Кое лазерно ниво (ниво) да изберете

По време на строителството или ремонта, непрекъснато трябва да маркирате някои линии, които трябва да бъдат разположени на една и съща височина, да са хоризонтални, вертикални, да имат определен ъгъл на наклон. Всичко това може да се направи с помощта на ниво вода и балон, но тези действия отнемат много време и усилия. Много по-лесно е да се извършват такива операции с лазерно ниво или, както се казва, лазерно ниво, плотер на равнини и линии. Как да изберем лазерно ниво и ще говорим по-нататък.

Видове лазерни нива

Ако погледнете цените на тези измервателни уреди, ще видите много голям пробив - от 20-30 до 850 долара. Както можете да си представите, всичко не е само това. Инструмент с различни възможности и точност може да не струва еднакво.

С такова устройство много задачи стават по-лесни и отнемат по-малко време.

С такова устройство много задачи стават по-лесни и отнемат по-малко време.

За да изберете лазерно ниво, първо трябва да вземете решение за вида работа, за която имате нужда. За тези работи изберете лазерно ниво. Те са от следните видове:

 • Точка (конструктори на оси). Обикновено три до пет точки се показват в различни равнини. Няма линии, няма равнини, те не изграждат. Ще бъде възможно да се виждат само точки, но на голямо разстояние (за да стане по-ясно, можете да сравните техния принцип с лазерни указатели). Използва се в големи площи за прехвърляне на марки. Полезно при ремонти за маркиране на линии тапети, маркировки за крепежни елементи за картини, рафтове и др. При по-сериозни операции този тип инструмент не се използва.

  Най-простите лазерни нива дават точки само в една или повече равнини

  Най-простите лазерни нива дават точки само в една или повече равнини

 • Крослайнери, строители на линии, нива на линии. Понякога те се наричат ​​самолетни строители, тъй като всъщност те образуват равнина с определен размер (в зависимост от ъгъла на сканиране). Когато работите с такова лазерно ниво, на всяка равнина, която попада в лазерния диапазон, се показва права линия. Това се използва при строителни и довършителни работи. Работният обхват обикновено е до 20 метра, ако е необходимо, може да се увеличи (ако има режим на работа с приемника). За ремонт и вътрешна декорация на помещения е удобно, ако устройството може да образува вертикални, хоризонтални линии, да дава "кръст" на пода и на тавана. Поради особеностите на сканирането на лъчите, линията се показва само в частта от стаята, към която е насочено устройството. Например една стена и част от тавана / пода. За да получите следи на друга стена, устройството трябва да се обърне.

  Линейният лазер осигурява една или повече равнини със специфичен ъгъл на размах

  Линейният лазер осигурява една или повече равнини със специфичен ъгъл на размах

 • Строители на ротационни самолети. Функциите са същите като омрежителите, само че самолетите се въртят на 360 °. За това се използва сложна система, която се отразява в цената. Инструментите от този тип могат да бъдат оправдани само от професионалисти (цените за този тип лазерни нива започват от $ 400). За домашна употреба те са безполезни.

  Ротационните лазерни нива завъртат равнината на 360 °

  Ротационните лазерни нива завъртат равнината на 360 °

Сега е по-лесно да изберете лазерно ниво, вече знаете какъв тип инструмент ви е необходим. За повечето това е конструктор на линии / равнини.

Основни технически параметри

За да изберете лазерно ниво, е необходимо да се ориентирате в характеристиките на устройството, да знаете възможните минимални и максимални стойности на поне основните характеристики, които ще определят неговите възможности и операции, при които то може да се използва. Има няколко характеристики, които са общи за всички лазерни нива. Това са ключовите параметри, които определят как те могат да бъдат използвани.

За да изберете лазерно ниво, трябва да знаете основните технически характеристики

За да изберете лазерно ниво, трябва да знаете основните технически характеристики

Брой греди

Най-простите модели могат да произведат един или два лъча. За някои работни места това е достатъчно - за повечето довършителни работи, маркиране на стени или тавани, монтаж на мебели. Ако се очаква рутинен ремонт, можете да изберете лазерно ниво, което може да създаде две линии. Това няма да подкопае бюджета ви - такива модели са евтини, но могат значително да намалят времето за рисуване на всякакви линии и марки.

За по-сериозна работа - инсталиране на прегради, изравняване на стени, подове и др. вече са необходими две пресичащи се равнини. В този случай е желателен набор от хоризонтални + вертикални равнини. Така че също така ще бъде възможно да се покаже равнината на пода и тавана. Когато избирате модел с такава функционалност, обърнете внимание на възможността за използване на самолетите поотделно. Пресичането на равнини не винаги е необходимо и зарядът на батерията "изяжда".

Различните модели могат да излъчват от един до пет лъча

Различните модели могат да излъчват от един до пет лъча

В допълнение към самолетите, за сериозна работа са полезни такива възможности като надир, зенит, отвес. Защо се нуждаете от отвес, всички си представят, надир и зенит са необходими, когато инсталирате стелажи в средата на стаята. Например при изграждането на прегради, при други подобни работи.

За професионалистите са необходими още по-сложни модели. Те могат да разгънат няколко успоредни равнини хоризонтално и вертикално и да имат функция за размах на полуплоскост: дясно-ляво. Това е важно, ако на сайта работят няколко души. Всеки ще зададе етикетите, от които се нуждае, което ще им позволи да извършват различни операции едновременно.

Обхват на измерване

Обхватът на лъчите е един от ключовите показатели, който влияе върху избора на лазерното ниво. Повечето от евтините модели разпростират гредите до 20 метра. За работа в апартамент или частна къща, дори за маркиране на основата на частна къща, това е достатъчно. Но за работа по голяма конструкция, за маркиране на самия обект, това очевидно не е достатъчно. За такива операции е необходимо да се търсят модели с обхват от 50 метра или повече.

Големите площи може да изискват по-голям обхват. Някои модели могат да работят с приемник, който увеличава обхвата на нивото с 2-3 пъти

Големите площи може да изискват по-голям обхват. Някои модели могат да работят с приемник, който увеличава обхвата на нивото с 2-3 пъти

Моля, обърнете внимание, че много модели лазерни нивелири имат способността значително да увеличат обхвата. За това има специални приемници (обикновено се купуват отделно). В модели, които са съвместими с приемници, обхватът на измерване се обозначава с дроб. Например 50/100 м. Това означава, че максималният обхват без приемник е 50 м, с приемник - 100 м. Ако във втората част има тире, нивото е несъвместимо с приемника. Именно тези модели (с приемник) са взети да работят на улицата. С тях дори през деня можете да видите следата от лазера. Ако приемникът не е на разположение, ще трябва да работите по здрач, тъй като лазерната следа е практически невидима на слънце.

Грешка

Всяко измервателно устройство има определена грешка и електронните нива не са изключение. Те могат да дадат известно отклонение на лъчите от идеалната права линия. Това отклонение е грешката на нивото. Посочва се в милиметри на метър проход на лъча. Високо прецизните инструменти могат да дадат отклонение от само част от милиметъра, по-малко точни - до 3-4 мм на метър.

Грешка от няколко милиметра на десет метра в повечето случаи е напълно приемлива.

Грешка от няколко милиметра на десет метра в повечето случаи е напълно приемлива.

Ясно е, че по-малката грешка е по-добра.Но за ремонтни или строителни работи в обема на частна къща, разлика от 2-3 мм на метър е практически нищо, а с увеличаване на точността на нивото, цената нараства значително. За частна употреба средната точност от около 2 мм е напълно достатъчна. Такива устройства не дават значителни, видими за окото грешки и никой няма да ви провери. Високоточните лазерни нива са необходими както на архитекти и бригадири, така и на професионалисти. Тяхната работа трябва да отговаря на нормите.

Акумулаторни батерии или батерии

Работата на лазерното ниво се основава на използването на светодиод. Те консумират малко електричество, така че две или три AA батерии са достатъчни, за да работят. Те могат да работят върху тях за 15-25 часа (в зависимост от броя на едновременно работещите греди).

Моделите на батериите са по-скъпи и масивни

Моделите на батериите са по-скъпи и масивни

По-скъпите професионални модели могат да бъдат акумулаторни (INSTRUMAX GREENLINER 2V за 135 $ и INSTRUMAX CONSTRUCTOR 360 4V за 145 $). Те струват много повече, а изборът на такива модели е много по-малък. Между другото, има модели, които могат да се захранват от зарядно устройство (INSTRUMAX 3D RED).

Клас на защита на корпуса на устройството

Ако трябва да изберете лазерно ниво за работа на открито, трябва да обърнете внимание на класа на защита на заграждението. Означава се като IP, последвано от две цифри. Нивото за използване на открито трябва да има IP54 или по-високо (номерата може да са по-високи).

За използване на открито потърсете лазерно ниво с корпус, устойчив на влага и прах

За използване на открито потърсете лазерно ниво с корпус, устойчив на влага и прах

Това означава, че вътрешностите на устройството са защитени от попадане на прах вътре, устройството не се страхува от дъжд и висока влажност (ADA CUBE PROFESSIONAL EDITION и друг модел ADA CUBE 3D BASIC EDITION, и двата за $ 75).

За работа на закрито можете да вземете IP с много по-ниски цени, но като цяло за работа на закрито е достатъчен калъф с минимална защита от прах - IP20 или нещо подобно.

Допълнителни параметри и функции

В допълнение към основните параметри има и някои допълнителни. Те улесняват нещата, така че става дума по-скоро за използваемост. В крайна сметка допълнителните функции влияят на крайния резултат само косвено или частично.

Саморазливни

За да бъдат измерванията правилни, нивото трябва да се монтира вертикално нагоре. В опростените модели тяхната позиция се проверява от по-прости устройства, обикновено ниво на балончета. При някои модели е вграден в кутията, при някои не. След това трябва да прибегнете до обичайната конструкция, която не е много удобна. Освен това са възможни неправилни показания - ако по време на работа той смени позицията си и вие не виждате това, работата ще бъде извършена неправилно. За да не се сблъскате с такава ситуация, е необходимо да проверите два пъти позицията на устройството.

Самонивелиращ се (самокомпенсиране за малък ъгъл на наклон)

Самонивелиращ се (самокомпенсиране за малък ъгъл на наклон)

Някои лазери имат функция за самонивелиране или самонивелиране. Когато се наклонят от вертикално с малък ъгъл (обикновено до 4 °), те регулират положението на огледалата и призмите, така че всички показания да са правилни. Ако наклонът надвишава максимално допустимия, те или излъчват звуков / светлинен сигнал, или изключват лъчите. Работата се възстановява, когато се нормализира.

Притежавайки лазерно ниво с тази функция, устройството е лесно да се настрои в самото начало на работа. Също така, по време на използването му, не е нужно да се притеснявате, че ще промени позицията си - това ще даде сигнал.

Понякога обаче нивото трябва да бъде зададено под определен ъгъл. Функцията за самонивелиране ще ви попречи да направите това. Поради това е препоръчително да закупите модел, в който тази функция може да бъде блокирана.

Самоизключване

Тази функция спестява енергия от батерията. Ако устройството не се движи в продължение на 10-15 минути, то се изключва. От една страна, това е полезно, от друга страна, някои работи отнемат повече от 15 минути и самоизключването може да обезпокои. Дали имате нужда от тази функция зависи от вас.

Автоматичното изключване не винаги е добро

Автоматичното изключване не винаги е добро

Работна температура

Ако планирате да работите през топлия сезон или само на закрито, температурният режим няма значение. По принцип лазерното ниво може да работи при температури от + 5 ° C до + 40 ° C, тоест те са подходящи само за отопляеми помещения или работа през топлия сезон.

Повечето лазерни нивелири са проектирани да работят в отопляемо помещение

Повечето лазерни нивелири са проектирани да работят в отопляемо помещение

Ако трябва да изберете лазерно ниво за използване на открито с възможност за работа през студените сезони, има „устойчиви на замръзване“ модели, които могат да издържат на температури до -10 ° C. Още по-устойчиви на замръзване трябва да се търсят нарочно, има много малко от тях.

Тип монтиране

В допълнение към стандартната инсталация на лазерното ниво на хоризонтална равнина, може да има няколко допълнителни опции за монтирането му:

 • На специален статив. Най-често необходими за работа на открито, но някои работи (изчертаване на хоризонтални линии по стените, например при окачване на мебели) също са по-лесни за извършване със статив. Понякога е включен статив, понякога се купува отделно. Когато купувате, обърнете внимание на диаметъра на конеца по тялото на нивелира - стативът трябва да има същия.
 • На магнити. Магнитите са запоени в случая на някои модели. Това прави възможно прикрепването му към всяка метална повърхност / част.

  Видът на закрепването влияе върху лекотата на използване

  Видът на закрепването влияе върху лекотата на използване

 • На специална магнитна основа. Някои модели лазерни нивелири в комплекта имат малка пластмасова подложка, в която са запоени магнитите. На метална повърхност се монтира платформа, върху която се поставя ниво.
 • На самонарезен винт / шпилка. В тялото на нивото е направен специален отвор, в който се вкарва главата на пирон или самонарезен винт. Не е най-удобният метод за монтаж, но все пак.

Всичко е ясно с тези опции. Можете, разбира се, да се справите и без тях, да измислите някакъв свой собствен начин. Това са само възможности за по-удобна работа.

Това, на което още трябва да обърнете внимание, е колко близо можете да инсталирате нивото до вертикалната равнина. Колкото по-близо лъчът може да бъде разположен до стената, толкова по-лесно е да изравните повърхността на стената, да маркирате ниши в стената и т.н. Зависи от дизайна на кутията - слотовете за излизане на лъчите трябва да са или наравно с ръба на корпуса, или дори леко извън него.

Удароустойчив корпус и възможност за саморегулиране (пускане в експлоатация)

Много полезно, ако лазерното ниво има удароустойчив корпус. Изграждането или обновяването е рискова област за всеки инструмент, така че често пада. Ако случаят е устойчив на удар, има големи шансове той да оцелее дори след падане.

Удароустойчивият корпус няма да навреди

Удароустойчивият корпус няма да навреди

Ако бъдат изпуснати или небрежно транспортирани, настройките на нивото могат да се объркат и да започнат да лъжат. За да се премахне това "явление" в някои устройства, е предвидена възможността за самонастройка. За което ще е необходимо да се извършат определени манипулации, описани в инструкциите.

Производители и модели

Доброто лазерно ниво се отнася не само до подходящи характеристики и набор от функции. Качеството на изпълнение също е важно и зависи от производителя. Така че, заедно с характеристиките, ще трябва да изберете и марка. Ако имате електроинструмент на някаква компания и той ви подхожда, можете да потърсите нивото на същата фирма. Ако не, ще трябва да се доверите на общото мнение.

Смята се, че Bosh (Bosch) има добри лазерни нива (конструктори на линии и равнини), имат домакински уреди (в зелен калъф), има професионални (в син калъф), във всеки клас има по няколко десетки модела с различни възможности и цената.

Издаване на такъв при търсене на лазерно ниво

Издаване на такъв при търсене на лазерно ниво

Makita събира постоянно добри отзиви. Има и много модели, качеството е стабилно. INSTRUMAX и ADA работят на приблизително една и съща ценова категория, които също имат много успешни модели от различен тип. От по-бюджетни марки, наречени Skill (Умение), Robotoolz (Robotuls), Bison, RGK.

Параметри за избор на ниво за строителство / ремонт

Ако планирате цялостен ремонт или започване на строителство, следният набор от характеристики ще бъде оптимален за избора на лазерно ниво:

 • Две равнини - вертикална и хоризонтална с възможност за отделното им включване.
 • Зенит, надир и отвес.
 • Ъгълът на размахване на самолетите е около 120-140 °, можете да получите цели 360 °, като го завъртите няколко пъти.
 • Самонивелиране със сигнализация за смяна на позицията.
 • Възможност за саморазливна брава.
 • Ярък лъч с обхват най-малко 10-15 m.

Може да се нуждаете и от приемник, съответно нивото трябва да работи с него.

Също така трябва да изберете лазерно ниво от производителя

Също така трябва да изберете лазерно ниво от производителя

Следните устройства отговарят на тези условия:

 • Bosch GLL 2-40 - $ 170GLL
 • Infiniter CL2 - $ 200
 • 2 Професионални - $ 200
 • Geo-Fennel 40 джоб 2 - $ 220
 • GTL 3 Professional - $ 220
 • ЧЕРВЕН 2D Condtrol - $ 250
 • Condtrol Laser 3D - 250 долара
 • Condtrol XLiner Combo - $ 280
 • Bosch GLL 2-50 - 270 долара
 • X-Line Master 4D - $ 285

Това е само част от подходящите лазерни нива. Като допълнителни маркери за избор можете да добавите метод за фиксиране (магнити например), наличието на калъф или статив като стандарт. Или онези допълнителни функции, които ви се струват удобни.

Подобни публикации

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати