Loker tandas di atas atau di belakang tandas - pilihan dan idea

Selalunya terdapat masalah dengan ruang simpanan bahan kimia isi rumah. Segala macam serbuk, pembersih, bilas ... Terdapat lebih banyak lagi, dan biasanya tidak ada tempat menyimpannya. Ia terlalu lembap di bilik mandi, tidak terlalu menyenangkan di dapur, kerana mereka dapat menyebarkan aroma asing, yang kurang digabungkan dengan memasak, atau lebih tepatnya, menghisap tidak. Walaupun begitu, ada jalan keluar - almari di tandas. Walaupun tandas biasanya kecil, anda boleh mendapatkan ruang kosong di dalamnya - di atas atau di belakang tandas. Di sinilah anda boleh menggantung / memasang kabinet tandas.

Bahan apa yang hendak dibuat

Apabila mereka memutuskan untuk membuat almari untuk tandas, persoalannya segera timbul dari bahan apa untuk membuatnya. Sekiranya kita bercakap mengenai perabot, ada pilihan:

Perabot tandas boleh dipesan dari kedai perabot

Perabot tandas boleh dipesan dari kedai perabot

Bahan paling murah dalam kategori ini adalah papan serpai berlapis. MDF empat kali lebih mahal dan kayu lebih mahal. Sekiranya anda memasang pintu dari papan tepi atau lapisan dengan tangan anda sendiri, ia mungkin tidak lebih mahal daripada MDF. Tetapi kerja sedemikian memerlukan sekurang-kurangnya kemahiran pertukangan minimum. Sekiranya tidak ada, anda perlu membayar kerja pakar, yang dapat meningkatkan kos akhir produk dengan ketara.

Sekiranya kabinet akan dijubin, ditampal dengan kertas dinding, vinil, plastik, anda boleh menggunakan bahan selain dari yang disenaraikan di atas:

  • papan lapis;
  • GVL (kepingan serat gipsum);
  • OSB;
  • helaian MDF.

Semua bahan ini cukup sesuai untuk alat loker di tandas. Satu-satunya keraguan boleh mengenai GVL: adakah ia akan runtuh di tempat engsel dipasang? Sekiranya beban berat tidak diramalkan, mungkin juga menggunakan bahan ini.

Kaca fros dan cermin juga merupakan pilihan yang mungkin untuk fasad untuk almari di tandas

Kaca fros dan cermin juga merupakan pilihan yang mungkin untuk fasad untuk almari di tandas

Sekarang persoalannya adakah menggunakan bahan tahan kelembapan. Almari untuk tandas boleh dibuat dari bahan biasa, dengan syarat ia hanya tandas dan bukan bilik mandi gabungan, iaitu tidak akan ada kelembapan yang tinggi di dalam bilik. Pengecualian adalah keadaan ketika pengudaraan bilik mandi dibuat dengan tingkap pemindahan melalui tandas. Skema sedemikian masih ada di rumah dengan susun atur lama. Dalam semua keadaan lain, penggunaan bahan tahan kelembapan adalah pilihan.

Dinding dan ceruk palsu

Di kebanyakan pangsapuri, tandas adalah bilik yang sempit dan panjang. Lebarnya kira-kira satu meter, panjangnya dua atau lebih meter. Bilik yang begitu panjang tidak selesa untuk digunakan - kawasan di pintu masih tidak digunakan dengan cara apa pun. Anda boleh memperbaiki keadaan dengan memasang dinding palsu. Dalam kes ini, mangkuk tandas dapat digerakkan ke depan, dan partisi dapat dipagari 50-60 cm. Ruang selebihnya lebih dari cukup untuk keselesaan, dan tempat yang ternyata "di belakang dinding" dapat digunakan sebagai almari pakaian.

Dinding palsu ini akan menyembunyikan saluran pembuangan dan pembuangan air, yang sebaliknya harus ditutup dengan alat khas kotak... Ruang di belakang tandas tidak perlu dijahit dengan kemas. Di sini anda boleh membuat almari pakaian yang sangat luas. Ia boleh menyimpan serbuk, bekalan bahan kimia lain, yang biasanya sukar dijumpai.

Contoh reka bentuk kabinet di sebalik dinding palsu

Contoh reka bentuk kabinet di sebalik dinding palsu

Untuk peranti, anda perlu membawa tandas ke hadapan, jalur kuku ke dinding dan di siling (40 * 40 mm akan menjadi biasa), isikan jalur mendatar yang akan memegang rak. Pintu untuk almari di tandas dipasang terus ke dinding. Sebaliknya, pada bilah yang dipasang ke dinding.

Papan diperlukan selebar 8 cm. Oleh kerana ia akan kelihatan ketika pintu terbuka, adalah wajar bahawa ia dipangkas dengan bahan yang sama dengan pintu.Ia dilekatkan dengan paku / skru / dowel ke dinding, dan bergantung padanya.

Almari tandas dari lantai ke siling (atau hampir)

Almari untuk bilik cuci boleh menjadi perabot yang berasingan. Ia mempunyai reka bentuk khas yang tidak dapat disamakan dengan apa-apa. Di bahagian bawah, almari untuk tandas mempunyai dua alas sempit dan tinggi, yang berdiri satu sama lain pada jarak 50-60 cm. Di atasnya terdapat satu atau dua bahagian dengan atau tanpa pintu. Ini adalah bahagian yang kukuh dengan pintu berengsel.

Reka bentuk berbeza satu idea - penggunaan maksimum semua ruang yang ada

Reka bentuk berbeza satu idea - penggunaan maksimum semua ruang yang ada

Parameter kabinet ini bergantung pada dimensi bilik. Anda tidak akan melihat produk sedemikian di kedai, hanya pesanan individu. Dari papan serpai berlapis yang sama tidak akan terlalu mahal, dan terdapat banyak ruang untuk menyimpan bahan kimia.

Terdapat model yang lebih ekonomik dari segi penggunaan ruang: di bahagian bawah hanya terdapat rak sokongan, rak terbuka dan tertutup terletak di atas mangkuk tandas.

Sekiranya rak hanya di atas

Sekiranya rak hanya di atas

Pilihan di atas adalah baik apabila kapasiti penahan beban di dinding tidak mencukupi untuk menahan rak dinding konvensional. Sekiranya anda mempunyai partisi papan eternit, berpori atau ringan, anda boleh melihat dengan cara ini.

Kabinet dinding

Di atas tandas, anda boleh menggantung kabinet dinding biasa dengan lebar dan tinggi yang sesuai. Ia boleh menjadi bahagian dari unit dapur atau bahagian lorong. Anda boleh mendapatkan sampel yang sesuai di mana-mana koleksi modular. Anda hanya perlu memotong bukaan di dinding belakang untuk pembetung dan paip air, tetapi perubahan ini tidak sukar.

Kabinet dinding di atas tandas: ketinggian dan bahagian depan berbeza ...

Kabinet dinding di atas tandas: ketinggian dan bahagian depan berbeza ...

Sekiranya anda bimbang bahawa luka yang terdedah mungkin rosak akibat kelembapan, anda boleh menggunakan melamin pelekat sendiri tepi perabot dan proseskan kepingan dengannya. Pilihan yang lebih mudah ialah melukis atau mengoleskan dengan sealant penghalau air.

Ketinggian kabinet di atas tandas boleh berbeza-beza. Seperti yang anda lihat dalam foto di atas, anda boleh menggantung model yang berbeza - di dua atau tiga rak (ketinggian keseluruhan kira-kira 70 cm) atau lima hingga tujuh rak (jumlah ketinggian diperoleh dari satu meter atau lebih). Keadaan yang paling penting adalah kabinet tidak boleh menyekat bukaan pengudaraan... Perkara kedua: ia tidak boleh mengganggu. Maksudnya, harus ada akses ke butang siram, dan semasa duduk di tandas, anda tidak boleh memukul kepala ke pintu. Berdasarkan pertimbangan ini, ukuran kabinet dinding di tandas dipilih. Oleh kerana parameter mangkuk tandas, tangki dan pemasangan keseluruhan struktur berbeza, kedalaman kabinet boleh dari 35 hingga 60 cm.

Apa yang hendak dibuat pintu

Sekiranya anda memutuskan untuk membuat almari di tandas sendiri, biasanya tidak menjadi masalah untuk membuat rak: dua jalur selari disumbat di dinding, rak diletakkan di atasnya. Daripada bilah, anda boleh memasang pemegang rak perabot - saiz dan bentuknya berbeza, tetapi dipasang dengan sederhana. Lubang digerudi di dinding, di mana bahagian pemegang yang dilanjutkan dimasukkan. Ini adalah satu jenis. Yang kedua adalah pendakap yang melekat di dinding. Secara umum, biasanya tidak ada masalah di bahagian ini.

Tidak semuanya sukar seperti yang disangka

Tidak semuanya sukar seperti yang disangka

Tetapi dengan apa dan bagaimana membuat pintu, mungkin ada pertanyaan. Cara termudah adalah dengan memesan fasad dengan ukuran yang diperlukan di bengkel perabot. Lebih baik memesan bersama-sama dengan jalur di mana pintu-pintu ini akan dipasang. Anda juga boleh meminta untuk memasukkan gelung. Maka akan mudah untuk memasangnya secara umum: pasangkannya ke dinding dan itu sahaja. Bahan fasad yang mungkin: papan serpai berlapis, LMDF, plastik, aluminium + kaca atau aluminium + plastik.

Terdapat pilihan - untuk membuat pintu dari bahan lembaran dan tampal di atasnya dengan jubin yang sama yang diletakkan di dinding. Ini sekiranya anda tidak mahu kabinet menonjol. Anda juga boleh melekatkan mozek dengan warna yang sesuai, menggunakan jubin fleksibel (plastik lembaran di bawah jubin), kertas dinding yang boleh dicuci, kertas dinding kaca untuk lukisan, dll. Sebenarnya ada banyak pilihan.

Anda juga tidak boleh membuat pintu, tetapi menggantung tirai melintang biasa, gunakan penutup tirai dengan warna dan saiz yang sesuai. Ini adalah salah satu pilihan termudah dan termurah. Untuk mengakses rak, anda perlu mengangkat penutup tirai atau roller blind.

Pilihan yang lebih serius dan tahan lama ialah menutup rak di tandas dengan roller shutter. Ia lebih serius dari segi kos dan kerumitan pemasangan. Anda perlu memasang panduan dan memasang drum di bahagian atas.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu