Kami memilih aksesori untuk bilik mandi (48 foto)

Sentuhan terakhir dalam reka bentuk bilik mandi adalah pilihan rak, cawan, pemegang tuala dan semua perkara lain yang menimbulkan keselesaan, menjadikan penggunaan bilik menjadi selesa. Semua "perkara" ini disebut "aksesori bilik mandi" dan memilihnya bukanlah tugas yang mudah.

Aksesori bilik mandi: apa yang anda perlukan

Bilik mandi memperoleh penampilan terakhir dan menjadi selesa untuk digunakan hanya setelah semua barang kecil yang diperlukan dipasang di dalamnya. Perkara kecil adalah perkara kecil, tetapi anda memerlukan banyak perkara. Dan "barang kecil" yang berkualiti, kadang-kadang, tidak kurang daripada jubin seramik yang sama di dinding. Jadi pilihan aksesori untuk bilik mandi mesti didekati dengan teliti. Inilah yang mungkin anda perlukan untuk melengkapkan bilik mandi anda:

 • Aksesori singki:
  • pinggan sabun bar atau pam sabun cecair;
  • kaca / pemegang untuk berus gigi;
  • penyangkut untuk tuala tangan.

   Aksesori bilik mandi dan tandas, yang diletakkan berhampiran singki

   Aksesori bilik mandi dan tandas, yang diletakkan berhampiran singki

 • Aksesori mandi atau mandi:
  • rak untuk pencuci (rak sudut sering digunakan);
  • batang untuk memasang kepala pancuran;
  • pemegang tuala;
  • rak berengsel untuk mandi;
  • bantal kembung di bawah kepala;
  • tikar mandi anti slip atau dulang mandi.
 • Aksesori tandas;
  • pemegang kertas tandas;
  • berus tandas.

   Bilik mandi memerlukan pelbagai jenis aksesori

   Bilik mandi memerlukan pelbagai jenis aksesori

 • Penyangkut di dinding untuk pakaian dan tuala.
 • Rak untuk menyimpan tuala bersih.
 • Bakul cucian kotor.
 • Tikar kaki.
 • Tikar mandi.

Bilik mandi biasanya kecil, dan banyak aksesori bilik mandi diperlukan. Sebahagian dari mereka dapat dipasang di dinding, sementara yang lain dapat berdiri di atas meja, di sink, di kabinet atau di rak. Kumpulan kecil yang lain diletakkan di atas lantai. Dan semua "perkara" ini mesti mencari tempat, dan memilih supaya semuanya digabungkan satu sama lain.

Pemilihan bahan

Aksesori bilik mandi boleh dibuat dari plastik, kaca, logam, kayu dan gabungan bahan-bahan ini. Dari segi gaya dan penampilan, kini ada pilihan yang sangat besar. Begitu besar masalahnya bukan untuk mencari apa yang anda perlukan, tetapi memilih satu perkara. Selalunya bahan dan / atau harga membantu menentukan pilihan.

Aksesori bilik mandi dibuat dari bahan yang berbeza, tetapi logam dianggap klasik

Aksesori bilik mandi dibuat dari bahan yang berbeza, tetapi logam dianggap klasik

Plastik murah, tetapi tidak selalu elegan

Aksesori bilik mandi paling murah adalah plastik. Praktikal adalah cawan plastik untuk berus, pam untuk sabun, dll. Terdapat juga rak plastik - linear atau sudut, pelbagai cangkuk. Yang paling murah tidak terlalu elegan, mereka cepat gagal. Ini adalah pilihan yang baik "sebentar" - jika kehabisan dana dan anda perlu menggunakan bilik mandi sekarang. Kemudian cangkuk, rak dan alat ganti plastik yang murah akan berguna.

Terdapat bakul, rak, pemegang plastik yang murah, walaupun tidak elegan

Terdapat bakul, rak, pemegang plastik yang murah, walaupun tidak elegan

Terdapat set bilik mandi plastik yang lebih mahal yang sudah kelihatan menarik. Kelebihannya ialah terdapat produk yang sangat terang dan comel yang dapat menyenangkan bentuk dan warna. Minus - agar plastik kelihatan baik, ia memerlukan penjagaan yang betul. Oleh kerana keunikan bahan tersebut, rak dibuat sama ada padat dengan beberapa lubang atau dari jalur tebal di mana timbunan sabun, garam, dan kotoran terkumpul.Secara amnya, membersihkan aksesori bilik mandi plastik bukanlah perkara yang paling cepat dan menyenangkan.

Izinkan saya memberi anda beberapa nasihat: jika anda memutuskan untuk membeli rak plastik "sebentar", beli model yang mempunyai cawan sedutan. Ya, mereka tidak menahan beban yang besar, tetapi anda tidak perlu melubangi dinding di bawahnya. Lagipun, semasa membeli rak atau pemegang sabun baru, anda perlu menggerudi lubang baru, kerana ia jarang bertepatan. Apa yang perlu dilakukan dengan lubang tambahan? Bagaimana untuk menutupnya? Belum ada yang memberikan jawapan yang mencukupi. Seseorang memasang cangkuk ke dalam lubang ini - jika hanya tidak kelihatan, seseorang cuba menutupnya dengan beberapa elemen hiasan - pelekat, dll.

Petua lain: jangan beli plastik dengan kemasan "ala nikel" yang berkilat. Lapisan ini bertahan selama beberapa bulan, kemudian mulai dikupas dengan serpihan jelek, di bawahnya adalah plastik yang tidak sedap dipandang. Plastik berwarna putih, kelabu, hitam lebih baik. Ia akan tetap seperti itu, kerana ia berwarna jisim.

Kaca tidak praktikal

Untuk aksesori dapur kaca, ini biasanya cawan, cawan dan bekas lain. Mereka tentu kelihatan lebih elegan daripada plastik, tetapi harganya lebih tinggi dan lebih kerap pecah. Sekiranya anda mahu, anda boleh mencuba kaca, tetapi sangat sedikit orang yang berhenti di situ - mereka terlalu kerap memukul di lantai berjubin.

Aksesori bilik mandi kaca - mungkin seseorang akan menyukainya

Aksesori bilik mandi kaca - mungkin seseorang akan menyukainya

Perkara lain: mungkin lebih sukar untuk merawat aksesori kaca - anda perlu menggosoknya dengan teliti, jika tidak, noda dan noda tetap ada.

Aksesori bilik mandi logam: mahal atau murah

Pertempuran utama bermula dengan pembelian aksesori bilik mandi logam. Julat harga sangat besar: terdapat produk yang sangat murah dengan tanda harga di sekitar lima dolar untuk hidangan sabun wayar, dan ada produk yang sangat serupa, tetapi dengan harga sepuluh kali lebih tinggi - sekitar $ 50.

Bagaimana memilih? Sebenarnya, semuanya jelas bagi semua orang. Sekiranya anda membeli "barang kecil" dengan harga $ 5, selepas kira-kira setengah tahun ia akan berkarat, lapisan pelindung (biasanya krom) akan runtuh. Hasilnya, anda perlu membeli dan memasang yang baru. Dan bagus jika jarak pengikatnya sama ... Sekiranya anda membeli barang yang sama, tetapi berjenama, dengan harga $ 50 atau lebih, tidak ada yang berlaku selama bertahun-tahun. Dan ramai yang merasakannya. Dan hampir semua orang memahami bahawa ia akan berlaku. Tetapi kira-kira selusin "perkara" diperlukan, dengan harga tidak lebih rendah, dan selalunya jauh lebih tinggi daripada $ 50, maka jumlah pembelian aksesori bilik mandi memerlukan banyak. Inilah masalah utama. Sangat sukar untuk memberikan lebih daripada jumlah yang besar untuk satu set cawan / pemegang / rak.

Harga untuk setiap perkara seperti itu tidak akan menyenangkan

Harga untuk setiap "perkara kecil" tidak akan menggembirakan

Terdapat jalan keluar: segera beli satu atau dua perkara berkualiti tinggi (baca - mahal), selebihnya - dari siri anggaran (plastik atau logam murah - terpulang kepada anda). Secara beransur-ansur, dirancang atau mengikut keperluan, ganti barang-barang murah dengan yang mahal. Oleh itu, perbelanjaan akan meningkat dari masa ke masa, yang lebih dapat diterima oleh banyak orang. Tetapi pilihan ini mempunyai kekurangan: setelah beberapa lama, koleksi yang diperlukan mungkin tidak akan dijual. Artinya, ada risiko anda perlu membeli aksesori bilik mandi dari pengeluar yang berbeza, penampilannya sedikit berbeza. Sekiranya peluang ini tidak menakutkan anda, anda boleh mencuba.

Kayu

Nampaknya kayu bukan bahan terbaik untuk kelembapan tinggi di bilik mandi, tetapi aksesori juga dibuat daripadanya. Lebih-lebih lagi, berbeza dengan jubin, produk seperti itu kelihatan sangat bagus. Berita baiknya ialah rak bilik mandi kayu boleh dibuat dengan tangan anda sendiri, walaupun tidak mempunyai banyak pengalaman dalam pertukangan. Model-model yang "sederhana" itu memberi kesan yang menarik. Oleh kerana kelembapan yang tinggi tidak membahayakan kayu, terdapat pernis, cat minyak, cat, cat. Lebih-lebih lagi, cat jarang digunakan - titik aksesori bilik mandi kayu tepat untuk mengekalkan dan menekankan tekstur dan warna semula jadi. Kombinasi ini dengan jubin (terutama warna terang) lebih menarik.

 

Semua orang tahu seperti apa pernis kayu. Mereka boleh didapati dengan permukaan matte dan semi-matte, ada gloss dan semi-gloss. Anda hanya perlu mengambil sebatian yang direka untuk bersentuhan langsung dengan air. Mereka sering dipanggil varnis "kapal layar", tetapi ada yang lain.

Impregnasi yang kurang dikenali untuk kayu berdasarkan minyak organik dan sintetik. Mereka sering datang dengan pigmen. Warnanya sangat berbeza - dari pelbagai warna coklat, putih, kelabu, hingga terang. Tidak seperti pernis, impregnasi kayu berasaskan minyak tidak membuat filem di permukaan, tetapi menembus kedalaman tertentu ke serat kayu, hanya menyumbat liang dan menyekat akses ke air dalam bentuk apa pun. Papan yang dirawat dengan minyak boleh terbaring di luar rumah selama bertahun-tahun di udara terbuka dan tidak kehilangan penampilannya, jadi salutan jenis ini juga sesuai untuk bilik mandi. Satu-satunya perkara yang perlu adalah berkala, sekali atau dua tahun sekali, untuk mengemas kini liputan. Anda tidak perlu memadamkan yang lama. Satu lagi lapisan impregnasi minyak digunakan pada kayu kering yang bersih.

Permaidani bilik mandi

Aksesori bilik mandi merangkumi permaidani dan langsir mandi. Sekiranya tidak semua orang memerlukan langsir mandi, maka karpet mandi atau tandas diperlukan. Lebih baik memilihnya dengan alas anti-slip: dengan benang getah yang ditenun ke pangkal atau "jerawat" getah yang disapu pada pangkal. Permaidani seperti itu, walaupun pada jubin licin atau stoneware porselin, tidak akan jatuh. Panjang cerucuk, warnanya sudah menjadi pilihan anda, tetapi alas dengan unsur getah adalah suatu keharusan.

Masih mungkin ada pertanyaan mengenai jenis serat: bahan mana yang lebih baik digunakan. Dalam kes ini, sintetik adalah yang terbaik, tetapi yang menyerap air dan menyenangkan apabila disentuh. Microfiber adalah salah satu bahan yang paling popular. Ini adalah serat lembut, hygroscopic yang tidak kehilangan warna dan bentuk untuk waktu yang lama, dengan cepat menyerap air dan juga mengeluarkannya dengan baik (cepat kering). Akrilik adalah pilihan yang baik. Juga serat sintetik dengan ciri-ciri yang baik. Cuma mikrofiber menyerap air lebih cepat.

Terdapat juga tikar mandi getah dan PVC. Mereka biasanya dimasukkan ke dalam tab mandi, di dulang mandi - supaya tidak tergelincir di dalam tab mandi akrilik yang licin dan licin. Perkara ini terutama berlaku untuk kanak-kanak dan orang tua, walaupun mereka yang "prima" boleh tergelincir di bilik mandi.

Pemilihan warna

Anda perlu memilih warna apa yang harus dibuat oleh aksesori bilik mandi berdasarkan peraturan untuk menggabungkan warna di kawasan pedalaman (untuk jadual warna yang serasi dan peraturan penggunaannya, baca di sini). Terdapat dua kemungkinan. Yang pertama adalah menggunakan warna asas. Ini, yang "banyak" dalam reka bentuk.Tetapi aksen warna harus diletakkan di jubin yang sama dan lain-lain. Pilihan ini bagus jika reka bentuk dinding bilik mandi tidak seragam, dan sudah cukup banyak warna yang berbeza di pedalaman.

Gunakan warna yang sama dengan dinding / lantai / siling

Gunakan warna yang sama dengan dinding / lantai / siling

Kemungkinan kedua adalah menggunakan salah satu warna aksen yang mungkin. Mereka mungkin tidak hadir sama sekali dalam hiasan dinding dan lantai / siling. Aksesori inilah yang dapat mengatur nada, mewujudkan suasana.

Tetapkan warna dengan aksesori terang dengan latar belakang dinding neutral

Tetapkan warna dengan aksesori terang dengan latar belakang dinding neutral

Sekiranya pilihan anda kerap berubah dan anda ingin mengubah persekitaran anda, ini adalah salah satu pilihan terbaik. Pilih jubin yang cantik tetapi neutral untuk dinding dan lantai, jadikan siling standard - putih, dan tetapkan warnanya dengan sedikit - aksesori dan tekstil. Menggunakan aksesori bilik mandi plastik tidak begitu mahal.

Idea foto, koleksi menarik dalam pelbagai gaya

Koleksi kayu kelihatan tidak biasa

Koleksi kayu kelihatan tidak biasa

 

Lukisan atau hiasan grafik - kelabu seperti itu pasti tidak membosankan

Lukisan atau hiasan grafik - kelabu seperti itu pasti tidak membosankan

 

Warna emas mulia untuk hiasan dalaman yang bergaya

Warna emas mulia untuk hiasan dalaman yang bergaya

 

Nada terkawal menekankan rahmat bentuk

Nada terkawal menekankan rahmat bentuk

 

Keluli tahan karat yang disikat atau digilap - aksesori bilik mandi ini bahkan boleh diserahkan kepada cucu

Keluli tahan karat yang disikat atau digilap - aksesori bilik mandi ini bahkan boleh diserahkan kepada cucu

 

Kesan jalinan, dalam warna yang berbeza - untuk gaya laconic

Dengan kesan jalinan, dalam warna yang berbeza - untuk gaya laconic

 

Gabungan logam berkilat dan kaca buram adalah klasik

Gabungan logam berkilat dan kaca buram adalah klasik

 

Untuk bahagian dalam bilik mandi dalam gaya klasik, aksesori seramik dengan hiasan

Untuk bahagian dalam bilik mandi dalam gaya klasik, aksesori seramik dengan hiasan

 

Lukisan adalah salah satu cara kegemaran untuk menghias

Lukisan adalah salah satu cara kegemaran untuk menghias

 

Gaya retro

Gaya retro

 

Minimalisme, sangat ... ketat, tetapi menarik

Minimalisme, dia…. ketat tetapi menarik

 

Hanya mengenai latar belakang dinding yang neutral dan warna yang ditetapkan aksesori

Hanya mengenai latar belakang dinding yang neutral dan warna yang ditetapkan aksesori

 

Bentuk pemegang tuala yang sangat menarik ...

Bentuk pemegang tuala yang sangat menarik ...

 

Dan satu lagi pendekatan tidak standard: rak berbentuk tuala yang menarik

Dan satu lagi pendekatan tidak standard: rak berbentuk tuala yang menarik

 

Terdapat dua jenis pemegang tuala di bilik mandi: untuk mandi dan untuk tangan

Terdapat dua jenis pemegang tuala di bilik mandi: untuk mandi dan untuk tangan

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu