Кои мотоблокове и култиватори са по-добри

За да се улесни обработването на парцели, е необходимо да се използва оборудване и специални устройства. Това не е само супер лопата. С нея, разбира се, е по-лесно, но все пак изисква много физически усилия. Много по-лесно е да работите, ако използвате мотоблокове и мотокултиватори. Те, разбира се, са скъпи, но си заслужават цената.

Мотоблокове и култиватори: каква е разликата

Работата на земята изисква значителни усилия. Съвременните технологии могат значително да опростят тази трудна работа. Например мотоблоковете и мотокултиваторите ще улеснят оранта, плевенето, хълбока и някои други операции. Основната разлика между мотокултиватора и мотоблока е мощността и броят на операциите, които те могат да извършат.

Те са сходни по предназначение, но се различават по мощност, брой извършени операции, дълбочина на обработване на земята.

Те са сходни по предназначение, но се различават по мощност, брой извършени операции, дълбочина на обработване на земята.

Моторизираните култиватори са малки леки устройства с капацитет 3-6 конски сили. Основната цел е разрохкване на почвата с фреза. Възможни са други операции и работа с други приспособления, но не на всички модели и не на всички почви.

Мотоблокове - по-мощни устройства - от 7 к.с. - с широк набор от функции. Те могат да се справят с оран (работа с плуг), разхлабване (фреза), подрязване, косене на трева и др. Като допълнителна функция - възможността за транспортиране на стоки или преместване на малко ремарке.

Какво да избера

Как да избера какво да купя? Кое е по-добро, мотоблокове и мотокултиватори? Зависи от размера на обекта, който планирате да обработвате, списъка с произведения, които искате да автоматизирате, почвата на сайта.

Какво да изберем? Мотоблок или мотокултиватор

Какво да изберем? Мотоблок или мотокултиватор

Къде и за какво е по-добре да се използват мотокултиватори

За лятна резиденция, градина, зеленчукова градина с площ до 10-15 хектара е напълно достатъчен мотокултиватор. Особено ако почвата е лека. Разрохкване на почвата и обработване на междуредия това устройство се представя добре, но работи, като правило, със същата скорост. Само някои, по-скъпите модели могат да имат две скорости, още по-рядко има възможност за промяна на посоката на движение (заден ход).

Основното оборудване са фрези. За различно разстояние между редовете те са с различни размери. Смяната на фрезата отнема малко време, което е удобно. Само най-тежките и мощни (чети - скъпи) модели могат да се справят с оранта, а дори и тогава, на леки и средни почви. Освен това не говорим за дълбока обработка.

Малките ротатори са най-добрият избор за малки площи

Малките ротатори са най-добрият избор за малки площи

Някои собственици адаптират мотофрезите към по-мощни модели. Качеството на обработка не винаги е високо. Нормално е само на леки почви. Дори при предварително разхлабване, разстоянието между редовете трябва да се коригира ръчно. Въпреки че работата със сигурност е много по-лесна.

Колелото, най-често, е едно - централно, плътно. Тоест, по време на работа ще са необходими известни усилия, за да се поддържа машината в стабилно положение. Като цяло мотокултиваторът е отличен избор за стандартна лятна вила. По-големите зони изискват по-мощно оборудване.

Обхват на мотоблокове

Ако площта на обработваната площ надвишава 20 декара, има смисъл да си купите мотоблок. За разлика от моторизираните култиватори, те имат няколко скорости на предаване, възможност за заден ход.Скоростите обикновено са малко, 2-3 при движение напред и 1-2 при движение назад.

Мотоблокове са необходими за големи площи

Мотоблокове са необходими за големи площи

Броят на приставките за мотоблокове е по-голям: освен фрези можете да поставите плуг, косачка, фреза. Поради по-голямата мощност обработката е по-бърза, възможна е по-голямата й дълбочина. Дълбочината се променя чрез инсталиране на тежести, които спускат фрезата или плуга отдолу.

Мотоблоковете имат две пневматични колела, поради което са по-стабилни. Усилията по време на работа са минимални, просто трябва да контролирате посоката.

Разделяне на класове

Мотоблоковете и култиваторите са разделени на три класа. Изборът на клас зависи от вида на обработваната почва и площта на обекта. Разграничаване между леки, средни и тежки култиватори и мотоблокове.

 • Бели дробове. Подходящ за обработка на леки и предварително обработени почви. Те се характеризират с ниска мощност и тегло, като правило те имат малка обработваща площ за един проход. Това са култиватори за летни вили, малки градини и зеленчукови градини с ежегодно обработване на почвата. Те се характеризират с висока маневреност. Но поради ниското им тегло трябва да се положат значителни усилия за стабилизиране на позицията им. Това важи особено при работа с леки култиватори - трябва да натиснете добре, така че фрезата да остане на желаната дълбочина. Много е проблематично да се разработят нови зони с този клас оборудване и това може да доведе до бързо износване.

  Мотокултиватори от различни класове

  Мотокултиватори от различни класове

 • Средно аритметично. Подходящ за работа на средно плътни почви. Поради по-твърдото тегло, обработката е възможна на по-големи дълбочини. Може да се използва и през летните вили, но вече работи добре на глинести плодове със средно "тегло", плодородни почви. Поради по-голямото тегло, оборудването е по-стабилно, не скача от земята при работа. Маневреността все още е висока. Мотоблоците от среден клас са подходящи за обработване на парцели до половин хектар, с мотокултиватори от този тип работата върви по-бързо, въпреки че не са предназначени за обработка на големи площи.

  Мотоблокове - леки, средни, тежки - за зони с различни размери

  Мотоблокове - леки, средни, тежки - за зони с различни размери

 • Тежка. Универсални инертни материали за обработка на всякакъв вид почва, включително за обработка на девствени земи. Подходящ за транспортиране на култури, за работа с други монтирани инструменти (косачка). Препоръчително е да се купува, ако в обработката има повече хектар тежки почви или две или повече леки почви. Поради по-голямото тегло и размери, маневреността е по-малка, но ширината на работната лента и възможната дълбочина са по-големи.

Като цяло не е трудно да изберете мотоблокове и мотокултиватори по клас. За летни вили са подходящи леки и средни модели мотокултиватори, за ферми са по-подходящи мотоблокове. Класът ще трябва да се определя от почвата и размера на обработваната площ.

Тип на двигателя и неговите параметри

Мотоблоковете и мотокултиваторите са оборудвани с двигател. Скоростта и дълбочината на обработка, възможността за работа с различни видове почви, големината на използваните инструменти зависят от нейния вид и мощност. Като цяло изборът на двигател е важен въпрос.

Изберете мотоблок и мотокултиватор според типа на двигателя

Изберете мотоблок и мотокултиватор според типа на двигателя

Тип двигател

Мотоблокове и мотокултиватори се предлагат с три вида двигатели:

 • Електрически двигател. Малките модели са оборудвани с електродвигател за обработка на парцели от 5-6 дка. Именно тези устройства са идеални за работа в оранжерии, където използването на двигатели с вътрешно горене е невъзможно поради затвореното пространство. Това е и най-евтиният култиватор за летни вили. Диапазонът на цените е от $ 100 до $ 600. Има много малки агрегати с консумация на енергия от 0,75 kW (-3 конски сили), има и по-солидни - с мощност на двигателя до 2,2 kW (до 7 коня). От характеристиките на избора - обърнете внимание на фазата на мрежата (380 V или 220 V), дължината на кабела и вида на закрепването му.

  Електрически мотор има само в леките мотокултиватори

  Електрически мотор има само в леките мотокултиватори

 • Газов двигател.Мотокултиваторите и мотоблоковете от лек и среден клас са оборудвани с двутактови бензинови двигатели, тежките и някои по-големи средни са оборудвани с 4-тактови. Когато избирате, трябва да обърнете внимание на обема на двигателя и неговата мощност. Колкото повече са тези параметри, толкова по-голяма сила "тяга" има единицата. Цени от 120 до 500 долара (има и по-скъпи модели, главно от европейско производство).
 • Дизелов двигател. Моделите от средния и тежкия клас са оборудвани с дизелови двигатели и са инсталирани почти изключително на мотоблокове и само някои култиватори от тежкия клас могат да имат такъв двигател. Двигателите са предимно 4-тактови, едноцилиндрови. Когато избирате, трябва да погледнете и обема на двигателя и неговата мощност. Цени от 500 до 2000 $.

Най-често се избира бензинов двигател. Дизелът, разбира се, е по-икономичен по време на работа, но цената за модели с подобни характеристики е много различна. Затова най-често избират мотоблокове и мотокултиватори с бензинови двигатели.

Тип редуктор

Скоростната кутия е единица, която предава въртящ момент към трансмисията. Типът на скоростната кутия влияе на издръжливостта на агрегата, нивото на шума по време на работа и плавността на промените в скоростта. Като цяло това е важен възел.

Редукторите на мотоблокове и мотокултиватори са:

 • Червячна предавка. Често срещано при едноскоростни скоростни кутии, срещани при леки култиватори. Червячната предавка е с ниско ниво на шум, разполага с гладка работа и ниско ниво на шум, висока ефективност. Недостатъкът е крехкостта.
 • Верижен редуктор. Подходящ за леки и средни мотоблокове и средни / тежки култиватори. На оста на двигателя има задвижващо зъбно колело и на работния вал задвижвано зъбно колело. Те са свързани с верига. Чрез промяна на предавателното число, силата върху работното оборудване се променя, така че да може да се избере силата, необходима за всяка работа. Редукторът на веригата може да бъде сгъваем и несгъваем. В сгъваем можете да замените износени части (зъбни колела). Unbreakable се заменя изцяло. Недостатъкът на верижната предавка е високото ниво на шум.

  Редукторът на веригата е шумен, но лесен за ремонт

  Редукторът на веригата е шумен, но лесен за ремонт

 • Редуктор на редуктора. Състои се от набор от съчетаеми зъбни колела. Такива скоростни кутии са на средни и тежки мотоблокове; те не могат да бъдат намерени на култиватори. Най-надеждната трансмисия, предназначена за тежки товари, но и най-скъпата. Не можете да го намерите в бюджетни модели. Недостатъците са скъпо обслужване.

  Редуктор - най-надежден

  Редуктор - най-надежден

Всъщност изборът е наистина малък. Култиваторите са оборудвани основно с червячни редуктори. Само на някои, по-скъпи тежки, слагат верижни. Леките и средни мотоблокове (дори бюджетни тежки) са оборудвани с верижни редуктори, а само скъпите тежки са снабдени с редуктори.

Брой скорости

Евтините леки и средни мотокултиватори нямат скоростна кутия и винаги работят с еднакви усилия. За проста работа от същия тип разхлабването е нормално. По-мощното оборудване - тежките култиватори и всички мотоблокове - имат кутия. Броят на скоростите - от 2 до 8. Колкото повече скорости, толкова по-точно можете да изберете усилията за конкретна работа. Това в крайна сметка спестява гориво.

Броят на скоростите е важен за удобството на работата

Броят на скоростите е важен за удобството на работата

Дори по-модерните модификации имат способността да променят посоката на движение - те могат да се придвижат назад. Удобно е в затворено пространство, но скоростната кутия е по-сложна, цената е по-висока. Броят на скоростите по време на движението назад е по-малък - от една до три.

Реверсивните скоростни кутии могат да бъдат механични и автоматични. Автоматичните сменят посоката по време на шофиране, на механичните за заден ход първо трябва да спрете, след това да смените предавката. Ясно е, че автоматичните са по-сложни и струват повече (и в поддръжка също).

Моторни култиватори: опции за избор, кое е по-добро, цени, ревюта

Нека започнем с това как да изберем мотокултиватор, по какви параметри да направим избор.След това ще разгледаме най-популярните модели, техните предимства и недостатъци, цени.

Моторни култиватори - трудно е да се избере най-добрият

Моторни култиватори - трудно е да се избере най-добрият

Критерии по избор

Общите параметри вече са описани по-горе: това са клас, мощност, тип мотор, скоростна кутия и брой скорости. Тук накратко изброяваме основните критерии за подбор и възможния диапазон от параметри. Ето какво да търсите при избора на моторизиран култиватор:

 • Посока на въртене на фрезите. Това се случва направо и
 • Скорост на въртене на фрезите (за модели, които работят със същата скорост).
 • Броят на фрезите в комплекта и техните размери.
 • Ширина на обработка. От 15 см до 110 см.
 • Дълбочина на обработка. 15 см до 25 см
 • Тип колело. Добър вариант е направен от формован каучук, но най-добрият вариант е хидравличен (те слагат някои тежки модели).
Мотоблоковете са добри в работата

Мотоблоковете са добри в работата

Обърнете внимание на масата във всеки клас. Тя варира в доста широк диапазон:

 • леки мотокултиватори - от 9 кг до 40 кг (най-леките - с електрически мотор);
 • средно - от 40 кг до 80 кг;
 • тежки - от 80 кг до 140 кг.

Изборът по тегло също не е съвсем еднозначен. От една страна, колкото по-лека е масата, толкова по-добра е маневреността. От друга страна, колкото по-тежко е оборудването, толкова по-голяма е дълбочината на обработка (въпреки че връзката не е пряка, много зависи от дизайна). Плюс по-голямата маса е, че по-тежките агрегати могат да се зареждат с домашно приготвени устройства и да се използват за нехарактерни задачи.

Популярни модели, ревюта, цени

Нева - популярни моторни култиватори, произведени в страната (завод в Санкт Петербург "Червен октомври"). Те са предназначени за трудните почви, които са типични за Русия, така че култиваторите от средния клас са оборудвани с редукторно задвижване. Допълнителните предимства включват стабилен дизайн и амортизация на вибрациите. Така че е хубаво да се работи, отзивите са 4 или 5 по петстепенна скала. Характеристиките на някои модели мотокултиватори Neva са събрани в таблицата.

МоделКласШирина / дълбочина на обработкаБрой и размер на фрезатаДвигателМощност, обемБрой скорости ПредаванеЦена
Neva MK-80-B6.0средно аритметично71-98 см (дълбочина не е посочена)6 брбензин, 4-тактов, 6 к.с. / 163 куб.см. см1без кутия, верижен редуктор, ремъчна трансмисия420$
Neva MK-80R-S5.0средно аритметично60-100 см / дълбочина 16 см6 брбензин5 к.с. / 183 куб.см. см1 напред, 1 назадбез кутия, верижен редуктор500$
Neva MK70-B5,0 RSсредно аритметично35-97 см / дълбочина 16 см6 брбензин, 4-тактов3.7 к.с. / 163 куб.см. см1 напредбез кутия380$
Нева MB-S-6.0тежък65-100 см / дълбочина 16 см
бензин, 4-тактов6.1 к.с. / 205 куб. См см4 напред, 2 назадмеханика, верижен редуктор620 $

Има и местни култиватори Mole. Под това име оборудването се произвежда от ОАО „ММП им. В.В. Чернишев "Москва. Преди това тази марка е произведена от завода в Омск на името на П. И. Баранов. Има още няколко китайски агрегата под марката Krot. Така че, когато избирате, трябва да бъдете внимателни и да изясните кой производител.

МоделКласШирина / дълбочина на обработкаДвигателМощност, обемБрой скорости ПредаванеЦена
KROT MK-1A-02средно аритметично35-60 см / дълбочина до 25 смДвутактов карбураторен двигател с въздушно охлаждане 2,6 к.с.1420$
KROT MK-4-03средно аритметично60-90 / дълбочина 25смбензин4 к.с. 1 напред, 1 назадверижен редуктор390$
Къртица MK-9-01средно аритметично40-90 см / дълбочина 26 смбензин, 4-тактов5.5 к.с. / 168 куб.см. см1 напред, 1 назадбез кутия, ремъчно задвижване320$
MOLE MK-455средно аритметично60 см / дълбочина 25 см
бензин, 4-тактов4 к.с. 1 напред, 1 назадчервячна предавка, ремъчно предаване340 $

Има и руски моторизирани култиватори от завода „СоюзМаш“ (марка Вятка). Те са по-малко известни, не са във всеки магазин. Според потребителите качеството е около 4.

Мотоблокове: кое е по-добро, ревюта на цените

Както вече споменахме, мотоблоковете са проектирани да обработват големи площи, да се справят с развитието на девствените земи. Основните параметри са едни и същи: тип двигател (бензин или дизел), тип трансмисия, мощност, брой скорости.Има и специфични, характерни за това конкретно оборудване.

При работа с мотоблокове са необходими физически усилия за задържане в необходимото положение

При работа с мотоблокове са необходими физически усилия за задържане в необходимото положение

Критерии по избор

Трябва да проследите:

 • клас,
 • параметри на обработка на почвата (ширина и дълбочина);
 • обем на резервоара за гориво;
 • тип скоростна кутия (механична или автоматична).
Може да се използва с различни приставки

Може да се използва с различни приставки

Какво друго си струва да се обърне внимание е броят на приставките, които могат да се експлоатират с този уред. Но това трябва да се изясни с продавачите, тъй като подобни „дреболии“ не са записани в техническите спецификации.

Топ модели според рецензии

Списъкът е съставен въз основа на обратна връзка от собствениците. Оценката включва мотоблокове от различни класове, но резултатът им е не по-малък от „4“ точки от пет.

 • CAIMAN VARIO 70S TWK +. Лек клас Motoblock, оборудван с бензинов двигател Subaru-Robin от 7 конски сили. Работната дълбочина е до 32 см. Отбелязва се надеждността и стабилността на агрегата, възможността за използването му за оран на девствени земи, транспортиране на стоки. Сглобката е френска, цената е около $ 1000.
 • KaDvi Oka MB-1D1M10. Среден мотоблок с двигател Lifan 168F-2A за 6 конски сили. Ръчна скоростна кутия, 2 скорости напред, 2 задни. Редуктор с верижен ремък. Отбелязва се добра работа върху девствената почва, но предавките са преместени здраво, отбелязва се изтичане на масло. Според рецензии - 4. Цена - $ 470.

  Motoblock KaDvi Oka MB-1D1M10 има добри отзиви

  Motoblock KaDvi Oka MB-1D1M10 има добри отзиви

 • Нева MB-23B-8.0. Motoblock средна класа. Бригс и Стратън 8 конски сили бензинов двигател. Ръчна скоростна кутия, 4 скорости напред, 2 задни, редуктор на предавките. Сред посочените недостатъци са плътното превключване на предавките и липсата на електрически стартер. Останалата работа е нормална. Цена - $ 880.
 • Салют 100-6,5. Лек клас, двигател Lifan 168F-2B с 6.53 конски сили. Механична трансмисия с две скорости напред и една назад. Отзивите показват добър "висок въртящ момент", лесен старт, уверена маневреност. Цена $ 500.

Това далеч не са всички мотоблокове и мотокултиватори. Само тези, които привлякоха вниманието ми и имаха добри отзиви.

Подобни публикации

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати