Dimensi pintu standard: dalaman dan luaran

Semasa baik pulih atau tapak pembinaan, semuanya mesti diambil kira - walaupun lebar dan tinggi pintu. Dimensi pintu, tentu saja, boleh dibuat sewenang-wenangnya, tetapi anda perlu membuat pesanan mengikut pesanan. Lebih mudah untuk mematuhi piawaian - kurang kos dan masalah. Dimensi standard pintu dalaman ditetapkan dalam GOST. Mungkin sudah tua, tetapi sebahagian besarnya dibina di atasnya.

Saiz pintu standard

Di wilayah Persekutuan Rusia, ada juga standard dari zaman USSR, yang menerangkan keperluan dan ukuran pintu, pintu dalaman. Terdapat banyak TU dan DSTU, tetapi mereka mempunyai hubungan yang jauh dengan standard - setiap pengeluar menuliskannya untuk dirinya sendiri. Adalah mungkin untuk membeli pintu yang dibuat mengikut keadaan teknikal jika kualitinya sesuai. Tetapi pintu mesti dibuat tepat dari dimensi standard.

Dimensi pintu dalaman ditentukan oleh standard

Dimensi pintu dalaman ditentukan oleh standard

Mengapa lebih baik melakukannya mengikut standard? Kerana maka tidak akan ada masalah dengan penggantian. Hampir semua pengeluar membuat pintu sesuai dengan GOST. Bagaimanapun, bangunan bertingkat sedang dibina dengan mengambil kira semua keperluan (atau sepatutnya dibina). Sekiranya bukaan mempunyai dimensi khas, pintu hanya perlu dipesan. Dan ini adalah kos yang besar, dan selain itu, tidak ada jaminan bahawa anda akan menyukai produk jadi.

Dimensi mengikut GOST

Oleh itu, walaupun dengan baik pulih atau pembinaan rumah anda sendiri, dengan pembinaan partisi dalaman di bangunan baru - bagaimanapun, kami meletakkan pintu masuk standard. GOST memperuntukkan parameter berikut:

 • Lebar:
  • Daun tunggal 700 - 900 mm (dalam kenaikan 100 mm) dan 1200 mm. Dianjurkan untuk memasang pintu dengan panel daun tunggal di pintu tersebut.
  • Untuk pintu berganda (standard menggunakan istilah kanvas daun dua), bukaan dibuat dengan lebar 1300 mm, 1500 mm dan 1900 mm.
 • Hanya terdapat dua ketinggian pintu standard: 2100 mm dan 2300 mm. Ketinggian minimum yang dibenarkan masing-masing ialah 2071 mm dan 2271 mm.
Dimensi pintu dan bukaan dalaman mengikut standard

Dimensi pintu dan bukaan dalaman mengikut standard

Ini adalah dimensi pintu standard. Tidak ada yang lain. Bagi penyimpangan yang dibenarkan, pintu mungkin 20-25 mm lebih sempit daripada yang standard. Dalam kes ini, mungkin juga memasang unit pintu standard. Hanya jurang pemasangan yang akan lebih kecil, yang tidak akan memudahkan kerja. Maksudnya, pintu paling sempit boleh menjadi 675 mm (bukannya 700 mm). Dengan prinsip yang sama, anda boleh mengira sisihan yang dibenarkan untuk setiap lebar standard. Ia dapat dikurangkan sedikit, tetapi tidak lebih dari 25 mm.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya dimensi sebenar tidak sesuai dengan standard

Bagaimana jika beberapa milimeter tidak sesuai dengan standard? Bergantung pada bahan dinding, dan juga pada lebar lorong sebenarnya. Sekiranya dindingnya sesuai dengan pemprosesan mekanikal, beberapa milimeter yang hilang dapat dilepaskan. Untuk mengisar, mengisar, memotong. Dengan kapak, pahat, pahat, penggiling dengan cakera untuk konkrit / bata, dll. Biasanya sepasang penonjolan atau kelengkungan di beberapa kawasan mengganggu. Sekiranya anda menyelaraskannya, anda boleh mendekati dimensi yang dikehendaki.

Kami cuba menyesuaikan apa yang kami ada dengan standard

Kami cuba menyesuaikan apa yang kami ada dengan standard

Sekiranya dinding dibuat dari bahan yang sangat kuat, satu-satunya cara untuk menyesuaikan bukaan dengan standard adalah dengan mengurangkannya ke nilai standard seterusnya. Ada dua cara: berbaring dengan batu bata, potongan blok bangunan, dan plaster.Pilihan kedua ialah memasang bar asas (dirawat dengan antiseptik dan dikeringkan), yang, sekali lagi, harus ditutup dengan plaster, meratakannya ke satah dengan dinding. Secara umum, anda mendapat idea: lebih praktikal untuk membawa dimensi bukan standard ke standard.

Dimensi pintu dalaman yang selesa

Lebih mudah untuk menentukan ketinggian pintu masuk. Segala-galanya diikat di ketinggian siling. Dan pilihannya kecil - hanya dua pilihan - 2,1 m dan 2,3 m. Tetapi bagaimana dengan lebarnya? Terdapat lebih banyak peluang di sini. Secara umum, terdapat cadangan tertentu mengenai ukuran pintu minimum. Itu pintu, bukan bukaan untuk mereka. Pembukaan hendaklah 70-100 mm lebih lebar. Jadi, dimensi pintu dalaman mestilah sekurang-kurangnya lebar yang ditentukan:

 • Di bilik teknikal (bilik stor, bilik mandi, tab mandi dan tandas) lebar web yang disyorkan ialah 600 mm.
 • Untuk dapur minimum ialah 700 mm.
 • Untuk ruang tamu, disyorkan minimum 800 mm.
SNiP mempunyai cadangan untuk ukuran pintu minimum

SNiP mempunyai cadangan untuk ukuran pintu minimum

Sudah tentu, anda boleh meningkatkan saiz pintu dalaman jika pintu masuk memungkinkan. Kurangkan - mengikut budi bicara anda. Tetapi daun pintu yang paling sempit yang boleh didapati dijual ialah 550 cm, dan ini menyusahkan orang yang gemuk dengannya. Di dapur dan ruang di mana peralatan gas dapat berdiri, lebar pintu ditentukan dan dikendalikan oleh perkhidmatan keselamatan kebakaran. Jadi ia tidak akan berfungsi lagi. Lebih luas mungkin.

Bagi tempat tinggal, bukaan juga boleh dibuat di dalamnya untuk pintu dua. Maksimum yang dibenarkan dalam GOST 1.5 meter. Mungkin ada yang lebih luas, tetapi ini sudah tidak standard. Dalam bukaan yang luas, anda boleh memasang bukan sahaja model ayunan konvensional, tetapi juga gelongsor atau melipat... Tetapi pintu besar dan lebar kelihatan baik di ruang besar. Oleh itu, ukuran pintu dalaman yang disyorkan dipilih dengan alasan. Mereka mengambil kira bilik yang tidak terlalu besar di kediaman kita.

Cara menentukan lebar daun pintu yang harus dipasang

Sekiranya pintu hanya diganti, cara paling mudah adalah dengan mengukur daun pintu yang sudah berdiri. Jadi anda pasti tidak salah. Sekiranya anda akan memasang pintu untuk pertama kalinya, anda perlu mengukur pintu dan memilih pilihan untuk itu yang memerlukan usaha minimum semasa pemasangan.

Lebar bingkai pintu dalaman bergantung pada bukaan yang ada

Lebar bingkai pintu dalaman bergantung pada bukaan yang ada

Cara mengukur ambang pintu

Untuk memilih ukuran yang tepat untuk pintu atau blok pintu, anda perlu mengetahui dimensi pembukaan yang tepat di mana ia akan dipasang. Pengukuran dilakukan dengan menggunakan pita pembinaan konvensional. Kami mengukur sebarang parameter sekurang-kurangnya pada dua titik. Sekiranya perbezaannya dapat dilihat secara visual, anda dapat mengukur lebih banyak kali, menyesuaikan kedudukan pita mengikut budi bicara anda.

Untuk memastikan bahawa ukuran pintu adalah standard, kami mengambil ukuran pita dan mengukur parameter sebenar lorong

Untuk memastikan bahawa ukuran pintu adalah standard, kami mengambil ukuran pita dan mengukur parameter sebenar lorong

Ketinggian pintu diukur pada satu dan jamb yang lain, lebarnya diukur di bahagian atas dan bawah, kira-kira pada jarak 30-50 cm dari lantai dan lintel. Anda juga boleh mengukur di tengah ketinggian. Anda juga perlu mengukur ketebalan bukaan (ketebalan dinding). Ia mesti diperiksa sekurang-kurangnya pada dua titik di setiap sisi.

Kami merakam semua pengukuran. Lebih baik melakukan ini pada rajah pintu. Sekiranya terdapat penyimpangan, kita melihat betapa seriusnya keadaan dan adakah ia dapat diperbetulkan. Sekiranya "bottleneck" adalah pembukaan standard sekecil mungkin, anda boleh membiarkannya seperti sedia ada. Jika tidak, anda harus berusaha membetulkan keadaan. Perkara di atas telah dijelaskan sebagai.

Anda perlu memeriksa geometri bukaan. Jika tidak, akan ada kesukaran semasa pemasangan

Anda perlu memeriksa geometri bukaan. Jika tidak, akan ada kesukaran semasa pemasangan

Tetapi ukuran bukanlah segalanya. Perlu diperiksa sama ada terdapat penyimpangan dalam geometri. Dinding sisi pintu mestilah tegak dan lintel mendatar. Anda boleh memeriksa ketepatan bentuk menggunakan tingkat bangunan biasa (gelembung), tetapi lebih senang dan lebih tepat dengan bantuan meratakan... Anda boleh memeriksa dinding sisi dengan garis paip bangunan biasa. Sekiranya penyimpangannya besar, ia mesti diperbetulkan.Sekiranya ukurannya berada dalam satu sentimeter, kemungkinan untuk mengimbangi semasa pemasangan menggunakan pelekap pelekap dan busa pembinaan.

Kami memilih saiz pintu dan blok dalaman

Seperti yang telah disebutkan, dimensi pintu dalaman ditentukan berdasarkan dimensi bukaan yang ada. Pintu dijual sebagai blok yang dipasang dengan bingkai atau hanya daun satu pintu. Lebih senang mengambil blok - mempercepat pemasangan. Tetapi membeli kanvas secara berasingan dan memasang kotak akan lebih murah. Di sini anda memilih sama ada untuk membayar lebih sedikit, tetapi menghabiskan masa dan membuat usaha tambahan, atau menjimatkan masa, tetapi menghabiskan lebih banyak wang.

Sekiranya anda memutuskan untuk membeli sekatan pintu, pastikan lebarnya (mengikut dimensi luar bingkai pintu) sedikit lebih sedikit daripada lebar bukaan. Jurang pemasangan minimum ialah 10-15 mm, yang optimum ialah 25-35 mm.

Dimensi pintu dan bukaan dalaman: cadangan pemilihan

Dimensi pintu dan bukaan dalaman: cadangan pemilihan

Apabila hanya membeli daun pintu, diandaikan bahawa ia mestilah 80-100 mm lebih sempit daripada bukaan. Perlu menambah dua jamb, dan ini sekurang-kurangnya dua kali 25 mm setiap satu, ditambah jurang pemasangan 10-15 mm, ditambah jurang di sisi daun pintu - 5 mm. Jumlah yang kita dapat: 25 * 2 + 15 + 5 = 70 mm. Ini adalah nilai minimum untuk menambah lebar pintu. Angka yang dihasilkan mestilah sama atau kurang dari lebar pintu di mana ia akan dipasang.

Dimensi pintu masuk

Dimensi bukaan pintu masuk juga diseragamkan. Mereka dijelaskan dalam GOST 6629-88. Sekiranya anda ingin memasang produk standard, buat bukaan seperti yang disyorkan. Sekiranya anda membina rumah anda, lebih baik jangan meletakkan pintu masuk kurang dari lebar minimum. Dan ini bukan hanya mengenai kesukaran mencari dimensi kanvas yang sesuai. Kenyataannya adalah bahawa terdapat kebarangkalian yang sangat tinggi bahawa perkhidmatan bomba atau gas akan memaksa anda untuk membuat semula.

Firma mempunyai standard mereka sendiri - menurut TU

Firma mempunyai standard TU mereka sendiri

Jadi, ukuran standard pintu masuk adalah:

 • lebar web
  • untuk daun tunggal - 900 mm, 1100 mm;
  • untuk pintu berganda - 1400 mm (700 mm + 700 mm); 1800 mm (900 mm + 900 mm).
 • ketinggian bilah - 2300 mm.

Sekiranya kita bercakap mengenai apa yang dijual, maka ada pintu. Selain itu, anda boleh memesan - besi atau kayu dengan ketebalan apa pun. Tetapi sekali lagi, ini tidak standard. Walaupun, pintu masuk lebih kerap ditukar ruang bilik.

Pemasangan lebih mudah dengan pintu masuk standard

Pemasangan lebih mudah dengan pintu masuk standard

Beberapa perkataan tentang apa yang seharusnya pintu masuk untuk pintu masuk. Mengikut standard yang sama, mestilah 70 mm lebih lebar daripada pisau untuk bilah daun tunggal dan 72 mm lebih lebar untuk bilah daun dua. Ini adalah nilai minimum. Pembukaan yang lebih luas boleh dilakukan, kurang juga. Ketinggian pintu untuk pemasangan pintu masuk hendaklah 71 mm lebih tinggi. Iaitu, bukaan sekurang-kurangnya 970 * 2371 mm diperlukan untuk pintu masuk dengan daun selebar 900 mm. Selebihnya sama.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu