Избор и монтаж на сифон за мивка (мивка) в кухнята

Опитвайки се да оборудвате кухни с модерни слушалки и модерни домакински уреди, не трябва да пренебрегвате малко устройство, инсталирано под мивката, наречено сифон. Сифонът на мивката ще избегне някои неприятни моменти при използване на дренажната система. И така, какво е това устройство и как работи, ще разгледаме в статията.

Процес на инсталиране на сифон

Процес на инсталиране на сифон

Сифонът е тръбна система, която създава водна брава между мивката и канализацията. Този дизайн ви позволява да избегнете проникването на неприятни миризми от канализационната мрежа в помещението, а също така събира отломки от мивката в картера, което предотвратява запушването на дренажната система.

Ролята на сифон може да играе и тръба, огъната по специален начин, която също създава водна брава. В продажба сифонът може да се достави в комплект с мивка, но по-често трябва да се закупи отделно.

Защо ви трябва сифон

Кухненската мивка (мивка) е свързана с централната или локална канализационна система. Някои собственици на жилища и собственици на апартаменти свързват канализацията директно към канализационната тръбна система. За това обикновено се използва гофрирана тръба, която лесно се огъва в желаната посока. Ако обаче не създадете воден печат, "ароматът" от канализационната система ще влезе в кухнята. Основната цел на сифона е да блокира неприятните миризми от канализацията.

Производителите произвеждат качествени продукти, които се различават:

 • надеждност;
 • сила;
 • трайност, надвишаваща експлоатационния живот на миксера;
 • устойчивост на химични съединения, високи температури и механично напрежение;
 • проста инсталация, която позволява на човек без опит да инсталира сифон в кухнята;
 • гъвкавост на употреба.

Как работи той

Принципът на сифона се основава на неговите конструктивни характеристики. В долната част на устройството, наречено резервоар или резервоар, винаги има вода, която идва от купата на мивката. В този момент в дренажа възниква високо налягане - това води до изместване на "старата" течност.

Когато подаването на вода спре, налягането в сифона се изравнява. В резултат на това част от течността остава в извитата част. Тази тапа за вода предотвратява навлизането на неприятни миризми в стаята.

Принципът на сифона. Водата тече свободно от сифона и навлиза в канализацията, а въздухът не може да попадне от канализацията в помещението, тъй като вертикалната тръба е под нивото на водата

Водата тече свободно от сифона и навлиза в канализацията, а въздухът не може да попадне от канализацията в помещението, тъй като вертикалната тръба е под нивото на водата

Сифонът играе друга важна роля. Тъй като е инсталиран след кухненската мивка, той е в състояние да задържи някои отломки. Той се натрупва в картера и се отстранява лесно чрез частично разглобяване, когато резервоарът се отстрани - собственикът на жилище може да извърши тази процедура самостоятелно, без участието на професионален водопроводчик. Предотвратяването на директното навлизане на отпадъци в канализационната система ще предотврати запушването.

Общо устройство устройство

Различните производители произвеждат канализационни сифони, структурно те се различават малко един от друг. Основните детайли на така нареченото коляно за кухненската мивка включват:

 1. Декоративна решетка с малки отвори в канализацията, за да се предотврати навлизането на големи отпадъци в канализационната система.За монтажа му комплектът включва гумено уплътнение за херметичност на съединението между решетката и мивката.
 2. Разклонителна тръба за свързване на изхода и решетката на филтъра. Частта е закрепена с устойчив на корозия метален болт и гайка.
 3. Сифон с подвижен долен резервоар за почистване в случай на запушване - позволява ви да не разглобявате напълно лакътното устройство.
Сифонно устройство

Сифонно устройство с необходимите компоненти за неговото сглобяване

Дизайнът на съвременните сифони (не само за мивката в кухнята, но и за мивката в банята със или без преливник) задължително съдържа фиксиращи пръстени с уплътнения за свързване на отделни части на устройствата. Комплектът включва и гофрирана тръба за свързване на изхода на резервоара на сифона и входа на канализацията.

Производителите създават и произвеждат различни модели, поради което техните дизайни се различават до известна степен в устройството и в различен брой части.

Производствен материал

Производителите произвеждат пластмасови или метални сливи. Металът, използван за направата, обикновено е месинг, бронз или неръждаема стомана. Продуктите в този дизайн са идеални за открито място, тъй като те ще се превърнат в един от елементите на декора на кухнята. Те обаче са значително по-скъпи от пластмасовите конструкции.

Сифон от неръждаема стомана

Сифон от неръждаема стомана

Често срещан недостатък е натрупването на мръсотия по вътрешната повърхност на водния уплътнител. Това води до постепенно намаляване на секцията на устройството. Ако поддръжката не се извършва редовно, ще настъпи запушване. Въпреки това, мръсотията и мазнините прилепват по-малко към пластмасата, отколкото към метала.

Модерни метални дренажни конструкции се придобиват, ако се монтира набор от скъпи водопроводни инсталации и се създаде изключителен интериор. Монтажът на метален сифон под мивката често се извършва от професионалисти, тъй като фугите между отделните му части са запечатани с помощта на гумени уплътнения и фум лента.

В старите къщи можете да видите чугунени сифони - това са истински рядкости и вече не се произвеждат.

Типични размери на сифона

Тук няма точни стандарти, с изключение на диаметъра на дренажната тръба

Не е проблем да поставите сифон на кухненската мивка, когато диаметърът на канализацията и канализационната тръба са еднакви по размер. Когато обаче има разлики в диаметъра на тръбите, е необходимо предварително да се мисли за тяхната връзка. В този случай се използват различни маншети и техните съединителни тръби. Например, вътрешен тройник с двойно гнездо от 50 мм ще ви позволи да свържете мивка 50 * 40 и пералня 50 * 25 с уплътняващи маншети.

Преходни ръкави за канализация

Различни маншети за адаптери ви позволяват херметично да свържете необходимите устройства към основната канализация

Често срещани видове

Производителите произвеждат няколко вида сифони за мивка. Те се избират в зависимост от характеристиките на мястото на инсталиране.

Видове сифони: сифон за бутилка с тръба, сифон за бутилка с прегради, тръбен

Някои видове сифони: бутилка с тръба, бутилка с прегради, тръбна

Гофриран дренаж

Гофрираната тръба е удобна за използване, когато изходът на мивката има нестандартно местоположение. Това устройство се използва и ако се планира да се инсталира допълнително оборудване или някакви необходими елементи под мивката. Когато го свързвате към мивката, трябва да обърнете внимание на количеството вода в извитото място. Трябва да е достатъчно, за да се създаде надеждна водна ключалка, която гарантира надеждна защита срещу проникването на миризми от канализацията.

Дренажът под формата на гофрирана тръба не е идеален дизайн, тъй като мръсотията бързо се натрупва по краищата на продукта.

Структурно гофрираният сифон се състои от следните елементи:

 • разклонителна тръба с решетка и съединителна гайка;
 • гофрирана тръба.

Освен това може да е необходимо монтиране на тръба.

Оттичане от гофриран маркуч

Изтичане на гофрирана тръба

Гофрираният дренаж се инсталира за минути.Първо, ние фиксираме дренажната тръба с решетка на мивката. Фиксирането се извършва с помощта на приложеното уплътнение и винт. След това гофрирането се вкарва в тръбата с единия край и се фиксира с гайка, а другата страна се вкарва в канализационната тръба. Ако е необходимо почистване, гофрираният маркуч се отделя от разклонителната тръба и дренажа. След това се измива или се сменя с нова.

Изтичане на бутилка

Най-често се инсталират сифони за бутилки. Те са подходящи за източване на мръсна вода и други примеси от множество мивки. В този случай се извършва инсталирането на необходимия брой специални завои.

Дизайнът на изтичането на бутилката се състои от следните елементи:

 • скара, направена от метал или пластмаса;
 • входяща тръба;
 • капацитет бутилка;
 • разклонителна тръба за отвеждане на канализацията в канализацията;
 • адаптер, който ви позволява да свържете сифона към канализационната система.

Изтичането на бутилката е напълно здрав продукт. Ако е необходимо, дизайнът се допълва с гофриране за по-удобно свързване към канализацията. Почистването на дренажа на бутилката се извършва чрез развиване на долната част на контейнера под формата на бутилка и отстраняване на натрупаните замърсявания.

Отводняване на тръби

Този тип сифон се инсталира не само на мивки, но и на бани. Има напълно твърда конструкция - прилича на буквите S и U.

Обикновен тръбен (прав) сифон

Обикновен тръбен (прав) сифон

Тъй като много модерни кухни са оборудвани с миялни машини, тръбният сифон може да бъде оборудван с допълнителен изход.

Сифон за мивка McAlpine (Великобритания) с изход за домакински уреди, 40 мм (MRSK6). Моделът MRSK4A е оборудван с ъглова крива

Сифон за мивка McAlpine (Великобритания) с изход за домакински уреди, 40 мм (MRSK6). Моделът MRSK4A е оборудван с ъглова крива. Когато избирате, се ръководи от посочените размери

Има модели на тръбни сифони с разделяне на струята на струята. Такива сифони не са прикрепени към мивката - след монтажа има разлика между сифона и мивката. Това е необходимо, за да не могат микробите от канализационната система да влязат в мивката. Те се използват в предучилищни институции и заведения за обществено хранене.

Плосък дренаж

Това е малък сифон под мивката, където размерът е критичен. Обикновено се използва, когато под мивката е монтирана "пералня" или съдомиялна машина. Има модели с прекъсване на струята на струята.

Плосък дренаж

По дизайн - нормално коляно, но ви позволява да спестите място

В допълнение към малките си размери, отличителна черта на плоския отвод е и твърдата конструкция. Тези сифони рядко са запушени. Ако е необходимо да се извърши цялостно почистване, решетката се отвива и след това цялата конструкция се отстранява от мивката.

С преливане

Когато мивката има защита от преливане, под нея е монтиран сифон с преливник. Дизайнът на продукта съдържа допълнителна разклонителна тръба, към която е свързана тръба с малък диаметър от отвора за преливане в горната част на мивката. Този дизайн не позволява мивката да прелее с вода и намалява риска от наводняване на помещенията и съседите, живеещи на пода отдолу.

Сифонът с преливник е инсталиран не само за мивки, но и мивки

Сифонът с преливник е инсталиран не само за мивки, но и мивки

Има и сливи с един или два изхода на гърлото. Те се използват, когато е необходимо допълнително свързване на съдомиялна или перална машина.

Забележете колко аксесоари има тръбният сифон с преливник. Ако се страхувате да се объркате по време на самоинсталация, по-добре е да поканите професионален водопроводчик

Забележете колко аксесоари има тръбният сифон с преливник. Ако се страхувате да се объркате по време на самоинсталация, по-добре е да поканите професионален водопроводчик

Основни правила за подбор

За да осигурите ефективно оттичане на използваната вода в кухнята, трябва да изберете правилния сифон. За да направите това, помислете за следните препоръки:

 1. Трябва незабавно да закупите комплект. В допълнение към сифона, той трябва да съдържа всички необходими компоненти за свързването му към канализацията. Ако частите се купуват отделно, има вероятност те да не могат да сглобят единична конструкция.
 2. Необходимо е предварително да се измери свободното пространство под мивката.Ако е минимален, трябва да се предпочита къс сифон.
 3. При затворена инсталация няма нужда да купувате скъп дизайнерски сифон. По-добре е да купите по-малко красив продукт с добро качество, но на по-ниска цена. В крайна сметка никой няма да го види и няма да развали интериора на кухнята.
 4. Когато сифонът на мивката е отворен, има смисъл да закупите продукт в декоративен дизайн.

Винаги има ръководство с инструкции в комплекта на всяко устройство - то трябва да бъде внимателно проучено преди инсталирането. Също така е необходимо да се обърне внимание на липсата на повреда на сифона, качеството на резбата, уплътнителните елементи и тапите.

Нюанси на инсталацията

За да инсталирате сифон на мивка, опитен човек трябва да прекара няколко минути. Ако не успеете толкова бързо, това е добре. Първо трябва да подготвите инструмента и консумативите. Максимумът, от който може да се нуждаете:

 • отвертка;
 • газов ключ;
 • уплътнител.

Като правило при инсталиране на пластмасови изделия е достатъчна само отвертка с плоска глава.

Ако е необходимо, сменете сифона, първо демонтирайте стария продукт. Тази процедура започва с поставяне на леген или друг контейнер под канализацията, за да се предотврати навлизането на вода в пода. Първо, всички части на пластмасовия сифон се отстраняват. След това защитната решетка се отстранява чрез развиване на винта. Ако метален отвод е демонтиран, ще трябва да използвате гаечен ключ.

И накрая, вътрешността на дренажния отвор в канализационната тръба се почиства от мръсотия. За това можете да използвате парцал или хартиена кърпа.

Как правилно да събирате канализацията

В началото на процеса трябва да проверите наличието на всички части. За да направим това, ние изучаваме приложените инструкции и излагаме всички елементи, например, на масата.

Монтажът на дренаж за бутилка често се извършва. Сглобяването му се извършва в следната последователност:

 • Отделни части на колбата се свързват след инсталиране на уплътнение с малка дебелина. Уплътнителният елемент трябва да бъде добре притиснат към детайла от всички страни.
 • Гайката е закрепена към гофрирането.
 • Върху гофрираната тръба се поставя уплътнение с форма на конус. Острата част на уплътнителния елемент е по-близо до ръба.
 • Гофрираната тръба се вкарва в изхода на колбата и се фиксира чрез затягане на гайката.
 • От другата част с решетката са закрепени втора гайка и уплътнение.
 • Свързването на две отделни части на сифона се осъществява чрез затягане на гайката.

В края на процеса канализацията е фиксирана под мивката. Ако е необходимо, можете да използвате силиконов уплътнител, за да увеличите плътността на всички сифонни фуги. Препоръчва се да не се използва твърде много сила при затягане на гайките.

Затегнете гайките на ръка! Не използвайте ключове!

Инсталиране на ново устройство

Сглобената дренажна конструкция е прикрепена към мивката, както следва:

 • под решетката и върху горната част на сифона се поставят уплътнения под формата на пръстени;
 • сглобеният дренажен елемент се притиска отдолу към отвора в мивката, а отгоре на страната на купата се монтира решетка;
 • винтът се затяга;
 • върху разклонителната тръба се поставят гайка и О-пръстен;
 • поставя се сифон и се затяга гайката;
 • към сифона е завинтен маркуч;
 • другият край на маркуча се свързва с канализацията.

Ако е необходимо, допълнително се използва адаптер, ако частите имат различни диаметри в кръстовището. В края на инсталационния процес работоспособността на дренажа се проверява чрез пълнене с вода и проверка за течове.

Производители

Тук изборът е просто огромен, от евтини китайски стоки до скъпи маркови. Изборът за всяка ситуация е индивидуален и се основава на мястото на инсталиране на устройството, какъв вид работа ще се извършва и финансовите възможности.

Някои производители:

 • АкватерЕ руска компания, доста добре позната и има собствен пазар на продажби.
 • AlcaPLAST - продукти на тази компания, компромис на цена и качество.
 • Hansgrohe- марка от Германия, лидер в качеството и дизайна.

Заключение

Всяка мивка в кухнята трябва да бъде оборудвана със сифон, ако не искате в стаята да се появяват неприятни миризми. Съвременните сливи също така предотвратяват навлизането на вредни бактерии в канализационната система.

За да спестите пари, препоръчително е да инсталирате пластмасови сифони - те вършат отлична работа по предназначение. Сега можете да закупите както местни, така и вносни сифони на достъпна цена.

Добър вариант е да инсталирате продукта с утайка. Този дизайн ще ви позволи бързо да почистите водопроводната арматура. Използването на тръбни сифони за кухнята също е чудесен вариант.

Ако е възможно, не използвайте гофрирана тръба - поради ребрата тя ненужно улавя мръсотията вътре. За информация как да използвате тръба вместо гофриране, вижте видеото по-долу.

 

Подобни публикации

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати