Защо радиаторите не се загряват?

Ако зимата е на прага и къщата ви е студена, трябва да разберете каква е причината. Роман Шидлаускас, експерт на италианския производител на радиатори Global Radiatori, помага да се разбере кой е виновен и какво да прави.

Радиатор от Global Radiatori Global VOX EXTRA 350

1. Виновна е управляващата компания

И времето. Има възможност все още да не са настъпили силни студове на улицата, така че управляващото дружество все още не загрява максимално. Тоест, той загрява охлаждащата течност, която влиза в отоплителната система, а не до 70относноC и, да речем, само до 50относноВ. Тогава топлопредаването на радиаторната секция ще бъде например не 160 W, а 110 W.

Намалената температура на охлаждащата течност е основната причина за лошото отопление

Намалената температура на охлаждащата течност е основната причина за лошото отопление

Какво да правя: За съжаление жителите на къщи, свързани към централната отоплителна система, нямат какво да правят, тъй като температурата на водата е настроена на еднаква за няколко области. Но тези, които имат котелно помещение в къща, могат да се договорят със съседите и управляващата компания за повишаване на температурата на охлаждащата течност. Това е, разбира се, при условие, че всички жители на къщата са студени. Моля, имайте предвид, че това ще бъде отразено във вашите сметки за отопление.

2. Виновни са съседите

Случва се някой на входа да е сменил отоплителните батерии в апартамента, без да се консултира с управляващата компания, например, инсталирал е по-мощни устройства. Поради тази причина в системата няма достатъчно налягане за подаване на топлина към всички радиатори във всички апартаменти. Или просто съсед изключи батериите си, без да поставя байпас, така че изобщо не се подава топлина към батериите ви.

Околовръстен път

Неправилно направеният или настроен байпас може да причини лошо отопление

Какво да правя: говорете със съседи, убеждавайте да отворите сферични кранове, ако причината е липсата на байпас. И се оплакват от Наказателния кодекс, ако съседите са сменили отоплителната система в апартамента си без одобрение.

3. Виновни са инсталаторите

И това може да бъде, особено ако майсторите бяха без специално инженерно образование и познания за нюансите на отоплителната система. Те биха могли например да инсталират твърде обемисти радиатори или да изберат лошо вида на връзката. Поради това батериите може да не се затоплят напълно и да е студено в апартамента.

Какво да правя: първо, първоначално изберете професионални монтажници с препоръки, договор и гаранция за извършената работа. И ако проблемът вече се е случил, можете да се свържете с Обединеното кралство, за да изпратят собствения си инсталатор. Но той не е задължително да бъде по-опитен от предишния майстор, така че е по-добре да се намери компетентен опитен специалист отстрани, който ще реши проблема.

4. Виновник е производителят

Можете да следвате всички правила за монтаж, но радиаторът ще се загрее слабо, просто защото е направен по този начин. Например алуминиевите радиатори от Китай често са по-малки от европейските уреди. Поради по-малката си площ те отделят по-малко топлина. Също така някои производители спестяват от суровини и вместо висококачествена алуминиева сплав, която пренася топлината добре, те използват евтин метал с голямо количество примеси, което в резултат може да има лош ефект върху топлопредаването на устройството.

Какво да правя: изберете висококачествени батерии с голямо разсейване на топлината. Най-добрият вариант са европейските радиатори с топлообмен от най-малко 175 W на секция. Между другото, те служат два пъти по-дълго от китайските.

5. Вие сте виновни

Да, без да го забелязвате, можете да намалите разсейването на топлината на батериите. Например, ако сте решили да ги "удавите" в стената и да ги затворите с тъп екран, те са ги блокирали с гардероб или диван. В това положение топлината от батерията просто няма къде да отиде, така че стаята е студена.Дори плътните завеси могат да служат като пречка за топлия въздух, особено ако прозорците са панорамни, а радиаторите са отстрани и са напълно скрити зад отворените завеси.

батерия, скрита в стената

Вградената в стената батерия няма да загрее добре стаята

Какво да правя: безплатни батерии от мебели и завеси. Ако наистина искате да ги скриете, използвайте декоративни панели с много дупки от всички страни, а не празни екрани. И за да не затваряте радиаторите отстрани на прозорците, можете да използвате римски завеси вместо обикновени завеси.

Подобни публикации

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати