Rak di bilik mandi: jenis, bahan, pilihan

Bilik mandi adalah salah satu bilik terkecil, tetapi memerlukan banyak masa dan wang untuk melengkapkannya. Masalah utama dalam pemilihan bahan adalah bahawa mereka mesti bertolak ansur dengan kelembapan yang tinggi. Dalam artikel ini, kita akan bercakap mengenai rak bilik mandi. Mengenai reka bentuk, bentuk, bahan apa yang mereka buat dan bagaimana cara memilihnya.

Jenis rak bilik mandi

Pertama, mari kita lihat jenis rak bilik mandi apa yang ada. Menurut kaedah pemasangan, hanya ada dua daripadanya - lantai dan digantung. Rak lantai tidak selalu mempunyai tempat untuk dipasang - tidak semua boleh membanggakan kawasan yang luas. Sebilangan besar cuba mengatur ruang kecil secara rasional dan oleh itu rak lantai tidak begitu biasa.

Rak lantai bilik mandi: tidak semua orang dapat mencari tempat untuk dipasang

Tidak semua orang dapat mencari tempat untuk memasang rak lantai

Rak yang dipasang di dinding lebih popular. Mereka boleh bersudut dan lurus. Sudut sudut mudah di atas bilik mandi - mereka menggunakan bahagian ruang yang biasanya kosong. Selain itu, terletak berhampiran dengan kepala pancuran, rak ini membolehkan anda menyimpan semua yang anda perlukan. Berikut adalah klasifikasi ringkas.

 • Luar. Ini adalah rak untuk menyimpan tuala, bahan kimia isi rumah dan lain-lain.
 • Dipasang:
  • dipasang di dinding:
   • satu peringkat;
   • dua atau tiga peringkat;
  • sudut:
   • pada bar biasa;
   • pemasangan individu.
Rak dinding di bilik mandi - reka bentuk yang berbeza, bahan yang berbeza

Reka bentuk dan bahan rak dinding yang berbeza

Di samping itu, rak terbina dalam mestilah kategori yang terpisah. Asasnya dibuat dari drywall pada tahap pembaikan. Kemudian mereka selesai dengan bahan kalis air: jubin seramik, mozek. Mereka praktikal, tetapi setelah pembaikan selesai, mustahil untuk membuatnya.

Dengan cermin

Sukar untuk membayangkan bilik mandi tanpa cermin. Ia boleh terpisah, atau boleh menjadi bahagian rak. Rak dengan cermin boleh menjadi kabinet - ini adalah salah satu jenis perabot bilik mandi. Pangkalannya diperbuat daripada MDF kalis air, ditutup dengan lapisan cat atau filem PVC berlapis, dan cermin dan rak dipasang pada pangkalan ini.

Rak bilik mandi dengan cermin: dengan dan tanpa pangkalan

Rak dengan cermin: dengan dan tanpa asas

Pilihan kedua ialah rak cermin tanpa bingkai. Dalam kes ini, asasnya mungkin tidak wujud sama sekali. Cermin diambil tebal dan rak dipasang di atasnya.

Rak kabinet dengan cermin sering disebut kabinet bilik mandi cermin. Mereka boleh mempunyai rak di sisi dan bawah. Pencahayaan terbina dalam sering dibuat. Dalam kes ini, terdapat juga pelompat di atas, di mana lampu kedalaman kecil dibina. Bahagian atas juga boleh digunakan, tetapi anda tidak akan dapat menyimpan sesuatu yang berat di situ. Rak boleh dibuka atau ditutup. Mereka biasanya dibuat dari MDF yang sama, tetapi terdapat pilihan kaca atau cermin.

Kabinet kabinet juga dipanggil kabinet dinding untuk bilik mandi.

Kabinet kabinet juga dipanggil kabinet dinding untuk bilik mandi.

Cermin boleh dipasang di pangkal. Kemudian dibingkai oleh rak-rak di sekitarnya. Pilihan kedua adalah pada pintu kabinet. Terdapat dua cara untuk membuka pintu - seperti biasa ke kanan atau kiri atau ke atas - dengan mekanisme mengangkat.

Pilihan untuk rak cermin tanpa bingkai di bilik mandi

Pilihan rak cermin tanpa bingkai

Rak cermin tanpa bingkai sering kali mempunyai bingkai di mana rak dipasang. Terdapat sebilangan kecil daripadanya, selalunya satu di bawah. Terdapat juga rak di mana rak dipasang pada cermin utama. Tidak disyorkan untuk membebani mereka secara berlebihan.

Rak dinding dinding dan sudut

Perlu masa yang lama untuk menerangkan pilihan rak di bilik mandi dengan pemasangan dinding - di pesawat dan di sudut. Terdapat banyak pilihan reka bentuk. Ini berlaku untuk pilihan bentuk dan bahan. Tetapi reka bentuknya terhad. Kami akan bercakap mengenai mereka.

Pertama, mari kita bincangkan jumlah "lantai". Terdapat rak satu tingkat, ada dua tingkat atau lebih. Sekiranya kita bercakap mengenai satu peringkat, masing-masing mesti diperbaiki secara berasingan. Dan ini adalah lubang tambahan di dinding. Oleh kerana bilik mandi kami kebanyakannya dilapisi dengan jubin seramik, setiap lubang seperti luka. Oleh itu, jika satu pesawat tidak cukup pasti, pertimbangkan pilihan bertingkat.

Beberapa peringkat - lubang pemasangan lebih sedikit diperlukan

Beberapa peringkat - lubang yang lebih sedikit diperlukan untuk pemasangan

Sebagai alternatif, beberapa rak tunggal boleh digantung pada jarak yang dikehendaki antara satu sama lain. Untuk yang bukan sudut, anda masih boleh memilih kedudukan yang saling berkaitan antara satu sama lain. Secara amnya, lebih banyak kebebasan bertindak. Dengan ini, kami berharap ia jelas.

Titik kedua: kehadiran pagar. Kedua-dua sudut dan dinding boleh dipasang dengan atau tanpa pagar. Ketiadaan sisi tidak begitu kritikal jika digantung lurus. Ya, anda boleh mengetuk beberapa tiub secara tidak sengaja. Tetapi, jika tidak ada anak, ini tidak kerap berlaku. Tetapi meletakkan semuanya lebih mudah.

Pagar boleh mempunyai ketinggian yang berbeza

Pagar boleh mempunyai ketinggian yang berbeza

Rak dengan bumper tidak begitu selesa semasa operasi - lebih sukar untuk meletakkan dan mengeluarkan barang. Terutama yang tinggi mesti dimiringkan dengan berhati-hati pada tahap tertentu. Secara amnya, ia juga menyusahkan.

Terdapat rak dengan kemampuan menggantung tuala

Terdapat rak dengan kemampuan menggantung tuala

Pengubahsuaian lain terdapat di rak yang dipasang di dinding. Mungkin ada satu atau dua bar di bahagian bawah untuk tuala. Mungkin ada cangkuk. Anda boleh menggantung di sini bukan sahaja tuala, tetapi juga beberapa aksesori. Adalah masuk akal untuk meletakkan model seperti itu bukan di kawasan "basah", tetapi sangat dekat, sehingga anda dapat melepaskan tuala dengan tangan yang terentang.

Sudut di bar

Rak sudut boleh dipasang pada satu bar menegak. Lebih-lebih lagi, mereka boleh menjadi plastik, logam, kaca. Rak boleh dipasang dengan nada yang sama (lebih biasa), tetapi anda boleh menemui model dengan pemasangan pada jarak yang berbeza antara satu sama lain. Mengapa mereka baik? Fakta bahawa mereka memerlukan pengikat yang kurang. Dalam versi klasik, bar dipasang di bahagian atas dan bawah, dan rak dipegang di atasnya, dan juga dengan meletakkan di dinding (di foto, paling kanan).

Rak bilik mandi sudut di bar

Rak sudut di bar

Terdapat pilihan untuk rak sudut dengan pemasangan tanpa lubang penggerudian. Dua cara - dengan bar spacer dan dengan cawan sedutan. Lebih dipercayai bar spacer. Ia dipasang di tempat yang tepat, mendorong masuk ke lantai dan siling, dan dipasang pada kedudukan ini menggunakan penjepit khas. Reka bentuknya boleh dipercayai sepenuhnya.

Apa yang harus anda perhatikan. Pada bahan rod. Rak itu sendiri terbuat dari plastik, dan dipasang pada paip logam. Ini buruk: logam dengan cepat mula berkarat. Oleh itu, cari lebih baik pada palang plastik. Beban dari tin botol tidak beratus-ratus kilogram atau bahkan berpuluh-puluh kilogram, jadi margin keselamatan paip plastik akan lebih dari cukup.

Bahan

Sukar untuk memutuskan bahan dari mana rak dibuat. Seperti biasa, kami mahukan kualiti tinggi, cantik dan murah. Anda mungkin faham bahawa hanya dua daripada tiga permintaan yang dapat dipenuhi pada masa yang sama. Setiap orang mempunyai konsep kecantikan masing-masing, tetapi jika citarasa anda tidak begitu halus untuk menolak plastik, maka sangat mungkin untuk menggabungkan ketiga-tiga keperluan dalam plastik. Tetapi "murah" adalah berkaitan dengan, katakanlah, keluli tahan karat. Dan yang sangat murah sukar disebut tahan lama.

Rak bilik mandi mana yang boleh dipilih?

Rak kaca dan logam

Plastik

Perkara yang baik mengenai rak bilik mandi plastik ialah anda boleh menggantungnya di bilik mandi dengan selamat. Mereka berasa hebat di bawah air yang mengalir. Masukkan ke dalam tab mandi dengan air. Agar tidak ada masalah dengan pembersihan, pastikan ada kemungkinan saliran kelembapan. Terdapat pelbagai model - lantai, sudut dan dinding. Lebih-lebih lagi, pemasangan pada penyedut cawan juga disediakan. Malangnya, hanya sedikit orang yang menyimpannya seperti biasa. Tetapi, jika jubinnya halus tanpa timbul, kemungkinan anda bernasib baik.

Rak bilik mandi plastik boleh mempunyai pelbagai bentuk dan kaedah pemasangan

Rak plastik boleh mempunyai pelbagai bentuk dan kaedah pemasangan

Sekiranya kita bercakap mengenai reka bentuk khas, mungkin, hanya rak plastik dan keluli tahan karat yang dibuat di sisi tab mandi. Tetapi harganya tahan karat seperti sayap kapal terbang. Anda tidak dapat menjumpainya di sini, tetapi ia sangat berguna. Terdapat pilihan lain - dipasang. Ini adalah model yang boleh digantung pada partisi bilik mandi, jika tidak sampai ke siling (dalam foto di kiri bawah). Pilihan seperti itu masih boleh didapati di antara pilihan logam, tetapi perkataan "murah" tidak boleh digunakan untuk model berkualiti tinggi.

Rak ini dipasang di sisi bilik mandi. Segala-galanya sudah siap dan tidak perlu bangun untuk sabun atau kain lap

Rak ini dipasang di sisi bilik mandi. Segala-galanya sudah siap dan tidak perlu bangun untuk sabun atau kain lap

Beberapa perkara yang lebih praktikal. Pertama. Sekiranya air anda keras, lebih baik mengambil warna - deposit garam tidak begitu kelihatan di atasnya. Titik kedua juga menyangkut pilihan warna rak, tetapi pendekatannya adalah dari sudut pandangan reka bentuk. Sekiranya reka bentuknya ternyata membosankan, anda boleh menambah warna hanya dengan aksesori plastik yang terang - anda akan mandi "menyeronokkan". Sekiranya anda lebih suka gaya yang lebih bijaksana, pilih kelabu, coklat, hitam. Mainkan kontras.

Kaca dan cermin

Rak kaca dianggap berbahaya oleh banyak pihak. Mungkin begitu, tetapi fikirkan, anda pernah mendengar seseorang mencederakan diri dengan rak kaca. Rak-rak di bilik mandi biasanya terletak di tempat-tempat di mana bermasalah merosakkannya. Di atas sink, di sudut bilik mandi. Di samping itu, kaca tebal digunakan, yang sukar dirosakkan. Sudah tentu, jika ada kanak-kanak yang gelisah, eksperimen, maka mungkin tidak berbaloi. Tetapi jika semua orang telah meninggalkan zaman penjelajahan dunia yang tidak terkawal, anda boleh menggantung rak kaca di bilik mandi tanpa masalah.

Tidak mungkin membelah ketebalan seperti itu

Tidak mungkin membelah ketebalan seperti itu

Mengapa mereka begitu baik? Mereka yang kelihatan baik di ruang besar dan kecil. Pada yang kecil, mereka memberikan nilai tambah tambahan, kerana mereka tidak secara visual mengacaukan ruang. Mereka hampir tidak kelihatan. Hanya pemegang yang keluar dari dinding, dan rak itu sendiri "tidak berat" dan telus.

Semasa membeli rak kaca, anda boleh melihat dengan selamat dengan pemegang keluli tahan karat dan "mengayun" di syarikat yang baik. Keluli tahan karat tidak terlalu banyak, jadi kecantikan akan menghasilkan sejumlah kecil. Sekiranya pemasangan rak masih mengejutkan anda dengan harganya, cari pemegang rak kaca di kedai perkakasan perabot. Limiters juga boleh didapati di sana jika anda mahu memasangnya.

Modelnya tidak terlalu kompleks, jadi anda boleh membuat sendiri dengan mudah

Modelnya tidak terlalu kompleks, jadi anda boleh membuat sendiri dengan mudah

Minta rak itu sendiri dipotong di bengkel kaca. Di tempat yang sama, mereka akan memproses tepi dan membuat lubang. Pastikan anda menjelaskan bahawa anda memerlukannya. Ngomong-ngomong, ada gelas berwarna, ada yang beku. Jadi "ketelusan" adalah pilihan. Cermin juga boleh digunakan. Atau kaca berpola, dan agar tidak mempunyai masalah dengan pembersihan, alihkan bahagian berpola ke bawah.

Dari sudut penyelenggaraan, kaca adalah bahan biasa. Tetapi jika airnya keras, tanda dan noda tetap ada. Dalam kes ini, jangan ambil "telus", akan lebih mudah dengan yang buram.

Rak logam

Jenis yang paling popular dan, mungkin, yang paling sukar untuk dipilih. Ini bukan mengenai bentuknya, tetapi pilihan pengeluar. Rak bilik mandi logam boleh:

 • diperbuat daripada keluli tahan karat;
 • berlapis krom (keluli biasa atau tembaga dengan lapisan semburan);
 • enamel;
 • bersalut serbuk.
Rak logam bilik mandi

Rak logam

Yang paling tahan lama adalah rak keluli tahan karat. Tetapi yang berkualiti tinggi sangat mahal, dan tidak ada harga "rata-rata". Pelbagai jenis termasuk yang murah, dan kemudian yang sangat mahal dengan jurang harga yang tajam. Harga berbeza 5 kali atau lebih. Yang murah adalah keluli tahan karat yang berkarat. Pertama, di tempat kimpalan, kemudian - lebih jauh, kerana terdapat sedikit logam paduan, dan semasa pengelasan mereka juga terbakar. Nah, yang mahal diperbuat daripada logam dengan sifat normal, dan bahkan dikimpal dalam persekitaran pelindung.

Di tengah julat harga adalah rak krom. Semua berjalan lancar selama enam bulan pertama. Kemudian, jika kualitinya tidak terlalu tinggi, debu akan terkelupas, karat akan naik. Ini sekiranya keluli disalut dengan krom.Sekiranya kuningan, maka lama-kelamaan warna kehijauan muncul, yang tidak dikeluarkan oleh apa-apa. Rak pengeluaran domestik mengalami masalah ini. Pengilang Eropah tidak menghadapi masalah seperti itu, tetapi harganya hampir sama dengan keluli tahan karat yang baik, jadi tidak ada gunanya membelinya. Kecuali saya menyukai model itu.

Pelbagai reka bentuk juga tidak terlalu besar - biasanya grid

Pelbagai reka bentuk juga tidak terlalu besar - biasanya grid

Rak logam bersalut dan bersalut serbuk adalah pilihan yang menjimatkan. Harganya agak mahal, tetapi juga tidak lama. Secara teori, lapisan serbuk harus tahan dengan baik, tetapi setakat ini belum ada yang normal. Dia akan meningkat secara harfiah dalam enam bulan.

Sekiranya kita bercakap mengenai pengeluar rak logam di bilik mandi, yang mahal boleh diambil tanpa ragu-ragu. Dalam arti bahawa mereka umumnya berkualiti. Sekiranya anda mahukan yang sudah dicuba, berikut:

 • Julat harga sederhana (seperti kualiti) SMEDBO (Smedbo), berkualiti dan pelbagai (katalog sangat luas).
 • Groe lebih mahal, tetapi cantik dan tahan lama.
 • Hansgrohe - sangat bagus dan berkualiti tinggi, tetapi sangat mahal.

Sudah tentu, terdapat pengeluar rak mandi logam lain, tetapi tidak ada pengalaman operasi yang boleh dipercayai, jadi kami tidak akan menamakannya. Sekiranya anda mempunyai jenama yang disahkan, hentikan langganan di komen. Atau, sebaliknya, ada pengalaman operasi yang negatif. Walau apa pun, ia akan berguna untuk semua orang.

Kayu

Rak kayu praktikal tidak dipertimbangkan di sini. Kita terbiasa dengan fakta bahawa kayu di bilik mandi tidak praktikal. Tetapi digunakan di luar rumah, ia digunakan untuk berjemur di sekitar kolam renang. Di sana, keadaan operasi kadang-kadang lebih teruk. Baru sekarang ada alat yang membolehkan anda membuat kayu tidak sensitif terhadap air. Dan ini bukan pernis. Atau lebih tepatnya, bukan hanya mereka.

Walaupun kami tidak mengaitkan kayu dengan bilik mandi, ia kelihatan hebat di sini.

Walaupun kami tidak mengaitkan kayu dengan bilik mandi, ia kelihatan hebat di sini.

Kayu yang dirawat dengan minyak khas tidak ditutup dengan film, tetap "kasar" pada sentuhan, tetapi berhenti menyerap kelembapan. Dia tidak takut air atau wap. Tekstur kayu tetap ada, warnanya pilihan. Anda boleh meninggalkan yang "asli", anda boleh menjadikannya lebih gelap / lebih terang, menambah sedikit warna. Secara umum, ada pilihan.

Batu buatan

Bahan lain yang tidak biasa untuk rak bilik mandi adalah batu buatan. Tidak ada soalan lagi di sini - dia pasti tidak takut dengan air. Itu hanya berat, jadi rak sedemikian memerlukan dinding dengan daya tahan muatan yang baik. Boleh dipasang pada pendakap atau kancing tertanam.

Rak bilik mandi batu buatan. Warna dapat dipilih sesuka hati, serta ukuran dan bentuknya

Rak batu buatan. Warna dapat dipilih sesuka hati, serta ukuran dan bentuknya

Mereka tidak dijual, tetapi boleh dipesan mengikut ukuran dan keinginan anda di syarikat yang membuat sink. Lihat sahaja teknologinya. Batu buatan biasanya dikendalikan, di mana komponen mineral (batu hancur, pasir kuarza, dll.) Sekurang-kurangnya 80%. Selebihnya 20% adalah pengikat sintetik. Dan bagus jika ia adalah resin akrilik (kopolimer).

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu