Корков под: как да изберем

Подовото покритие е почти най-важният елемент от интериорната декорация. Тя трябва да бъде трайна, красива, лесна за почистване. Желателно е да е приятно да се разхождате по него и също така краката ви да не замръзват. Всички тези качества се срещат от коркови настилки. Доскоро корковите настилки бяха много скъпи. Да не кажа, че сега е толкова евтино, но вече не е толкова непостижимо.

Видове коркови настилки

Корковите подови настилки са разделени на два вида според метода на монтаж:

 1. Лепило, което се побира върху специално контактно лепило. Състои се от слой пресован корк, върху който е залепен слой корков фурнир, поради което този материал се нарича още „корков паркет“. Тя е здраво свързана с основата, лакирана за подобряване на производителността. На цена на квадратен метър този вид покритие е по-евтино, но са необходими допълнителни материали: лепило и лак. Процесът на инсталиране е доста сложен, така че професионалистите често инсталират лепилния корк. В резултат на това метър такова завършено покритие е по-скъпо, отколкото с ключалка.

  Всеки вид корково покритие се чувства топло и меко

  Всеки вид корково покритие се чувства топло и меко

 2. Замъкът. Те наподобяват ламинат по структура и начин на свързване и този материал често се нарича „корков ламинат“. Корковото подово покритие от този тип не е свързано с основата; не се нуждае от допълнителен защитен слой, тъй като горният слой е слой лак или PVC.

По отношение на външния вид има корков под с традиционен модел в различни цветове. Но не всеки харесва този модел, затова са разработени колекции, които имитират дърво, камък, пясък, дори тревна трева. Изображенията са много реалистични (фотопечат) и се нанасят директно върху корковия слой - няма междинен слой, следователно такъв под е продукт от естествени съставки. Горната част на дизайна е покрита със защитен слой от полиуретан или полиуретанов лак. Тук има защитен слой - не най-естественият, но няма алтернативи на него - дървото също е покрито с лак или боя.

Предимства и недостатъци

Корковият под има много предимства. Те са „тихи“, еластични, еластични, абсорбират добре звука, провеждат топлината лошо. Приятно е да се разхождате по този етаж както през зимата, така и през лятото. Почиства се лесно - почти няма електрификация, прахът не се „залепва“, гладката повърхност се почиства лесно. Някои цветове са толкова "немаркиращи", че отломките не се виждат. Това също е минус - изпуснато малко нещо трябва да се търси дълго време.

Едно от важните предимства е, че корковият под е топъл и мек

Едно от важните предимства е, че корковият под е топъл и мек

Той има малко недостатъци - мекота и висока цена. Мекотата е лоша, защото покритието се "рони" под тежестта - мебели, тежки предмети, които са паднали, токчета. Но този недостатък се компенсира, когато е покрит с няколко слоя лак. И за да не се изгуби под мебелите, те го избират на широки крака, а върху тях също залепват филц. Когато пренареждате, също трябва да внимавате - поставете пластмасови капаци под краката на мебелите. Те разпределят натоварването добре.

Структура

И двата вида коркови настилки - замък и лепило - са многослойни, но съставът им е различен. Обикновено лепилната тапа се състои от (отдолу нагоре):

 • Компенсиращ слой от пресован корков чипс.
 • Естествен корков слой - корков фурнир (шисти, фотопечат).

  Структурата на тапата за лепило за пода

  Структурата на тапата за лепило за пода

По отношение на дебелината това покритие е по-тънко. Той е по-гъвкав. Това определя изискванията за подготовката на основата: производителите препоръчват да имате абсолютно плоска основа. В противен случай всяка яма или гърбица в крайна сметка ще бъдат видими.Практиката е установила, че разликите могат да бъдат значителни (до 5 мм), но те трябва да са плавни. Няма „стъпала“ или пукнатини, но не се вижда плавно постепенно покачване или спадане. Разликата в размерите, образувана по време на монтажа, се компенсира от еластичността на покритието.

Корковият под на замъка също се състои от няколко слоя:

 • Пресован корков слой.
 • HDF основа (MDF с висока плътност) или устойчив на влага PVC и кварцов картон.
 • Слой от естествен корк или корков фурнир, който може да бъде фотопечат.
 • Защитен слой лак или полиуретан.

  Коркови блокиращи слоеве за подови настилки

  Коркови блокиращи слоеве за подови настилки

Корковият под с ключалка е по-твърд и много прилича на ламиниран паркет. Но само подобно, както при ламинат - пресована хартия, покрита с филм с отпечатан шаблон. Същият този материал се състои главно от естествени съставки. Твърдостта е тази, която определя по-меките изисквания на производителите към основата: може да има разлики във височината, но не повече от 2 мм на 2 метра. Също така под това покритие може да се постави субстрат, подобрявайки шумо и топлоизолацията.

Брава или лепило?

Как избирате кой корков под е по-добър, замък или лепило? Всеки не е лош, но има свои нюанси. За по-лесен избор и по-ясно представяне свойствата на покритията са обобщени в таблица.

 Залепващ щепсел Заключете запушалка
Реакция на влага Не се страхува от висока влажност и "наводнение"Може да набъбне при излагане на вода
ОсноваТя трябва да е идеално равна (според изискванията на производителите, изобщо без капки)Допускат се разлики не повече от 2 mm на 2 метра
СтайлингИзисква грижи или уменияЛесен за сглобяване
Скорост на полаганеДълъг процес - разнесете лепилото, изчакайте, докато изсъхне, коригирайте корка, покрийте с 2-3 слоя лакЕтаж от 10-15 квадратни метра се сглобява за един ден (няма опит)
ПоддържанеПовреденият фрагмент може да бъде изрязан, заменен и лакиранМожете да замените повредената лента, но е необходимо да разглобите покритието от стената до мястото на повредата

От това можем да заключим, че има смисъл да се полага лепен корков под в помещения с висока влажност (кухня, баня) и голям трафик (коридор, коридор). Може дори да се постави в неотопляеми помещения или там, където има високи промени във влажността и температурата (например във вани). В дневните, корковата настилка от замък се чувства чудесно. Леснотата на монтажа говори в негова полза, но си струва да се помни, че тя е направена на основата на MDF и, ако водата проникне в шевовете, основата ще набъбне, лентата ще се деформира. След изсъхване, за съжаление, няма да се върне към предишния си вид. Но в това той не се различава от обикновения ламинат, така че това не е толкова голям недостатък в дневните. Просто трябва да почистите разлятата течност навреме.

Корков под с фотопечат - опция за интериори в стил таванско помещение

Корков под с фотопечат - опция за интериорен стил таванско помещение

Това не означава, че лепилното покритие не може да се използва в помещения. Дори много възможно. Много хора го харесват повече, защото с добър слой лак той има отлична здравина - не се притиска от токчета и мебели. Също и замъкът. Може да се покрие със слой лак отгоре (но не от всички фирми) и да се използва в коридора, кухнята или банята. Покриват го и със специално масло с твърд восък (тип OSMO). Покритието не по-малко надеждно предпазва от проникване на влага, но е по-лесно да се нанася и може да бъде подновено само на някои места. Недостатъкът е високата цена, но разходът му за заключващия щепсел е минимален - той се абсорбира само в ставите.

Видове и подвидове

Моля, имайте предвид, че има различни дебелини на залепените коркови подове. Най-тънката плочка е 4 мм, може да се полага в помещения с нисък трафик, но е по-добре да се използва поне 6 мм покритие. За банята се произвежда специален подвид - големи квадрати с дебелина 10-12 мм и размери 148 * 148 мм. По-тънкото покритие на краката на банята просто ще бъде изтласкано.

Освен това се произвежда лепилна тапа с първия вече нанесен слой лак.Разбира се, струва по-скъпо, но броят на слоевете лак намалява - дори един слой може да е достатъчен. Също така предната повърхност на този вид подови довършителни материали е защитена от замърсявания и коркът се замърсява много лесно и всички петна стават видими след лакиране.

Съвременните коркови покрития са не само в естествени цветове. Има отпечатано изображение на дърво с различни цветове, пясък с черупки, трева ...

Съвременните коркови покрития са не само в естествени цветове. Има с отпечатано изображение на дърво с различни цветове, пясък с черупки, билки ...

Има подвидове в корковия под на замъка. На първо място, трябва да се каже, че има версия, устойчива на влага. Основата на този материал не е MDF с висока плътност, а специална плоча от PVC и кварц, която не се страхува от вода и висока влажност. Но този материал няма толкова голям асортимент от цветове и струва още повече.

Всеки корков ламинат има защитно покритие. Но може да бъде направен от два материала - лак или прозрачен PVC. По-често се среща лак, но PVC е по-здрав. Въпреки че, положеното покритие с горен слой лак може да бъде повторно лакирано, като се постигне висока влагоустойчивост, но дали това може да се направи с PVC покритие е въпрос.

Също така си струва да се има предвид при избора на лепилен корков под, че след нанасяне на лак външният му вид се променя значително. Става по-тъмно, преходите не са толкова ярки. За да получите по-добра представа за крайния резултат, потърсете блокировка със същия цвят. В резултат на това ще бъдете почти същите.

 

Производители на корков под и качество

На пазара има два основни производителя на подови коркови тапи: CorkStyle и Wicanders. Те говорят добре за южнокорейските производители. Цените им не са толкова високи, а качеството е съвсем нормално.

По-конкретно в процеса на подбор, обърнете внимание на самия корков конгломерат (компресиран слой). За да се намалят разходите, към него се добавят чипс и други евтини материали, но качеството на този продукт вече е далеч от корк. По-твърд е, износва се по-бързо. Ето защо е по-добре да платите малко повече, но изберете с корков слой, макар и пресован.

Тези, които са склонни да избират лепен корк на пода, трябва да знаят, че дори много добри производители нямат идеални дъски. Те се различават по размер - плюс или минус 1 mm в ширина или дължина - това са нормални допустими отклонения. Те се компенсират от еластичността на материала: при полагане коркът е леко компресиран, така че фугите са стегнати. Освен това има ленти с различна дебелина. Не можете да компенсирате това, трябва да ги сортирате, сортирате. Тънките се полагат на едно място, където преходът ще бъде невидим, за дебели излишъкът по краищата се шлайфа с шкурка, докато се достигне необходимата дебелина.

Освен това има дефекти по предната повърхност на корка. Подплатена е с фурнир от корк, който е естествен материал. Има вдлъбнатини, грозни промени в цвета и т.н. Възможно е да има и производствени грешки - на някои места се отлепва фурнир или се полира лице към основата. Преди започване на монтажа се проверяват всички плочки, незалепващите се места се залепват, останалите дъски се използват при полагане на определени места. Прочетете повече за стила тук, също така е описано къде да използвате тези дефектни ленти.

Корков ламинат - блокиращият корков под няма такива проблеми - защитното покритие вече е скрило всички недостатъци. Но когато избирате този материал, обърнете внимание на надеждността на ключалките - в евтините материали те са основният проблем.

Подобни публикации

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати