Cara memilih lubang video (lubang pintu dengan kamera video)

Adakah anda takut untuk keselamatan rumah anda, anak atau isteri takut untuk membuka pintu tanpa melihat siapa yang berada di belakangnya? Semua masalah ini akan hilang sekiranya anda memasang lubang video untuk pintu depan. Bergantung pada model, ini dapat menjadi perangkat yang hanya mengirimkan gambar ke monitor, mengambil catatan atau gambar, berfungsi sebagai interkom, dan bahkan mengirim foto pengunjung ke telefon anda. Secara amnya, lubang intip (atau panggilan video) boleh membantu.

Apakah intipati video dan tujuannya

Lubang video untuk pintu masuk dalam bentuknya yang paling mudah adalah kamera video miniatur, di sebelahnya dipasang LED inframerah. Kamera disambungkan ke monitor dalaman kecil. Isyarat dari kamera menuju ke monitor, sehingga anda dapat melihat pengunjung di layar. Terdapat banyak jenis dengan fungsi yang berbeza, tetapi pilihan paling mudah adalah hanya itu.

Salah satu pilihan (tidak begitu mudah)

Salah satu pilihan (tidak begitu mudah)

Lubang video diperlukan untuk mengetahui siapa anda membuka pintu. Lubang intip biasa dalam hal ini tidak selalu menyimpan. Pertama, jika anda berdiri di sebelah pintu, peranti berformat besar sekalipun tidak akan melihat sesiapa pun. Kedua, kejelasan gambar sangat rendah, terutamanya dalam pencahayaan yang buruk, dan dalam gelap anda tidak akan melihat apa-apa. Camcorder memberikan sudut pandangan yang lebih luas (dari 90 hingga 180 °), ia boleh dilengkapi dengan lampu latar. Ketiga, adalah mungkin untuk merakam, mengambil gambar, mengirim pemberitahuan ke telefon. Secara umum, lubang video untuk pintu masuk boleh memiliki pelbagai fungsi.

Bekalan kuasa untuk mata video

Terdapat banyak jenis peralatan ini. Perkara pertama yang perlu diberi perhatian ialah pemakanan. Ia boleh dihantar dari:

  • penukar termasuk dalam 220 V;
  • bateri dibina ke dalam peranti;
  • bateri boleh dicas semula terbina dalam;
  • bateri luaran

Nampaknya sukar untuk menarik wayar ke pintu. Adalah perlu untuk membuat peralihan kabel dari dinding ke daun pintu, memanjangkan kabel ke peranti video. Bermasalah, tetapi bateri tidak tahan lama (anda boleh lupa menukarnya), dan bateri yang boleh dicas semula dengan baik, walaupun ia beroperasi selama beberapa bulan, mahal. Sekiranya anda memerlukan model anggaran, lubang depan pintu 200 V akan lebih murah dengan parameter kamera yang sama.

Apabila digerakkan dari 220 V, peralihan fleksibel mesti dibuat dari sisi gelung

Apabila digerakkan dari 220 V, peralihan fleksibel mesti dibuat dari sisi gelung

Oleh itu, pilihan terbaik adalah menghidupkan penukar dari 220 V. Tetapi, dalam kes ini, tidak ada cahaya - mata video tidak berfungsi. Sekiranya anda ingin mempunyai lubang video untuk pintu depan yang berfungsi dalam keadaan apa pun, masuk akal untuk mencari pilihan dengan bekalan kuasa berlebihan (bateri 220V + atau bateri boleh dicas semula).

Kaedah penyertaan

Pilihan yang lebih mudah untuk pengintip pintu video mula berfungsi setelah anda menerima loceng pintu. Dalam model seperti itu, butang panggilan biasanya dipasang ke panel yang sama dengan lubang inti kamera. Semasa memasang peranti sedemikian, anda tidak akan menyedari pengunjung yang berada loceng pintu tidak memanggil. Peranti jenis ini juga dipanggil "panggilan video". Ini kerana selalunya kamera diaktifkan setelah menekan butang loceng.

Butang bel pintu biasanya terletak pada panel yang sama dengan kamera video

Butang bel pintu biasanya terletak pada panel yang sama dengan kamera video

Jenis mata video lain mempunyai pengesan gerakan terbina dalam. Ia mula berfungsi apabila objek bergerak muncul di kawasan sensor. Dengan memasang peranti sedemikian, anda akan mengetahui tentang semua pelawat. Benar, persoalannya tetap terbuka: adakah penggera diperlukan atau tidak.Sekiranya tidak ada penggera, dalam keadaan di mana orang itu tidak menelefon, anda hanya akan mengetahui bahawa seseorang sedang berdiri di bawah pintu jika anda melihat monitor. Sekiranya penggera yang didengar dihidupkan, ia boleh menjengkelkan sekiranya terdapat penggera palsu (tidak dikecualikan). Isyarat video boleh dianggap sebagai kompromi - umbi lampu, misalnya.

Bagaimana isyarat dihantar

Seterusnya, anda perlu memilih di mana dan dengan cara bagaimana isyarat dari kamera video akan dikeluarkan. Terdapat dua pilihan di sini:

  • penghantaran wayar;
  • penghantaran Wi-Fi tanpa wayar.

Model wayar mata video menghantar isyarat dari kamera video melalui kabel optik ke monitor. Pada mulanya ramai yang menganggap pemasangan monitor di bahagian dalam pintu. Anda dapat melihat siapa yang memanggil pintu anda hanya dengan pergi ke pintu. Tidak begitu selesa.

Anda biasanya boleh membeli hanya lubang video tanpa monitor dan menghubungkannya dengan yang ada

Anda biasanya boleh membeli hanya lubang video tanpa monitor dan menghubungkannya dengan yang ada

Pada kebanyakan model, gambar boleh dipaparkan di skrin lain tanpa menggunakan peralatan tambahan (misalnya TV moden). Sekiranya dikehendaki, anda boleh meletakkan monitor pada jarak yang agak jauh dari pintu. Juga, isyarat video boleh dikeluarkan ke dua atau lebih peranti video. Semua ini lebih senang, tetapi anda harus meletakkan kabel.

Anda boleh mengeluarkan isyarat ke monitor dengan input biasa

Anda boleh mengeluarkan isyarat ke monitor dengan input biasa

Model yang menghantar gambar melalui Wi-Fi lebih senang dalam hal ini. Isyarat video tidak dihantar melalui kabel, tetapi menggunakan isyarat radio berkod. Jaraknya hanya dibatasi oleh daya pemancar. Kelemahan mata video tanpa wayar adalah harga yang tinggi (di sekitar $ 150-200), kerana sistem ini lebih kompleks yang memproses isyarat. Sebenarnya, ia adalah peranti digital dengan modul dan memori kawalannya sendiri. Di pasaran kami terdapat Radio i-Corder, iHome 4 (Rollup i4), Black Fortress. Model yang disenaraikan dikuasakan oleh bateri boleh dicas semula dalaman, pengecas disertakan. Terdapat Mata SITITEK yang lebih murah, yang tidak dapat dibezakan dari mata biasa. Kosnya separuh, menghantar isyarat tanpa wayar, tetapi tidak merakam.

Model tanpa wayar dapat dibezakan dengan adanya antena

Model tanpa wayar dapat dibezakan dengan adanya antena

Tetapi lubang video WiFi tanpa wayar untuk pintu depan mempunyai fungsi yang lebih luas: sebagai contoh, ia boleh menghantar foto pelawat ke telefon anda, di mana sahaja anda berada, dan akan memberikan beberapa bonus lain.

Dengan atau tanpa rakaman

Anda juga perlu memutuskan sama ada anda memerlukan catatan pelawat atau tidak. Model wayar mata video yang paling murah tidak mempunyai ciri ini. Sekiranya anda ingin melihat siapa yang datang kepada anda semasa anda tidak berada di rumah, cari lubang video untuk pintu depan dengan rakaman. Mereka menggunakan prinsip perakam video, mereka mempunyai sensor gerakan terbina dalam. Objek muncul di bidang pandangan, rakaman dimulakan.

Rekod diperlukan sekiranya terdapat kebimbangan mengenai keselamatan rumah anda

Rekod diperlukan sekiranya terdapat kebimbangan mengenai keselamatan rumah anda

Rakaman dapat dibuat ke memori dalaman (anda dapat melihatnya hanya dengan menghubungkannya dengan kabel ke alat elektronik) atau ke kad memori. Tetapi perlu diingat bahawa setelah memori bebas digunakan, maklumat baru disimpan lebih lama. Iaitu, hanya tersedia untuk dilihat untuk jangka waktu tertentu. Tempoh tempoh ini bergantung pada jumlah media di mana maklumat ditulis dan pada kekerapan lawatan.

Ciri-ciri tambahan

Salah satu pilihan yang menarik adalah lubang inti dengan kamera video dan mikrofon / pembesar suara terbina dalam. Peranti sedemikian membolehkan anda berunding dengan pelawat tanpa membuka pintu. Dalam beberapa model (dengan rakaman), pengunjung boleh meninggalkan mesej audio. Beberapa model membolehkan anda memperbesar objek yang dipaparkan di layar. Ini akan membolehkan orang yang kurang penglihatannya dapat melihat pengunjung dengan lebih baik.

Hantar gambar pelawat ke telefon, tablet anda

Hantar gambar pelawat ke telefon, tablet anda

Terdapat lubang video untuk pintu masuk dengan modul GSM. Merekalah yang dapat mengirim foto pengunjung ke telefon dalam masa nyata (jika peranti mudah alih anda dalam talian).Selain itu, jika anda mempunyai mikrofon dan pembesar suara, anda boleh bercakap dengan pelawat melalui komunikasi mudah alih. Pada masa yang sama, dia tidak akan memahami bahawa anda tidak berada di rumah. Pilihan ini akan membolehkan anda tidak ketinggalan pengunjung penting, walaupun anda terpaksa meninggalkan rumah. Contohnya ialah SITITEK i8, WiFi / GSM Proline PR-iHome4. Sensor i-Corder GSM. Kos peralatan ini berbeza - dari $ 70 hingga $ 250. Intinya adalah kualiti kamera, ketersediaan fungsi dan peralatan tambahan. Tidak semua peranti ini dilengkapi monitor. Oleh kerana gambar boleh dihantar ke TV atau peranti mudah alih, tidak semestinya monitor mesti berada di dekat pintu depan.

Terdapat lubang video IP untuk pintu depan. Ia berbeza kerana, selain menulis maklumat ke kad memori, ia dapat mengirimkannya ke penyimpanan awan (ke YandexDisk atau GoogleDisk, penyimpanan serupa lainnya).

Spesifikasi teknikal

Oleh kerana lubang video untuk pintu depan adalah alat teknikal, perlu memilihnya mengikut parameter dan ciri-cirinya. Lebih-lebih lagi, ciri lubang intip dan layar dapat dipertimbangkan secara terpisah, kerana hanya ada lubang video yang dijual tanpa monitor, tetapi anda dapat menemukan model dengan parameter lubang inti / kamera yang sama dan dengan layar yang berbeza.

Semasa memilih, anda perlu melihat ciri teknikal.

Semasa memilih, anda perlu melihat ciri teknikal.

Kamera

Perkara pertama yang perlu diberi perhatian adalah warna gambar yang dihantar. Sekiranya dikehendaki, anda dapat mencari kamera yang menghantar gambar hitam putih. Ini adalah model yang paling murah. Parameter pilihan kedua adalah sudut pandangan kamera. Mereka datang dalam dua kategori:

  • Pandangan normal: jarak 90-120 °. Mereka mesti dipasang jika pintu masuk ke bilik berada di hujung koridor panjang.
  • Pandangan luas - sudut liputan 160-180 °. Sudut lebar (kamera video memberikan gambaran keseluruhan praktikal, dipasang di pintu masuk rumah persendirian, pangsapuri dengan akses langsung ke tangga.

Kamera lubang dengan sudut pandangan yang luas jauh lebih mahal. Sekiranya pangsapuri anda terletak di hujung koridor panjang dan sempit, tidak ada gunanya merenungkan dua bahagian dinding bersebelahan. Di samping itu, optik dengan sudut pandangan yang lebih kecil memberikan gambar yang jelas dari jarak 3 meter, panorama - dari 2 meter.

Salah satu contoh panel dengan kamera video, loceng, pembesar suara / mikrofon, lampu latar LED

Salah satu contoh panel dengan kamera video, loceng, pembesar suara / mikrofon, lampu latar LED

Seterusnya, anda perlu memutuskan panjang kes mata video pintu. Ia tidak boleh lebih kecil daripada ketebalan pintu anda. Untuk pintu logam atau kayu yang tidak bertebat biasa, pilihan standard sesuai. Perbezaan sedikit ketebalan pintu masuk (3-4 cm) dikompensasikan oleh fakta bahawa badan biasanya terdiri dari dua bahagian, yang dihubungkan melalui benang. Untuk pintu yang sangat tebal, cari model khas yang mempunyai panjang badan yang panjang.

Perlu diperhatikan jarak kamera. Ia bergantung pada kekuatan lampu latar dan kualiti kamera itu sendiri. Julat maksimum dinyatakan hingga 5 meter, anda sebenarnya dapat melihat wajah orang pada jarak 2-3 meter. By the way, hitam dan putih mempunyai kepekaan cahaya rendah yang lebih baik.

Monitor / Paparan

Sekiranya kita membincangkan ciri-ciri paparan / monitor, maka yang utama adalah ukuran dan bilangan piksel dalam matriks. Gambar yang jelas diperoleh pada resolusi monitor 1280 * 720. Yang lebih kecil akan memberikan gambaran yang lebih kabur, dan yang lebih besar tidak berguna - anda tidak akan bermain.

Sambungannya mudah

Sambungannya mudah

Monitor panggilan video boleh menjadi biasa atau sentuhan. Sekiranya matriks adalah normal, kawalannya adalah mekanikal. Ini adalah butang kecil yang ada di sisi atau bawah. Sekiranya monitor peka sentuh, kawalan seperti pada telefon pintar - menggunakan ikon dan menu pop timbul.

Pilihan: interkom dengan kamera video, kamera video atau intip video

Kadang-kadang tidak sepenuhnya jelas mengapa interkom dengan kamera bawaan dan monitor rumah lebih murah daripada lubang inti dengan kamera dan monitor. Ini mengenai komponen. Interkom biasanya menggunakan kamera video termurah, dengan sudut tontonan kecil - tidak lebih dari 90 °.Di samping itu, mereka mempunyai jarak yang sangat pendek. Sebahagian besarnya dapat memberikan gambaran yang lebih kurang jelas pada jarak 0.4-0.6 meter dari mata kamera. Semua perkara di luar tidak boleh dikenali, anda tidak akan melihat siapa yang berdiri di sana. Oleh itu, perbezaan harga dapat difahami.

Imej yang jelas pada jarak yang jauh sangat penting

Imej yang jelas pada jarak yang cukup jauh adalah komponen penting

Perkara lain: dalam kes interkom, tidak ada cara untuk merakam. Mungkin ada model interkom seperti itu, tetapi sukar untuk mencarinya, kerana harganya tinggi.

Sekiranya kita membandingkan lubang video dengan kamera video, maka kamera nampaknya mempunyai lebih banyak kelebihan:

  • Kamera boleh diletakkan di tempat yang sukar dijangkau. Lubang video ditutup dengan permen karet, pelekat, cat.
  • Anda boleh meletakkan kamera sehingga zon yang dikehendaki berada di zon jarak pandang.

Tetapi ada satu perkara: di Rusia, Ukraine, individu dilarang menggunakan pengawasan video tersembunyi. Tindakan ini adalah kesalahan jenayah (di Rusia 138 Kanun Jenayah Persekutuan Rusia). Memasang kamera mini tanpa mengumumkan pengawasan berada dalam ruang lingkup artikel ini. Pemasangan mata video - tidak.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu