Пластмасова изба - надеждност и издръжливост

Какво да направите, ако на мястото има високо ниво на подпочвени води, но е необходимо да се направи хранилище за продукти. Изходът е или стоманено заварен кесон, или пластмасов. По отношение на надеждността пластмасата е по-трайна, тъй като стоманата с времето ръждясва и започва да тече.

Кесон - това е запечатана конструкция, често с цилиндрична форма.

Предимства и недостатъци на пластмасовите изби

Когато изграждате изба от строителни материали, трябва да помислите за хидроизолация - така че подземните води да не влизат вътре. Пластмасовият контейнер гарантирано предпазва от това явление и това е основното му предимство. Продавачите обявиха голям списък с предимства, но ако премахнете обвивката, не остава много, освен херметичността:

 • Пластмасата е издръжлива, химически неутрална, чувства се добре в почви с всякаква киселинност.
 • Пластмасата не се поврежда от насекоми, гризачи. Този материал просто не им е интересен.
 • Стените се почистват лесно от всякакъв вид мръсотия.
 • Ако е необходимо, е по-лесно да се извърши дезинфекция - спорите и бактериите не "ядат" в стените. Ако извадите всичко от избата, пластмасовите повърхности могат просто да бъдат обработени с хлорен разтвор.
 • Дори водата (конденз, например) да престои дълго време, нищо няма да се случи със стените / пода.
Един от вариантите

Един от вариантите на избата

Всичко това е добре, но има значителни недостатъци, които ограничават използването на пластмасови изби. Тъй като контейнерът е херметичен, се получава един вид "кораб". При високо ниво на подпочвени води през пролетното наводнение тя може да бъде изтласкана / изцедена. И това е основният проблем, с който трябва да се борим. Решава се по време на монтажа - необходим е цял списък от мерки, за да се избегне изкачването на избата.

Вторият солиден минус е високата цена. Цената на пластмасов кесон за изба е 70-160 хиляди рубли без монтаж. Мерките за инсталиране могат да "изтеглят" приблизително същото. Ако направите всичко сами, разбира се, ще бъде по-евтино, но все пак ще бъде много. Така че си струва да помислите внимателно дали имате нужда от пластмасова изба или е по-добре да построите тухлена / бетонна.

Видове и устройство

Пластмасовата изба се прави по две технологии: тя се заварява от листова пластмаса или се излива на слоеве. И двата метода дават почти еднакъв резултат. При заваряване разтопената пластмаса не оставя шевове, повърхността става монолитна. И това наистина е така - няма оплаквания от появата на теч по шевовете. Така че няма специални предимства в технологията за леене под налягане. И там, и там качеството зависи от спазването на технологиите и квалификацията на персонала.

Формата на пластмасовия кесон за избата е кубична или цилиндрична. Кубът е по-познат в смисъл, че обикновените изби се правят квадратни или правоъгълни. Цилиндърът - със заоблената си структура - се възприема като по-малко удобен, въпреки че това далеч не е така. Цилиндричните - поради формата си - са по-малко склонни да бъдат изтласкани.

Пластмасовата изба може да бъде цилиндрична или кубична

Пластмасовата изба може да бъде цилиндрична или кубична

Ако имате глинести почви и / или високо ниво на подпочвени води във вашия район, по-добре е да обърнете внимание на цилиндрична пластмасова изба. По-вероятно е да остане на място дори след много години и това въпреки факта, че инсталацията е по-малко сложна и по-евтина.

Тъй като контейнерът е запечатан, е необходима вентилация за поддържане на нормална влажност. За това, освен входа, в покрива са направени два отвора за вентилационни тръби. Монтирани са пластмасови тръби. Един с дължина почти до дъното на резервоара е захранващият. Чрез него свежият въздух навлиза в кесона. Вторият - ауспух - завършва почти под тавана.От там въздухът се поема и извежда на улицата.

Също така, за да може да прокара светлина в мазето, в покрива се прави отвор с малък диаметър - 15-20 мм. През него се прокарва кабел, след което се запечатва.

Някои може да предлагат различни конфигурации

Някои може да предлагат различни конфигурации

Преди да закупите, проверете под каква форма продуктът ще ви бъде доставен. Много производители веднага поставят рафтове, стълби и разходите им са включени в общата цена. При някои модели рафтовете са изработени от пластмаса и в същото време са ребра за усилване. Други са оборудвани с дървени рафтове, въпреки че пластмасовите опори вече са инсталирани. Някои производители предлагат да обличат стените, а ако искате, пода и тавана с дървена вагонка. Трудно е да се каже колко разумен е този дизайн, но има предложение.

Какво да търсите при покупка: опции за избор

Пластмасовата изба, заровена в земята, ще бъде притисната от пръст и вода. Ако почвите са склонни към набъбване, в определени периоди налягането е много високо, поради което се налагат много строги изисквания към конструкцията.

 • Дебелината на стената се избира в зависимост от "теглото" на почвата.
  • Ако инсталирате пластмасова изба за лятна вила или у дома, ще бъдете в райони с ниско ниво на водата - те са най-малко 0,5 метра под дъното на кесона - можете да потърсите не твърде скъп вариант с дебелина на стената около 12-15 мм.
  • Ако при ниско ниво на водата почвите също отводняват добре вода (пясък, пясъчна глинеста почва, торфени блата), подходящи са контейнери с дебелина на стената 10 мм.
  • При високо ниво на подпочвени води и при издигащи се почви се изискват дебелостенни варианти с дебелина на пластмасата около 20 мм.

   Пластмасова изба за дома или лятната вила със заварени ребра

   Пластмасова изба за дома или лятната вила със заварени ребра

 • Стените, подът, таванът трябва да имат ребра за усилване. Те се отливат (оребрена повърхност) или се заваряват. Гладките стени създават по-малко съпротивление и се изтласкват по-лесно от земята.
 • За по-добра устойчивост на компресия ребрата за усилване могат да бъдат подсилени със стоманени пръти (например пластмасови изби POLEX). Вторият метод за укрепване е вътрешна стоманена рамка, която също е опора за рафтовете. Ето как Tingard решава проблема. Укрепването на стени и подове е особено важно за издигане на почви.

  Пластмасова изба Tingard

  Пластмасова изба Tingard

 • Пластмасата трябва да е хранителна. Полиетилен или полистирол - не е важно, но е хранителен клас. Това е задължително изискване, ако възнамерявате да съхранявате не само банки.
 • Много е добре, ако в долната част на контейнера има разширение от външната страна - пола. Този дизайн по-добре се противопоставя на плаващи сили.

Това е минималният набор от изисквания, които ще осигурят стабилност на формата - стените и дъното няма да се огъват под натиск на почвата или сили на издигане. Освен това, при правилна инсталация, ще бъде възможно да се надяваме, че кесонът няма да плава по време на наводнение.

Правила за инсталиране

Конкретни препоръки за монтаж ще бъдат дадени от производителя и те трябва да бъдат приоритет, когато става въпрос например за слой от почвата, който трябва да е отгоре на покрива. Също така си струва да слушате препоръките за запълване на ямата. Ще дадем общ сценарий на инсталиране и във връзка с най-трудния случай: високо ниво на подпочвени води, съчетани с издигаща се почва.

Това не е много висококачествен калъф, съчетан с грешна инсталация

Това не е много висококачествен калъф, съчетан с грешна инсталация

За да се предотврати изхвърлянето на пластмасовата изба под въздействието на подпочвените води, на дъното на ямата се полага или излива стоманобетонна плоча. Дебелината на плочата е 20 см, размерите трябва да са поне 15-20 см по-големи от размерите на контейнера. При самоливане се изплита двойна рамка от армировка (12 мм или по-малко), както при изливане фундамент на плоча... Ако направите плочата сами, трябва да изчакате поне 2 седмици, докато бетонът придобие достатъчна якост. След това можете да продължите да работите.

Процедурата за инсталиране на пластмасова изба е както следва:

 • Изкопайте яма, чиято дълбочина е поне с 40 см повече от височината на контейнера до ръба на гърлото.Подравнете дъното, набийте го (по-добре е с машина за набиване, ако не - можете просто механично - с палуба с прикрепени дръжки и плоча на дъното.
 • Поставете слой геотекстил с плътност 200 g / m2. Платното трябва да е с 50 см по-голямо от размера на ямата от всяка страна.
 • Поставете 20 см чакъл върху геотекстила, изравнете го.
 • Поставете или хвърлете плочата. За да направим плочата по-стабилна, използваме по-дълга армировка при плетене на рамката. Правим го с изходи - той може да достигне стените на ямата. Когато леите плочата, не забравяйте да вградите шипове или други крепежни елементи, за да фиксирате кесона. Тези шипове / куки трябва да са от неръждаема стомана.

  Полагане на плочата по-бързо, отколкото да го правите на място

  Полагане на плочата по-бързо, отколкото да го правите на място

 • На завършената плоча за лятна резиденция или у дома се поставя пластмасова изба, фиксирана към плочата с помощта на неръждаеми въжета или пластмасови сапани.
 • Топлоизолация на стени. За да се поддържа положителна температура в избата в студено време, стените трябва да бъдат изолирани. По-добре е да поставите екструдиран пенополистирол в земята. Дебелина - 50 мм. Колко дълбоко? 10-20 см под дълбочината на замръзване.
 • Засипване на ямата. Преди запълване завъртете геотекстила, поставете портата върху плочата. Можете да го поправите с нещо, така че да не се увива обратно. Но освен това може да има опции:
  • Някои производители изискват да се запълнят с бетон и дори да подсилят стените на два реда. Той, разбира се, ще бъде надежден и нищо няма да излезе, стените няма да се огънат. Но за какво е пластмасовият кесон тогава? Само за хидроизолация? Така че, с мастика за басейни, можете да намажете бетонни стени и да постигнете същия резултат, а цената на хидроизолацията ще бъде 10-20 пъти по-малка, дори ако вземете много скъпи съединения и нанесете на няколко слоя.

   Защо в тази ситуация пластмасов контейнер?

   Защо в тази ситуация пластмасов контейнер?

  • Може да се наложи запълване с пясъкобетонова смес. Строителният пясък и бетон се смесват в определени пропорции (посочени от производителя). Тази смес се излива в пространството между стената на избата и фундаментната яма. При засипване сместа се компресира добре. Когато вали, тази смес постепенно ще се превърне в бетон. Това е един от подвидовете бетониране.
  • Засипване с пясък или чакъл. В тази версия запълването ще действа като амортисьор за силите на измръзване. Но по-разхлабеният агрегат ще помогне за събирането на вода тук. Тъй като пластмасата не реагира с вода и не се страхува от нея, тази опция е възможна.
  • Засипване с "родна" почва. Тези препоръки са дадени от производители, които са уверени в своя продукт. Нищо не ви пречи да го напълните с пясък или чакъл.

   Как да запълним празнината между стените на ямата и кесона

   Можете да запълните празнината между стените на ямата и кесона със собствена почва

 • Изолация на върха. Препоръчително е да поставите изолацията не само върху контейнера, но и да хванете 1-1,5 метра отстрани. Това е гаранция, че зимата няма да се утаи на покрива през зимата и влагата няма да се кондензира през лятото. Изолация - 50 мм екструдиран пенополистирол. Поставете на два слоя с празнина в шевовете.
 • Запълване на плочата или засипване с пръст. Печката се излива, ако GWL е много висок. Допълнителното натоварване е само плюс. Можете да напълните с пръст, ако ситуацията не е толкова ужасна.

Както можете да видите, инсталацията е доста сложна, но това е за „труден“ случай - високи подпочвени води и глина или глинеста почва. Въпреки това, подобни условия са реалност за повечето региони на страната ни.

Стълби и вход

Обикновено вертикално стълбище се поставя в пластмасова изба - метална или пластмасова. Използването му далеч не е удобно. Все още е нормално за младите, но за възрастните е много трудно. Също така, представете си как ще свалите / вдигнете торби с картофи, моркови, цвекло. Банките не са по-добри. Как да ги вдигнете или спуснете, за да не се счупят. Добре, можеш да измислиш нещо за товара. Например направете най-простия асансьор: блок, въже, кош. Заредете запасите в кошници и ги спуснете по този начин.Проблемът е частично решен, но изкачването и слизането по стръмните стълби е нерешим проблем.

Пластмасов кесон за изба с наклонен вход

Пластмасов кесон за изба с наклонен вход

Много по-удобно е, ако стълбата е поставена под ъгъл, но в този случай е необходима врата за почти цялата дължина на тялото. В повечето случаи кесон за пластмасово тяло се изработва по поръчка. Когато правите поръчка, можете да изясните дали могат да направят голяма врата. Това не трябва да влияе по никакъв начин на силата. Единственото възможно последствие: масата ще намалее, което притиска кесона отгоре, спестявайки го от изтласкване. Изходът е да направите плочата малко по-дебела отгоре.

Има още една опция. Някои производители (Titan) са разработили модели на пластмасови изби с наклонен вход. Те, разбира се, са много по-удобни за използване, но по-трудни за инсталиране. А цената е още по-висока.

Подобни публикации
коментар 2
 1. Сергей
  17.05.2019 в 09:13 - Отговор

  Наложително е да се бетонира пластмасова изба, така че стените да не се носят и да не се огъват. Разстилането с мастика по външните стени няма да замени пластмасата по отношение на херметичност и екологичност в сравнение с бетона, върху който може да расте плесен.

 2. Дмитрий
  09.12.2020 в 15:10 - Отговор

  В пластмасова изба се излива бетон, за да се зареди. За насипване е достатъчна суха пясъчно-циментова смес 5: 1. Това правило работи, ако пластмасовата изба е направена от висококачествен първичен полипропилен. И ако се събудите, за да монтирате избите от рециклируеми материали, тогава, разбира се, е задължително да излеете бетон отстрани и можете също да поставите метална рамка вътре. Тъй като рециклираната пластмаса не поддържа формата си под стрес. Между другото, тези правила ще ви помогнат при избора на пластмасова изба.

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати