Къде и кога можете да използвате Penoplex, неговите технически характеристики

Изборът на изолация не е лесна задача. Някои от тях се страхуват от намокряне (каменна вата), други са трудни за работа (стъклена вата), а трети все още не са намерили широко приложение (разпенено стъкло). Остава полистиролова пяна. Той е смъмрен за неестественост и запалимост, но според техническите характеристики е сред лидерите. Освен това екструдираната полистиролова пяна (EPS), въпреки че е по-скъпа, понася по-добре механичното напрежение от обикновената пяна. Един от производителите, Penoplex, произвежда EPS с различна плътност и предназначение. Продуктите му са доста популярни - това е една от най-известните марки в страната.

Какво представлява Penoplex и неговият обхват

Penoplex (понякога се изписва "Penoplex") е топлоизолационен материал, произведен от едноименната компания.

Компанията PENOPLEX е голям руски производител на строителни и декоративни довършителни материали на базата на полимери. Компанията започва своята дейност през 1998 г. с пускането на първата производствена линия в Русия за производство на топлоизолационни материали от екструдиран пенополистирол под търговската марка PENOPLEX®.

Компанията PENOPLEKS произвежда екструдиран пенополистирол (EPS или XPS). Този материал се използва като изолация. Той се различава от по-евтиния аналог - експандиран полистирол (полистирол, PPS или PPS) - с по-висока плътност, поради което по-добре толерира механични натоварвания. Друга отличителна черта е по-ниската паропропускливост. По-скоро почти не води пара. И основният коз е най-доброто топлинно представяне. Penoplex с дебелина 20 mm по отношение на задържане на топлина е еквивалентен на почти два пъти дебелината на минерална вата и 37-сантиметрова тухлена зидария.

Penoplex е един от най-ефективните топлоизолационни материали

Penoplex е един от най-ефективните топлоизолационни материали

Тези характеристики определят областта на употреба на Penoplex. Препоръчва се за изолиране на онези области, където устойчивостта на стрес е важна, а ниската паропропускливост е едно от изискванията. По-конкретно, препоръчително е да използвате Penoplex:

 • За подова изолация:
  • под замазката, върху нея, като междинен слой;
  • при инсталиране на пода на трупи (с някои резерви);
  • топлоизолационен слой под топъл под (воден или електрически).
 • Когаподреждане на слепи зони около къщата.
 • Изолация на мазето на къщата (ако е необитавана).
 • На покриви (идеални за плоски покриви, зелени покриви, с останалите трябва да внимавате, защото почти не премахва парата).
 • Пътеки, площадки за беседки.
 • Изолация на септични ями, кладенци и др.

Друга област на употреба е топлоизолация на фасади или вътрешни стени. Но тук трябва да разберете, че поради факта, че Penoplex практически не провежда влага, ще са необходими допълнителни мерки, за да се предотврати навлизането на пари в стената. Освен това е необходима добре обмислена вентилационна система за нормализиране на влажността в къщата. И освен това трябва да изберете дебелината на изолацията, така че точката на оросяване да е вътре в изолацията, но не и в стената.

Оптимално - затопляне на заровено мазе

Оптимално - затопляне на погребаното мазе

Ако предпочитате "дишащи" стени, естествено регулиране на влажността - в този случай Penoplex не е подходящ за изолация на стени. Не минава и под вентилирани фасади. Там просто задачата е да се отстрани влагата от изолацията поради движението на въздуха във вентилационната междина. Този материал не е в състояние да осигури, тъй като влагата просто не попада вътре в Penoplex.

Видове, характеристики, свойства

Penoplex се произвежда в няколко категории:

 • Комфорт. За изолация на стени, балкони, лоджии.
 • Фондация.
 • Скатен покрив.
 • Стена.
Видове и предназначение на изолацията Penoplex

Видове и предназначение на изолацията Penoplex

Както можете да видите, производителят ясно очертава областите на приложение на материала. С общата технология те се различават по плътност. Най-плътните са за основата и пода, тъй като те трябва да издържат на значителни натоварвания за дълго време. Производителят твърди, че експлоатационният живот на Penoplex Foundation е до 50 години.

Разлики в дизайна

Някои от типовете Penoplex имат структурни разлики:

 • Стенните плочи Penoplex имат грапава повърхност, ивици се нанасят върху повърхността на плочата от фреза. Всичко това подобрява адхезията към стената и / или довършителните материали.
 • Penoplex Comfort се отличава с Г-образен ръб, който гарантира липсата на проходни шевове по време на монтажа.
 • Penoplex Покривът има U-образен ръб, което увеличава надеждността на връзката.
Можете да различите по външни признаци

Можете да различите по външни признаци

Тук става въпрос за външни различия. След това нека разгледаме техническите спецификации. Като начало нека обърнем внимание на общото за всички видове, след това на това, което ги отличава.

Основни характеристики

Тъй като технологията на производство на всички видове Penoplex е сходна, те имат много от същите характеристики:

 • Абсорбцията на вода е много ниска:
  • когато се потапят във вода за един ден, не повече от 0,4% от обема;
  • при потапяне за 28 дни 0,5% от обема.
 • Огнеустойчивост - G4. Материалът изгаря, поради което не трябва да се използва на места, където има опасност от нагряване над 80 ° C.

  Запалимостта не е най-добрата характеристика

  Запалимостта не е най-добрата характеристика

 • Коефициент на топлопроводимост 0,032 W / (m × ° K). Това е 9 пъти по-ниско от това на постелките от минерална вата Rockwool (0,30 (m × ° K)), което се счита за едно от най-добрите в своята група.
 • Специфичният топлинен капацитет е 1,45 kJ / (kg. ° C). Нисък топлинен капацитет - малко време е необходимо за отопление след, например, замръзване.
 • Звукоизолация на преградата (GKL-PENOPLEX® 50 mm-GKL) - 41 dB. EPPU не е много добър звукоизолатор. Повечето от този пакет попадат върху GCR.
 • Когато се използва в подово строителство, шумоизолацията от структурен шум е 23 dB. Когато EPSP е положен на пода с достатъчна дебелина, звуците (включително ударните) ще станат по-малко ясни.

  Плочите за изолация Penoplex са с различна дебелина и плътност

  Плочите за изолация Penoplex са с различна дебелина и плътност

 • Пропускливост на водната пара - 0,005 mg / (m.h. Pa). Пропускливостта на водната пара е много ниска. Тоест, влагата почти не преминава през него в парообразно състояние.
 • Температурен диапазон -70 ° C до + 70 ° C.

Както можете да видите, по отношение на температурните показатели, всеки тип Penoplex може да се използва във всяка част на страната - от юг на север. Освен това, ако се остави да "зимува" в незащитена форма, нищо няма да се случи с материала. Това не е заслугата на Penoplex, а общото свойство на екструдираната полистиролова пяна.

Какво отличава различните видове

Производителят разделя видовете Penoplex на области на употреба. Техните свойства са оптимални за конкретно приложение. Например, повишената плътност на EPS, необходима под замазката, няма да е необходима, когато е монтирана на основата. Като се вземе предвид факта, че цената се различава значително, няма смисъл да се използва марката "Фондация" за други цели. Но разликата в ключалките, при равни други условия, може да бъде пренебрегната. Тук говорим за лекота на инсталиране. Въпреки това, това също е важно.

ПараметърКомфортФондацияПокривСтена
Плътностот 20 кг / м327-35 кг / м326-34 кг / м3от 20 кг / м3
Еластичен модул15 MPa17 MPa17 MPa15 MPa
Дебелина20, 30, 40, 50, 100 мм50, 100 мм100 мм50 мм
Статична якост на огъване0,25 МРа0,4 МРа0,4 МРа0,25 МРа

Както се вижда от таблицата, Penoplex за основата и покрива е по-плътен, по-здрав и по-добре издържа на натоварвания при огъване. Проектирани за стени и марката "Comfort" са по-малко издръжливи, тъй като тяхната област на приложение не изисква устойчивост на механични натоварвания.

Ниска паропропускливост - добро или зло?

Както знаете, едно и също материално свойство в една ситуация може да се счита за плюс, в друга - като минус.Точно такъв е случаят с ниската проводимост на парата, която се отличава с екструдиран пенополистирол. Освен това той не провежда пара в нито една посока. Влагата не прониква от едната или другата страна. Именно това го отличава от мембраните за бариера срещу пара, които могат да имат едностранна проводимост.

На плоски покриви е перфектно

На плоски покриви е перфектно

Където е необходима паропроводимост

При правилен монтаж (без пролуки и пукнатини) със залепващи съединения, EPPS не изисква използването на мембрани за бариера срещу пара. Едва ли пропуска пара. Нито течни, нито газообразни. Така че използването на мембрани и хидроизолация е излишно. Когато се използва в подова торта, това е чудесно, защото влагата обикновено идва от земята. Когато се използва експандиран полистирол, той не прониква нито по капилярен метод, нито под формата на пара. В този случай това определено е плюс.

Отличен за приложения на замазки

Отличен за приложения на замазки

Тези свойства също играят "плюс", когато се използва екструдиран полистирол в слепи зони, под коловози и др. Освен факта, че предпазва от замръзване, той не се намокри. Това позволява, с компетентен подход, да се отървете от измръзване и да направите, например, не дълбока ивична основа, а плитка лента или шведска плоча.

Използването на EPS в торта с плосък покрив също е оптимално - течовете са сведени до минимум, топлината също трудно излиза. Когато се използва върху скатни покриви, струва си да помислите. Фактът, че Penoplex Roof не позволява влагата да влиза в тавана е добър. Но ще бъде възможно да се премахне излишната влага от тавана само с помощта на много добра вентилация, която включва не само капандури. Допълнителни елементи ще са необходими на билото, в равнината на покрива. Като цяло, предвид цената на Penoplex, това не винаги е разумно.

По стените: да или не?

Изолацията на стените с Penoplex е допустима само ако се съгласите да направите ефективна вентилационна система, която да регулира влажността в къщата. В този случай има две възможности:

 • Изолирайте стените с EPSP отвътре. С това решение влагата практически не попада в ограждащите конструкции (в материала, от който са направени стените) поради ниската паропропускливост на материала. В този случай слоят Penoplex за стени може да бъде с малка дебелина. По-конкретно, той трябва да се има предвид, тъй като зависи от материала и дебелината на стените, района на пребиваване. Но с такава изолация е необходимо да изберете външното покритие на фасадата, така че влагата да не се задържа вътре в стената. За тази цел най-подходящи са вентилираните фасади.

  Инсталирането на стени е възможно, но с куп условия. И това не е най-добрият избор

  Инсталирането на стени е възможно, но с куп условия. И това не е най-добрият избор

 • Залепете EPS от външната страна. Но в същото време е необходимо да се направи ефективна бариера срещу пара в стаята. Необходим е, за да не попадне влагата в стените. Тъй като EPS е отвън, той няма да бъде показан. Така че влагата да не се натрупва в стената и е необходима бариера срещу пара. В този случай дебелината на Penoplex ще бъде голяма. Толкова голяма, че точката на оросяване не е в стената, а в дебелината на изолацията. Тоест, в този случай ще трябва да изолирате стените на EPSP с дебелина 100 mm или повече.

Както можете да видите, има опции за използване на екструдиран пенополистирол за изолация на стени, но те далеч не са най-добрите. Въпреки факта, че самият материал е добър, той не е подходящ за тази цел.

Когато се използва върху скатни покриви

Когато се използва върху скатни покриви

И трябва също да вземем предвид, че вторият вариант е само за нехигроскопични материали. Такава схема е много нежелана за дървени, рамкови сгради, тя е слабо подходяща за блок от пяна. Факт е, че колкото и добра да е пароизолацията, част от влагата все пак ще попадне в стените. Ако материалът не е хигроскопичен, влагата постепенно ще се отстранява от стената през сухия сезон. Този процес е по-сложен с хигроскопични материали. В резултат на това дървото изгнива, стените на блока от пяна "цъфтят".

Размери и тегло, изчисление на количеството

Топлоизолационните плочи на Penoflex могат да бъдат с различна дебелина, така че опаковката може да има различни размери, може да има различен брой листове. Трябва също да се отбележи, че размерите на плочите са посочени, без да се вземат предвид шиповете / бравите.

Име и дебелинаРазмери (L / W)Количество в пакетИзолационна площ за опаковкаОбем на опаковката
Комфорт 20 мм585 * 1185 мм18 бр12,48 м20,273 м3
Комфорт 30 мм585 * 1185 мм12 бр8,32 м20,2704 м3
Комфорт 40 мм585 * 1185 мм9 бр6,24 м20,2493 м3
Комфорт 50 мм585 * 1185 мм7 бр7,69 м20,2429 м3
Комфорт 100 мм585 * 1185 мм4 неща2,77 м20,2772 м3
Фундамент 50 мм585 * 1185 мм7 бр7,69 м20,2429 м3
Фундамент 100 мм585 * 1185 мм4 неща2,77 м20,2772 м3
Скатен покрив 100 мм585 * 1185 мм4 неща2,77 м20,2772 м3
Стена 50 мм585 * 1185 мм8 бр5,55 м20,2776 м3

Има два метода за изчисляване на броя на пакетите, като се използва обемът или площта на пакета:

 • Знаете площта за изолация, намирате площта на изолацията с необходимата дебелина в опаковката и разделяте зоната, която ще бъде изолирана, на тази стойност. Например трябва да се изолират 15 квадрата, ще се използват плочи с дебелина 40 мм. Изолационна площ в пакета - 6,24 m². Ние считаме: 15 / 6.24 = 2.4 пакета.
 • За да изчислим по обем, умножаваме площта, която трябва да бъде изолирана, по дебелината, получаваме необходимия обем. Освен това, по аналогия с горния пример, разделяме намерената цифра на обема на една опаковка. Получаваме броя на пакетите изолация. Нека изчислим за същия случай: 15 m² * 0,04 m = 0,6 m³. Според таблицата, една опаковка от този материал е с обем 0,2493 m³. намираме броя на пакетите: 0,6 / 0,2493 = 2,4 пакета.
Penoplex за слепи зони около къщата и мазето изолация е отличен избор

Penoplex за слепи зони около къщата и мазето изолация е отличен избор

Ако броят на пакетите не е цял (най-вероятно ще бъде), се образува някакъв излишък. Ако излишъкът се окаже голям (както в примера - повече от половината плочи е ненужен) и няма да имате къде да го използвате, проверете дали продавачът продава непълни опаковки. В този случай изчислението ще бъде малко по-сложно. Трябва да прецените колко чинии са ви необходими в допълнение към целите опаковки. За това:

 • Намерете площта, покрита с цели пакети. Например това е: 2 опаковки * 6,24 m² = 12,48 m².
 • Тъй като трябва да изолираме 15 квадрата, изваждаме намереното от тази цифра: 15 m² - 12,48 m² = 2,52 m². Това е площта, за която трябва да бъдат закупени допълнителни плочи.
 • Площта на една изолационна плоча на Penoflex е 0,6932 m². Ако остатъкът се дели на тази цифра, получаваме необходимия брой допълнителни листове изолация: 2,52 м² / 0,6932 м² = 3,63 бр. Оказва се, че ще ни трябват 4 чинии в допълнение към две опаковки.
В опаковка, в зависимост от дебелината, от 4 до 18 броя

В опаковка, в зависимост от дебелината, от 4 до 18 броя

С такова точно изчисление е по-добре да вземете малък марж - една или две плочи. В случай, че някъде е имало грешка в измерванията или изчисленията, някъде ръбовете са заседнали и други непредвидени случаи.

Технология на инсталиране

При полагане върху хоризонтални повърхности - под, плосък покрив - плочите просто се полагат върху равна повърхност. Повърхността трябва да е без резки капки, максималното отклонение е 2-3%. Това изискване трябва да бъде изпълнено, за да не се образуват кухини. При полагане следваме връзките, препоръчително е да ги залепите (можете да използвате самозалепваща лента) или да ги напълните със същата пяна / лепило, върху което са прикрепени плочите.

Когато използвате Penoplesk за изолация на балкони

Когато използвате Penoplesk за изолация на балкони

Ако се прилагат два слоя топлоизолация, той се позиционира така, че EPS плоскостите от втория ред да припокриват шевовете на долния. Те също така казват, че плочите се полагат с редуващи се шевове или "на шах".

При монтаж на вертикални повърхности се използва двойно закрепване:

 • В самолета се нанася лепило или пяна.
 • Те са допълнително фиксирани с дюбели за чадъри.

Съгласно технологията за инсталиране на плоча изолация върху фасади, дюбели-чадъри се монтират на кръстовището на два листа (всеки два листа) и в равнината на листа - още две допълнителни крепежни елементи. Тоест, има най-малко 8 крепежни елементи на лист (маркирани в червено на фигурата). Повече е възможно. По-малко не е така. Освен ако, разбира се, не искате готовата изолация да се откъсне. Ако ветровете в региона са силни, по-добре е да сложите повече. За изолация вътре можете да поставите по-малко (вижте схемите по-долу).

Схеми за инсталиране на дюбели за чадъри при инсталиране на Penoplex върху вертикални повърхности

Схеми за инсталиране на дюбели за чадъри при инсталиране на Penoplex върху вертикални повърхности

По време на монтажа, на екстремни плочи и около отвори, ние инсталираме скрепителни елементи по-често: три до четири елемента на плоча. За да се запази твърдата изолация в ъглите на отворите, към нея е прикрепена мрежа преди мазилка. Той е прикрепен под ъгъл от около 45 °, като държи съединението заедно. При такива условия няма да има проблеми с довършването вътре или отвън.

Ако впоследствие върху Penoplex се полагат мазилки, фасадни плочки, довършителни камъни и други тежки материали, преди започване на монтажа трябва да се внимава да се подобри адхезията на материала към стената и до финала. Дори ако инсталирате Penoplex Wall с ивици, по-добре е да добавите грапавост към плочата с метална четка. И от две страни. Ако стената е гладка, тя също не се притеснява да добави грапавост - за по-добро сцепление.

Ако стената е гладка, тя също трябва да бъде обработена чрез поставяне на метална дюза върху свредлото

Ако стената е гладка, тя също трябва да бъде обработена чрез поставяне на метална дюза върху свредлото

За работа с Penoplex се препоръчва специална лепилна смес: Ceresit CT 84, illbruck PU 010, Titanium 753, Ceresit CT-85, Kreisel 210 и 220, Baumit ProContact, STO Baukleber, Soudal Soudabond, Penosil Fix and Go, Den Braven, Krass.

Подобни публикации
Коментари: 1
 1. Аз съм градинар
  13.12.2020 в 23:32 - Отговор

  Добър ден!
  Можете ли да ми кажете кой е най-добрият начин за изолиране на метален навес в страната (под, стени, покрив)? Регион - на юг от района на Ростов, през зимата студове до -20, през лятото топлина до +40, подпочвените води са близо до мястото.

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати