Cara membuat lantai yang dipanaskan air

Di bilik yang dipanaskan menggunakan teknologi pemanasan bawah lantai, sensasinya jauh lebih selesa daripada dengan sistem radiator tradisional. Apabila lantai dipanaskan, suhu akan diedarkan dengan cara yang optimum: ia lebih panas untuk kaki, dan sudah lebih sejuk di permukaan kepala. Terdapat dua kaedah pemanasan: air dan elektrik. Air lebih mahal untuk dipasang, tetapi lebih murah untuk dikendalikan, sehingga lebih kerap dilakukan. Anda sedikit dapat mengurangkan kos pemasangan jika anda membuat lantai yang dipanaskan air dengan tangan anda sendiri. Teknologi ini bukan yang paling mudah, tetapi juga tidak memerlukan pengetahuan ensiklopedik.

Pengagihan fluks haba untuk sistem pemanasan yang berbeza

Pengagihan fluks haba untuk sistem pemanasan yang berbeza

Peranti dan prinsip operasi

Untuk pemanasan air dari lantai yang hangat, sistem paip digunakan di mana penyejuk beredar. Selalunya, paip dituangkan ke dalam lapisan, tetapi terdapat sistem pemasangan kering - kayu atau polistirena. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan besar paip bahagian kecil yang diletakkan di bawah penutup lantai.

Di mana anda boleh memasang

Kerana banyaknya paip, pemanasan air dilakukan terutamanya di rumah persendirian. Faktanya ialah sistem pemanasan bangunan tinggi bangunan awal tidak dirancang untuk kaedah pemanasan ini. Adalah mungkin untuk membuat lantai yang hangat dari pemanasan, tetapi ada kebarangkalian tinggi bahawa ia akan terlalu sejuk untuk anda, atau di kawasan jiran di atas atau di bawah, bergantung pada jenis bekalan kuasa ke sistem. Kadang-kadang keseluruhan riser menjadi sejuk: rintangan hidraulik lantai air beberapa kali lebih tinggi daripada sistem pemanasan radiator dan ia dapat menyekat pergerakan penyejuk. Atas sebab ini, sangat sukar untuk mendapatkan kebenaran daripada syarikat pengurusan untuk memasang lantai yang hangat (pemasangan tanpa kebenaran adalah kesalahan pentadbiran).

Lantai yang dipanaskan air menunjukkan sebilangan besar paip berdiameter kecil

Lantai yang dipanaskan air menunjukkan sebilangan besar paip berdiameter kecil

Berita baiknya ialah di bangunan baru mereka mula membuat dua sistem: satu untuk pemanasan radiator, yang kedua untuk lantai yang dipanaskan air. Di rumah seperti itu dan izin tidak diperlukan: sistem yang sesuai dibangunkan dengan mengambil kira rintangan hidraulik yang lebih tinggi.

Prinsip organisasi

Untuk memahami apa yang anda perlukan untuk membuat lantai yang dipanaskan air dengan tangan anda sendiri, anda perlu memahami apa yang terdiri daripada sistem dan bagaimana ia berfungsi.

Kawalan suhu sederhana pemanasan

Untuk menjadikan kaki anda selesa di lantai, suhu penyejuk tidak boleh melebihi 40-45 ° C. Kemudian lantai memanaskan hingga nilai yang selesa - sekitar 28 ° C. Sebilangan besar peralatan pemanasan tidak dapat menghasilkan suhu seperti itu: sekurang-kurangnya 60-65 ° C. Pengecualian adalah dandang gas pemeluwapan. Mereka menunjukkan kecekapan maksimum tepat pada suhu rendah. Dari saluran keluarnya, penyejuk yang dipanaskan boleh dimasukkan terus ke dalam paip pemanasan bawah lantai.

Semasa menggunakan dandang jenis lain, unit pencampuran diperlukan. Di dalamnya, penyejuk yang disejukkan dari paip kembali ditambahkan ke dalam air panas dari dandang. Anda dapat melihat komposisi ikatan ini pada rajah sambungan lantai hangat ke dandang.

Rajah peranti lantai yang dipanaskan air

Rajah peranti lantai yang dipanaskan air

Prinsip operasi adalah seperti berikut. Penyejuk yang dipanaskan dibekalkan dari dandang. Ia menuju ke injap termostatik, yang apabila ambang suhu terlampaui, membuka campuran air dari paip kembali. Terdapat pelompat di hadapan pam edaran di foto. Injap dua hala atau tiga hala dipasang di dalamnya. Membukanya dan campurkan dalam penyejuk yang disejukkan.

Aliran campuran melalui pam edaran memasuki termostat, yang mengawal operasi injap termostatik. Apabila suhu yang ditetapkan dicapai, aliran dari aliran kembali berhenti, jika dilampaui, ia akan terbuka lagi. Ini adalah bagaimana suhu penyejuk lantai yang dipanaskan air dikawal.

Pembahagian kontur

Kemudian penyejuk memasuki manifold pengedaran. Sekiranya lantai yang dipanaskan air dibuat di satu bilik kecil (contohnya bilik mandi), di mana hanya satu gelung paip diletakkan, unit ini mungkin tidak ada. Sekiranya terdapat beberapa gelung, maka di antara keduanya perlu menyebarkan penyejuk dengan cara tertentu, dan kemudian entah bagaimana mengumpulkannya dan menghantarnya ke saluran paip kembali. Tugas ini dilakukan oleh sisir pengedaran atau, seperti yang disebut juga, pemungut pemanasan bawah lantai. Sebenarnya, ini adalah dua paip - pada bekalan dan pulangan, yang mana input dan output semua litar pemanasan bawah lantai disambungkan. Ini adalah pilihan paling mudah.

Unit pencampuran untuk pemanasan bawah lantai dengan penyelenggaraan suhu automatik

Unit pencampuran untuk pemanasan bawah lantai dengan penyelenggaraan suhu automatik

Sekiranya pemanasan bawah lantai dibuat di beberapa bilik, maka lebih baik memasang pemungut dengan keupayaan untuk menyesuaikan suhu. Pertama, bilik yang berbeza memerlukan suhu yang berbeza: seseorang lebih suka + 18 ° C di bilik tidur, seseorang memerlukan + 25 ° C. Kedua, selalunya litar mempunyai panjang yang berbeza, dan jumlah haba yang berbeza dapat memindahkan. Ketiga, terdapat premis "dalaman" - di mana satu dinding menghadap ke jalan, dan ada satu sudut - dengan dua atau bahkan tiga dinding luaran. Secara semula jadi, jumlah haba di dalamnya mestilah berbeza. Gabungan dengan termostat menyediakan ini. Peralatannya tidak murah, litar lebih rumit, tetapi pemasangan seperti itu membolehkan anda mengekalkan suhu tertentu di dalam bilik.

Terdapat termostat yang berbeza. Beberapa mengawal suhu bilik, yang kedua - suhu lantai. Anda sendiri memilih jenisnya. Walau apa pun, mereka mengawal motor servo yang dipasang di sisir umpan. Servomotor, bergantung pada perintah, meningkatkan atau mengurangkan kawasan aliran, menyesuaikan kadar aliran penyejuk.

Situasi secara teori (dan secara praktikalnya berlaku) mungkin timbul apabila bekalan ke semua litar disekat. Dalam kes ini, peredaran akan berhenti, dandang boleh mendidih dan gagal. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, pastikan membuat jalan pintas melalui bahagian penyejuk yang dilalui. Dengan pembinaan sistem ini, dandang selamat.

Anda boleh menonton salah satu pilihan sistem dalam video.

Meletakkan lantai air suam

Salah satu komponen utama sistem ini ialah paip dan sistem pemasangannya. Terdapat dua teknologi:

 • Kering - polistirena dan kayu. Jalur logam dengan saluran meletakkan paip yang dibentuk diletakkan pada sistem tikar polistirena yang diperluas atau plat kayu. Mereka diperlukan untuk mengedarkan haba lebih sekata. Paip dimasukkan ke dalam lubang. Bahan kaku diletakkan di atas - papan lapis, OSB, papan gipsum, dll. Lantai lembut boleh diletakkan di pangkalan ini. Peletakan jubin pada pelekat jubin, parket atau lamina adalah mungkin.

  Sistem pemanasan lantai air kayu

  Sistem pemanasan lantai air kayu

 • Teknologi screed atau apa yang disebut "basah". Terdiri daripada beberapa lapisan: penebat, sistem pemasangan (tape atau mesh), paip, screed. Di atas "pai" ini, setelah lapisan dibuat, penutup lantai sudah diletak. Sekiranya perlu, lapisan kalis air diletakkan di bawah penebat agar tidak membanjiri jiran. Mungkin ada jaring penguat yang diletakkan di atas paip pemanas lantai. Ia mengagihkan semula beban untuk mengelakkan kerosakan pada sistem. Unsur wajib sistem ini adalah pita redaman, yang dilancarkan sepanjang perimeter bilik dan diletakkan di persimpangan dua litar.

  Lantai bertebat panas air di screed

  Lantai bertebat panas air di screed

Kedua-dua sistem ini tidak sesuai, tetapi paip screed lebih murah.Walaupun mempunyai banyak kekurangan, ia lebih popular kerana harganya yang lebih rendah.

Sistem mana yang hendak dipilih

Dari segi kos, sistem kering lebih mahal: komponennya (jika anda menggunakan siap, buatan kilang) lebih mahal. Tetapi beratnya lebih rendah dan lebih cepat digunakan. Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus menggunakannya.

Pertama: berat senarai yg panjang lebar. Tidak semua pondasi dan lantai rumah dapat menahan beban yang dihasilkan oleh lantai yang dipanaskan air di lapisan konkrit. Di atas permukaan paip mesti ada lapisan konkrit sekurang-kurangnya 3 cm. Memandangkan bahawa diameter luar paip juga kira-kira 3 cm, maka total ketebalan lapisan adalah 6 cm. Beratnya lebih penting. Dan di atasnya sering terdapat jubin pada lapisan gam. Bagus jika asasnya dirancang dengan margin - ia akan tahan, dan jika tidak, masalah akan bermula. Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa lantai atau pondasi tidak akan menanggung beban, lebih baik membuat sistem kayu atau polistirena.

Kedua: pemeliharaan sistem skreed yang rendah. Walaupun disyorkan untuk meletakkan gegelung paip satu bahagian tanpa sambungan semasa meletakkan kontur pemanasan bawah lantai, paip tersebut secara berkala rosak. Atau, semasa pembaikan, mereka memukul dengan latihan, atau pecah kerana perkahwinan. Tempat kerosakan dapat ditentukan oleh tempat yang lembap, tetapi sukar untuk diperbaiki: anda harus memecahkan lapisan. Dalam kes ini, engsel bersebelahan dapat rusak, kerana zon kerosakan menjadi lebih besar. Walaupun anda berjaya melakukannya dengan berhati-hati, anda harus membuat dua jahitan, iaitu, ia adalah tempat yang berpotensi untuk kerosakan berikutnya.

Proses memasang lantai yang dipanaskan air

Proses memasang lantai yang dipanaskan air

Ketiga: pengoperasian lantai yang dipanaskan di lapisan boleh dilakukan hanya setelah konkrit mencapai sumber kekuatan 100%. Ini mengambil masa sekurang-kurangnya 28 hari. Sehingga masa ini, anda tidak boleh menghidupkan lantai yang hangat.

Keempat, anda mempunyai lantai kayu. Dengan sendirinya, berat di lantai kayu - bukan idea terbaik, tetapi juga lapisan dengan suhu tinggi. Kayu akan cepat runtuh, keseluruhan sistem akan runtuh.

Sebabnya serius. Oleh itu, dalam beberapa kes, lebih baik menggunakan teknologi kering. Lebih-lebih lagi, lantai kayu yang dipanaskan dengan tangan anda sendiri tidak semahal itu. Komponen yang paling mahal adalah plat logam, tetapi ia juga boleh dibuat dari logam lembaran nipis dan aluminium yang lebih baik. Penting untuk dapat membengkokkan, membentuk alur paip.

Varian sistem pemanasan lantai polistirena tanpa lapisan ditunjukkan dalam video.

Bahan untuk lantai air suam

Selalunya mereka membuat lantai yang dipanaskan dengan air di satu permukaan. Strukturnya dan bahan yang diperlukan akan dibincangkan. Gambar rajah lantai air suam ditunjukkan dalam foto di bawah.

Skema lantai air suam dengan skreed

Skema lantai air suam dengan skreed

Semua kerja bermula dengan meratakan pangkal: tanpa penebat, kos pemanasan akan terlalu tinggi, dan penebat hanya boleh diletakkan di permukaan rata. Oleh itu, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menyediakan pangkalan - buat senarai panjang kasar. Seterusnya, kami menerangkan langkah demi langkah urutan kerja dan bahan yang digunakan dalam proses:

 • Pita peredam juga dililit sepanjang perimeter bilik. Ini adalah jalur bahan penebat panas, setebal tidak lebih dari 1 cm. Ini mencegah kehilangan haba untuk pemanasan dinding. Tugas kedua adalah untuk mengimbangi pengembangan haba yang berlaku semasa bahan dipanaskan. Pita boleh dibuat khas, dan anda juga boleh meletakkan busa nipis yang dipotong menjadi jalur (tidak lebih dari 1 cm tebal) atau penebat lain dengan ketebalan yang sama.
 • Lapisan bahan penebat panas diletakkan di atas permukaan kasar. Untuk pemanasan bawah lantai, pilihan terbaik ialah busa polistirena. Paling baik - diekstrusi. Ketumpatannya mestilah sekurang-kurangnya 35kg / m2... Cukup padat untuk menahan berat beban dan beban operasi, mempunyai ciri-ciri yang sangat baik dan jangka hayat yang panjang. Kelemahannya adalah bahawa ia mahal. Bahan lain yang lebih murah (polistirena, bulu mineral, tanah liat yang diperluas) mempunyai banyak kekurangan. Sekiranya boleh, gunakan polistirena yang diperluas.Ketebalan penebat bergantung pada banyak parameter - di rantau ini, ciri-ciri bahan asas dan penebat, kaedah mengatur subfloor. Oleh itu, ia mesti dikira berkaitan dengan setiap kes.

 • Selanjutnya, mereka sering meletakkan jaring penguat dengan langkah 5 cm. Pipa juga diikat padanya - dengan kawat atau penjepit plastik. Sekiranya anda menggunakan polistirena yang diperluas, anda boleh melakukannya tanpa tetulang - anda boleh memperbaikinya dengan pendakap plastik khas yang didorong ke dalam bahan. Untuk pemanas lain, mesh penguat diperlukan.
 • Beacon dipasang di atas, selepas itu screed dituangkan. Ketebalannya kurang dari 3 cm di atas paras paip.
 • Seterusnya, lantai penamat diletakkan. Apa sahaja yang sesuai digunakan dalam sistem lantai yang dipanaskan.

Ini semua lapisan utama yang perlu diletakkan ketika anda membuat lantai yang dipanaskan air dengan tangan anda sendiri.

Paip pemanasan bawah lantai dan corak peletakan

Elemen utama sistem ini adalah paip. Selalunya mereka menggunakan polimer - dari polietilena bersilang silang atau logam-plastik. Mereka bengkok dengan baik dan mempunyai jangka hayat yang panjang. Satu-satunya kelemahan mereka adalah kekonduksian terma yang tidak terlalu tinggi. Paip keluli tahan karat bergelombang yang baru muncul tidak mempunyai tolak ini. Mereka bengkok dengan lebih baik, harganya tidak lebih, tetapi kerana popularitinya yang rendah, mereka tidak sering digunakan.

Diameter paip untuk pemanasan bawah lantai bergantung pada bahan, tetapi biasanya 16-20 mm. Mereka sesuai dengan beberapa skema. Yang paling umum adalah spiral dan ular; terdapat beberapa pengubahsuaian yang mengambil kira beberapa ciri premis.

Skema pemasangan paip untuk lantai air suam

Skema pemasangan paip untuk lantai air suam

Berbaring dengan ular adalah yang paling mudah, tetapi melalui paip, penyejuk secara beransur-ansur menyejuk dan mencapai hujung litar yang jauh lebih sejuk daripada pada awalnya. Oleh itu, zon tempat penyejuk masuk adalah yang paling panas. Ciri ini digunakan - pemasangan bermula dari zon paling sejuk - di sepanjang dinding luar atau di bawah tingkap.

Kelemahan ini hampir tanpa ular berganda dan lingkaran, tetapi mereka lebih sukar dipasang - anda perlu melukis gambar rajah di atas kertas agar tidak keliru semasa meletakkan.

Screed

Anda boleh menggunakan mortar simen-pasir konvensional berdasarkan simen Portland untuk menuangkan lantai yang dipanaskan air. Jenama simen Portland mestilah tinggi - M-400, atau lebih baik M-500. Gred konkrit - tidak lebih rendah daripada M-350.

Screed separa kering untuk pemanasan bawah lantai

Screed separa kering untuk pemanasan bawah lantai

Tetapi screed "basah" biasa memerlukan masa yang sangat lama untuk mendapatkan kekuatan reka bentuknya: sekurang-kurangnya 28 hari. Selama ini, anda tidak boleh menghidupkan lantai yang hangat: retakan akan berlalu, yang boleh memecahkan paip. Oleh itu, semakin banyak yang dipanggil penyembur separa kering - dengan bahan tambahan yang meningkatkan keplastikan larutan, mengurangkan jumlah air dan masa untuk "pematangan" dengan ketara. Anda boleh menambahkannya sendiri atau mencari campuran kering dengan sifat yang sesuai. Harganya lebih mahal, tetapi ada sedikit masalah dengan mereka: mengikut arahan, tambahkan jumlah air yang diperlukan dan campurkan.

Adalah mungkin untuk membuat lantai yang dipanaskan air dengan tangan anda sendiri, tetapi memerlukan masa yang cukup lama dan dana yang banyak.

Catatan yang serupa
komen 3
 1. Boris
  05/05/2018 pada 13:21 - Balas

  Lantai yang dipanaskan air bagus dari semua aspek. Satu-satunya kelemahan ialah anda tidak boleh membuatnya di apartmen dengan pemanasan pusat. Kesimpulan - topik ini relevan untuk rumah persendirian, dan pangsapuri mempunyai lantai elektrik yang hangat.

  • Dmitriy
   08.08.2018 pada 18:47 - Balas

   Mengapa anda tidak melakukannya? Letakkan multibox dan mainkan!

 2. Pemenang
  08/11/2018 pada 18:13 - Balas

  perlu membuat lantai air

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu