Pemegang pintu untuk pintu dalaman: jenis, pilihan

Kelengkapan pintu mesti boleh dipercayai, berkualiti tinggi dan cantik. Lagipun, pintu bukan sahaja merupakan elemen yang berfungsi, tetapi juga merupakan bahagian dari hiasan. Oleh itu, sebelum memilih pemegang untuk pintu dalaman, cari tahu apa itu.

Jenis pemegang untuk pintu dalaman

Dari segi fungsi, pemegang pintu dalaman boleh dibahagikan kepada empat kumpulan:

 • Pegun.
 • Pegangan snap.
 • Dengan selak dan penahan.
 • Dengan selak dan kunci.

Pembahagian mengikut prinsip ini membolehkan anda memilih fungsi yang diperlukan. Kami akan membincangkan setiap jenis dengan lebih terperinci di bawah. Apa yang anda perlu fahami dengan segera - dengan jenis lampiran. Pegangan pintu dalaman boleh terdiri daripada dua jenis: roset dan piring. Tutup - pangkal yang pegangan dipasang pada daun pintu. Mereka berbeza dari segi saiz dan bentuk.

Tidak bergerak, dengan selak - ini adalah dua jenis pemegang utama untuk pintu dalaman. Dan model dengan selak boleh dipilih dengan selak atau kunci

Stasioner dan latching adalah dua jenis utama pintu dalaman. Dan model dengan selak boleh dipilih dengan selak atau kunci

Plat selalu memanjang, panjangnya sekurang-kurangnya 10 cm. Selalunya ia kelihatan seperti segi empat tepat, selalunya dengan sudut bulat, tetapi terdapat model dengan sudut lurus. Oval jarang berlaku, tetapi ia juga memanjang. Pemegang biasanya terdapat di sepertiga bahagian atas alas. Kawasan selebihnya bebas, atau kunci atau silinder kunci dipasang.

Penutup roset adalah bulatan atau persegi dengan pemegang di bahagian tengah. Mungkin ada bentuk yang lebih asli, tetapi biasanya padat dan mempunyai bentuk yang betul. Pegangan pegun untuk pintu dalaman biasanya dibuat pada soket. Kebanyakan daripada mereka. Walaupun boleh didapati dengan selak dan juga kunci. Tetapi pemegang pada soket dengan selak dan selak / kunci hampir selalu bulat (mulia). Masalahnya adalah bahawa tekanan (lonjong) pada pangkalan kecil seperti itu dapat dengan mudah dihancurkan dengan sedikit usaha lagi.

Di pintu berganda terdapat satu set - pemegang dengan selak dan pegun

Pada pintu berganda terdapat satu set - pemegang dengan selak dan pegun

Pegangan pintu dengan piring dalam bentuk pelat biasanya mempunyai kait bawaan, mereka boleh mempunyai kunci dan kunci. Pilihan utama serupa dengan yang terdapat di pintu depan. Tetapi mereka mempunyai ketebalan yang lebih kecil, tidak banyak perhatian yang diberikan kepada kebolehpercayaan palang. Mereka masih dimaksudkan untuk pemasangan di dalam rumah dan hanya berfungsi untuk melindungi privasi, dan tidak berfungsi sebagai perlindungan terhadap peretasan.

Pegun

Pemegang pintu pegun bagus untuk kemudahan pemasangan dan harga rendah. Harga rendah - ini jika dibandingkan dengan bahan serupa dari pengeluar yang sama. Lagipun, ada juga salinan yang mahal. Mereka hanya "pereka" atau "hak cipta".

Walau apa pun, ini hanya pena tanpa fungsi tambahan. Agar daun pintu diperbaiki, perkakasan tambahan diperlukan. Ini biasanya selak roller atau magnet. Tetapi sepasang - kait + pegangan - sudah setanding harganya dengan pilihan lain.

Beberapa model pemegang pegun untuk pintu dalaman

Beberapa model pemegang pegun

Dari segi bentuk, pemegang pintu tetap boleh:

 • Bulat (sfera).
 • Dalam bentuk ruji.
 • Ditekan.

Terdapat dua kaedah pemasangan. Pertama, setiap pegangan dilekatkan pada daun pintu secara berasingan. Dalam gambar di atas, ini adalah ruji. Untuk memasang jenis kedua, lubang melalui diperlukan, kerana kedua pegangan disatukan oleh batang biasa. Dalam foto, bulat dilampirkan seperti ini, walaupun ini sama sekali tidak menjadi peraturan. Terdapat pilihan untuk kurungan pengikat melalui dan pilihan untuk kurungan bulat dengan yang masing-masing.

Terdapat juga model hooligan

Terdapat juga model hooligan

Jelas bahawa model dengan pemasangan melalui biasanya lebih mahal.Tetapi mereka juga lebih dipercayai dalam operasi: mereka tidak dapat ditarik keluar, kerana serpihan yang sama terletak pada daun pintu dari sisi yang berlawanan. Pada pintu MDF yang murah, ini penting, kerana pemegang yang dipegang secara individu sangat mudah ditarik keluar dari papan gentian. Tidak sengaja. Secara kebetulan.

Pemegang selak

Pemegang untuk pintu dalaman dengan selak adalah mudah. Dalam satu jenis kelengkapan, dua peranti digabungkan: pemegang dan selak. Pegangannya boleh berbentuk bulat (juga disebut bangsawan atau tombol) atau butang tekan (bujur biasa). Unsur pengunci, paling kerap, adalah palang (dengan kata mudah - lidah).

Pemegang pintu dalaman dengan selak

Pemegang snap

Musim bunga dimuat

Mengikut kaedah tindakan, palang adalah spring dan magnetik. Pada model musim bunga, baut menonjol dari daun pintu sepanjang masa - ia ditolak keluar oleh pegas. Apabila anda menutup pintu, berkat bentuk khas (tepi serong), baut mendorong pegas, dan setelah sepenuhnya berada di lubang plat kaunter, ia kembali ke kedudukan asalnya - pegas mendorongnya keluar lagi. Ini adalah kehadiran mata air dan bunyi yang menemani karya, dan merupakan keburukan.

Pemegang selak untuk pintu dalaman

Pemegang selak untuk pintu dalaman

Untuk menghilangkan beberapa bantahan, beberapa pengeluar membuat transom dari plastik tahan lama. Suara ketika ditutup dengan selak seperti itu jauh lebih tenang. Pada prinsipnya, mereka boleh disebut hampir senyap, tetapi yang menakutkan adalah harganya. Ia lebih tinggi daripada produk dengan lidah logam.

Magnetik

Terdapat pilihan kedua untuk selak yang tenang - pemegang magnet untuk pintu dalaman... Dalam kes ini, magnet dipasang di jamb, bautnya terbuat dari bahan magnet (mungkin plastik, by the way) dan terpaku pada bahagian yang dilekatkan pada pintu.

Selak magnet dapat dikenal pasti oleh fakta bahawa bola mati tidak melekat keluar dari daun pintu

Selak magnet dapat dikenal pasti oleh fakta bahawa bola mati tidak melekat keluar dari daun pintu

Sila ambil perhatian bahawa palang boleh bergerak dengan bebas. Apabila kita menutup pintu, baut memasuki zon medan magnet, keluar dan terpaku pada kedudukan ini. Ternyata pintu ditutup dengan selak yang dipegang oleh magnet. Apabila anda perlu membuka pintu, tekan pemegang, yang disambungkan ke palang. Ia keluar dari alur, anda membuka pintu. Oleh kerana magnet jauh, selak tetap berada di daun pintu. Kelebihan selak magnet adalah bukaan yang lebih senyap (tetapi jauh dari senyap, seperti yang mereka katakan dalam iklan), tanpa memakai bahagian.

Dengan selak dan kunci

Sekiranya anda perlu memilih pemegang dengan kemampuan mengunci pintu apabila ditutup dari dalam, anda memerlukan model dengan kait. Mereka berbeza dengan yang dijelaskan di atas hanya kerana mereka mempunyai mekanisme penguncian tambahan. Ia kelihatan seperti lengan ayun kecil. Ia boleh terletak di pegangan dan di pad - ia bergantung pada model. Dan pemegangnya boleh berbentuk bulat atau menolak. Dan mekanismenya adalah spring dan magnetik. Secara umum, jenisnya adalah pemegang yang sama, tetapi dengan kemungkinan tambahan untuk mengunci.

Sangat serupa, tetapi ada kait yang menyekat jalan buntu

Dengan selak menyekat jalan mati

Bagaimana penyekat berfungsi? Apabila anda memutar tuas, mekanisme akan mengunci kait. Dalam kedudukan ini, pintu tidak dapat dibuka dari luar. Selak akan terbuka setelah tuas pengunci kembali ke kedudukan asalnya.

Secara amnya, perkara yang mudah, tetapi tidak bagi keluarga yang mempunyai anak. Mereka, kerana ingin tahu, boleh menutup, tetapi mereka tidak dapat membuka atau mereka akan lupa caranya. Namun, untuk kes seperti itu, ada pilihan dengan kemampuan untuk membuka kunci dari luar. Lubang kecil dibuat di penutup luar. Sekiranya perlu, kunci khas (wayar nipis panjang) dimasukkan ke dalam lubang ini, dengan mana penyekat terpaksa bergerak. Semuanya baik-baik saja, tetapi anda tidak pasti bahawa orang lain tidak akan membuka pintu yang anda tutup pada masa yang salah.

Dengan selak dan kunci

Tidak tahu bagaimana memilih pemegang untuk pintu dalaman jika anda perlu menghadkan akses ke bilik secara berkala? Model dengan selak dan kunci mungkin sesuai. Ini pada dasarnya adalah kunci pemegang yang sama, tetapi direka untuk masuk ke pintu yang lebih ringan.Oleh itu, palang tidak begitu kuat dan dapat dibezakan dengan harganya - harganya jauh lebih murah, dan ketebalan sisipan dan "keseriusan" larva jauh lebih rendah.

Sekiranya anda juga perlu menutup bilik

Sekiranya anda juga perlu menutup bilik

Omong-omong, ada model kompak dengan pemegang sfera. Orang-orang yang sama (atau tombol). Lubang kunci berada di tengah-tengah pemegang pada setiap sisi. Sekiranya pintu lain dengan pegangan terkunci masuk ke satu koridor, anda tidak mahu menarik perhatian ke pintu yang dapat dikunci, ini adalah jalan keluar yang baik. Anda hanya perlu memilih pengeluar yang boleh dipercayai.

Bahan dan reka bentuk

Secara berasingan, perlu dibincangkan mengenai bahan apa yang dibuat oleh pemegang pintu. Mereka boleh menjadi kayu, plastik, logam. Gabungan logam dan plastik juga popular. Pegangan yang dipalsukan harus dipilih sebagai kumpulan yang berasingan. Tidak semuanya sesuai untuk pintu dalaman, kerana ini adalah kerja halus yang memerlukan kemahiran. Oleh itu, pegangan palsu untuk pintu dalaman adalah segmen premium.

Cara memilih pemegang pegun untuk pintu dalaman: kami memutuskan bahannya

Menentukan bahan

Ngomong-ngomong, kenop pintu plastik tidak bermaksud buruk. Plastik moden sekuat logam dan aloi. Dan jika anda menganggap bahawa plastik lebih berwarna, warnanya lebih baik, boleh berwarna telus, berwarna pukal, berkilau, dll. Secara amnya, jika anda tidak memerlukan pemegang yang terlalu mahal dan praktikal untuk pintu dalaman, cari plastik. Terdapat beberapa pilihan di bahagian atas - digabungkan dengan logam dan beberapa idea lagi di bawah.

Plastik adalah bahan praktikal dan murah

Plastik adalah bahan praktikal dan murah

Pegangan logam baik untuk semua orang, kecuali sentuhan yang sejuk dan tidak ada yang boleh anda lakukan mengenainya. Tetapi dengan pembalut plastik, alat ini menjadi lebih menyenangkan secara halus, dan penampilannya sangat berbeza. Dari megah, yang dapat ditulis di pedalaman "istana", hingga ultra modern, selaras dengan gaya berteknologi tinggi dan minimalis.

Pegangan untuk pintu dalaman yang diperbuat daripada logam adalah yang paling pelbagai. Dan ini hanyalah pengeluaran besar-besaran, harga purata

Pegangan untuk pintu dalaman yang diperbuat daripada logam adalah yang paling pelbagai. Dan ini hanya pengeluaran besar-besaran, segmen harga pertengahan

Perlu diketahui bahawa selain warna dan warna, permukaan pemegang boleh digosok (berkilat) atau matte. Lebih-lebih lagi, "kusam" juga boleh berbeza. Cuma ini sudah mengubah persepsi. Dan juga ukiran, cat, pernis warna, dan lain-lain boleh digunakan. Terdapat banyak pilihan.

Cara memilih pemegang untuk pintu dalaman dari kayu padu

Pemegang kayu pepejal

Bagaimana memilih pemegang kayu pepejal? Boleh juga dibuat dari kayu. Bahan tradisional boleh kelihatan tidak konvensional. Sayang sekali model yang paling menarik diimport, dan harganya sesuai. Dan tukang kami menawarkan pilihan yang sangat mudah dan sering tidak diproses dengan baik.

Pengilang teratas

Sekiranya anda memilih pemegang pintu untuk kediaman musim panas, tidak ada gunanya membeli yang mahal. Kemudian anda boleh mencari pasaran dari kategori "China yang baik". Semasa membeli, perhatikan berat badan. Silumin hancur selepas beberapa bulan, tetapi ia dapat dikira mengikut berat - ringan. Semua aloi lain cukup berat. Sekiranya kepraktisan penting bagi anda, pertimbangkan plastik. Kekuatan mereka tidak kalah, namun, kami menghadapi masalah dengan jarak jauh.

Sekiranya anda tidak tahu bagaimana memilih pemegang untuk rumah atau apartmen dengan baik, anda harus memilih dari segmen yang lebih mahal. Orang Itali menghasilkan perkakasan pintu yang sangat baik. Terdapat kelas premium, tetapi ada juga harga yang cukup berpatutan. Terdapat juga pengeluar yang layak dari negara lain.

Menurut ulasan, mereka telah membuktikan diri mereka dengan baik:

 • AGB
 • Colombo
 • Anselmi (Itali)
 • Paladium
 • Apecs
Ini adalah pilihan warna untuk pemegang pintu logam Colombo

Ini adalah pilihan warna untuk pemegang pintu logam Colombo

Dari keseluruhan senarai, yang paling murah adalah Apecs, tetapi mereka mempunyai reaksi terbesar. Walaupun sudah bertahun-tahun beroperasi. Semua yang lain mempunyai tahap kualiti yang sama, walaupun harga untuk model serupa mungkin berbeza. Tetapi intinya adalah dalam teknologi khas. Biasanya ia berkaitan dengan penyemburan - teknologi baru sedang dikembangkan untuk menerapkan pelbagai jenis logam supaya lapisan tidak "tergelincir" semasa operasi.Syarikat Itali Colombo telah mencapai kejayaan besar dalam hal ini. Selama bertahun-tahun, penampilan pemegang tetap "seperti baru".

Gambar model menarik

Sebelum memilih pemegang untuk pintu dalaman, anda perlu mengetahui rupa bilik. Gaya reka bentuk harus sesuai, dan warna juga harus selaras. Sebaik-baiknya, perkakasan pintu - engsel juga harus mempunyai warna yang sama. Sekiranya beberapa ketidakcocokan warna masih dapat diabaikan, ketidakcocokan warna yang jelas akan mencolok.

Masalah dengan pasar dan kedai kami adalah pelbagai yang serupa. Mencari sesuatu yang sangat menarik adalah sangat sukar. Sebahagian daripada mereka bekerja mengikut pesanan dengan syarikat besar. Anda tidak perlu menunggu sehingga mereka membawanya, tetapi sekurang-kurangnya entah bagaimana anda dapat menyelesaikan masalah jika apa yang anda semua tidak membuat anda bahagia. Secara umum, beberapa model menarik disajikan dalam bahagian ini.

Pegangan pintu dalaman yang dibentuk tembaga boleh menjadi apa-apa

Pegangan pintu dalaman yang dibentuk tembaga boleh menjadi apa-apa

 

Kombinasi kayu dan logam sangat menarik.

Kombinasi kayu dan logam sangat menarik.

 

Batu, rhinestones boleh dilapisi logam, ukiran boleh digunakan. Harga yang lebih sederhana mempunyai alas plastik

Batu, rhinestones boleh dilapisi logam, ukiran boleh digunakan. Harga yang lebih sederhana mempunyai alas plastik

 

Pemegang tuil dengan kristal besar

Pemegang tuil dengan kristal besar

 

Model tuas dan kunci boleh terdapat di outlet yang berasingan

Model tuas dan kunci boleh terdapat di outlet yang berasingan

 

Panjang pemegang pintu tetap: satu pilihan. Ini juga dipanggil staples

Panjang pemegang pintu tetap: satu pilihan. Ini juga disebut "staples"

 

 

Ini akan sesuai dengan bilik gadis itu

Ini sesuai untuk bilik gadis

 

Pemegang pintu rata: reka bentuk moden

Pemegang pintu rata: reka bentuk moden

 

Dengan keinginan dan kesabaran, anda boleh menemui gaya apa pun

Dengan keinginan dan kesabaran, anda boleh menemui gaya apa pun

 

Terdapat model berseni juga

Terdapat model berseni juga

 

Laconicism moden

Laconicism moden

 

Variasi tema ...

Variasi tema ...

 

Pegangan pintu tembaga mempunyai pelbagai reka bentuk

Pegangan pintu tembaga mempunyai pelbagai reka bentuk

 

Sedikit glamor

Sedikit glamor

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu