Cara gasifikasi rumah persendirian: peraturan dan faedah

Anda boleh memanaskan rumah persendirian dengan dandang untuk bahan api pepejal atau cecair, serta dengan peralatan pemanasan elektrik dan gas. Pengoperasian dandang jenis pertama adalah perniagaan yang agak menyusahkan dan mahal, kerana anda selalu perlu membawa bahan bakar, memasukkannya ke ruang kerja dandang, membersihkan cerobong dan dandang dari abu.

gasifikasi rumah persendirian

Dandang elektrik dan pemanas air mudah dijaga, tetapi mereka menghabiskan banyak elektrik, jadi pemilik rumah perlu membayar bil utiliti yang besar setiap bulan.

Pilihan yang paling menjimatkan adalah menggunakan pemanasan gas, kerana bahan bakar biru adalah sumber tenaga yang murah, dan setelah menghubungkan rumah ke sumber gas, pemiliknya hanya perlu mengikuti peraturan keselamatan dan melakukan penyelenggaraan peralatan gas tepat pada waktunya. Artikel ini akan memberitahu pembaca bagaimana cara mengarahkan gas ke rumah persendirian dan dokumen apa yang diperlukan untuk dikumpulkan untuk mendapatkan izin gasifikasi.

Rumah apa yang boleh dihubungkan dengan bekalan gas

Bekalan gas terpusat menyediakan pengangkutan dan penghantaran gas asli kepada pengguna. Sambungan struktur modal ke saluran paip gas merangkumi dua peringkat - tindakan organisasi dan teknikal. Kompleks langkah-langkah organisasi merangkumi penyediaan dan pengumpulan dokumentasi teknikal yang diperlukan, mengajukan permohonan untuk gasifikasi dan menyimpulkan perjanjian sekiranya keputusan positif dari perkhidmatan gas.

Tindakan teknikal: menghubungkan gas utama ke plot tanah, menghubungkan rumah ke rangkaian pengedaran gas, memasang meter gas dan memulakan gas.

Gasifikasi bangunan kediaman diatur dengan jelas oleh undang-undang. Menurut Keputusan Pemerintah No. 1314, sambungan gas dibenarkan ke kemudahan pembinaan ibu kota. Sekiranya rumah kediaman, negara atau taman, serta garaj dan bangunan utiliti mempunyai hubungan yang kuat dengan tanah, iaitu, ia dipasang di pondasi dan didaftarkan sebagai harta tanah, maka tidak akan ada masalah dengan sambungannya. Dalam kes lain, gasifikasi akan ditolak. Percubaan untuk menghubungkan bekalan gas ke kemudahan pembinaan bukan modal dilarang oleh undang-undang dan, bergantung kepada akibatnya, boleh dikenakan denda atau hukuman jenayah. Di bangunan pangsapuri, gas disambungkan ke seluruh rumah. Untuk menghubungkan struktur modal yang terletak di wilayah koperasi garaj, pondok berkebun atau musim panas, pemilik wilayah mengemukakan permohonan untuk sambungan teknologi.

Dokumentasi yang diperlukan

Untuk mempertimbangkan dalam organisasi pengedaran gas (GDO) aplikasi untuk sambungan teknologi bangunan kediaman ke rangkaian pengedaran gas, dokumentasi berikut harus dikumpulkan:

 • dokumen yang mengesahkan pemilikan rumah dan tanah pemohon;
 • dokumen yang mengesahkan pematuhan syarat teknikal rumah dengan rangkaian pengedaran gas (TU);
 • salinan pasport anda;
 • skema plot tanah dan wilayah bersebelahan;
 • pengiraan penggunaan gas yang dirancang;
 • projek gasifikasi.

Dan juga aplikasi menunjukkan lokasi rumah, yang mesti dihubungkan dengan sumber gas, data pasport pemohon dan alamat pos, alamat e-mel atau nombor telefon untuk komunikasi. Permohonan boleh dihantar dalam format elektronik di laman web GDO, dikirim melalui pos atau di pusat penerimaan dokumen organisasi pengedaran gas.Untuk ketidaktepatan dokumen yang dilampirkan oleh pemohon dalam format elektronik, undang-undang memperuntukkan tanggungjawab pentadbiran. Alamat GDO boleh didapati di badan pemerintah tempatan atau terdapat di Internet, yang menunjukkan nama subjek Persekutuan Rusia.

Cara mengalirkan gas ke rumah dengan betul - tahap gasifikasi

Tahap gasifikasi di rumah

Kontraktor mempertimbangkan permohonan tersebut dalam masa tiga hari dari tarikh penerimaan. Sekiranya pemohon tidak memenuhi semua syarat, dia akan diberitahu bahawa semua maklumat dan dokumen yang hilang mesti diberikan dalam masa 20 hari. Pertimbangan permohonan untuk kali ini ditangguhkan.

Dokumen pemilikan

Sekiranya anda bukan pemilik tunggal plot tanah, maka semua pemilik dewasa mesti bersetuju dengan bekalan gas. Hak anda dan hak pemilik lain dapat diwakili oleh orang yang tidak sah di bawah surat kuasa yang ditubuhkan di pejabat notari.

Sekiranya rumah anda akan dihubungkan ke rangkaian pengedaran gas dari plot berdekatan, persetujuan pemilik plot diperlukan. Walau bagaimanapun, konsesi kuasa hanya dapat dilakukan jika bangunan berdekatan telah disambungkan ke rangkaian pengedaran gas yang sama selama sekurang-kurangnya 5 tahun dan tidak ada kontraindikasi teknikal untuk menghubungkan pengguna baru.

Skim plot tanah (rancangan situasional) dapat diperoleh secara percuma dari pentadbiran tempatan, serta dari BTI dan dari jurutera kadaster, namun, anda harus membayar perkhidmatan mereka. Pengiraan penggunaan gas yang dirancang dibuat oleh pekerja kontraktor (GDO). Sekiranya tidak melebihi 5 meter padu. setiap jam, tidak diperlukan dokumen.

Keadaan teknikal untuk gasifikasi bangunan kediaman

Permintaan untuk spesifikasi teknikal juga diserahkan kepada perkhidmatan pengedaran gas. Mereka tidak boleh menolak untuk menerima permohonan penyediaan spesifikasi teknikal jika gasifikasi diizinkan oleh undang-undang dan pemohon telah menyerahkan semua dokumen yang diperlukan. Pemeriksaan akan dijalankan tepat pada waktunya.

Sebab penolakan untuk mengeluarkan dokumen mengenai spesifikasi teknikal mungkin adalah kurangnya kemungkinan adanya hubungan teknologi. Dalam kes ini, kontraktor mesti memberitahu pelanggan mengenai jangka masa peluang tersebut. Sekiranya pelaku tidak dibenarkan untuk mengeluarkan dokumen TU, pelanggan dapat mengajukan permohonan ke pengadilan dengan pernyataan tuntutan untuk pengeluaran wajib dokumen dan pampasan untuk kerosakan yang disebabkan oleh penolakan tersebut.

Dokumen spesifikasi menentukan parameter berikut:

 • penggunaan gas maksimum (m3/jam);
 • nama harta tanah;
 • syarat-syarat menghubungkan rumah ke utama pengedaran gas;
 • ciri rangkaian pada titik sambungan;
 • tempoh sah TU.

Pengiraannya mengambil kira kawasan rumah, serta ciri teknikal peralatan pemanasan dan pemanasan air. Semasa mengembangkan spesifikasi teknikal, throughput saluran paip gas dan jumlah titik sambungan dipertimbangkan. Titik sambungan adalah tempat di mana rangkaian penggunaan gas menghubungkan ke sumber gas.

titik sambungan gas

Titik sambungan rumah dengan sistem gas pusat

Menurut peraturan yang ditetapkan, rumah itu mesti dihubungkan pada satu titik. Sekiranya terdapat dua rumah kediaman di laman web ini, adalah mungkin untuk menghubungkan setiap rumah secara berasingan.

Dokumen TU sah selama 70 hari tidak termasuk hujung minggu, kecuali tarikh sahnya dinyatakan. Selama ini, perlu ada masa untuk mengembangkan projek gasifikasi dan membuat perjanjian sambungan. Sekiranya anda tidak berjumpa kali ini, anda perlu melakukan pemeriksaan teknikal dan membuat tindakan.

Projek gasifikasi

Dokumentasi reka bentuk disusun berdasarkan maklumat mengenai spesifikasi teknikal. Senarai dokumen tersebut merangkumi maklumat berikut:

 • tempat di mana paip gas memasuki rumah persendirian;
 • pengedaran komunikasi ke seluruh laman web dan di dalam rumah;
 • senarai kerja yang diperlukan semasa menyambung;
 • langkah keselamatan;
 • anggaran kerja;
 • cadangan mengenai ciri teknikal peralatan gas.
projek gasifikasi rumah

Projek gasifikasi rumah persendirian

Untuk mengembangkan dokumen reka bentuk, pereka mengambil ukuran yang diperlukan di lokasi, dengan mengambil kira keinginan pelanggan untuk lokasi peralatan gas. Projek gasifikasi dapat dibuat oleh pakar syarikat pengedaran gas, tetapi undang-undang memperuntukkan kemungkinan untuk menarik syarikat pihak ketiga untuk mengembangkan projek itu, tetapi perkhidmatannya akan lebih mahal. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, dokumentasi akan disusun lebih cepat. Semasa menghubungi organisasi reka bentuk pihak ketiga, anda mesti memastikan bahawa dia mempunyai lesen untuk melaksanakan karya-karya ini.

Sebelum ini, projek pengedaran gas di sekitar rumah hanya diperlukan untuk bangunan 3 tingkat dan lebih tinggi dengan kediaman 1 keluarga. Namun, menurut SP 402.1325800.2018, mulai 06.06.2019, projek pembekalan gas akan menjadi wajib dalam kes lain apabila disambungkan ke gas.

Kesimpulan kontrak

Setelah menyusun dokumentasi reka bentuk dan mendapatkan izin untuk gasifikasi struktur modal, para pihak menyimpulkan perjanjian sambungan. Dokumen ini disimpulkan mengikut prosedur yang ditetapkan oleh Kanun Sivil Persekutuan Rusia. Menurut kontrak, kontraktor (GRO) wajib menghubungkan rumah atau struktur modal lain ke rangkaian pengedaran gas, dengan mempertimbangkan semua parameter yang ditentukan dalam keadaan teknikal. Sebaliknya, pemohon mesti membayar perkhidmatan sambungan teknologi. Perjanjian itu dibuat secara bertulis dalam dua salinan. Setiap pihak menerima satu salinan, yang mengandungi syarat berikut:

 • senarai kerja teknikal sambungan;
 • tanggungjawab pihak-pihak;
 • syarat kerja;
 • kos projek pembekalan gas (melainkan jika projek itu dibangunkan oleh pihak ketiga);
 • jumlah dan syarat pembayaran oleh pemohon untuk sambungan teknologi;
 • prosedur untuk membezakan pemilikan penggunaan gas dan rangkaian pengedaran gas;
 • tanggungjawab pihak-pihak kerana tidak mematuhi klausa kontrak.

Syarat utama kontrak disenaraikan di sini. Bergantung pada wilayah, lokasi kemudahan, jarak saluran paip gas dari lokasi dan alasan lain, klausa tambahan dapat ditambahkan pada kontrak.

Prosedur (urutan) untuk gasifikasi bangunan kediaman individu di bawah perjanjian perkhidmatan yang komprehensif

Prosedur untuk gasifikasi bangunan kediaman individu di bawah perjanjian perkhidmatan yang komprehensif

Syarat-syarat untuk membuat perjanjian dan menghubungkan bekalan gas ke struktur modal dikawal ketat oleh undang-undang, bergantung pada kategori pemohon. Pemilik rumah kediaman, negara dan taman termasuk dalam kategori pemohon pertama, kerana penggunaan gas setiap jam tidak melebihi 20 m3.

Sekiranya saluran paip gas berjalan berhampiran rumah, maka draf kontrak dihantar kepada pemilik dalam masa 5 hari, tidak termasuk hujung minggu. Dalam kes lain, pemohon kategori pertama mesti menghantar draf perjanjian dalam masa 15 hari. Pemohon diberi masa 10 hari untuk menyemak kontrak. Tidak setuju dengan mana-mana klausa kontrak, tuan tanah mesti memberitahu kontraktor dalam masa ini. Kontrak dianggap telah disimpulkan sejak hari kontraktor menerima salinan yang ditandatangani oleh pelanggan. Mengubah syarat boleh dilakukan dengan persetujuan bersama pihak dan dibuat dengan perjanjian tambahan.

Bayaran untuk menyambungkan gas ke rumah persendirian

Setelah menyelesaikan semua formaliti undang-undang, kontraktor mengirimkan kepada badan eksekutif untuk peraturan tarif aplikasi untuk menetapkan biaya sambungan teknologi. Dalam kes ini, pelanggan mesti diberitahu selewat-lewatnya 5 hari dari tarikh menghantar aplikasi. Permohonan disertakan dengan perjanjian sambungan, pendapat pakar positif mengenai anggaran dan dokumen projek, dokumentasi anggaran yang menunjukkan kos setiap jenis pekerjaan.

Setelah memeriksa semua dokumentasi, badan eksekutif, dalam masa 22 hari, tidak termasuk hujung minggu, meluluskan jumlah pembayaran untuk setiap jenis pekerjaan secara berasingan.Sekiranya pemohon enggan menghubungkan rumah tangga ke saluran paip gas setelah kesepakatan dan pemeriksaan selesai, pemilik rumah akan membayar pampasan kepada kontraktor untuk semua perbelanjaan yang disahkan.

Pemasangan saluran paip gas di rumah persendirian

Bayaran sambungan mewajibkan kontraktor untuk membawa rangkaian pengedaran gas ke titik sambungan dan menyiapkan kemudahan untuk pelancaran gas selewat-lewatnya syarat yang ditetapkan oleh kontrak. Penyebaran komunikasi di laman web dan di dalam rumah pemohon dibayar secara berasingan. Sekiranya kerja-kerja ini dilakukan oleh pakar organisasi pengedaran gas, maka kosnya akan dikira pada kadar tarif. Untuk menjimatkan masa untuk bekerja dalam sempadan laman web dan di dalam struktur modal, anda boleh menarik syarikat pihak ketiga. Dalam kes ini, pembayaran dikenakan pada harga pasaran.

pemasangan gas di rumah

Pemasangan meter semasa memasukkan gas ke dalam rumah dari luar

Sekiranya rangkaian pengedaran gas diletakkan di sempadan laman web ini, kerja pemasangan bekalan gas ke rumah persendirian untuk warganegara kategori pertama mesti dimulakan selambat-lambatnya 9 bulan setelah pembayaran untuk sambungan teknologi. Rumah itu mesti disambungkan ke saluran paip gas dalam masa 10 hari dari awal kerja.

Tahap akhir kerja pemasangan adalah pemasangan meter, menghubungkan peralatan gas, memeriksa sistem untuk kemungkinan kebocoran, memeriksa pengudaraan dan menguji gas. Kerja ini hanya dapat dijalankan oleh pekerja GDO. Setelah itu, tindakan kesediaan ditandatangani, pemilik rumah tersebut menerima penerimaan pengawasan teknikal, dan dokumen-dokumen tersebut sekali lagi dikirimkan ke organisasi pengedaran gas. Dalam masa tiga minggu, pekerja jabatan gas mesti datang dan menutup meter gas. Kemudian kontrak untuk pembekalan gas disimpulkan dengan pengguna dan struktur modal dimasukkan ke dalam sistem pembekalan gas. Hubungan ini diatur oleh Keputusan Pemerintah No. 549.

sambungan paip gas

Menyambung ke saluran paip gas pusat untuk menghubungkan bangunan kediaman

Manfaat dan subsidi untuk bekalan gas ke rumah persendirian

Menurut undang-undang persekutuan No. 69-FZ (seperti yang diubah pada 26 Juli 2019), Artikel 24 menyetujui senarai orang yang dapat diberi manfaat dan subsidi untuk menghubungkan bekalan gas ke rumah tangga swasta dan membekalkan gas. Ini termasuk kategori warganegara berikut:

 • pesara;
 • orang kurang upaya kumpulan I, II, III;
 • veteran, pejuang dan janda mereka;
 • keluarga besar;
 • pelikuidasi kemalangan Chernobyl;
 • keluarga berpendapatan rendah.

Jumlah faedah diatur di peringkat persekutuan dan wilayah. Dalam kebanyakan kes, diskaun 50% untuk menyambungkan gas diberikan kepada pemilik rumah persendirian yang tergolong dalam kategori warganegara ini. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa wilayah setiap entiti penyusun Persekutuan Rusia dapat mengembalikan sehingga 90% daripada kos sambungan. Veteran dan veteran cacat Perang Patriotik Besar, tentera blokade, serta orang yang telah mencapai usia 80 tahun, dapat diberikan pampasan 100%.

pampasan untuk menyambungkan gas ke rumah

Bayaran untuk menyambungkan gas ke rumah kepada golongan istimewa

Untuk memohon pampasan, anda perlu menghubungi dana insurans sosial di tempat pendaftaran. Anda perlu mempunyai:

 1. Pasport.
 2. Dokumen yang mengesahkan pemilikan struktur modal.
 3. Perakuan pencen (untuk pesara).
 4. Dokumen perubatan yang mengesahkan kecacatan (bagi orang kurang upaya kumpulan I, II, III).
 5. Bantuan mengenai komposisi keluarga.
 6. Sijil pendapatan (untuk rakyat berpendapatan rendah).
 7. Perjanjian dengan organisasi pengedaran gas dan perjanjian pembekalan gas.
 8. Perbuatan kerja yang dilakukan.
 9. Cek pembayaran (untuk mengesahkan pembelian peralatan gas dan menghubungkan bekalan gas).

Sekiranya maklumat palsu diberikan, terdapat hutang, kekurangan dokumen atau permohonan yang tidak lengkap, pampasan akan ditolak. Pesara yang bekerja juga boleh ditolak subsidi. Menurut undang-undang, kategori warganegara istimewa wajib mengesahkan statusnya setiap tahun.

Sebagai kesimpulan artikel, perlu diperhatikan bahawa kemudahan operasi dan kos rendah bahan bakar biru akan melunaskan prosedur gasifikasi yang menyusahkan dan mahal.

Catatan yang serupa
Komen: 1
 1. Valery
  07/27/2020 pada 13:28 - Balas

  Ia mengatakan "pampasan untuk pesara yang tidak bekerja" Soalan - kepada semua pesara atau hanya kepada orang kurang upaya?

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu