Cara memasang tandas sendiri

Dengan tangan lurus, anda boleh melakukan sebahagian besar kerja rumah sendiri. Pemasangan tandas juga termasuk dalam kategori pekerjaan ini. Mengetahui urutan tindakan, pemasangan atau penggantian dapat dilakukan dengan tangan.

Pemasangan tandas sendiri adalah tugas biasa

Pemasangan tandas sendiri adalah tugas biasa

Jenis tandas

Dalam artikel ini, kita tidak akan mempertimbangkan ciri-ciri flush atau bentuk mangkuk, tetapi ciri-ciri reka bentuk yang menentukan senarai kerja pemasangan.

Dengan kaedah pemasangan

Tandas itu sendiri terdiri daripada mangkuk kebersihan dan tangki. Mangkuk boleh dipasang di lantai atau digantung. Sekiranya mangkuk digantung, maka tangki disembunyikan - dibina ke dinding. Bagi mangkuk lantai, terdapat tiga pilihan untuk memasang tangki: di rak khas di atas mangkuk (padat), terpisah, disambungkan dengan selang fleksibel, dalam pemasangan (bingkai tersembunyi di dinding).

Tandas saiz biasa dengan reka bentuk yang berbeza

Tandas saiz biasa dengan reka bentuk yang berbeza

Kelebihan tandas lantai dengan tangki konvensional adalah kemudahan pemasangan. Ia boleh dipasang tanpa memulakan pembaikan. Kelemahannya adalah jika dibandingkan dengan yang digantung, ia memerlukan lebih banyak ruang, kelihatan lebih berat. Oleh itu, pemasangan model yang digantung adalah rumit - perlu memperbaiki struktur penyokong - pemasangan - di dinding. Mungkin ini hanya semasa pengubahsuaian.

Lepaskan ke pembetung

Pemilihan tandas untuk dilepaskan ke pembetung bergantung pada lokasi paip pembetung. Mereka adalah:

  • dengan saluran mendatar;
  • pelepasan serong;
  • menegak.

    Jenis-jenis outlet (outlet) tandas

    Jenis-jenis outlet (outlet) tandas

Sekiranya paip berada di lantai, saluran keluar menegak adalah optimum. Sekiranya pintu keluar berada di lantai, tetapi dekat dengan dinding, tandas serong paling sesuai. Versi mendatar adalah universal. Dengan menggunakan paip bergelombang, ia boleh dihubungkan ke dinding dan ke lantai.

Pemasangan mangkuk tandas dengan tangki kompak (versi berdiri lantai)

Dari kedai, mereka biasanya membawa mangkuk tandas, tong air, alat saliran dan apungan yang terpisah. Sebelum memasang tandas, semua kecuali pelampung mesti dipasang.

Apakah yang terdiri daripada mangkuk tandas dengan lantai dan tangki padat?

Apa yang terdiri daripada tandas lantai dengan tangki kompak?

perhimpunan

Prosesnya bermula dengan pemasangan alat saliran. Ia dipasang; anda hanya perlu memasangnya di lubang di bahagian bawah tangki. Gasket getah diletakkan di antara longkang dan tangki.

Kami memasang mekanisme pembuangan di dalam tangki, meletakkan gasket getah terlebih dahulu

Kami memasang mekanisme pembuangan di dalam tangki, meletakkan gasket getah terlebih dahulu

Di bahagian belakang, mesin basuh plastik yang disertakan disekat ke paip. Ia diketatkan dengan tangan, kemudian menggunakan sepana, tetapi sangat berhati-hati, kerana mudah memecahkan plastik. Untuk mengelakkan alat saliran berputar, ia mesti dipegang dengan tangan.

Ketatkan perlahan-lahan kacang

Ketatkan perlahan-lahan kacang

Langkah seterusnya adalah memasang skru pemasangan pada tangki. Mereka juga termasuk dalam pakej standard. Ini adalah skru berlapis seng atau keluli tahan karat yang nipis panjang. Mereka dimasukkan ke dalam dua lubang kecil di bahagian bawah tangki, gasket getah dipasangkan, kemudian mesin basuh dan barulah murnya disekat.

Memasang skru pemasangan pada tangki

Memasang skru pemasangan pada tangki

Sebelum memasang tangki di mangkuk tandas, gasket (termasuk) diletakkan di bawah tangki. Untuk mengelakkan bau keluar dari pembetung, ia mesti "diletakkan" pada sealant. Mula-mula kita melapisi di satu sisi, meletakkannya di tandas, melapisi di sisi lain, meletakkan tangki.

Kami melapisi gasket dengan silikon, meletakkannya di tandas

Kami melapisi gasket dengan silikon, meletakkannya di tandas

 

Kami kot di seberang

Kami kot di seberang

Kami memasang tangki di rak mangkuk, melewati skru melalui lubang yang sesuai. Kami meletakkan mesin basuh, mur pada skru dari bawah, ketatkan.Pada masa yang sama, kami memastikan tangki itu rata.

Memasang tangki di atas mangkuk

Memasang tangki di atas mangkuk

Seterusnya, kami meletakkan apungan - alat untuk memantau permukaan air di tangki. Terdapat dua lubang di bahagian atas tangki. Di sini kami memasukkan peranti ke salah satu daripadanya. Ia dipasang di sisi dari mana bekalan air akan dihubungkan.

Kami meletakkan pelampung di tangki

Kami meletakkan pelampung di tangki

Kami menggulung sedikit rami pada paip keluar, melapisi dengan pasta paip, memasang sudut (tembaga atau keluli tahan karat). Jangan mengeratkan sambungan dengan erat, jangan tukul bahawa paip cawangan diperbuat daripada plastik.

Kami memasang kren

Pasang tee

Pemasangan lantai

Tandas hampir dipasang, anda boleh meletakkannya di tempatnya. Mangkuk tandas disambungkan ke pembetung menggunakan penyesuai beralun. Di hujungnya terdapat penutup getah yang dipasang rapat ke dalam paip dan di soket mangkuk tandas.

Corrugation untuk menyambungkan tandas ke pembetung

Corrugation untuk menyambungkan tandas ke pembetung

Sekiranya paip pembetung adalah plastik, peleburan hanya dimasukkan sehingga berhenti. Sekiranya riser adalah besi tuang, dan masih belum baru, sehingga bau tidak meresap melalui mikrokrak, paip dibersihkan ke logam, dibasuh dan dikeringkan. Lapisan sealant digunakan untuk mengeringkan logam bersih di sekeliling lilitan (sedikit lebih banyak di bahagian bawah), kemudian dimasukkan corugation. Untuk lebih yakin, anda boleh berjalan di luar sambungan dengan sealant.

Agar pemasangan mangkuk tandas pada besi tuang lama kedap udara, lapisan sealant dapat diletakkan di bawah alur

Agar pemasangan mangkuk tandas pada besi tuang lama kedap udara, lapisan sealant dapat diletakkan di bawah alur

Walau apa pun, kami memasukkan getaran ke dalam paip pembetung.

Kami memasukkan corong sepanjang jalan

Kami memasukkan corong sepanjang jalan

Bahagian ujung yang lain dilekatkan di outlet tandas. Ini adalah sambungan tandas ke pembetung. Sederhana itu. Hanya ada satu peringatan. Sehingga dapat dilepaskan, saluran getah dan saluran keluar mangkuk tandas dilumasi dengan sabun yang direndam di dalam air, barulah loceng dipasang. Sekiranya ini tidak dilakukan, bermasalah untuk membuang tandas tanpa merosakkan coragasi. Tetapi anda masih perlu menggerudi lubang untuk pengikat. Akan lebih senang dibuang, daripada cuba mengalihkan peranti separa tetap.

Dengan meletakkan corong di outlet, kami mendedahkan tandas dengan cara yang akan berdiri. Setelah memasang penutup pada tangki, kami memastikan ada ruang untuknya. Seterusnya, anda perlu duduk, periksa keselesaan penggunaan, jika perlu, betulkan kedudukannya. Kemudian ambil pensil atau penanda, masukkan ke dalam lubang di telapak, tandakan tempat memasang pengikat.

Tandakan tempat untuk pengikat

Tandakan tempat untuk pengikat

Setelah membuang tandas, gerudi lubang untuk paku di tempat yang ditandai. Sekiranya kit dilengkapi dengan pengikat plastik, jangan gunakan - ia akan pecah selepas beberapa hari. Anda perlu segera memasang dowel yang kuat.

Sekiranya tandas dipasang di atas jubin, supaya tidak retak, lebih baik mengacaukan permukaan kaca. Mereka mengambil skru mengetuk sendiri, menandainya, memukulnya dengan tukul beberapa kali. Ini dipanggil "mengacaukan". Kemudian mereka mengambil gerudi atau gerudi tukul dan menggerudi jubin, mematikan mod hentaman. Selepas jubin dilewatkan, anda boleh menghidupkan mod perforasi.

Kami menggerudi lubang untuk pengikat

Kami menggerudi lubang untuk pengikat

Kami memasukkan palam plastik dari dowel ke dalam lubang. Mereka harus berada dalam satah yang sama dengan lantai. Sekiranya terdapat tepi yang lebih tebal, potong dengan pisau tajam.

Kami menyapu lantai, mengeluarkan habuk dari tempat pemasangan tandas. Kami meletakkannya di tempatnya, memasukkan dowel ke dalam lubang, mengetatkannya dengan kunci yang sesuai. Perlu mengetatkan baut secara bergantian di satu sisi, kemudian di sisi yang lain. Ketatkan sehingga tandas kukuh dan bebas dari permainan.

Kami mengetatkan pengikat

Kami mengetatkan pengikat

Sentuhan terakhir adalah sambungan ke bekalan air. Sambungkan saluran keluar paip air dengan paip yang dipasang di atasnya dengan sudut pada tangki, yang disambungkan lebih awal. Ini memerlukan selang fleksibel. Di hujungnya ada kacang kesatuan (Amerika), jadi tidak akan ada masalah dengan pengancing. Kami mengetatkan dengan baik, tetapi tanpa fanatik.

Kami menyambungkan tandas ke bekalan air

Kami menyambungkan tandas ke bekalan air

Seterusnya, pasangkan penutup, tetapkan butang pelepas, buat ujian air. Sekiranya titisan dijumpai di suatu tempat, ketatkan sambungannya. Itu sahaja. Pemasangan tandas sendiri-sendiri selesai.

Cara memasang tandas yang dipasang di dinding dengan pemasangan

Untuk memasang mangkuk tandas yang digantung di dinding, saluran paip pembetung mesti berada di dekat dinding. Jarak spesifik dari dinding ditunjukkan oleh pengilang, tetapi harus kecil - sekitar 13-15 cm dari tepi yang jauh. Sekiranya jalan keluar dari lantai, ada penyelesaian - lapisan khas, dengan saliran dibawa lebih dekat ke dinding.

Pemasangan tandas yang digantung di dinding dimulakan dengan pemasangan berhenti di dinding ke bingkai. Mereka dilekatkan dua di bahagian atas dan dua di bahagian bawah. Dengan bantuan mereka, jarak ke dinding diatur, bingkai naik dan dimulakan.

Pasang hentian atas

Pasang hentian atas

Perhentian atas dalam bentuk rod, disesuaikan menggunakan kunci pas soket dan pemutar skru. Perhentian bawah lebih mirip plat, ia juga disesuaikan dengan sepana soket tetapi dengan kepala sisi.

Hentian bawah dan penyesuaian ketinggian

Hentian bawah dan penyesuaian ketinggian

Bingkai yang dipasang diletakkan di dinding, pusatnya terdedah di atas tengah saluran pembuangan. Tanda pada bingkai naik atau turun ke ketinggian yang diperlukan oleh pengilang (ada tanda pada bingkai, juga ditunjukkan dalam pasport, biasanya 1 meter).

Sejajarkan dengan ketinggian dan dari dinding

Sejajarkan dengan ketinggian dan dari dinding

Dengan bantuan tahap gelembung, pemasangan tandas yang tergantung di dinding akan mendatar dan menegak.

Memeriksa menegak

Memeriksa cakrawala

Dengan mengatur ketinggian perhentian, jarak yang sama dari dinding, yang ditentukan oleh pengeluar, ditetapkan. Betapa senangnya dilakukan, lihat gambarnya.

Tetapkan jarak yang ditentukan ke dinding

Tetapkan jarak yang ditentukan ke dinding

Bingkai yang terdedah mesti dipasang ke dinding. Tanda dibuat di tempat yang sesuai dengan pensil atau penanda, lubang digerudi. Ia dilengkapi dengan sarung dowel plastik. Sebilangan besar mangkuk tandas digantung diimport, dan mereka mengesyorkan agar badan dowel ditanam dengan sealant. Sebilangan bahagian sealant diperas ke dalam lubang yang digerudi, dowel dimasukkan. Kemudian, sebelum memasang pengikat itu sendiri, pelekat digunakan pada bekas plastik.

Dalam pemasangan tetap, anda boleh meletakkan elemen penghubung - paip, gandingan. Kesemuanya datang dalam satu set, mereka tetap di tempat mereka.

Paip cawangan dan gandingan dipasang

Paip cawangan dan gandingan dipasang

 

Paip dipasang dari tangki dan pembetungan

Paip dipasang dari tangki dan pembetungan

Seterusnya, batang logam dipasang di mana mangkuk tandas akan memegang. Mereka dimasukkan ke soket yang sesuai, penutup silikon diletakkan di atas (di gambar bawah ini adalah dua batang di atas saluran pembuangan).

Pemegang tandas dipasang, paip pembetung dipasang

Pemegang tandas dipasang, paip pembetung dipasang

Paip pembetung ditarik keluar ke jarak yang diinginkan, dipasang pada kedudukan tertentu dengan pendakap. Ia menutup paip cawangan dari atas, dimasukkan ke dalam alur sehingga terkunci.

Seterusnya, air disambungkan ke tangki. Buka penutup tangki (terkunci), lepaskan palam di permukaan sisi. Kanan atau kiri - bergantung kepada di mana anda mempunyai bekalan air. Paip beralun dimasukkan ke dalam lubang yang dibuka, rakan sejawat dimasukkan dari dalam, semuanya disambungkan menggunakan kacang kesatuan. Perlu diketatkan tanpa menggunakan daya yang berlebihan - ia adalah plastik.

Sambungan pemasangan ke bekalan air

Sambungan pemasangan ke bekalan air

Tee dipasang di dalam tangki, paip (biasanya plastik) disambungkan ke saluran keluar yang diinginkan. Ini dilakukan menggunakan penyesuai dan orang Amerika.

Sambungan paip air

Sambungan paip air

Selang dari tangki disambungkan ke saluran masuk khas. Ia fleksibel, dengan sarung logam. Diketatkan dengan kacang kesatuan.

Kami menyambungkan hos dari tangki

Kami menyambungkan hos dari tangki

Ganti penutupnya. Pada asasnya, pemasangan tandas telah dipasang. Sekarang kita perlu menutupnya. Untuk melakukan ini, buat dinding plasterboard tahan kelembapan palsu. Adalah disyorkan untuk meletakkan dua helai, tetapi satu boleh. Papan eternit dipasang pada bingkai pemasangan dan profil yang dipasang.

Mengikat dinding palsu ke bingkai pemasangan adalah wajib

Mengikat dinding palsu ke bingkai pemasangan adalah wajib

Seterusnya, dinding selesai, selepas itu mangkuk tandas digantung dan panel hiasan dari peranti siram dengan butang dipasang.

Palam dipotong

Palam dipotong

Tandas diletakkan di pin, saluran keluar masuk ke soket plastik. Sambungannya erat, tidak diperlukan langkah tambahan. Ini menyelesaikan pemasangan mangkuk tandas.

Hasil kerja

Hasil kerja

 

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu