Пластмасови первази

Последният етап при разделянето на помещенията е инсталирането на первази. Това е последният щрих, който завършва интериора. Все по-често вместо обичайните дървени дъски се използва пластмасов цокъл. Той има ниска цена, лесен за инсталиране и поддръжка.

Предимства и недостатъци

Пластмасовият перваз е практично решение, което ви позволява едновременно да решите две задачи - да придадете завършен вид на стаята и да скриете, ако е необходимо, жици, които са повече от достатъчни в нашите домове.

Пластмасов перваз - практично решение

Пластмасов перваз - практично решение

PVC первазите имат следните предимства:

 • Леко тегло.
 • Лесен монтаж, не се изисква предварителна или последваща подготовка.
 • Дълъг експлоатационен живот, устойчивост на ултравиолетово лъчение, домакински химикали.
 • Лесна поддръжка, няма нужда от редовно обновяване на декоративното покритие.
 • Безвредност.

Инсталирането на пластмасов перваз е практично решение. Те постепенно заменят традиционните дървени дъски, тъй като превъзхождат в много отношения. Недостатъците са малко. Първо, пластмасата е неестествен материал. Второто е запалимостта на пластмасите и възможността за отделяне на вредни вещества.

Използвайки PVC цокъл с кабелен канал, можете тайно да прокарвате проводници / кабели

Използвайки PVC цокъл с кабелен канал, можете тайно да прокарвате проводници / кабели

Нищо не може да се спори с неестественост, но наоколо вече има толкова много „неестествено“, че пак няма да играе роля. Освен това добрата пластмаса е химически неутрална и не отделя никакви вредни вещества в нормалното си състояние.

Запалимостта на пластмасите е различна - има пластмаси, които не изгарят и не разпространяват горенето, има такива с намалено отделяне на дим, при които вредните вещества все още са сведени до минимум. Така че, ако желаете, можете да намерите незапалим пластмасов подови цокъл.

Видове пластмасови первази

Пластмасовите первази могат да бъдат от следните разновидности:

 • обикновен;
 • гъвкав;
 • с кабелен канал;
 • с гъвкав (гумиран) ръб;
 • За боядисване.

Нека разгледаме по-отблизо всеки сорт.

Гъвкав PVC перваз

Ако е необходимо да се подредят колони, извити стени, закръгления, възниква проблем - проблематично е да се използват обикновени твърди дъски - трябва да се режат на малки сегменти, да се присъединят с помощта на свързващи елементи. Отнема много време, оказва се скъпо за пари, докато гледката далеч не е идеална, тъй като все пак се оказва прекъсната линия, а не плавна крива.

Ето как заоблените стени са украсени със стандартен цокъл и пластмаса

Ето как заоблените стени са украсени със стандартен цокъл и пластмаса

В такива случаи е по-добре да използвате гъвкав перваз. Гъвкавостта е относителна. В нормалното си състояние е жилав, но се огъва добре само когато температурата се повиши. Преди да се монтира върху извити повърхности, той се нагрява със строителен сешоар до 60-70 ° C, огъва се във формата, която се изисква и се фиксира.

След охлаждане той ще придобие първоначалната си твърдост. Те могат лесно да оформят колона, например, да не говорим за гладка крива.

С мек ръб

Пластмасовият перваз е най-гъвкавият по рода си. Ако е необходимо, той може да бъде издърпан, така че да се придържа дори към неравна стена.Но за постигане на пълно прилепване към неравна стена без най-малки пропуски е възможно само ако горният й ръб е направен еластично - гумен.

Гумиран ръб избягва и най-малките пукнатини

Гумиран ръб избягва и най-малките пукнатини

Еластичният ръб има същия цвят, въпреки че е направен от пластмасов материал. Поради високата си еластичност, тя се огъва дори и при най-малките неравности, без да оставя пролуки или пролуки.

С кабелен канал

В съвременните жилища има все повече и повече оборудване и проводници към него. Един от най-удобните и евтини начини за крадене на кабели около апартамент или къща е инсталирането на пластмасов цокъл с кабелен канал.

Кабелният канал е специално оформена вдлъбнатина / кухина по цялата дължина на перваза. В тази вдлъбнатина са положени няколко проводника - телевизия, телефон, компютърни кабели. Те са два вида:

 • С формована вдлъбнатина в корпуса на самия перваз и подвижна декоративна лента. Първо, цокълът е монтиран, след това кабелите са положени във вдлъбнатината, след това лентата е затворена.

  Това е пластмасов перваз с формована вдлъбнатина за кабели

  Това е пластмасов перваз с формована вдлъбнатина за кабели

 • В две части - пластмасова / метална монтажна плоча, която представлява кабелен канал и декоративен пластмасов капак. На бара се оформят кухини за полагане на кабели. Той е монтиран на стената, кабелът е положен в него, след което пластмасовата част - всъщност цокълът - е щракната върху тази лента.

  Този перваз с кабелни канали се състои от две части

  Този перваз с кабелни канали се състои от две части

Броят на кабелите, които трябва да бъдат положени, зависи от размера на кухините в тях. Повече място се предлага във втория тип - с отделно монтиран кабелен канал. Но възможностите на първия тип могат да бъдат разширени чрез полагане на проводници в кухината над и под образувания канал. Трудността е, че достъпът до тях ще бъде труден - те също са разположени под цокъла. За да стигнете до тях, трябва да го демонтирате. Затова е препоръчително да се прокарват проводници, които рядко се нуждаят от поддръжка - телевизия, интернет и т.н.

За боядисване

Има пластмасов пяна PVC цокъл. Чрез използване на порест материал, повърхността може да бъде боядисана. Добър вариант, ако имате нужда от персонализирана цветова схема. В крайна сметка наборът от цветове все още е ограничен и така можете да изберете желания нюанс.

Нестандартно решение - пластмасов подов цокъл от разпенен PVC за боядисване

Нестандартно решение - пластмасов подов цокъл от разпенен PVC за боядисване

Размери

Пластмасата е един от най-гъвкавите материали, който ви позволява да правите продукти с всякаква форма и размер. Следователно, пластмасовият подов цокъл може да бъде с всякаква секция и размер, но все пак има определени ограничения, които са свързани с практическата страна. По принцип пластмасовите первази се произвеждат със следните параметри:

 • височина 50-120 мм;
 • дебелина 10-26 мм;
 • дължина 2000-25000 мм.

  Някои видове пластмасови первази с размери

  Някои видове пластмасови первази с размери

Това са най-често срещаните размери, но има еднократни вариации. Например отдолу има по-широки - около 50 мм. Те са необходими, ако пролуката между стената и подовото покритие е малко по-голяма, отколкото изисква технологията.

Допълнителни елементи

Когато инсталирате пластмасов подови цокъл, ще ви трябват не само самите цокли, но и допълнителни (допълнителни) елементи към тях. То:

 • Външен и вътрешен ъгъл.
 • Съединител - за съединяване на две парчета перваз.
 • Тапи - за проектиране на разрезите на кръстовището с вратите.
 • Скоби - за прокарване на кабели в ъглите.

  Видове допълнителни елементи за подови первази

  Видове аксесоари за PVC первази

Броят на допълнителните елементи се изчислява за всеки отделен случай. Ще трябва да преброим колко външни и вътрешни ъгли в стаята се декорират. Също така е лесно да преброите щепселите - за всеки вход са необходими две парчета. Малко по-трудно е да се определи броят на съединителите, но те могат да бъдат взети с марж.

Методи за инсталиране

Има два начина за инсталиране на пластмасови первази:

 • С винтове или дюбели-пирони през повърхността на перваза.
 • С помощта на специални клипове.

  Съществува и такъв метод за закрепване

  Съществува и такъв метод за закрепване

Вторият вариант е подходящ само ако стените са идеално равни. На стени с кривина е по-добре да използвате обичайния метод за закрепване - с винтове или дюбели пластмасовият цокъл може да бъде издърпан близо до стената, така че да не изостава от стената. По-добре е в този случай да се използват модели с гумиран ръб.

Закопчаване с щипки

Този метод на закрепване се реализира с помощта на два вида скоби - скоби под формата на отделни плочи и дълга плоча със същата дължина като пластмасовия перваз. Разликата е, че дългата скоба се използва като кабелен канал, т.е. в този случай кабелите / проводниците могат да бъдат скрити в пластмасовия перваз.

Принципът на закрепване на скоби от всякакъв тип е един и същ:

 • Щипките са прикрепени към стената.
 • Пластмасовата част просто се щраква върху тях.

  Закрепване на пластмасови первази с щипки

  Закрепване на пластмасови первази с щипки

Струва си да се каже отново: този метод е само за идеално равни стени, в противен случай резултатът ще бъде незадоволителен. Редът на работа е прост:

 • На стената, на височината, където ще бъде разположена скобата, се прави маркировка.
 • Хоризонталната линия се отбива на марката (удобно използвайте лазерно ниво).
 • Фокусирайки се върху линията, са прикрепени клипове или лента с кабелен канал.
 • Полагане на кабелите. Те могат да бъдат допълнително закрепени с пластмасови връзки или двустранна лента.
 • Монтиран е предният панел на цокъла.

  PVC первазът с отделен кабелен канал е инсталиран по почти същия начин

  PVC первазът с отделен кабелен канал е инсталиран по почти същия начин

Когато инсталирате, е важно да поставите щипките на едно и също ниво. Само в този случай ще бъде възможно да се фиксира декоративната лента без проблеми. Допустимото изтичане е по-малко от милиметър, затова се опитваме внимателно да проверим положението на закрепващата лента или скоба преди закрепването. Единият вариант е да направите шаблон. За да направите това, отрежете парче с дължина около 15 см, направете дупка в него и го използвайте като измерване, като го прилагате на правилните места.

 

Монтаж през перваза, с помощта на дюбели / винтове

Този метод е подходящ и за не много равни стени. В цокъла се прави отвор, през него с помощта на саморез или дюбел той се привлича към стената.

Всичко изглежда просто, но само докато започнете да го правите сами. И тогава възникват проблеми: в какъв ред е по-добре да пробивате, на какво разстояние един от друг да инсталирате крепежни елементи, как да направите това, за да не разваляте външния вид твърде много.

Има няколко начина, но най-правилният алгоритъм за инсталиране на пластмасов подов цокъл е както следва:

 • Прикрепяме дъска към стената, притискаме я, изравняваме. Ако има асистент, той го поддържа във фиксирано състояние. Ако работите сами, закрепете го с тиксо. Можете също така да пробиете и инсталирате един екстремен крепеж, който здраво ще фиксира шината и ще предотврати нейното движение.

  Монтаж чрез первази

  Монтаж през перваза

 • Вземаме бормашина с тънко свредло за метал 3-4 мм. Вземете по-дълга тренировка - за да не разваляте пластмасата с патрона. Правим маркировки на профила и на стената.
  • На първо място, ние пробиваме по краищата и на тези места, където цокълът "изостава" от стената.
  • Прилагаме междинни марки, така че да има разстояние от 35-40 cm между крепежните елементи (в екстремни случаи е възможно повече, но не повече от 50 cm).
 • Извадете или преместете перваза.
 • Пробийте отвори с необходимия диаметър според маркировките. Ако се използват дюбели (с винтове или пирони), тогава вземаме свредлото с 1 мм по-голямо от диаметъра на пирона / винта. Когато използвате самонарезни винтове, диаметърът на свредлото е с 1-2 мм по-малък от диаметъра на винта.
 • Връщаме бара на мястото му, поставяме необходимите допълнителни елементи по краищата, монтираме крепежните елементи.
 • Прикачваме следния фрагмент.

  Пробиването и не разваляне на перваза или подовото покритие е предизвикателството

  Пробиването и не разваляне на перваза или подовото покритие е предизвикателството

Последната стъпка е маскиране на мястото на монтаж на крепежните елементи.Тази стъпка се пропуска, ако пластмасовият перваз е оформен с кабелен канал и крепежните елементи са монтирани в тази вдлъбнатина. Ако трябваше да пробиете през предната повърхност, маскирайте останалите отвори с лепенки под формата на малки кръгове, които са избрани според цвета на цокъла.

Избор на винтове / самонарезни винтове / дюбели-пирони

Първо, за размера - натоварването на пластмасовите первази обикновено не е много голямо, така че те вземат малки крепежни елементи. Оптимално диаметърът е 4-5 мм (възможно е 6 мм), дължината е 25-40 мм.

Цветът на крепежните елементи - бял, жълт, черен - избирате в зависимост от цвета на пластмасовия перваз. Изборът е прост - да бъде най-малко забележим.

Закопчалките се избират с плоски широки глави

Закопчалките се избират с плоски широки глави

Когато избирате, погледнете формата на капачката. Тя трябва да е голяма и възможно най-плоска. В този случай ще бъде лесно да се маскира всичко.

Няколко практически точки

Когато инсталирате пластмасов подов цокъл с кабелен канал, е по-удобно кабелите, които вече са закопчани тук и там, да бъдат поставени в пакет. Ако кабелите са много твърди, те са склонни да изскачат. В този случай е по-удобно да се използва двустранна лента за замазката. Той ще държи проводниците на място.

Можете да изрежете някои видове пластмасови первази с обикновен нож за канцеларски материали / тапети, но е по-добре да използвате трион с метално острие

Можете да изрежете някои видове пластмасови первази с обикновен нож за канцеларски материали / тапети, но е по-добре да използвате трион с метално острие

Дори при правилното изчисляване на дължината на частите на цокъла (те трябва да отидат на 2-3 мм в допълнителния елемент), външните ъгли са склонни да изскачат. За да се отървете от тази неприятност, връзката е покрита с уплътнител. По-добре да се използва силикон. След изсъхване той остава еластичен, ако е необходимо, може да се демонтира.

Подобни публикации
коментар 2
 1. Галина
  12/12/2018 в 07:20 - Отговор

  Здравейте. Бих искал да поръчам пластмасови первази на едро.

  • Администратор
   12/12/2018 в 17:31 - Отговор

   Здравейте. Нашият сайт е информационен, ние не продаваме нищо.

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати