Cara memasang tab mandi akrilik

Mandi akrilik mempunyai dinding yang agak nipis dan memerlukan sokongan yang boleh dipercayai. Pemasangan tab mandi akrilik boleh dilakukan dengan beberapa cara: menggunakan kerangka kilang yang disertakan dengan kit, atau pada batu bata. Ada juga pilihan gabungan - ketika bingkai digunakan, menopang bagian bawah di beberapa tempat dengan batu bata. Kaedah ini diperlukan jika bahagian bawah terlalu tipis dan "bermain" di bawah kaki anda.

Kerangka atau kaki untuk tab mandi akrilik kadang-kadang disertakan, kadang-kadang dalam konfigurasi lanjutan. Perbezaan antara kaki dan bingkai adalah penting, dan bukan hanya dari segi harga. Kaki, dipasang pada bilah, hanya dipasang pada bahagian bawah yang diperkuat, biasanya dengan dua atau empat skru mengetuk sendiri. Dalam kes ini, sisi tetap tidak disokong (di bawah foto di sebelah kiri). Kerangka, paling sering, lebih besar, diperbuat daripada paip berprofil lebih tebal (bahagian persegi), mempunyai lebih banyak titik sokongan. Sebahagian penyokongnya bergerak dari sisi mandi, bahagian yang lain dilekatkan ke bawah, menyokongnya (foto di sebelah kanan).

Pilihan untuk melengkapkan tab mandi akrilik - kaki dan bingkai

Pilihan untuk melengkapkan tab mandi akrilik - kaki dan bingkai

Tidak kira jenis bingkai, ia mesti dilekatkan di bahagian bawah. Untuk melakukan ini, lubang digerudi di bahagian bawah di tempat yang betul, di mana skru mengetuk sendiri kemudian diskru. Tidak perlu takut pada masa ini. Ini adalah teknologi untuk memasang mandi akrilik. Di tempat lampiran terdapat plat tetulang. Tetapi, agar tidak merosakkan tab mandi, baca dengan teliti arahan sebelum memulakan pemasangan, terdapat dimensi pengikat yang boleh digunakan.

Pemasangan tab mandi akrilik pada bingkai

Rangka dikembangkan untuk setiap tab mandi, oleh itu, nuansa pemasangan berbeza untuk setiap casing. Walaupun untuk satu syarikat, untuk model yang berbeza dengan bentuk yang sama, bingkai berbeza. Mereka mengambil kira geometri mandi dan taburan beban. Walaupun begitu, susunan kerja adalah umum, seperti beberapa perkara teknikal.

Contoh bingkai untuk tab mandi akrilik dengan pelbagai bentuk

Contoh bingkai untuk tab mandi akrilik dengan pelbagai bentuk

Kami memusingkan bingkai

Bingkai dipasang di mana bahagian bawahnya diletakkan. Dalam beberapa kes, ia dikimpal dan tidak perlu dipasang. Bingkai diletakkan di bahagian bawah tab mandi terbalik sehingga diikat dengan apa sahaja. Ia terkena lurus, kerana mesti diikat.

 • Mesin basuh dengan pengikat dipasang di rak. Rak adalah kepingan profil (paip persegi), atau batang logam dengan benang di kedua hujungnya. Mereka mesti dilekatkan pada bahagian tepi tab mandi. Firma biasanya mengembangkan pengikat dengan bentuknya sendiri. Foto menunjukkan salah satu pilihan.

  Pengikat rak

  Pengikat rak

 • Rak biasanya dipasang di sudut tab mandi. Di tempat-tempat ini terdapat pinggan, mungkin ada lubang, atau mungkin tidak - anda harus menggerudi sendiri. Bilangan rak bergantung pada bentuk tab mandi, tetapi tidak kurang dari 4-5, dan lebih baik 6-7 keping. Pada mulanya, rak hanya dipasang dan diletakkan di tempat yang ditentukan (kita belum memperbaikinya).

  Contoh pemasangan rak (termasuk semua bahagian)

  Contoh pemasangan rak (termasuk semua bahagian)

 • Bahagian kedua tegak disambungkan ke bingkai yang menyokong bahagian bawah. Nut berulir dipasang ke hujung rak, kami memasukkan skru ke dalamnya, menyambungkan bingkai dan rak.

  Bahagian kedua rak menghubungkan ke bingkai

  Bahagian kedua rak menghubungkan ke bingkai

 • Setelah memasang rak, menggunakan baut, sejajarkan kedudukan bingkai. Ia mesti terletak dengan tegak melintang, dan bahagian bawahnya mesti terletak di atasnya dengan ketat, tanpa jurang.

Kami membetulkan mandi ke kerangka

Setelah bingkai diselaraskan, ia disekat ke bahagian bawah tabung akrilik yang diperkuat. Anda perlu menggunakan skru mengetuk sendiri dengan panjang yang disyorkan, yang disertakan dengan bingkai.

Kami membetulkan bingkai ke bahagian bawah

Kami membetulkan bingkai ke bahagian bawah

 

 

 • Langkah seterusnya dalam memasang tab mandi akrilik adalah menyiapkan dan memperbaiki rak.Ketinggiannya sudah disesuaikan, sekarang kita perlu mengaturnya secara menegak (kita mengawal tahap bangunan dari kedua sisi atau memeriksa ketepatan garis paip). Rak yang terdedah "duduk" pada skru. Panjang pengikat ditunjukkan dalam arahan untuk setiap mandi, tetapi biasanya lebih pendek daripada yang di mana bahagian bawahnya dipasang.
 • Seterusnya, kami memasang kaki pada bingkai.
  • Di sisi di mana tidak akan ada layar, mur disekrup ke pin kaki, setelah itu dimasukkan ke dalam lubang di bingkai (tergantung pada kacang ini), terpaku pada bingkai dengan mur lain. Hasilnya adalah reka bentuk yang dapat disesuaikan ketinggian - dengan mengetatkan mur, anda boleh mengatur mandi ke posisi yang diinginkan.

   Memasang kaki tanpa skrin

   Memasang kaki tanpa skrin

  • Pemasangan kaki di sisi skrin berbeza. Nut diikat, dua mesin basuh besar dipasang, penyokong untuk skrin (plat berbentuk L) disisipkan di antara mereka, mur kedua dipasang. Kami mendapat sokongan untuk skrin, disesuaikan dengan panjang dan ketinggian. Kemudian satu lagi kacang disikat - yang menyokong - dan kaki boleh diletakkan di atas bingkai.
   Memasang kaki dari sisi skrin

   Memasang kaki dari sisi skrin

    

   Kami memakai bingkai

   Kami memakai bingkai

Pemasangan skrin

Ini bukan pemasangan mandi akrilik, tetapi tahap ini jarang dilakukan tanpa: kita memasang skrin. Sekiranya anda membeli pilihan ini, terdapat pinggan yang akan menyokongnya. Mereka diletakkan di tepi dan di tengah. Memasang skrin dan menyesuaikan hentian pada kaki, betulkan pada kedudukan yang diinginkan. Kemudian, di tab mandi dan skrin, mereka menandakan tempat di mana pelat perlu dipasang, kemudian menggerudi lubang untuk pengikat dan membetulkan skrin.

Kami meletakkan pengikat pada skrin di sebelah

Kami meletakkan pengikat pada skrin di sebelah

 • Seterusnya, anda perlu memasang pengikat untuk tab mandi akrilik ke dinding. Ini adalah plat melengkung yang dilekatkan oleh sisi. Kami menggerakkan mandi yang dipasang dan rata ke dinding, tandakan di mana sisi akan berada, letakkan pinggan sehingga pinggir atasnya 3-4 mm di bawah tanda. Mereka diikat pada dowel dengan menggerudi lubang di dinding untuknya.

  Kami meletakkan pengikat di dinding untuk mandi akrilik

  Kami meletakkan pengikat di dinding untuk mandi akrilik

 • Semasa memasang, mandi disisipkan dengan sisi di atas plat yang disekat. Setelah berjaya, kami memeriksa sama ada ia rata, menyesuaikan ketinggian dengan kaki jika perlu. Seterusnya, kami menyambungkan longkang dan tahap terakhir - kami mengikat skrin ke plat yang dipasang di sebelah. Di bahagian bawah, dia hanya bersandar pada plat yang terdedah. Pemasangan mandian akrilik selesai.
Pemasangan sendiri tab mandi akrilik sudah selesai

Pemasangan sendiri tab mandi akrilik sudah selesai

Seterusnya, anda perlu membuat persimpangan sisi tab mandi dengan dindingnya ditutup, tetapi lebih banyak lagi di bawah, kerana teknologi ini akan sama untuk kaedah pemasangan apa pun.

Prosedur memasang tab mandi akrilik pada kaki

Menyusun tab mandi akrilik dengan kaki jauh lebih mudah dan pantas - reka bentuknya asas. Set ini merangkumi dua jalur, empat kaki dengan pin, mengikat tab mandi akrilik ke dinding, sebilangan mur dan skru.

Menandai dan memasang bingkai

Di dalam tab mandi akrilik di kaki, bingkai terdiri daripada dua jalur yang dipasang di bahagian bawah. Bilah ini dilengkapi dengan kaki yang boleh disesuaikan. Tugasnya ialah mengacaukan helai secara sekata, memasang kaki dan mengatur keseluruhan struktur dengan rata. Tidak terlalu sukar.

Kelengkapan tab mandi akrilik dengan kaki

Kelengkapan tab mandi akrilik dengan kaki

Cari bahagian tengah pelekap dan bahagian bawah tab mandi, letakkan tanda. Sejajar tanda di tengah, dua jalur pelekap meletakkan mandi yang tidak terbalik, melangkah sedikit ke belakang dari tepi plat penguat (3-4 cm), pasangkan jalur. Dengan pensil atau penanda, tandakan lokasi pemasangan pengikat (terdapat lubang pada jalur).

Letakkan jalur pelekap

Letakkan jalur pelekap

Lubang digerudi sesuai dengan tanda yang dipasang pada kedalaman kira-kira 1 cm (anda boleh melekatkan pita berwarna pada gerudi agar lebih mudah untuk mengawal kedalamannya). Diameter gerudi dipilih 1-2 mm kurang dari diameter skru mengetuk sendiri (ditentukan dalam arahan atau dapat diukur). Setelah memasang jalur dan menyelaraskan lubang, kami pasangkannya ke skru penoreh sendiri (termasuk).

Pemasangan sendiri tab mandi akrilik pada kaki: pasangkan helai

Pemasangan sendiri tab mandi akrilik pada kaki: pasangkan helai

Kami meletakkan kaki

Langkah seterusnya adalah memasang kaki.Mereka dipasang dengan cara yang sama seperti pada versi sebelumnya: satu mur kunci dipasang, batang dimasukkan ke dalam lubang pada batang yang dipasang, dan dipasang dengan mur lain. Nut tambahan diperlukan pada kaki dari sisi pelekap skrin (gambar).

Kami meletakkan kaki

Kami meletakkan kaki

Seterusnya, balikkan tab mandi, letakkan di satah mendatar, memusingkan kaki. Kami mengawal keadaan dengan tahap bangunan. Kemudian anda perlu memasang pelekap di dinding, yang mana sisinya terpaku pada dinding.

Mandi, yang ditetapkan pada tingkat dan ketinggian, diletakkan di tempat, kita menandakan di mana sisi berakhir. Kami mengambil pelekap pelekap, pasangkan pada tanda sehingga pinggir atasnya 3-4 mm lebih rendah, tandakan lubang untuk pengikat. Bilangan pengikat berbeza - satu atau dua dowel, serta jumlah plat pemasangan di dinding (satu atau dua di dinding, bergantung pada ukurannya). Kami menggerudi lubang, memasukkan palam plastik dari dowel, memasang pengapit, memasangnya.

Pemasangan memasang tab mandi akrilik ke dinding

Pemasangan memasang tab mandi akrilik ke dinding

Sekarang anda boleh memasang tab mandi akrilik - kami menaikkannya supaya sisinya lebih tinggi daripada plat yang dipasang di dinding. Kami menurunkannya, menekan sisi ke dinding, mereka melekat pada plat pemasangan. Pemasangan tab mandi akrilik pada kaki selesai. Selanjutnya - longkang sambungan dan anda boleh menggunakannya.

Pemasangan tab mandi akrilik pada kaki selesai

Pemasangan tab mandi akrilik pada kaki selesai

Pemasangan tab mandi akrilik sedemikian memerlukan sedikit masa. Tetapi pembinaannya ternyata sangat tipis. Tidak setiap orang dewasa merasa yakin. Bahagian bawah membengkokkan, kaki meluncur di atas jubin. Keseronokannya di bawah purata.

Terdapat juga pilihan pemasangan gabungan. Ini adalah ketika mereka meletakkan kaki dan batu bata ditunjukkan dalam video seterusnya. Selepas pemasangan, dua batu bata diletakkan di atas mortar, lapisan mortar yang ketara diletakkan di atas (ia mesti diuli dengan keplastikan rendah, dengan menambahkan minimum air). Apabila anda meletakkan tempat mandi, sebahagian larutan diperah, ia diambil dengan hati-hati, tepi bahagian yang tersisa disesuaikan. Mandi dimuat (ia boleh diisi dengan air) dan dibiarkan selama beberapa hari - sehingga larutan itu meresap.

Kami meletakkan batu bata

Pemasangan pada batu bata memerlukan ketepatan dan ketepatan - perlu mengatur penyokong secara merata sehingga sisi mandi berada dalam satah mendatar.

Mereka biasanya diletakkan di atas dua atau tiga baris batu bata yang diletakkan di atas katil (di bahagian lebar). Jumlah batu bata bergantung pada penempatan saluran pembuangan. Lapisan mortar nipis diletakkan di antara batu bata. Mandi diletakkan di atas batu bata, sisinya diperiksa secara mendatar, jika perlu, ia diperbetulkan dengan mengubah ketebalan larutan antara batu bata (kami belum memaksakan apa-apa pada bahagian atas).

Kami membuka batu bata, mengikat sudut

Kami membuka batu bata, mengikat sudut

Setelah menetapkannya, tandakan di dinding pada tahap berapa sisi. Sudut dilekatkan pada tanda ini, yang akan menyokong sisi mandi. Lebih baik mengambil sudut aluminium, lebar rak - 3 cm, ketebalan - 2-3 mm.

Untuk memberikan asas estetika pada pangkalan, anda boleh membalutnya dengan plaster mesh, melepa mereka. Malah, plaster juga mengurangkan hygroscopicity batu bata merah, memanjangkan jangka hayat sokongan. Oleh itu, adalah tidak diingini untuk melangkau tahap ini.

Melepa asas bata untuk mandi akrilik

Melepa asas bata untuk mandi akrilik

Setelah melipat grid lukisan, lapisan mortar simen-pasir yang padat digunakan pada bahagian atas bata. Lapisan silikon pembalut padat digunakan di sudut, selepas itu mandi dipasang. Kami memindahkannya ke dinding dengan tepat sehingga jurang antara papan dan dinding sama rata.

Sokongan untuk pemasangan mandi sudah siap

Sokongan untuk pemasangan mandi sudah siap

Kami memilih silikon yang diekstrusi, membentuk jahitan yang indah. Anda boleh menghaluskannya dengan satu sudu teh. Sekiranya anda memimpinnya tanpa merobek tangan anda dari tepi ke tepi, anda mendapat jahitan yang sekata dan halus. Kemudian kami mengeluarkan larutan yang diperah. Kami mengeluarkan silikon lebih awal - ia "merebut" lebih cepat. Penyelesaiannya mesti diambil selewat-lewatnya 20-30 minit selepas meletakkan, jadi jangan mengetatkannya juga.

Ini seperti tab mandi akrilik dari bawah, diletakkan di atas batu bata.

Ini seperti tab mandi akrilik dari bawah, diletakkan di atas batu bata.

Sekiranya silikon tidak mencukupi dan tidak keluar - tidak mengapa. Kami membentuk jahitan, mengisi jurang dengan silikon di bahagian atas. Ini melengkapkan pemasangan tab mandi akrilik pada batu bata. Selanjutnya - hubungan siphon dan penamat, dan ini tidak cukup dengan topik ini.

Melekatkan persimpangan mandi dan dinding

Tidak kira seberapa ketat anda meletakkan mandi di dinding, jurang masih ada. Dengan akrilik, masalahnya diburukkan lagi oleh fakta bahawa sisi mereka merosot sedikit di tengah. Oleh itu, ia tidak akan berfungsi hanya untuk menutup jurang dengan silikon. Dana tambahan diperlukan.

Cara termudah untuk memperbaiki pita adalah bahawa ia dijual dalam bentuk gulungan. Satu cukup untuk dilekatkan pada tiga sisi. Lebar rak 20 mm dan 30 mm. Pita dilancarkan di sepanjang tepi tab mandi dan terpaku pada silikon.

Anda boleh menutup sambungan antara tab mandi akrilik dan dinding dengan pita khas.

Anda boleh menutup sambungan antara tab mandi akrilik dan dinding dengan pita khas.

Terdapat juga pelbagai sudut mandi. Mereka terbuat dari plastik, dan tepinya digosok sehingga sendi lebih ketat dan jahitan di antara jubin tidak mengalir. Profil dan bentuk sudut berbeza. Ada yang dipasang di atas jubin, ada yang dililit di bawahnya. Mereka boleh mempunyai pelbagai bentuk dan warna.

Beberapa jenis sudut untuk persimpangan mandi dan dinding

Beberapa jenis sudut untuk persimpangan mandi dan dinding

Terlepas dari bentuknya, mereka dipasang dengan cara yang sama: di sudut, bahagian bawah dipotong pada sudut 45 °. Kualiti sendi diperiksa. Kemudian permukaan dinding, sisi dan sudut dilenyapkan (lebih baik dengan alkohol), silikon digunakan, di mana sudut dipasang. Segala-galanya dibiarkan untuk masa yang diperlukan agar penyegel sembuh (ditunjukkan pada tiub). Selepas itu, anda boleh menggunakan bilik mandi.

Dalam kes tab mandi akrilik, ada satu peringatan: sebelum menggunakan sealant, mereka diisi dengan air, dan dalam keadaan ini komposisi dibiarkan untuk dipolimerisasi. Jika tidak, apabila air dikumpulkan dan beban di sisi meningkat, microcrack akan muncul di atasnya, di mana air akan mengalir.

Beberapa perkataan mengenai pelekat mana yang lebih baik digunakan ketika menutup persimpangan antara tab mandi dan dinding. Pilihan terbaik adalah sealant akuarium. Ia tidak kurang tahan lama daripada paip, tetapi ia mempunyai beberapa bahan tambahan, berkat ia tidak tumbuh berkulat, tidak berubah warna dan tidak mekar.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu