Kunci dan selak magnet untuk pintu dalaman - moden dan praktikal!

Pintu rumah adalah bahagian hiasan yang sangat penting. Ia bukan sahaja elemen berfungsi, tetapi juga hiasan yang memberikan kelengkapan dan keperibadian dalaman. Tetapi pintu mesti ditutup. Sekiranya anda mencari kunci yang cantik, praktikal dan boleh dipercayai, lihatlah kebaruan - kunci dan selak magnet.

Selak magnet pintu: jenis, kelebihan dan kekurangan

Kami bercakap mengenai kait pintu magnetik untuk pintu dalaman, dan bukan mengenai kunci pintu masuk. Ini penting, kerana ia disusun dengan cara yang berbeza. Jadi, selak magnet berfungsi oleh medan magnet yang dihasilkan oleh magnet kekal. Seperti yang anda ketahui, logam tertarik pada magnet. Ini adalah bagaimana kait magnet berfungsi: terdapat magnet dan plat logam. Mereka dipasang di jamb dan di hujung daun pintu. Apabila pintu ditutup, mereka semakin dekat, mereka menarik. Oleh itu, selak magnet berfungsi, tetapi berbeza - aktif dan pasif.

Pegangan magnetik untuk pintu dalaman selesa dan membuat sedikit bising

Pegangan magnetik selesa dan sedikit bising

Pintu magnet pasif menyerang

Semua orang tahu magnet perabot untuk memasang pintu - ini adalah selak magnet pasif. Dalam bentuk paling sederhana - untuk perabot - mereka adalah satu atau dua plat magnet dalam kotak plastik kecil. Badan ini dilekatkan pada perabot di tempat yang betul. Bahagian kedua - plat logam - dipasang di pintu. Kami menutup pintu, magnet menarik pinggan dan memegangnya. Kerana ini, mereka tidak terbuka.

Selak magnet pasif untuk perabot dan pintu dalaman

Selak magnet pasif untuk perabot dan pintu dalaman

Magnet perabot jenis ini tidak asing lagi bagi semua orang, dan prinsip operasi jelas. Terdapat varian selak magnet untuk pintu petak. Mereka diletakkan di dalam almari. Dalam kes ini, pegangan dibuat potong supaya tidak mengganggu pergerakannya.

Selak magnet untuk almari pakaian

Selak magnet untuk almari pakaian

Terdapat kait magnet pasif yang sama dan saiz yang lebih besar. Mereka sudah boleh digunakan untuk pintu dalaman, balkoni. Sama, tetapi dalam reka bentuk yang berbeza, kadang-kadang diletakkan di pintu masuk, tetapi tidak sebagai kunci, tetapi sebagai pintu yang lebih dekat. Ini berlaku terutamanya untuk pintu kaca, yang mana konvensional penutup ditutup bermasalah.

Sekiranya kita bercakap mengenai kelebihan selak magnet pasif, itu jelas:

  • Pemasangan sederhana. Kedua-dua bahagian hanya dilekatkan pada jamb dan daun pintu yang saling berhadapan. Ini menyelesaikan pemasangan. Sangat jarang diperlukan untuk memperdalaminya.
  • Tahap kebisingan yang sangat rendah. Hanya satu klik sahaja yang didengar ketika selempang itu menyentuh bingkai pintu. Tetapi suara ini jauh lebih senyap daripada suara dari deadbolt spring yang dimuatkan.
  • Tidak ada mekanik, hanya interaksi magnet dan logam.
  • Harga rendah. Pilihan perabot berharga sesen pun, tetapi untuk pilihan balkoni dan ruang tengah - harganya adalah dari $ 20 ke atas.
Kunci magnet untuk pintu balkoni logam-plastik

Kunci magnet untuk pintu balkoni logam-plastik

Selak magnet pasif adalah penyelesaian terbaik untuk pintu balkoni plastik dan logam-plastik. Kita semua berhadapan dengan keperluan untuk pergi ke balkoni atau loggia. Dalam kes ini, pemegang mekanisme pengunci hanya dipasang di dalam rumah. Di luar, jika mereka meletakkannya, maka hanya pemegang biasa, dengan mana selendang dapat ditarik. Biasanya anda hanya dapat menutupnya, dan pada musim sejuk ia menarik dengan kuat dari bawah pintu dengan sejuk. Di sinilah kunci magnetik masuk. Ia menarik dan menahan pintu ditutup.

Aktif dengan selak

Untuk pintu dalaman, versi pasif kait magnet tidak begitu selesa. Walaupun begitu, kita terbiasa daun pintu terpasang dalam keadaan terkunci. Dan penetapan dengan tarikan tidak boleh dipercayai.Draf pun boleh membuka pintu. Oleh itu, mereka datang dengan jenis kait magnet lain - dengan deadbolt.

Apabila kunci magnet diletakkan di pintu dalaman, magnet dimasukkan ke dalam kusen, lapisan dengan palang (kunci tarik keluar, lidah) dipotong ke dalam selempang. Apabila selempang terbuka, tangkapan ditarik ke daun pintu. Pintu ditutup, tangkapan menghampiri magnet. Di bawah tindakan kekuatan magnet, bolt melompat keluar, jatuh ke alur, yang tertarik oleh magnet dan tetap berada di sana. Ini adalah bagaimana daun pintu dipasang dalam keadaan tertutup.

Selak pintu dalaman dengan pemasangan magnet tidak terlalu berbeza dengan bolt pegas pada prinsipnya

Selak magnet tidak berbeza terlalu banyak dari kait spring pada dasarnya

Apabila kunci magnet perlu dibuka, tekan pemegangnya, tekan bolt secara paksa, buka pintu. Oleh kerana magnet tidak menarik bolt, ia tetap ditarik setelah pemegang dilepaskan. Ini adalah bagaimana kait magnet dengan deadbolt berfungsi.

Sekiranya kita bercakap mengenai selak jenis aktif, terdapat lebih sedikit kelebihan. Pemasangan adalah standard. Bahagian-bahagiannya dipotong menjadi bingkai dan selempang. Kos kunci magnet biasa agak besar. Kelebihan sebenar, ia tetap:

  • Operasi yang lebih senyap. Mereka jauh dari diam, seperti yang sering dikatakan dalam iklan, tetapi lebih tenang daripada baut spring. Benar, jika palang terbuat dari plastik, maka kait pegas seperti itu diam.
  • Hayat perkhidmatan yang panjang. Angka yang tepat bergantung pada pengeluar, tetapi kerana tidak ada bahagian yang digosok, tidak banyak memakai. Plastik magnetik khas, diperkuat dengan kain kaca, tahan hingga 200,000 kitaran operasi (buka / tutup) tanpa mengubah sifat prestasi.

Dan seperti biasa, seberapa baik kait magnet akan berfungsi bergantung pada kualitinya. Jangan beli yang paling murah. Sebilangan mungkin berfungsi dengan baik, tetapi tidak ada jaminan bahawa anda akan mendapat yang normal.

Jenis kunci magnetik

Selak magnet boleh berbeza dalam reka bentuk:

  • Hanya dengan pemegang.
  • Selak dengan pemegang dan kunci.
  • Dengan pen dan kad magnetik.
Semua selak ini jenis mortise

Semua selak ini jenis mortise

Pilihannya mudah dengan pegangan - untuk kes-kes apabila tidak perlu mengunci bilik. Pemegang hanya diperlukan untuk membuka - untuk mengeluarkan bolt dari magnet. Ia ditarik untuk itu semasa daun pintu dibuka atau ditutup. Ia boleh berbentuk bulat atau bujur, biasa dan tidak cukup bentuk.

Untuk kes-kes apabila pintu perlu dikunci, terdapat model dengan kunci dan kad magnetik. Tangkapan adalah hentian, yang dengan memutar pemegang kecil menyumbat baut. Sehingga selak dipindahkan ke kedudukan asalnya, tidak ada yang dapat membuka pintu.

Lekatkan kait magnet untuk pintu dalaman dengan pemegang dan pemasangan termudah

Selak magnet pelekap dengan pemegang dan pemasangan termudah

Selak magnet untuk pintu kad mempunyai reka bentuk yang lebih canggih. Apabila pintu ditutup, jalan buntu berada di tempat lawan. Dalam kes ini, pemegang luar disekat oleh peranti khas. Penyekat hanya dapat dibuka dengan kad yang diprogramkan khas. Pemegang bahagian dalam berfungsi seperti biasa. Kunci seperti itu dipasang di hotel. Mereka tidak mungkin diperlukan untuk rumah atau pangsapuri.

Kunci magnet AGB (Itali) - berkualiti dengan harga yang berpatutan

Pengrajin yang berlatih mempunyai banyak rungutan mengenai kunci magnet buatan Cina - selalunya kait magnet tidak berfungsi. Agar tidak masuk ke dalam kekacauan, anda tidak boleh menggunakan alat kelengkapan. Produk syarikat Itali AGB menikmati reputasi yang baik, seperti yang dibuktikan oleh banyak tinjauan positif.

Untuk tujuan pemasaran, istilah "kunci magnet pintar" telah diciptakan.

Kunci magnet pintar yang mengatasi iklim yang paling sukar. Direka dengan bahan inovatif untuk memastikan bahawa kunci berfungsi walaupun dalam keadaan cuaca yang teruk (kelembapan, habuk, bahan kimia).

Polaris 2XT - kunci magnet pintar dari AGB

Polaris 2XT adalah kunci magnet pintar dari AGB. Plat muka diperbuat daripada keluli tahan karat. Atas permintaan, kunci juga disediakan dengan pelat muka segi empat tepat

Polaris 2XT mempunyai penutupan yang tenang dan sambungan mekanikal yang tepat yang memberikan anda rasa genggaman yang lancar dan putaran kunci.

Centro adalah kunci bolt magnet. Selak magnet untuk operasi yang sangat senyap

Centro - kunci bolt magnet

Penyerang magnet mudah laras Easy-Fix ​​memudahkan pemasangan dan sistem pengapit menahan sisipan di jalur

Penyerang magnet mudah laras Easy-Fix ​​memudahkan pemasangan dan sistem pengapit menahan sisipan di jalur

 

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu