Cara memasang dan memasang gerai mandi

Untuk menjimatkan ruang, kabin pancuran dipasang di bilik mandi kecil. Mereka tersedia dalam konfigurasi yang berbeza, bergantung pada yang disebut bilik mandi, kabin atau hidrobox. Walau bagaimanapun, semua pengeluar bersalah atas satu perkara: arahan yang tidak berguna. Ia mengandungi senarai bahagian dan arahan umum: pasangkan palet, pasangkan dinding ... dan semua yang lain dengan semangat yang sama. Tiada butiran. Ini menjadikan pemasangan bilik mandi merupakan tugas yang perlu dilakukan sendiri. Terdapat banyak model yang berbeza, mustahil untuk menggambarkan semuanya, tetapi kita akan menerangkan dan menunjukkan masalah umum dan cara menyelesaikannya.

Jenis dan jenis

Pertama sekali, kabin mandi berbeza dari segi bentuk: sudut dan lurus. Di negara kita, sudut lebih biasa, kerana lebih mudah masuk ke dalam bilik kecil.

Mandi terus

Mandi terus

Tetapi sudut boleh berbentuk berbeza. Lebih umum dengan wajah bulat - dalam bentuk sektor bulatan, tetapi terdapat juga asas serong dan segi empat.

Bentuk dinding depan tidak hanya bulat

Bentuk dinding depan tidak hanya bulat

Sekarang mengenai konfigurasi sebenar. Atas dasar ini, kabin mandi dibahagikan kepada tertutup dan terbuka. Di tempat terbuka, tidak ada panel atas, serta dinding sisi. Mereka berada dalam keadaan tertutup. Kandang mandi terbuka paling sering disebut sebagai "kandang mandi" atau sudut. Peralatannya juga boleh berbeza - dengan atau tanpa palet.

Peralatan yang berbeza

Peralatan yang berbeza

Beberapa kabin pancuran tertutup mempunyai banyak fungsi tambahan - pelbagai jenis urutan jet, mandi - biasa, tropika, dll., Sauna terbina dalam atau penjana wap untuk hamam. Peranti pelbagai fungsi seperti itu disebut dengan betul "kabin hydromassage", atau hanya - hidroboks.

Jelas bahawa semakin kompleks "pengisian", semakin sukarlah perhimpunan. Tetapi kabin hydromassage dipasang sejak awal dengan cara yang sama seperti kandang mandi dengan dulang. Sekiranya anda memahami cara memasang asas, lebih mudah untuk memasang dinding dan bumbung. Perkara utama, seperti biasa, adalah pangkalan, dan pemasangan kabin mandi dengan kerumitan bermula dengan pemasangan palet dan panduan pintu.

Cara memasang bilik mandi - sudut

Selalunya, ia adalah sudut dengan palet yang dibeli. Tanpa palet, anda perlu menghabiskan masa yang lama dengan lantai dan longkang. Meletakkan palung siap lebih mudah. Oleh itu, pertama sekali, kami akan menerangkan prosedur pemasangan kabin mandi seperti itu. Cara membuat dulang mandi dari jubin dibaca di sini.

Katakan dengan segera bahawa model dengan bahagian bawah memerlukan margin ketinggian sekurang-kurangnya 15 cm: di bahagian bawah terdapat selang siphon dan saliran air. Oleh itu, untuk pemasangan kabin setinggi 215 cm, ketinggian siling sekurang-kurangnya 230 cm, dan sukar untuk berfungsi. Sekiranya siling anda rendah, anda perlu meletakkan bilik tanpa palet - hanya dinding, dan membuat longkang di lantai.

Pemasangan palet

Dulang pancuran mandian dalam bilik mandi moden diperbuat daripada plastik. Ia diperkuat dengan beberapa lapisan gentian kaca, yang meningkatkan kekuatannya, tetapi masih mustahil untuk berdiri di atasnya secara normal tanpa sokongan. Set ini merangkumi beberapa paip logam persegi yang dipasang ke struktur yang menyokong bahagian bawah.

Struktur sokongan palet

Struktur sokongan palet

Tetapi tidak semua orang memutuskan untuk memasang gerai mandi pada beberapa kepingan besi. Sebilangan orang lebih suka membuat pangkalan dari batu bata atau kayu.

Pemasangan kabin mandi pada bingkai logam

Pada beberapa model, langkah pertama adalah memasang penutup pelindung hiasan ke palet. Ia hanya dimasukkan ke dalam alur dan diikat dengan plat logam. Selanjutnya, proses pemasangan sudah dijalankan.Apa yang salah dengan kaedah ini? Bagaimana cara menukar atau memperbaiki longkang jika perlu? Anda tidak boleh menanggalkan penutup - terpasang dari bahagian dalam. Satu-satunya cara adalah dengan membuat pintu sendiri terlebih dahulu, dan kemudian pasangkan panel yang diubah suai.

Prosedur memasang dulang mandi adalah seperti berikut:

 • Kancing dimasukkan ke soket yang ada. Dalam beberapa reka bentuk, terdapat lebih sedikit sarang daripada rasuk rujukan. Kemudian ada jepit rambut pendek yang disertakan. Mereka hanya meluncur masuk dan menyekat, mengagihkan sebahagian beban.
 • Kacang disekat ke kancing yang dipasang, yang akan mengunci bingkai sokongan logam, menghalangnya daripada tersandar di palet.

  Permulaan pemasangan dulang mandi

  Permulaan pemasangan dulang mandi

 • Bingkai diletakkan di atas kancing dengan kacang, lubang dibor di dalamnya untuk ini.
 • Kacang-kacangan disekat ke hujung kancing yang menonjol, hanya sekarang ia berada di sisi paip yang lain.

  Terdapat kacang kunci di kedua-dua belah pihak

  Terdapat kacang kunci di kedua-dua belah pihak

 • Terdapat lubang pada struktur pendukung, di mana kita mengetatkan baut yang disertakan dengan kit. Secara teori, mereka harus jatuh ke lubang yang sesuai pada palet. Terdapat tetulang di bawah lubang ini, jika tidak, skru hanya akan menembusi plastik.

  Kami melekatkan bingkai logam ke palet

  Kami melekatkan bingkai logam ke palet

 • Setelah memeriksa bagaimana kerangka bohongnya dan membetulkan jika perlu, kami mengetatkan semua baut berganda pada kancing. Hasilnya akan menjadi fiksasi yang agak kaku (semuanya mengejutkan sebelumnya).
 • Mari mulakan pemasangan kaki.
  • Kami memasang hentian. Mereka juga sesuai dengan dua kacang.

   Memasang berhenti

   Memasang berhenti

  • Setelah membetulkan bentuk permukaan depan selongsong hiasan, kami mengikat penahan. Terdapat skru dan mesin basuh untuk ini. Lapisan hiasan diletakkan di mesin basuh.

   Kami mengikat hentian ke selongsong

   Kami mengikat hentian ke selongsong

  • Kami menggulung kaki. Tetap meluruskan kaki. Terdapat dua cara. Sekiranya palet kecil dan dangkal, lebih mudah untuk membalikkannya, meletakkannya di tempat dan, mengawal bidangnya secara rata, atur dengan memutar kaki. Sekiranya paletnya besar dan dalam, dan terdapat juga selongsong hiasan, tidak boleh masuk ke semua kaki. Dalam kes ini, putar kaki yang menetapkannya pada ketinggian yang sama. Anda boleh memeriksa bagaimana mereka diatur menggunakan tingkat bangunan biasa - meletakkannya secara berpasangan pada kaki yang berlainan, atau menggunakan pembangun satah laser (baca cara menggunakannya di sini).

   Memasang kaki

   Memasang kaki

 • Balikkan palet. Sekiranya semua kaki rata dan lantai rata, palet harus rata dan ketat.

Pemasangan bilik mandi sudah separuh selesai. Tetap memasang pintu.

Memasang palet berdasarkan batu bata atau blok buih

Semuanya jauh lebih sederhana di sini, walaupun sangat bergantung pada bentuk palet. Selalunya, pangkal dilipat dari bata atau blok busa. Lebih senang bekerja dengan blok busa berketumpatan tinggi. Mereka memiliki daya tahan yang cukup untuk menampung berat yang diperlukan, tetapi mudah dipotong dengan gergaji dan mudah dibentuk.

Pertama, keseluruhan struktur dilipat kering, tanpa mortar atau gam untuk blok buih. Jangan lupa bahawa larutan / gam sedikit akan mengangkat struktur. Dan ini adalah tambah blok buih kedua: untuk pemasangannya, lapisan gam beberapa milimeter sudah cukup, dan untuk bata, sekurang-kurangnya 6-8 mm diperlukan.

Contoh dulang mandi yang dipasang pada batu bata

Contoh dulang mandi yang dipasang pada batu bata

Anda juga boleh mencuba bagaimana dulang mandi akan menjadi gam atau mortar: tiba-tiba, anda tidak meletakkan cukup di suatu tempat. Untuk melakukan ini, sebarkan penyelesaiannya, kurang lebih dengan meratakan kulir, tutup dengan filem, dan letakkan palet pada filem. Dengan membuangnya, anda akan benar-benar melihat jika terdapat cukup lem di mana-mana.

Mengemukakan penyelesaian, jika perlu, pasangkan palet di tempatnya. Ini adalah masalah teknik untuk menyelaraskannya: kita mengambil tingkat bangunan, dan dengan fokus pada pembacaannya, kita mengetuk di tempat yang berbeza. Catatan! Anda boleh memasang dulang mandi pada kerajang tanpa mengeluarkannya dari larutan. Dalam versi ini, pembongkaran tanpa kemusnahan adalah mungkin.

Pangkalan bata ditutup dengan kerajang

Pangkalan bata ditutup dengan kerajang

Semasa melipat pangkalan bata, jangan lupa bahawa anda memerlukan tempat untuk memasang longkang, paip dari situ. Ia juga perlu untuk menyediakan kemungkinan penggantian sifon. Untuk melakukan ini, buat tetingkap di salah satu sisi, menyediakan akses ke bahagian yang diperlukan. Ia kemudian boleh ditutup dengan pintu atau penutup hiasan.

Sebelum pemasangan terakhir palet, longkang disambungkan. Bagi mereka yang telah meletakkan singki atau tab mandi sekurang-kurangnya sekali, ini tidak menjadi masalah. Lebih lanjut mengenai perkara ini dalam video seterusnya. Sebentar: semasa memasang siphon, jangan lupa melapisi lubang saliran dengan sealant. Sudah tentu, terdapat jalur elastik, tetapi dengan sealant ia akan lebih dipercayai.

Anda boleh membaca cara membuat dulang mandi jubin di sini dan bilik mandi untuknya.

Pengedap palet

Selepas palet di tempat, sendi perlu ditutup. Biasanya sealant lutsinar digunakan. Hanya perhatikan bahawa sealant akrilik berubah menjadi kuning dari masa ke masa (setelah beberapa bulan), jadi lebih baik mencari silikon.

Palet mesti ditutup dengan baik

Palet mesti ditutup dengan baik

Isi semua jurang dan jurang dengan baik, anda boleh dua kali. Agar tidak berfungsi dengan mata, anda boleh meletakkan palet, melukis garis dengan penanda, kemudian menggerakkannya kembali dan menggunakan satu atau dua jalur meterai berterusan beberapa milimeter di bawah tanda. Tolak palet ke tempatnya, tekan dengan baik. Isi kekosongan di atas.

Ada cara kedua. Ia lebih estetik. Tutup sendi dengan sudut paip. Dia sendiri mempunyai gusi pelekat, tetapi anda juga boleh melapisi dengan sealant. Dengan sudut ini, anda dapat menutup jurang kecil yang terbentuk jika sudut di bilik mandi tidak tepat 90 °.

Organisasi pengudaraan di bilik mandi dijelaskan di sini.

Memasang rel pintu

Selanjutnya, pemasangan bilik mandi dilanjutkan dengan pemasangan panduan pintu. Walaupun teksi tidak mempunyai panel sisi, pertama anda perlu memasang bingkai panduan pintu, memasangnya di palet, dan kemudian tandakan lokasi pemasangan untuk pengikat. Untuk memasang bingkai adalah dengan mengikat tiang sisi dan dua rel bulat bersama-sama. Bahagian kaca yang tetap boleh dipasang untuk mengukuhkan struktur.

Mengapa anda tidak boleh memasang rak pintu ke dinding dengan segera? Kerana dinding di bilik mandi jarang rata rata. Dengan memasang rak dengan cara ini, anda akan mendapat pintu miring yang tidak akan ditutup / dibuka dengan baik. Untuk memahami keseluruhan perbezaan, anda boleh menandakan secara tegak secara menegak, seperti yang diharapkan dengan menetapkan panduan sisi secara menegak. Kemudian pasangkan bingkai sokongan, letakkan di tempatnya dan perhatikan penyimpangan yang ada. Dalam 99% mereka ada, dan ketara.

Salah satu reka bentuk penggelek untuk mandi

Salah satu reka bentuk penggelek untuk mandi

Semasa memasang bingkai bilik mandi, tidak mungkin terdapat perbezaan. Terdapat dua arka, ada dua tulisan. Sejajarkan alur dan lubang, ketatkan dengan skru. Kemudian anda memasang bahagian kaca. Mereka dipasang dengan penyangga kurungan. Selepas itu, jangan lupa memasang kastor mandi. Mereka boleh mempunyai reka bentuk yang berbeza, tetapi, paling kerap, untuk memasangnya, anda perlu mengeluarkan penyumbat sisi dari panduan, memasukkan dua penggelek ke profil di kedua sisi, dan meletakkan penyumbat di tempatnya.

Dalam beberapa model, bukan sahaja memasang penggelek, tetapi juga menggantung gelas, jika tidak, anda tidak akan memindahkannya. Tetapi lebih baik bekerjasama. Satu sukar.

Letakkan bingkai yang dipasang pada palet dan periksa apakah sudah terpasang dengan betul, tandakan lokasi pengikat dengan penanda. Setelah melepaskan kabin, gerudi lubang, pasang dowel.

Sambungan bingkai ke dinding dilapisi dengan sealant. Sapukan jalur dengan murah hati - lebih baik menghilangkan lebihan kemudian. Kemudian mereka meletakkan pemandu di tempatnya dan pasangkannya ke selak. Slot yang tinggal diisi semula dengan sealant. Pemasangan kandang mandi hampir selesai: masih perlu menggantung pintu dan memasang penutup.

Pemasangan kabin mandi: kita menggantung pintu

Memasang kabin mandi: kami menggantung pintu

Sekiranya pintu belum dipasang, ia digantung. Mereka bermula dari atas. Di kebanyakan model, terdapat lubang di daun pintu: di bahagian atas dan bawah. Di sinilah penggelek dipasang.Beberapa bilik mandi mempunyai dua lubang, ada yang mempunyai empat lubang. Jumlah mereka bergantung pada reka bentuk penggelek.

Ambil skru, pasangkan gasket plastik (dari kit). Setelah memasukkan skru ke dalam lubang, pasangkan gasket kedua. Selanjutnya: ada benang di dalam roller, dan anda perlu memasukkannya dengan skru, kemudian menyokong roller di luar dengan jari anda, skru skru di dalamnya. Elemen akrobatik ini diulang dengan semua penggelek. Sehingga semua skru berada di tempatnya, jangan ketatkannya. Hanya umpan supaya pintu memegang dan tidak jatuh.

Selepas pintu digantung, ketatkan semua pengikat. Terdapat satu saat terakhir: pemasangan meterai di pintu. Mereka hanya masuk ke tempatnya (tekan dengan jari anda) di tepi sisi dua bahagian pintu kawin. Dengan cara yang sama, mereka terpasang di sisi lain - di rak di dinding.

Untuk maklumat terperinci mengenai pintu pancuran gantung di salah satu model, lihat videonya.

Anda boleh membaca mengenai pemasangan dan penyambungan dandang di sini.

Ciri pemasangan kabin mandi-hidroboks

Di bilik pancuran tertutup dan hidroboks, setelah memasang palet, perlu memasang panel yang menutupi dinding. Ia mempunyai lubang pemasangan di mana semua "alat" sudah dipasang sebelumnya - muncung, pemegang, pinggan sabun, tempat duduk, pembesar suara, lampu, dll. bentuk dan ukuran bahagian bawahnya berbeza bagi setiap orang, jadi sukar untuk melakukan kesalahan. Dianjurkan untuk melapisi semua "lubang pendaratan" dengan sealant: selepas itu kurang menetes.

Sangat berguna untuk memikirkan pemasangan muncung. Selain memasang muncung sendiri, mereka mesti saling berhubung dengan bahagian hos. Ia diletakkan di bahagian muncung muncung, diketatkan dengan pengapit. Semua ini dipasang mengikut skema yang terdapat dalam arahan. Beri perhatian khusus untuk memastikan bahawa hujung muncungnya utuh dan penjepitnya ketat. Tidak perlu di sini untuk melincirkan setiap tempat duduk dengan sealant (baik di bawah muncung dan di bawah selang).

Sambungan pancuran belakang

Sambungan pancuran belakang

Dinding dengan aksesori yang bersambung diletakkan di alur khas. Persimpangan juga dilapisi dengan sealant. Air sejuk dan panas disambungkan, anda boleh memeriksa prestasi sistem.

Setelah memasang dinding, penutup dipasang. Selalunya ada pancuran hujan, mungkin lampu. Semasa memasangnya, anda juga boleh menggunakan sealant - anda tidak pernah tahu dari mana airnya ... Selang diletakkan di atas paip cawangan mandi, yang diketatkan dengan pengapit. Konduktor disambungkan ke terminal lampu, persimpangan dilindungi dengan berhati-hati, ada kemungkinan menggunakan beberapa tiub yang boleh disusut panas secara bersiri.

Penutup yang dipasang dipasang di dinding. Sendi dilincirkan semula dengan sealant. Sehingga sealant padat, bingkai pintu dipasang dipasang. Apabila pintu dipasang bergantung pada model. Dalam beberapa kes, mereka perlu digantung sebelum pemasangan, dan beberapa selepasnya. Semua sendi dilekatkan.

Pemasangan kabin mandi hidroboks ditunjukkan dengan terperinci dalam video ini. Tidak ada komen, tetapi urutannya jelas.

Kami berharap cara memasang kabin mandi, jelas. Terdapat banyak model dan pengubahsuaian, tetapi kami cuba menerangkan node masalah utama. Sekiranya anda terlepas sesuatu, tulis di komen - kami akan menambah artikel itu))

Catatan yang serupa
komen 4
 1. Yang
  08/23/2016 pada 10:25 - Balas

  Arahan padat. Lebih baik menulis lebih banyak mengenai sambungan elektrik.

  • Pentadbir
   08/23/2016 pada 10:28 - Balas

   Idea yang baik untuk artikel ... Terima kasih!

 2. Alexander
  07/23/2019 pada 22:40 - Balas

  Helo.Tolong beritahu saya. Saya membeli sebuah bilik mandi River Desna 100/26. Saya mula mengumpulkan dan menghadapi masalah seperti itu. Lebar dinding kaca belakang (sisi) kurang daripada papan sisi pada palet dan apabila anda memasangkannya ke profil menegak sisi yang dipasang dengan profil panduan atas dan bawah, jurang terbentuk di antara mereka dan tepi depan palet. Dan arahan mengatakan untuk menyelaraskan kerangka kabin di sepanjang sisi depan palet. Jurang kira-kira 6 cm. Adakah ini harus atau apakah kita diberi dinding sisi dengan lebar yang lebih kecil? Berapakah lebar dinding belakang teksi Sungai Desna 100/26?

 3. Laura
  12/27/2019 pada 11:40 PM - Balas

  Cara mengumpul busur atas dan bawah, pintu jatuh

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu