Papan tambahan (tambahan) untuk bingkai pintu: tujuan, jenis, pemasangan

Sekiranya anda meletakkan bingkai pintu dan lebarnya lebih kecil daripada ketebalan dinding, jurang ini mesti ditutup dengan sesuatu. Untuk melakukan ini, gunakan tambahan pada pintu dalaman. Mengenai apa itu, bagaimana mereka kelihatan, bagaimana mereka, bagaimana meletakkannya, dan kita akan bercakap lebih jauh.

Apa itu add-on

Bila pemasangan pintu dalaman, keadaan timbul apabila kotak lebih sempit daripada ketebalan dinding. Dalam kes sedemikian, papan khas digunakan, yang dipasang pada bingkai pintu, yang meliputi ruang yang tinggal. Papan ini dipanggil penamat di pintu dalaman. Nama "papan tambahan" dan "papan tambahan" juga dijumpai. Kemudian anda boleh melampirkan platband padanya, yang akan menutup jurang antara sambungan dan dinding.

Dobor - papan untuk mengembangkan kerangka pintu hingga ketebalan dinding

Dobor - papan untuk mengembangkan kerangka pintu hingga ketebalan dinding

Maksudnya, pemasangan pintu adalah bahagian tambahan dari kerangka pintu. Ini adalah papan ukuran tertentu, yang disambungkan ke bingkai pintu. Mereka meletakkannya di satu sisi - yang bertentangan dengan pintu yang terbuka. Anda juga boleh memanggil lembaga ini sebagai pengembang - ini menunjukkan tujuan sebenarnya.

Sekiranya ketebalan dinding lebih dari 140 mm, anda harus memasang pengembang bingkai pintu - papan tambahan

Sekiranya ketebalan dinding lebih daripada 140 mm, anda harus memasang pengembang bingkai pintu - papan tambahan

Mungkin terdapat nuansa dalam pemasangan dok. Selalunya, bentuk bingkai pintu adalah khusus - dengan kelegaan khas (penonjolan, kemurungan, pembulatan). Maka anda harus mencari satu set syarikat tertentu ini, jika tidak, akan menjadi masalah untuk memikat mereka.

Bahan dan saiz

Setiap pengeluar menghasilkan satu set papan tambahan, di mana panjangnya tetap - 230-250 cm, ketebalan / lebarnya berubah. Contohnya, ada pilihan (ketebalan, lebar, panjang):

 • 10 * 50 * 2350 mm;
 • 10 * 100 * 2350 mm;
 • 15 * 150 * 2350 mm.

  Bentuk, ketebalan, lebar boleh berbeza

  Bentuk, ketebalan, lebar boleh berbeza

Setiap kilang mempunyai ketebalan dan lebarnya sendiri. Ia boleh menjadi 60 mm, dan 65 mm atau 75 mm. Secara umum, sebarang set. Bagaimana jika tidak ada yang sesuai untuk kes anda? Ambil lebar yang lebih besar daripada yang diperlukan, kemudian potong lebihannya. Dan jika bukaan anda lebih luas daripada semua pilihan yang ada? Susun ukuran yang anda mahukan (banyak pengeluar membuat pesanan) atau sambungkan dua saiz yang lebih kecil. Pilihan lain adalah menggunakan trim teleskopik. Mereka dilengkapi dengan selekoh di sudut, yang dapat menutupi kekurangan lebar anda.

Sekiranya pintu dibuat dari kayu oak padat, masuk akal untuk meletakkan pelengkap yang sama

Sekiranya pintu dibuat dari kayu oak padat, masuk akal untuk meletakkan pelengkap yang sama

Bahan apa yang digunakan untuk pintu dalaman? Dari yang sama seperti platband:

 • kayu;
 • MDF;
 • Papan cip.

MDF dan papan serpai boleh ditutup dengan venir, dilaminasi. Kayu boleh dengan atau tanpa pemprosesan. Padankan bahan dan warna dengan bingkai pintu. Dan ini adalah alasan lain untuk diambil dari pengeluar yang sama - walaupun nama warna / teksturnya sama, tidak ada jaminan bahawa ia benar-benar sama.

Jenis alat tambah

Terdapat dua jenis papan asrama:

 • Dengan tepi lurus. Papan biasa yang dilekatkan hujung ke hujung dengan kotak. Mungkin:
  • dengan tepi hiasan;
  • tanpa tepi hiasan.

   Jenis aksesori untuk pintu dalaman: teleskopik di sebelah kiri, konvensional - di sebelah kanan

   Jenis aksesori untuk pintu dalaman: teleskopik di sebelah kiri, biasa - di sebelah kanan

 • Sambungan teleskopik. Dengan alur yang dibentuk untuk sambungan ke kotak.

Penyelesaian pada pintu dalaman dengan tepi lurus adalah papan yang paling biasa. Dalam kes ini, ia mesti dipadankan hanya dengan warna dan ukuran. Pelengkap ditekan ke kotak, dipasang dengan skru penoreh sendiri yang dipasang dengan serong. Salah satu hujung jalur tambahan boleh dimesin. Ini diperlukan sekiranya selongsong boleh diganti.

Pemasangan sambungan dengan tepi licin (bukan teleskopik)

Pemasangan sambungan dengan tepi licin (bukan teleskopik)

Sangat sukar untuk melampirkan jenis sambungan ini. Anda harus memikirkan untuk tidak membelah bar, mengenai cara menutup penutup skru. Namun, tidak perlu memilih sesuai dengan bentuk alur / tonjolan, yang jauh dari sederhana dan hanya mengikat satu pengeluar.

Sekiranya terdapat tonjolan, alur, fillet, anda memerlukan sambungan untuk pintu dalaman syarikat yang sama dengan kotak

Sekiranya terdapat tonjolan, alur, fillet, anda memerlukan sambungan untuk pintu dalaman syarikat yang sama dengan kotak

Rangka pintu teleskopik mempunyai alur yang telah dibentuk. Dari sudut pandang dok, ini adalah pilihan yang sangat mudah: kami melancarkan penonjolan ke alur, mengetuk keseluruhan pemasangan sehingga ia bertepatan sepenuhnya. Tetapi hanya jika perlawanan itu sempurna. Apa lagi sambungan teleskopik yang sesuai? Anda boleh memasang selongsong teleskopik di dalamnya (jika sesuai).

Cara memasang sambungan pada pintu dalaman

Pada ketika ini, kita akan bercakap mengenai bilah biasa - dengan hujung lurus. Mereka dijual dengan panjang 2100-2300 mm. Satu pintu memerlukan tiga bilah: Satu di sebelah kanan dan satu di sebelah kiri, dan satu bahagian dari pintu ketiga akan menuju ke atas. Sekiranya anda meletakkan beberapa pintu pada masa yang sama dan mereka mempunyai warna yang sama, satu papan akan menuju ke dua "puncak".

Cara memasang sambungan ke pintu dalaman

Cara memasang sambungan ke pintu dalaman

Papan biasanya lebih lebar dan lebih panjang daripada yang diperlukan dan perlu dipotong. Alat apa? Dengan apa yang anda ada. Sesuai untuk mesin yang memotong DMF, papan serpai atau kayu. Untuk menghias sudut, anda mungkin memerlukan kotak miter (jika anda ingin memasukkan kotak (dan sambungan) pada suhu 45 °. Juga senang menggunakannya sehingga tidak "mengisi" potongan gergaji dan membuatnya tegak lurus.

Kami mengambil ukuran dan membuat kekosongan

Sebelum memasang sambungan pada pintu dalaman, anda perlu mengetahui dimensi jalur pengembangan yang tepat. Untuk melakukan ini, kami memasang bingkai pintu di ambang pintu, memperbaikinya. Buat bukaan pada rancangan, lebih mudah untuk menulis dimensi. Seterusnya, kami mengambil ukuran pita dan tahap, mengukur ukuran sambungan yang anda perlukan.

 • Lebar peluasan ditentukan seperti berikut: masukkan pita pengukur ukuran pita ke dalam alur sehingga berhenti. Kami mengaplikasikan tingkat ke dinding, di persimpangan dengan pita ukuran pita, kami menentukan lebar yang diperlukan. Kami melakukan pengukuran pada enam titik: dua di setiap sisi. Sekiranya dinding mempunyai ketebalan yang tidak sama, kami mengambil lebar penambahan mengikut angka terbesar.

  Kami mengukur dengan tepat

  Kami mengukur dengan tepat

 • Panjang jalur penamat. Sekali lagi kita mengambil ukuran pita, mengukur sepanjang bukaan - dari lantai (ambang, siapa pun yang memilikinya) hingga awal alur di kotak pintu yang dipasang. Kami mengukur kanan dan kiri, kerana sekali lagi mungkin ada perbezaan. Kami mengukur bahagian atas dari awal kotak hingga hujungnya (bukan dari alur).

Sekarang kita memotong yang kita perlukan dari papan standard. Buat tanda dengan pensil - pensil sederhana jelas kelihatan pada jalur cahaya, pada yang gelap anda boleh mengambil yang putih. Kami mencuba jalur potong pada bukaan, jika perlu, potong sedikit.

Kami mengumpul

Sebelum anda meletakkan alat tambahan di pintu dalaman, ia mesti disambungkan bersama. Kami meletakkan jalur tambahan yang dipotong di lantai dalam bentuk huruf "P". Sekiranya mereka mempunyai tepi yang diproses, letakkan sehingga tepi berada di satu sisi. Papan perlu dihubungkan antara satu sama lain. Sekiranya mereka diperbuat daripada MDF atau papan serpai, perlu membuat lubang pra-penggerudian di bar atas.

Bersedia untuk perhimpunan

Bersedia untuk perhimpunan

Untuk ini, lebih baik mengambil persegi (idealnya tukang kayu, tetapi sekolah biasa juga akan dilakukan). Lukis garis pada papan yang menandakan tengah ketebalan papan. Sekiranya ketebalan papan adalah 10 mm, garisnya 5 mm dari tepi. Sekiranya jalur tebal 15 mm - pada jarak 7.5 mm. Kami meletakkan dua titik pada baris ini, dan kemudian menggerudi lubang. Diameter - 1 mm kurang daripada diameter skru.

Kami menyelesaikan pemasangan rangka pintu

Kami menyelesaikan pemasangan rangka pintu

Seterusnya, lubang mesti dipindahkan ke jalur panjang. Untuk melakukan ini, kami bergabung dengan mereka, sejajarkan tepi. Dengan menggunakan gerudi, kami memindahkan tanda ke hujung jalur, kemudian mendalami panjang yang diperlukan (sepanjang panjang skru mengetuk sendiri). Setelah membuat lubang, kami bergabung dengan tali, mengencangkan pengikat.Kelengkapan untuk pintu dalaman dipasang separuh. Tetapi jangan tergesa-gesa untuk menambah papan kedua. Anda perlu mencuba "di tempat" yang telah dikumpulkan.

Pemasangan dan pemangkasan

Pemasangan dan pemangkasan

Kami meletakkan bahagian berbentuk L yang dipasang di tempat, menggerakkan jalur ke alur di bingkai pintu. Pelompat atas ternyata lebih besar (kami mengukurnya dengan cara ini). Kami mengambil pensel, meletakkan tanda di mana alur bermula. Cuba tepat kerana ini penting. Lebihannya mungkin tidak dapat dipotong. Cukup garis di sepanjang tanda dan buat tanda di atasnya, kemudian gerudi lubang. Selepas pemasangan, huruf "P" diperoleh. Kami telah memasang kelengkapan untuk pintu dalaman, sekarang kami perlu memasangnya dan mengamankannya.

Pemasangan di kerangka pintu

Alat tambah sekarang boleh dipasang. Periksa bukaan terlebih dahulu. Sekiranya pintu diletakkan di atas busa, ia boleh menyekat alur. Kami memotong lebihan supaya papannya bebas. Kami memasukkan struktur berbentuk U ke dalam alur, mengetuk hujungnya dengan telapak tangan anda. Kami bermula dari atas, kemudian ke sisi.

Kami meletakkannya, setelah mengeluarkan lebihan busa poliuretana

Kami meletakkannya, setelah mengeluarkan lebihan busa poliuretana

Kami mengambil pita pelekat, kami memasang jalur ke dinding. Sekiranya di beberapa tempat peluasan ke pintu dalaman tidak sesuai dengan kotak (terdapat jurang), kami melepaskan jurang ini dengan bantuan lapisan. Untuk ini, pemasangan baji boleh digunakan. Sekiranya tidak, gunakan Styrofoam. Anda hanya perlu mengatur bar dengan tepat, untuk tujuan ini, busa tebal cukup.

Pembaikan kotak tambahan

Anda juga perlu menyelaraskan penambahan pintu dalaman ke tingkat. Anda tidak boleh dipandu "oleh mata", gunakan tahap. Dengan bantuan tahap dan baji, kami membuang semua penonjolan dan serpihan. Dalam prosesnya, betulkan kawasan yang diratakan dengan pita pelekat. Jarak antara pukat adalah 40-50 cm. Satu di atas dan bawah (melangkah ke belakang kira-kira 10 cm), dan kemudian pada selang waktu yang sama.

Cara memperbaiki sambungan: semasa pemasangan

Cara memperbaiki sambungan: semasa pemasangan

Selanjutnya, menggunakan busa poliuretana dengan pengembangan yang rendah, isi ruang antara dinding dan jalur tambahan dengannya. Baca arahan pada botol sebelum digunakan. Mungkin lebih baik membasahi permukaan. Walau bagaimanapun, perlu meletakkan busa poliuretana secara berperingkat, jika tidak, ia dapat menekuk jalur tambahan. Kita mesti merobek semuanya, membersihkan dan buih berulang kali.

Jadi, pertama-tama kita menggunakan busa jauh ke celah. Sedikit, satu lorong. Pada masa yang sama, kami membuat jalur di seluruh lebar berhampiran "potholder" (contoh menggunakan busa pada pelekap pintu pada foto di atas di sebelah kanan). Buih di kawasan torek akan memberi kestabilan pada palang, jalur di bahagian jauh - berhampiran sendi - akan menekan pengisi ke alur, tetapi tidak akan membengkokkan batang.

Kami meninggalkan busa di bilah sisi untuk berpolimerisasi, tetapi buat masa ini kami mengisi jurang dari atas. Sekiranya sebesar gambar, tidak masuk akal untuk menerjemahkan banyak busa. Lebih mudah memotong "penanda buku" dari busa, meletakkan bongkah kayu dengan ukuran yang sesuai. Ukurannya, sedikit lebih kecil daripada ruang kosong. Jurang sekurang-kurangnya 1 cm harus tetap di semua sisi. Tetapi jurang yang terlalu besar tidak diperlukan.

Cara meletakkan aksesori di pintu dalaman: isi celah atas

Cara meletakkan aksesori di pintu dalaman: isi celah atas

Kemudian kita bertindak seperti ini:

 • Letakkan kepingan kecil Styrofoam 1 cm ke bawah bahagian tertanam.
 • Sapukan lapisan busa dengan ular ke dinding belakang (jika ada).
 • Kami meletakkan bar gadai janji, mengisi celah-celah di sekitar perimeter dengan busa. Sekali lagi, jangan terlalu banyak sehingga pad busa tidak membongkok.
 • Sekiranya perlu, tetapkan bar "depan" (dalam foto di atas, kiri bawah). Sekiranya lebar bar cukup, langkau tahap ini.
 • Kami menyelaraskan kedudukan jalur tambahan menggunakan tingkat bangunan, memperbaikinya dengan pita pelekat.

Setelah lapisan busa pertama beku (masa ditunjukkan pada silinder), isi ruang yang selebihnya. Sekiranya pemanjangan ke pintu dalaman mempunyai lebar yang ketara, adalah mungkin (dan lebih baik) untuk menerapkan busa dalam dua tahap. Tetapi setiap kali anda mesti menunggu masa pempolimeran. Selepas itu, hanya tinggal memasang plat plat.

Cara melekatkan sambungan pada bingkai pintu jika lebih tebal dari suku yang dipilih

Penambahan selalunya lebih tebal daripada suku yang dipilih di dalam kotak.Apa yang perlu dibuat? Bagaimana untuk memastikan bahawa dok berehat tanpa jurang dan dipegang dengan kuat? Terdapat cara yang mudah - gerudi lubang dengan tepat, pasangkan skru penoreh sendiri, kemudian tutup lubang dengan palam yang sesuai. Semuanya lebih kurang jelas di sini, tetapi tidak begitu baik - rintisan masih kelihatan.

Ada cara lain. Mencari penggantungan papan eternit. Hanya mereka yang paling kuat dan paling tebal. Kami memisahkan bahagian pita berlubang dari ampaian. Masing-masing mendapat dua bahagian. Anda juga memerlukan skru kecil (kutu). Kami mengikat pita berlubang ke bingkai pintu di sekitar perimeter - di sudut, mundur 10-15 cm, juga dari bawah, dan tingginya pada jarak 40-50 cm.

Cara memperbaiki penambahan

Cara memperbaiki penambahan

Kami memasang skru mengetuk sendiri melangkah ke belakang 1.5-2 cm dari tepi kotak (foto tengah). Satu skru mengetuk sendiri setiap kepingan logam cukup. Apabila bingkai pintu dipasang, pita akan melekat. Bilah ini nipis sehingga jurang terkecil sekalipun tidak akan menjadi masalah. Sekiranya sambungan pada pintu dalaman sama lebarnya, masukkan saja. Plat, kerana keanjalannya, tekan dengan kuat.

Cara meletakkan addon jika lebih tebal dari seperempat

Cara meletakkan addon jika lebih tebal dari seperempat

Sekiranya set lebih lebar, bengkokkan mereka terlebih dahulu ke depan, kemudian pasangkan kembali. Kerana fakta bahawa mereka tidak terpaku ke tepi, mereka membengkok, menjadi seperti busur.

Ini adalah bagaimana ia dapat berfungsi - tanpa jurang sedikit pun

Ini adalah bagaimana ia dapat berfungsi - tanpa jurang sedikit pun

Sekarang kami memasukkan jalur tambahan, menggulungnya di antara piring dan alur. Mereka akan menekan bar dengan kuat. Retakan tidak akan dapat dilihat walaupun diperiksa dengan lebih dekat.

Catatan yang serupa
Komen: 1
 1. Alexander
  08/20/2019 pada 09:09 - Balas

  Pada gambar kedua, pelengkap dilukis pada sisi yang salah

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu