедно и свържете един от проводниците от полилея към тях. В този случай, за да го изключите, ще трябва да преместите двата бутона в положение „изключено“ и осветлението ще се включи от всеки от тях.
 • Свържете проводника към една от фазите, изолирайте другата. Тогава ще работи само един ключ. Второто е да бъде празно.

  Как да свържа полилей, ако има само два проводника? Към същите проводници на тавана без определен ред

  Как да свържа полилей, ако има само два проводника? Към едни и същи проводници на тавана без определен ред

На полилеите с много писти определено има повече от два проводника. Решихме за целта на жълто-зеленото. Това е заземяване. Ако същият проводник е на тавана, свържете се с него. С останалите също трябва да се справим.

3-жилният полилей не е много по-труден за свързване. Ако един от тях е смлян (жълто-зелен), може да бъде:

 • игнорирайте - ако проводниците от този цвят (или подобни) не са на тавана,
 • свържете към същия цвят.

Всъщност няма други възможности. Три проводника се намират главно в осветителни тела с една крушка. С две, това е остарял дизайн, с три, по-модерен, в съответствие с настоящите препоръки.

Връзка с двоен превключвател

Свържете полилей с пет, четири, три рамена към превключвател с два бутона съгласно същия принцип. От всеки от рогата има две цветни жици. Най-често това са сини и кафяви жици, но има и други вариации. За да се свържете с двоен превключвател, всички те трябва да бъдат разделени на три групи: две фази и една нула.

Свързване на полилей с пет рамена към двоен (с два бутона) ключ

Свързване на полилей с пет рамена към двоен (с два бутона) ключ

Първо, всички сини проводници са свързани заедно и са усукани добре. Това е нула. По принцип можете да вземете проводници с различен цвят - това няма значение за осветителните тела. Но според стандарта синьото означава точно "нула". Важно е само проводниците, боядисани в различен цвят, да не попаднат в усукването. На снимката по-долу можете да видите, че всички сини проводници са обединени в една група. Това е нула.

Преди да свържете полилея, проводниците се групират

Преди да свържете полилея, проводниците се групират

Сега разделете останалите на две групи. Разбивката е произволна. Една група крушки ще се включи от един ключ, а втората от друг. В полилей с пет ръце обикновено се комбинират 2 + 3, но е възможно и 1 + 4. Има и две възможности в четирите рамена - 2 + 2 или 1 + 3. Но с три крушки без опции: 1 + 2. Завъртете отделените проводници заедно. Получени две групи, които се свързват с "фазите" на тавана.

Как да свържете полилей към един ключ

Ако на тавана има само два проводника, а на полилея има много проводници, но само два цвята, всичко е просто. Завъртете всички проводници от един и същи цвят с голи части и свържете към един от проводниците на тавана (без значение кой). Съберете всички проводници от втория цвят в един пакет и ги свържете с втория таван. Схемата за свързване на полилея в този случай е показана на фигурата по-долу.

Схема на свързване на полилей към превключвател с един бутон

Схема на свързване на полилей към превключвател с един бутон

С това включване всички лампи ще светят едновременно.

Правила за кабелна връзка

При работа с електричество няма дреболии. Ето защо ние правим свързването на проводници в полилея според всички правила. Когато се обединят в една група, не е достатъчно само да ги завъртите и да завиете защитната капачка.

Свързването на проводниците от полилея и превключвателя се извършва в клемната кутия

Трябва да свържете проводниците от полилея и превключвателя в клемната кутия

Такъв обрат рано или късно ще се окисли и ще започне да се нагрява. Много е желателно да се запояват такива връзки. Ако знаете как да боравите с поялник и калай, не забравяйте да го направите. Това ще гарантира нормален контакт и връзката няма да се загрее.

Сега за това как да свържете проводниците от полилея към проводниците от превключвателя (които са на тавана). Според най-новите правила усукванията не са разрешени. Трябва да се използват клемни кутии. Повечето модерни полилеи се доставят с тях. Ако не, купете от всеки железарски магазин или дилър за осветление.

При използване на такава клемна кутия възниква проблем: усукването на голям брой проводници просто не се побира в отвора. Изход: спойка проводник към връзката (медна, едножилна или многожилна, с напречно сечение най-малко 0,5 mm2). Изолирайте добре тази връзка и вкарайте свободния край на запоения проводник в клемната кутия (не е необходим дълъг - 10 см е повече от достатъчно).

Чрез вмъкване на всички проводници от полилея в клемния блок и затягане на винтовете, цялата конструкция се повдига до тавана. Там той е предварително закрепен, след което проводниците са свързани към клемния блок в правилния ред. В този случай е важно да зададете „нули“ една срещу друга. Фазите към фазите са свързани в произволен ред.

Правилното свързване на проводници в разпределителната кутия е описано тук.

Как проводниците са разделени на полилея, как проводникът и полилеят са свързани към клемния блок - всичко това е във видеото.

Свързване на китайски полилей

Повечето относително евтини полилеи на пазара идват от Китай. Това, в което са добри, е голям асортимент, но има проблеми с качеството на електрическия монтаж. Ето защо, преди да свържете полилея, трябва да проверите електрическите му характеристики.

Първо се проверява целостта на изолацията. Те могат да бъдат сглобени в един пакет и да бъдат късо съединени към тялото. Тестерът не трябва да показва нищо. Ако има някакви индикации, имате две възможности: потърсете и заменете повредения проводник или го вземете за смяна.

Вторият етап на тестване е проверка на всеки клаксон. От рога има два проводника. Те са запоени към два контакта в патрона. Обадете се на всеки проводник със съответния контакт. Устройството трябва да показва късо съединение (късо съединение или безкрайност, в зависимост от модела).

След проверка започнете да групирате проводниците, както е описано по-горе.

Свързване на халогенен полилей (със и без дистанционно управление)

Халогенните лампи не работят от 220 V, а от 12 V или 24 V. Следователно във всеки от тях са монтирани понижаващи трансформатори и цялата схема е сглобена и готова за монтаж. Само два проводника остават свободни, които трябва да бъдат свързани към излизащите от тавана проводници. Той е свързан в произволен ред, „фаза“ и „нула“ нямат значение.

Ако полилеят е оборудван с дистанционно управление, към трансформаторите се добавя контролен блок. Връзката е същата: има два проводника, които трябва да бъдат свързани към тези на тавана. Третият проводник, идващ от другата страна (той е тънък) е антената, чрез която дистанционното управление и управляващият блок „комуникират“. Този проводник остава вътре в стъклото такъв, какъвто е.

Как да свържете полилей с дистанционно управление, вижте следващото видео.

Подобни публикации
Коментари 74
 1. Алексей
  16.05.2016 г. в 14:43 - Отговор

  Просто разкошна статия, сложете всичко на рафтовете. Много благодаря!)

 2. Майкъл
  21.09.2016 г. в 06:17 - Отговор

  Благодаря на автора за статията. Дъвчени 5 точки.

 3. гръмотевици и светкавици
  26.03.2017 в 17:58 - Отговор

  Търсих толкова подробна статия, но само отново усукване и винтове, отслабващи с времето. Втулката е добър вариант, но как да свържете 5 неутрални проводника с нея? Завийте го отново и го натъпкайте в ръкава? Wago разглежда въпроса за миниатюрния тройник. Тези. той е подобен на удължителен кабел за 6 гнезда, в който включваме настолна лампа, нагревател, телевизор, музикален център, презареждаме мобилен телефон например или „6 крушки“. Но в интернет има толкова много противоречива информация за Уаго и липсата на недвусмислена и подробна информация на официалния уебсайт, че те сякаш задържат нещо нарочно. Че отново избрах ръкави NShVI +, но не виждам ръкави с 6 крана.

 4. Владимир
  07.03.2017 в 06:23 - Отговор

  Бих добавил съвет, че е за предпочитане да свържете неутралния проводник към резбованата част на държача, тъй като понякога крушката на крушката пада от основата и трябва да извадите останалата част с клещи или ръце. И ако забравите да изключите превключвателя и ако фазата е на резбовата част, тогава можете да получите под напрежение

  • Администратор
   07.03.2017 г. в 07:19 - Отговор

   Прав си. Благодаря за разяснението.

 5. Владимир
  02.12.2017 в 09:22 - Отговор

  Здравейте! Имам няколко въпроса относно полилеите, произведени в Китай, за начало два от тях:
  1 - възможно ли е да заменим халогенните лампи с LED?
  2 - възможно ли е да се заменят 12 V лампи с 220 V, като се изключат трансформаторите от веригата, разбира се?
  Останалите въпроси относно връзката директно, след вашия отговор.

  • Администратор
   12/02/2017 в 16:10 - Отговор

   Лампите могат да бъдат заменени, но лампите трябва да са 12 V. Замяната на 220 V не е възможна, тъй като всички компоненти са проектирани за ниско напрежение.

 6. Владимир
  03.12.2017 в 11:25 - Отговор

  Благодаря ти. За какви компоненти говорим? Окабеляване вътре в полилея?

 7. Константин
  13.12.2017 г. в 09:34 - Отговор

  Благодаря ви, не бях електротехник, но инсталирах полилей)

  • Администратор
   13.12.2017 г. в 09:45 - Отговор

   Отлично ... страхотна си

 8. Даниел
  14.12.2017 г. в 15:46 - Отговор

  Кажи ми, преместих се в нова сграда, там стърчат 4 проводника.
  Превключвателят е двуклавишен, следователно има 2 фази, една нула и земя.
  Въпросът е, че имаме много стар полилей (антики), шест рамена и 3 сини проводника, стърчащи от него, аз съм в задънена улица.

  • Администратор
   16.12.2017 г. в 15:42 - Отговор

   Най-вероятно имате и 2 фази на полилея. Вземете тестера и позвънете на проводниците по двойки, които минават от полилея (тестерът е в позицията за набиране, когато докоснете сондите към проводниците, стрелката трябва да се отклони, след което казват, че проводниците "звънят"). Би трябвало да е така: с един от проводниците и другите ще звънят. Този проводник ще бъде "неутрален" или "нулев". Другите две са фази. Тези две фазни жици не трябва да звънят помежду си. За да различите тези проводници, обозначете ги по някакъв начин. Например, залепете парче маскираща лента към неутрални или нарисувайте ивици с маркер / лак за нокти. Когато свързвате полилея към превключвателя, свържете неутралата към неутралата, фазните проводници към фазните проводници.

 9. юри
  29.12.2017 г. в 14:53 - Отговор

  L L1 © N - таванна лампа

  Синьо, кафяво, зелено - от тавана.

  Превключвател с два бутона. Как да се свържете.

 10. Иван
  01.02.2018 в 11:49 - Отговор

  Обясниха всичко перфектно. Благодаря ти. Много е интересно да запомните и усъвършенствате знанията по физика. Ще изчакам сина си и ще го уредя с него.

 11. Любов
  07.07.2018 в 21:37 - Отговор

  Здравейте) Сглобих сама полилея с 6 рога) по ваша препоръка, но стигнах до задънена улица (свързах проводниците от рогата както трябва да са в синьо и разпределих кафявите по три), но сега е НЕОБХОДИМО да свържете всичко това в един ГОЛЯМ проводник, от който излизат САМО два тънки сини проводника и кафяво се нуждая от цялото синьо до синьо кафяво до кафяво и след това просто да го разширя във веригата и да го докарам до проводниците на тавана, където и да го свържа към разпределителната кутия), но тогава всички светлини на двойния превключвател ще бъдат включени? Моля, помогнете ми как да го направя ПРАВИЛНО

  • Администратор
   08.08.2018 в 10:20 - Отговор

   Ако имате превключвател с два бутона, на тавана трябва да има три или четири проводника - две фази и нула (четвъртият е заземен). На полилея трябва да има три снопа: един общ от сини проводници, два от кафяви. Свържете синия лъч с неутралния, кафявия на фази (без значение кой). Ако има заземяване - то е отделно от зеления проводник За по-голяма яснота добавих видео. Вижте, може би ще е по-ясно. Само след проверка на фазите на тавана, преди да свържете полилея, изключете захранването (по-добре е да използвате автоматична машина на екрана или да развиете щепселите, ако окабеляването е старо).

   Какво стои зад вашия ГОЛЯМ проводник? От къде е той?

 12. Дмитрий
  09.03.2018 в 13:31 - Отговор

  Здравейте, само 2 жици стърчат от полилея с 5 рамена.И на тавана 4 има двоен превключвател, как да свържете всичко това?

  • Администратор
   10.03.2018 в 23:27 - Отговор

   В този случай ще бъде възможно да се свържете само с един от клавишите. Фазовите проводници могат да бъдат свързани на тавана (проверете с тестер). Свържете един от проводниците на полилея към тях (без значение кой). Намерете неутрал на тавана и свържете втория проводник от полилея към него. Изолирайте останалото (земята). С тази опция ще трябва да изключите и включите два клавиша веднъж. Ако това е неудобно, използвайте един от фазните проводници и изолирайте другия (много внимателно с него, с изключена машина на таблото).

 13. Вячеслав
  05/05/2018 в 15:18 - Отговор

  Здравейте. Кажете ми какъв проводник може и трябва да се използва за свързване на прожектори? Имам предвид частта от окабеляването, която минава след разпределителната кутия директно към лампите в тавана?
  Връзката ще бъде обратна.

  • Николай
   07.07.2018 в 13:21 - Отговор

   Препоръчвам да използвате трижилен меден кабел NYM-J 3 × 1,5 - можете да го закупите в Leroy Merlin на цена от около 32 рубли на метър. Буквата J в маркировката показва наличието на жълто-зелена сърцевина в кабела.

   Относно връзката с цикъл. Тук трябва да решите дали ще правите връзки според GOST или не.
   ГОСТ 50571-5-52-2011 параграф 526.5 „Връзките на проводници (не само терминални, но и междинни връзки) трябва да се правят в корпуси, например в разпределителни кутии, контролни шкафове или в оборудване, ако производителят е предоставил място за тази цел. Оборудването трябва да осигурява устройства за свързване на проводници или място за инсталиране на свързващо устройство. Проводните уши трябва да бъдат поставени в обвивка ".

   Факт е, че често при свързване на осветителни тела с контур се използват клемни блокове WAGO. В тази ситуация всеки прожектор ще изисква три клемни блока, докато връзките няма да са в разпределителните кутии.

   Струва ми се, в идеалния случай, за всяка лампа трябва да има отделен проводник от разпределителната кутия. Ако осветителните тела са инсталирани в баня (мокро помещение), разпределителната кутия трябва да бъде поставена извън тази стая.

 14. Павел
  07.09.2018 в 01:54 - Отговор

  Добър вечер! Кажете ми, моля, имам три бели проводника, излизащи от полилей с 3 рамена. На тавана има 3 проводника, 2 фази 1 нула. Превключвател с 2 ключа само 2 проводника преминават от превключвателната кутия към него. Фаза и нула. Възможно ли е някак си без тестери
  използвайки метода за избор, свържете полилей за 2 + 1. Благодаря предварително

  • Администратор
   12.07.2018 в 08:22 - Отговор

   Здравейте! Възможно е без тестер. Свържете се без определен ред. Очевидно вашият полилей е сглобен за 2 + 1. И така какво и къде да свържете - няма разлика. Но ако полилеят е скъп, би било по-добре да проверите какво са направили производителите там ...

 15. Дмитрий
  18.07.2018 в 16:51 - Отговор

  Здравейте. Такъв проблем има два проводника от полилея и три проводника в превключващата кутия. Една фаза, две нули. Свързвам вазата и нулата към превключвателя, индикаторът показва две фази, сменям проводниците, понякога и трите фази показват

 16. Виталий
  11.11.2018 в 17:14 - Отговор

  Здравейте, кажете ми полилей за 5 рога от всеки рог излизат 2 проводника - фаза и нула, медни жици. За да се съберат всички фази и нули без усукване и да се вмъкнат в терминалния блок на вагона за 5 позиции. Възможно ли е 5 фазни проводника в един терминал и 5 полюса в друг вмъкнете клемния блок? и такъв въпрос все още са основните контакти, които минават в кабела по фазата на полилея и нула как да се свържете с тези клемни блокове? може ли една фаза да бъде хвърлена в клемния блок с фази и нула към клемния блок с нули.оказва се, че в един терминал може да има два контакта? Благодаря за отговора!

  • Администратор
   11.11.2018 в 18:00 - Отговор

   Здравейте! Кабелите от клаксоните могат да бъдат свързани, както казахте. Но трябва да има два терминални блока. Единият е за фазови проводници (5 от клаксоните + фаза от превключвателя), вторият е за неутрални проводници (също 5 проводника от клаксоните и един от тавана). Фаза и нула не могат да бъдат изтласкани в една клема.

 17. Виталий
  11.11.2018 в 20:05 - Отговор

  Разбрах ли правилно за пояснение - оказва се, че в клемния блок за 5 вагови контакта изтеглям 5 фазови контакта от клаксоните и там мога да осъществя фазов контакт в един от терминалите към контакта, така че се оказва, че 2 контакта ще бъдат затегнати в едно положение? Това е позволено, че 2 контакта ще бъдат затегнати в едно положение? благодаря за отговора!

  • Администратор
   11.11.2018 в 20:40 - Отговор

   Искаш да кажеш, че в една клетка ще има два проводника? Това е възможно, макар и да не се препоръчва. По-добре е да намерите терминален блок с голям брой контакти (ако решите да вземете Vago, те имат 8 контакта). Но трябва да има задължително два отделни клемни блока - за фазови проводници и нула. Чертежът е схематичен, съжалявам за качеството.

   Трябва да е така

 18. Виталий
  11.11.2018 в 20:54 - Отговор

  Да, имам предвид, че в една клетка ще има два проводника.Да, ясно е, че трябва да има два отделни клемни блока, единият за фазите, а другият за неутралния.Благодаря за отговорите)!

 19. Александър
  11.01.2019 в 22:53 - Отговор

  Искам да задам въпрос? Ако от тавана се извадят два жълто-зелени проводника и два сини проводника, светлината се свързва с два сини и светлината на изключването на един от бутоните на двойния превключвател. Разглобяването на превключвателя намери стандартна връзка, от една фаза до две, и изхода на тавана, една фаза на синия проводник.
  Не мога да разбера нищо, т.к. за първи път се сблъсках с това.
  Може би знаете нещо, кажете ми ??? ..

  • Администратор
   15.01.2019 в 13:10 - Отговор

   Описахте нещо неразбираемо ... Или може би сте извадили няколко жици от някъде, но не сте сложили ключа?

 20. Александър
  18.01.2019 в 13:03 - Отговор

  Здравейте. Имам такава ситуация: свързах полилея, както се очакваше, в 2 фазови групи и една нула. Но на тавана се натъкнах на това. че има две нули и една фаза. Как да осъществите връзка с два клавишни превключвателя?

 21. Арсен
  20.01.2019 в 18:48 - Отговор

  здравей такъв въпрос, свалих полилея, за да го измия и тогава се появи проблемът! на самия полилей има 3 проводника, въпреки че са от един и същи цвят, но един проводник върви отделно, това е (нула)! но с тавана проблемът е в окабеляването са старите три проводника от бял цвят (все още съветски окабеляване) и затова го проверих с индикаторна отвертка и показва, че един проводник е фаза, а два нула (светлината на отвертката не свети)! това наистина ли може да е? защото ако объркате проводниците, получавате късо

  • Сергей
   28.01.2019 в 11:06 - Отговор

   Ако разбрах правилно, тогава полилей за превключвател с два бутона. Ако всичко е направено правилно, тогава при включване трябва да има нула на един проводник, на две фази. Във вашия случай превключвателят прекъсва нулата и фазата отива директно към полилея. Всъщност в тази ситуация няма нищо необичайно. Що се отнася до късото съединение, не мога да разбера откъде може да дойде, дори ако проводниците са смесени.

  • Администратор
   28.01.2019 в 12:55 - Отговор

   И се опитайте да го измерите с тестер ... може би някой от "неизгорелите" е заземен?

 22. Александър
  27.01.2019 в 14:33 - Отговор

  Искам да задам въпрос: в LED полилея Eurosvet 90081/8 проводниците от 3 трансформатора са свързани към някои
  кутия, обвита в свиване, от която излизат кафяви, сини и черни жици. Когато мрежата е свързана с първите два проводника, целият полилей свети. За какво служи черният проводник и къде да го свържете?

  • Администратор
   28.01.2019 в 12:53 - Отговор

   Може би черно - земята? Ако нямате заземяване, просто го огънете и изолирайте, така че оголената жица да не стърчи.

 23. Марина
  08.02.2019 в 09:48 - Отговор

  Кажете ми, на тавана има два проводника, превключвател с един ключ. На полилея има три проводника: бял, син, черен. Кажете ми схемата за свързване.

  • Евгений
   09.02.2019 в 01:10 - Отговор

   Трябва да разберете, че полилеят не е светодиоден? Очевидно един проводник е неутрален, два са фазови. Европейските производители имат синя неутрална жица. Е, по-добре е да звъниш. Тъй като превключвателят е с един ключ, неутралният проводник на полилея е свързан с нула, а другите два са усукани заедно и свързани към фазата, преминаваща през превключвателя.

 24. Олга
  22.02.2019 в 22:37 - Отговор

  Добър вечер! Моля, кажете ми как да свържа интелигентната LED лампа Xiaomi Mi Yeelight, ако на тавана има три проводника "фаза, нула и земя, а лампата има само два входа за проводници L и N. Какво да правя със заземяването?

  • Владимир
   23.02.2019 в 22:12 - Отговор

   Просто изолирайте земята.

 25. Dimimtry
  27.02.2019 в 17:54 - Отговор

  Моля, кажете ми как да свържа полилей с 6 рамена към 2-ри превключвател, ако има само 2 проводника на тавана, фаза и нула ???

  • Евгений
   01.03.2019 в 22:18 - Отговор

   Необходимо е да се види дали има възможност за "намиране" на липсващия проводник. Ако не, тогава можете вместо превключвателя поставете димер - можете плавно да регулирате осветлението. Ако полилеят има LED лампи, тогава при закупуване на димер е по-добре да се изясни дали е подходящ за LED лампи или не.

 26. Александър
  03.04.2019 в 16:55 - Отговор

  От тавана има 2 проводника, полилей с 3 проводника. Как да се свържете? Благодаря ти.

 27. Константин
  19.06.2019 в 20:34 - Отговор

  Здравейте. Днес реших да сменя полилея, в тавана има два проводника, 3 в полилея (със заземяване), нямам отвертка, затова се опитах да се свържа чрез въвеждане (по-късно намерих сайта ви и пробвах метода ви). Едва сега се сблъсках с проблем, без значение какви проводници свързвах с новия полилей, той все още нямаше да светне. Реших да сложа стария, със сигурност (помислих си), но и той не се включи. Така че дори не знам какво да правя. Проводниците в тавана са бели, в полилея те също са монохромни. Двоен превключвател, свързан към осветлението в двора, единият превключвател трябва да включва осветлението в двора, вторият в кухнята, аз полилея. в кухнята.

  • Владимир
   20.06.2019 в 19:11 - Отговор

   Индикаторната отвертка, поне най-евтината, винаги е най-удобна. Първо, трябва да намерите фазата, останалите по пътя.

 28. Елена
  24.06.2019 в 15:16 - Отговор

  Здравейте! Полилеят с три рамена е разглобен. За всеки рог има два проводника, син и кафяв, а за два рога жиците са били усукани (синьо и кафяво), а за третия рог жиците са били, като че ли, за оголване, черупката е прерязана и леко изместена напред но те трябва да бъдат свързани към два проводника, съответно към синия и кафявия, те също имат проводници за отстраняване, черупката е отрязана и изместена леко напред. Така че аз седя и страдам. Защо два рога имат изходни проводници помежду си в усукване, а на третия рог на проводника под почистване !!! ??? Е, второто мъчение, как да свържа всичко ??? Благодаря предварително за отговорите.

  • Николай
   25.06.2019 в 22:47 - Отговор

   Честно казано, не разбрах всичко, но добре. Ако говорим за обикновен полилей, предназначен за 220 V крушки, тогава трябва да свържете проводниците от трите рога паралелно - усучете три сини проводника и три кафяви проводника заедно. След това можете да свържете проводниците от превключвателя с един бутон.

 29. Елена
  24.06.2019 в 16:03 - Отговор

  Ще добавя, че превключвателят е еднофазен. Веднага на три лампи. Лошо е, че снимката не подрежда всичките ми проводници. (((

 30. Елена
  26.06.2019 в 19:14 - Отговор

  Благодаря. Разбрах го вече)

 31. Дмитрий
  30.06.2019 в 17:15 - Отговор

  Добър ден, кажете ми, моля, полилей с три рамена и има два черно-бели проводника за всеки клаксон (коя фаза и нула?) Плюс отделно жълт, има и два кафяви и сини проводника в тавана ... как да се свържете?

  • Николай
   01.07.2019 в 12:43 - Отговор

   Жълтото е ясно заземяване, няма къде да го свържете. Завържете три черни проводника и три бели проводника заедно. В произволен ред свържете захранващите проводници, идващи от тавана, към двете получени завъртания. След като проверите работата на полилея, развийте една крушка и проверете с индикаторна отвертка, че фазата е на централния език на патрона. Ако случаят не е такъв, сменете захранващите проводници. Това се прави от съображения за безопасност - ако полата на патрона е под напрежение, има по-голяма вероятност да го докоснете с ръка, например при смяна на лампа със счупена крушка.

 32. Павел
  12.07.2019 в 23:49 - Отговор

  Добър ден. Обяснете на глупав, от гледна точка на електротехник, човек ситуацията.Превключвател с два бутона, три проводника от тавана, син - лампата на отвертката е изключена, жълто-зелена и сива - лампата е включена. Означава синя нула и жълто-зелена и сива фаза?

  • Евгений
   13.07.2019 в 19:41 - Отговор

   Жълто-зелено трябва да е нула, но те биха могли да бъдат объркани по време на инсталацията. Лично аз бих взел 220V крушка и внимателно да я свържа първо между синьо и сиво, а след това между синьо и жълто-зелено. Така че можете да разберете всичко със сигурност. Факт е, че индикаторната отвертка може да реагира на смущения.

   • Павел
    15.07.2019 в 20:58 - Отговор

    И какво ще се случи, ако жето-зеленото, като в приказка, се окаже нула?

 33. Дима
  27.08.2019 в 00:48 - Отговор

  Здравейте!
  Кажете ми, ако има 4 проводника от тавана, сред тях няма жълто-зелено. Как да разберем кое е нула и кое заземяване?

  • Администратор
   27.08.2019 в 07:43 - Отговор

   Ако има прекъсвач, вземете каквото и да е натоварване. Една крушка например. Вероятно сте открили фазовите проводници. Довеждаме фаза към единия контакт на лампата, неизвестен проводник към другия. Ако е нула, лампата просто ще светне. Ако е "заземен" - прекъсвачът ще работи.
   Вторият начин да се определи къде е нула и къде е фазата - когато захранването е напълно изключено, звънете проводниците към земния извод (щранг на водопровода, тялото на щита, но докоснете почистената зона от метал без боя и ръжда). Телът, който „звъни“ (показва къс), ще бъде заземен. проводник с почти никакви показания е неутрален (нула).

 34. Олег
  22.09.2019 в 13:08 - Отговор

  Добро време на автора, администратора и посетителите!
  Голяма молба за помощ за справяне с не съвсем стандартно решение.
  Апартамент в къщата от серията PD-4. Къщата е построена в края на 90-те.
  В наличност:
  1. Един аматьор с опит на примитивни връзки.
  2. Една стара и вярна контролна отвертка с лампа в дръжката.
  3. Един превключвател (защо не превключвател?) Legrand Valena двуклавишен.
  4. Гнездо за превключвател с 5 проводника - един син, един бял, три .. весел .. кафяв, единият от които е изолиран от неизвестен електротехник с различна черна електрическа лента.
  5. Гнездо за полилей на тавана с три кафяви проводника (без други), два от които са свързани към контакт с електрическа крушка, а един е изолиран.
  6. Полилей от IKEA за 5 рамена със сдвоени 2x3 конектори нула / фаза / земя.
  7. Счупен шаблон.
  Можете ли да ми кажете как да комбинирам всичко това в работеща конфигурация?
  Благодаря предварително!

 35. Иля
  20.12.2019 в 12:18 - Отговор

  Добър ден,

  Нуждаете се от помощ за инсталиране на полилей на двоен ключ.
  В тавана има три проводника: син, кафяв, зелен.
  Полилей 7 клаксони, искам да включа 4 + 3.
  Клечката е както следва:
  на усукванията на рогата - ясно е, сините са всички заедно, кафявите ги усуквам 4 + 3. Оказва се три обрата.
  Но тогава трябва да свържа тези усуквания към проводника в полилея, който отива в тръбата към тавана, а в проводника има три жила, едното от които е земята и това ядро ​​вече е завинтено към тялото на полилея, остават два проводника - син и кафяв.
  Въпрос: как да свържа трите си усуквания с тези два проводника, за да работи полилей с 2 ​​ключа?

  Благодаря Ви предварително за отговора.)

  • Евгений
   20.12.2019 в 17:05 - Отговор

   Нека помислим логично 🙂 Нула излиза от тавана и двуфазни проводници, свързани към превключвателя. Съответно, те трябва да бъдат свързани към нула на полилея и натоварвания от три и четири лампи. Необходима е обща жица, излизаща от полилея. Развийте заземяващия проводник от полилея и го завъртете на нула, т.е. завийте до усукване със сини проводници. Факт е, че все още няма да бъде възможно заземяването на полилея, тъй като за това от тавана трябва да излезе четирижилен кабел.

 36. Игор
  24.12.2019 в 14:21 - Отговор

  Здравейте. въпросът е: имаме изход на тавана, три проводника 2 черни и един син (стар самопал). имаме допотопен полилей с три рамена (окабеляването е скрито в кутията на полилея), от централния щифт на който излизат три бели проводника (2 тънки и 1 дебел).Как да залепите тази бъркотия на тавана? Ще намеря фазов индикатор на тавана, и какво от това? Двоен превключвател.

  • Владимир
   24.12.2019 в 15:07 - Отговор

   Ако полилеят е с три рамена, тогава логично всички крушки светят едновременно, т.е. полилеят е проектиран да бъде свързан чрез превключвател с един бутон. Ако случаят е такъв, тогава един от проводниците, излизащи от полилея, е заземен винт, завинтен към тялото (ако тялото е метално). Трябва да намерим заземяващ проводник, може би това е дебел проводник, но може би не. Другите два проводника са свързани към товара. Желателно е фазата да преминава през превключвателя към централния пружинен контакт на патрона.

   След това трябва да погледнете какъв вид проводници излизат от тавана. Възможно е това да е земя, нула и фаза, преминаваща през превключвателя.

   • Игор
    24.12.2019 в 20:44 - Отговор

    Ув, Владимир, мисля, че не е така. Тъй като в момента виси мъртъв, от времето на динозаврите, полилей с 6 ръце, превключвател за 2 ключа. В полилей с три рамена (който е обречен да се изкачи по скелето и да бъде обесен), в неговата кутия са скрити 3 изолирани усуквания, където дебел бял проводник е смесен в един от извивките. Той не е завинтен никъде към тялото на металния полилей, той е глупаво смесен в усукването и докаран до точката на свързване. Това са пайовете, които имаме с вас.

    • Владимир
     24.12.2019 в 22:33 - Отговор

     Може би има смисъл да вземете кабел с щепсел и просто да подадете напрежение към полилея точно на пода? Изглежда, че макар полилеят да е с три рамена, но под двоен ключ. Ако е така, тогава може да свети една лампа, две или и трите. Възможно е дебелият проводник да е често срещан.

     • Игор
      25.12.2019 в 00:20 -

      добре, утре ще се опитам да го направя. Ще разгледам резултата и с ваше разрешение ще докладвам отново.

 37. Александър
  11.01.2020 в 10:39 - Отговор

  Здравейте. Съпругът беше объркан)) Необходимо е целият полилей (група 1) да свети от един ключ от два ключови ключа, а от втория ключ само част от крушките от група 1. Възможно ли е и как?))

  • Николай
   12.01.2020 в 12:13 - Отговор

   Ако всички светлини светят от един клавиш, тогава всички те трябва да бъдат включени паралелно. Заключение: трикът няма да работи. Защо изобщо беше необходима такава възможност?

   • Александър
    05.11.2020 в 09:38 - Отговор

    Здравейте. Китайски полилей, изведете 1 проводник бял, 2 проводника в сдвоен проводник отделно. Кой проводник да използвате с фраза. Превключвателят е двоен, но можете и единичен, само ако работи

    • Николай
     11/05/2020 в 12:37 - Отговор

     Логично белият проводник е нула, останалите два проводника са за свързване към двоен превключвател, т.е. те се захранват с 220 V чрез превключвател.

 38. вадим
  24.11.2020 в 12:08 - Отговор

  Здравейте, моля за помощ от знаещите и тези с опит.
  Свързах полилей (обикновен трирамен, за 2 контакта, но май е направен здраво, а не на китайски). Завих 3 сини проводника в усукване и 3 кафяви проводника в друг, през клемната кутия. Всичко е спретнато, "косата" не стърчи, тя е изолирана.
  Изваждам старата работеща "крушка на Илич", свързвам нов полилей (окабеляването от тавана е две стари, след това 1,75 мм алуминиеви проводници, изолацията е непокътната, преди това всичко е работило) - машината избива.
  Помислете: Полилеят дефектен ли е? късо до тялото? объркан в някои от рогата на фазата и нулевите проводници към патрона?
  Проверявам полилея (свързвам един рог) - той избива. Напълно се свързвам - нокаутира.
  Закачам стара крушка - тя не свети (самата крушка е нормална).
  Момчета, апартаментът е нает, почти няма инструменти, обаждането на професионалистите не е достъпно в Москва (от 2000r).
  Въпросите са:
  1) може ли проводникът да изгори в окабеляването на апартамента или в превключвателя (превключвателят изглеждаше, цялата изолация е непокътната)?
  2) Как да проверя злополучния полилей? за всеки патрон: от терминала до края на проводника и мултиметърът (без звук) трябва да даде 1 - къс? Демонтирайте всичко, проверете визуално окабеляването?
  3) може би поради брак на LED крушки (обикновени e14, 7, 5 вата, нови) бъде?
  Кажи ми моля те.

  • Сергей
   25.11.2020 в 23:43 - Отговор

   Вадим, успяхте ли да разрешите проблема? Според вашето описание изобщо не разбрах защо се опитвате да се справите с полилея, без да разберете защо старата крушка не свети? За да проверите полилея, можете да използвате контакт, т.е. вземете жица с щепсел и проверете полилея, като го свържете към всеки контакт - това ще изкара машината, което означава къса. Полилеят ще се скъси - развийте всички крушки и свържете отново.

 39. Сергей
  30.11.2020 в 23:03 - Отговор

  Здравейте, Ситуация: Нова сграда. От тавана има 4 проводника - бял, син, черен, кафяв. Свързвам бялото със синьото - лампата свети от един бутон. Свързвам черно с кафяво - лампата свети от друг ключ.Оказва се 2 фази, 2 нули, няма земя. Това е нормално?

  • Влад
   12/02/2020 в 22:02 - Отговор

   Цветовете обикновено са същите като при трифазни. Логично светлината ще свети не само когато фазата и нулата са свързани, но и когато фазата и земята са свързани. Може ли фазата да излезе на два проводника от двоен превключвател, нула и земя?

 40. Максим
  14.12.2020 в 12:31 ч. - Отговор

  Добър ден. Моля, кажете ми, полилей с шест рамена, 4 жици (жълто-зелено (земя), синьо (нула), кафяво (очевидно фаза) и черно. Черното е втората фаза? Не се получи да се разглобява и да се види къде отива черното. Благодаря предварително.

  • юрици
   14.12.2020 в 21:11 - Отговор

   Здравейте. Електрическите крушки в полилея са разделени на 2 равни части с захранване от напрежение чрез черен, кафяв или и двата проводника наведнъж. Това позволява интензивността на светлината да се променя при необходимост. С инсталирането на двоен ключ можете да включите 3 или 6 лампи.

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати