Kompor perapian yang panjang untuk kotej musim panas - membuat pilihan yang tepat

Melengkapkan pondok musim panas untuk lawatan sementara dengan sistem pemanasan air sepenuhnya adalah pembaziran wang. Pilihan ini hanya berfungsi jika sistem, tanpa adanya pemilik, berfungsi dalam mod "anti-pembekuan", sentiasa mengekalkan suhu + 5 ° C. Dalam kes lain, unit pemanasan digunakan yang dapat memanaskan bilik dengan cepat. Contohnya, anda boleh meletakkan dapur perapian yang panjang untuk kediaman musim panas. Semasa memasang pemanas jenis ini, anda bukan sahaja dapat memanaskan bilik, tetapi juga mengagumi api.

Apa yang lama membakar di dapur pemanasan

Seperti yang anda ketahui, intensiti proses pembakaran bahan bakar bergantung pada jumlah oksigen yang dibekalkan. Dengan jumlah yang mencukupi, bahan bakar membakar secara intensif, melepaskan sejumlah besar haba, tetapi penanda buku terbakar dengan cepat. Dengan bekalan udara yang terhad, pembakaran boleh sampai ke tahap pembusukan, di mana bahkan lidah api tidak selalu diperhatikan.

Kompor bahan api pepejal dengan pintu tertutup boleh diubah ke mod membara

Kompor bahan api pepejal dengan pintu tertutup boleh diubah ke mod membara

Pada prinsipnya, kompor mana pun boleh ditukar ke mod pembakaran panjang dengan memanipulasi injap. Perkara lain adalah bahawa tidak semuanya dirancang untuk rejim seperti itu. Kompor konvensional dengan injap tertutup malah berbahaya - dalam mod membara, ia boleh menjadi sumber asap atau karbon monoksida. Oleh itu, lebih baik mencari kompor perapian untuk kediaman musim panas dengan ciri-ciri yang mana garis "pembakaran panjang" ditunjukkan dan masa pembakaran maksimum satu penanda buku adalah bernilai. Mungkin 6-18 jam.

Bagaimana untuk menentukan sama ada dapur menyokong pembakaran jangka panjang atau tidak

Salah satu ciri di mana anda dapat membezakan dapur perapian yang terbakar lama untuk kediaman musim panas dari dapur pemanas konvensional adalah reka bentuknya yang tertutup rapat. Bagaimanapun, perlu memastikan bahawa udara dibekalkan dalam jumlah yang betul. Tidak lebih dan tidak kurang. Tanda kedua ialah kehadiran beberapa peredam boleh laras.

Peredam, peredam mesti ditutup (dalam foto, pintu panci abu tungku Nordika)

Peredam, peredam mesti ditutup (dalam foto, pintu panci abu tungku Nordika)

Keketatan hanya dapat diperiksa semasa kotak api, tetapi kehadiran peredam dipantau secara visual dan seberapa ketat mereka menyekat bekalan udara, anda juga dapat melihat sejauh mana pergerakannya. Dalam beberapa model, bekalan udara diatur melalui kotak abu. Dalam kes ini, anda perlu melihat seberapa baik ia "berjalan", seberapa ketat ia menyekat bekalan udara. Walaupun laci abu tidak kedap udara, ia juga tidak boleh meninggalkan lubang besar. Anda juga dapat mengesan kehadiran meterai di pintu, pintu di paip. Semua ini adalah kriteria di mana anda dapat menentukan sama ada dapur perapian tertentu menyokong pembakaran jangka panjang.

Dengan gas selepas pembakaran

Apa lagi perbezaan antara kompor yang sudah lama dibakar dan yang konvensional? Fakta bahawa mereka dapat membakar gas yang terbentuk dalam proses pembakaran kayu. Dalam tungku konvensional, gas-gas ini melarikan diri ke cerobong asap, kerana diperlukan rezim khas untuk menyalakannya - suhu tinggi dan akses udara terhad. Di tungku yang terbakar panjang, ruang bahan bakar dapat dibahagikan kepada beberapa bahagian. Kayu bakar terbakar di salah satu daripadanya, gas terbentuk semasa penguraian bahan bakar di selebihnya. Tungku seperti itu juga disebut tungku penghasil gas, kerana dalam mod pembakaran itulah jumlah gas terbanyak.Secara khasnya, kebanyakan dari mereka mempunyai nilai kalori lebih tinggi daripada bahan bakar, semasa penguraiannya terbentuk. Oleh itu, semasa menggunakan ketuhar konvensional, banyak haba hilang. Oleh itu, dipercayai bahawa perapian yang terbakar lama untuk kediaman musim panas dan rumah lebih menguntungkan, kerana diperlukan lebih sedikit bahan bakar.

Ciri-ciri teknikal harus mengandungi garis yang model ini menyokong mod pembakaran panjang. Harus ada waktu maksimum pada satu tab dalam mod pembakaran panjang.

Ciri-ciri teknikal harus mengandungi garis yang model ini menyokong mod pembakaran panjang. Harus ada waktu maksimum pada satu tab dalam mod pembakaran panjang.

Kelemahannya ialah dapur perapian yang panjang untuk kediaman musim panas atau rumah berharga banyak wang. Senarai harga untuk model yang menyokong pembakaran jangka panjang bermula dari $ 400-450 jika ia adalah pengeluar Rusia dan badan yang diperbuat daripada keluli struktur. Keluli tahan karat domestik berharga dua kali lebih banyak, dan besi tuang - dua kali lebih banyak. Kompor perapian yang diimport dengan fungsi pembakaran yang panjang, dengan ciri yang sama, kira-kira 70-100% lebih mahal.

Perbezaan antara perapian terbuka klasik dan dapur perapian

Perapian jenis terbuka klasik hanyalah sumber haba tambahan yang tidak dapat memanaskan bilik dalam cuaca sejuk. Ia memberikan haba dalam jumlah yang sedikit, ia menyebar hanya semasa pembakaran bahan bakar, dan tepat di depan tungku. Pemanas jenis ini baik untuk musim panas atau musim luruh / musim bunga yang basah. Pada musim sejuk, dia tidak dapat menyediakan jumlah panas yang cukup untuk seluruh ruangan, kerana untuk pekerjaannya diperlukan rancangan yang baik, yang "mengeluarkan" sebahagian besar panas.

Salah satu model paling mudah: dapur perapian yang panjang untuk kotej musim panas dan rumah Bavaria

Salah satu model termudah: kompor perapian yang panjang untuk kediaman musim panas dan rumah "Bavaria". Pengilang - ECOKAMIN (Rusia)

Kompor perapian mempunyai ciri lain, kotak api tertutup. Unit sedemikian dapat memanaskan bilik dengan sendirinya (dengan kekuatan yang betul). Dan dapur perapian yang panjang untuk kediaman musim panas dan di rumah juga melakukannya secara ekonomi, kerana menggunakan tenaga bahan bakar secara maksimum.

Jenis dan ragam

Kompor perapian yang terbakar lama hanya boleh ditutup dengan jenis tertutup, kerana hanya dengan pintu (juga pintu tertutup) adalah mungkin untuk mengatur bekalan oksigen, yang diperlukan untuk memindahkan unit ke mod pembakaran lama. Kompor perapian yang direka khas berbeza dengan dapur pemanas konvensional dalam geometri kotak api: lebih lebar, tingkap biasanya mempunyai orientasi mendatar (walaupun terdapat juga model menegak). Pintu kompor biasanya dibuat hampir seluruh lebar fasad, yang memungkinkan untuk mengagumi lidah api.

Model dinding dan sudut perapian

Model dinding dan sudut perapian

Dengan reka bentuk, dapur perapian dipasang di dinding (linier) dan bersudut. Dinding yang dipasang mempunyai dinding belakang yang rata dan dipasang pada jarak sekurang-kurangnya 2 meter dari sudut. Sudut sudut direka khas agar sesuai dengan sudut. Tetapi semasa memasangnya, dinding yang berdekatan dengan badan mestilah tahan api.

Terdapat juga model khas perapian perapian - tiga sisi. Hanya dinding belakang yang diperbuat daripada logam, tiga yang lain diperbuat daripada kaca. Pilihan seperti itu sangat hiasan, api dapat dilihat bukan hanya di depan pintu, tetapi juga dari hampir di mana saja di dalam bilik. Mereka boleh dipasang di dekat dinding, seperti garis linier biasa (Neman, Volga, Angara), ada pilihan sudut (Amur dan Louvre), tetapi yang paling menarik adalah model terbina dalam dengan tiga dinding kaca semua, yang bahkan partisi khas (syarikat Jerman Hark) dibuat.

Sekiranya kita membincangkan komponen praktikal, adalah berguna jika dapur mempunyai perapian lama untuk kediaman musim panas di bahagian atas pembakar di mana anda boleh memanaskan / memasak makanan.Di kediaman musim panas, ini adalah pilihan yang sangat berguna. Terdapat juga perapian logam dengan ketuhar, tetapi mereka tidak menyokong mod pembakaran yang lama.

Terdapat model dengan penukar haba. Ini adalah varian tungku perapian untuk kediaman tetap. Radiator disambungkan ke penukar haba dan sistem pemanasan air panas lengkap dibina. Hanya dengan menggunakan dandang pemanasan tradisional, dapur perapian logam dengan penukar haba digunakan. Pilihannya sesuai untuk bangunan kecil, kerana perapian jenis yang sangat kuat tidak dapat dijumpai.

Kompor perapian mana yang lebih baik: pilih bahan

Ini akan mengenai bahan apa yang boleh dibuat kompor perapian lama untuk pondok dan rumah musim panas. Secara amnya, perapian logam, untuk melindungi dinding dari suhu yang sangat tinggi, dilapisi dengan bahan tahan panas dari dalam. Selalunya ia adalah batu bata fireclay, tetapi juga boleh menjadi seramik tahan panas (model yang lebih mahal). Ini juga membawa kepada fakta bahawa banyak model tidak terlalu panas dari luar - anda boleh memegang tangan anda dengan mudah. Panas utama dipancarkan melalui pintu dan ini mesti diambil kira semasa memilih lokasi dapur - jarak dari dinding yang bertentangan mestilah lebih besar, jika tidak, ia akan sangat panas.

Kompor perapian yang terbakar lama untuk kediaman musim panas dan rumah di pelapisan seramik bukan sahaja kelihatan bagus, tetapi anda juga tidak akan terbakar

Kompor perapian yang terbakar lama untuk kediaman musim panas dan rumah di pelapisan seramik bukan sahaja kelihatan bagus, tetapi anda juga tidak akan terbakar

Agar dinding pemanas selamat, mereka dilapisi dengan bahan yang memakan panas seperti batu semula jadi, jubin seramik khas, dll. Pilihan kedua (lebih murah) adalah memasang selongsong logam yang melindungi daripada menyentuh sarung yang dipanaskan.

Keluli: hitam dan struktur

Kompor perapian yang paling murah dibuat dari keluli hitam biasa. Pilihan paling belanjawan, tetapi juga paling cepat habis. Untuk membuat dinding relau tahan lebih lama, mereka diperbuat daripada ketebalan yang cukup besar - 5-8 mm bukanlah hadnya. Untuk melindungi daripada kakisan, oven disalut dengan cat khas.

Kompor adalah perapian keluli hitam - peralatan yang paling berpatutan (gambar adalah perapian logam dari ABX)

Kompor adalah perapian yang diperbuat daripada keluli hitam - peralatan yang paling berpatutan (gambar adalah perapian logam dari ABX, Republik Czech)

Kompor perapian yang lebih mahal diperbuat daripada keluli struktur. Bahan ini sangat tahan terhadap suhu tinggi. Oleh kerana toleransi haba yang lebih baik, ketebalan dindingnya lebih kecil, tetapi kos perapian keluli struktur lebih tinggi (disebabkan oleh kos bahan tersebut).

Keluli tahan karat

Keluli tahan karat tahan panas digunakan, ketebalan dinding jarang melebihi 3-4 mm. Permukaannya boleh menjadi tikar, digilap atau dihitamkan, kadang-kadang dicat dengan cat tahan panas serbuk.

Terdapat sedikit model keluli tahan karat

Terdapat sedikit model keluli tahan karat

Kompor perapian keluli tahan karat mahal, dan ketahanannya banyak bergantung pada kualiti jahitan. Untuk mengelakkan logam paduan (yang memberi logam sifat tahan karatnya) pudar semasa kimpalan, pengelasan mesti dilakukan di persekitaran pelindung. Dan ini adalah peralatan yang kompleks dan mahal. Dan harga model seperti itu, semua perkara lain sama, lebih tinggi. Tetapi jika jahitan dimasak dalam keadaan normal, pemusnahan logam bermula dengan cepat, kerana ia tidak lagi tahan karat dan tahan panas kerana pemanasan tinggi.

Besi tuang

Bahan ini adalah salah satu yang paling tahan lama. Dinding ketuhar cukup tebal dan besar. Oleh itu, perapian besi tuang memanaskan lebih lama, tetapi juga sejuk lebih lama. Dan juga, untuk besi tuang biasa "habis" diperlukan lebih dari satu dekad. Tetapi ada risiko pemusnahan lain: jika air masuk ke permukaan yang panas, besi tuang boleh retak. Oleh itu, jika anda berfikir untuk membeli tungku perapian besi tuang dengan tungku, anda perlu berhati-hati dengannya. Berita baiknya adalah bahawa sebahagian besar "besi tuang" dipasang dari serpihan pada sambungan baut atau berdasarkan prinsip tenon / alur. Sekiranya berlaku kegagalan, ketuhar dapat dibongkar, hanya bahagian yang diperlukan dapat dipesan dan diganti. Tetapi ini hanya mungkin dilakukan jika modelnya tidak dihentikan.

Perapian dengan pelbagai bentuk diperbuat daripada besi tuang

Perapian dengan pelbagai bentuk diperbuat daripada besi tuang

Ada satu perkara lagi: besi tuang adalah perkara yang berat. Oleh itu, semasa membeli, perhatikan berat badan.Kompor dengan berat hingga 200 kg (dengan pengisian bahan bakar dan cerobong asap) dapat dipasang tanpa alas yang terpisah. Walaupun begitu, jika lantai kayu, balok penguat tambahan mungkin diperlukan.

Jenis bahan api

Sebilangan besar dapur perapian direka untuk menggunakan kayu. Jenis kayu bakar tidak begitu penting - spesies konifer atau gugur tidak begitu penting. Penting agar kayu kering. Untuk ini, banyak model mempunyai rak untuk menyimpan kayu bakar. Setelah menyalakan perapian, bahagian baru diletakkan di rak, yang mengering pada kadar yang dipercepat, kerana suhunya lebih tinggi.

Semasa memilih dapur perapian besi atau besi tuang, perhatikan jenis bahan bakar yang dirancang unit ini

Semasa memilih dapur perapian besi atau besi tuang, perhatikan jenis bahan bakar yang dirancang unit ini

Terdapat perapian logam yang boleh dipanaskan dengan arang batu. Bahan bakar jenis ini memberikan lebih banyak haba untuk penggunaan yang lebih sedikit. Tetapi ketika membakar arang batu, suhu di dalam tungku jauh lebih tinggi daripada ketika membakar kayu. Oleh itu, tidak digalakkan memanaskan perapian kayu dengan arang batu. Tidak, anda boleh mencurahkan arang batu, dan ia akan membakar dengan baik. Tetapi setelah jangka masa yang singkat, sisipan perapian akan habis. Ini akan berlaku kerana suhu pembakaran jauh lebih tinggi daripada yang "dirancang". Sekiranya anda merancang untuk menggunakan arang batu secara berkala, anda perlu mencari kompor perapian yang lama untuk kediaman musim panas atau rumah, yang mempunyai keupayaan untuk memanaskan arang batu dengan ciri-ciri (hitam atau coklat juga mempunyai perbezaan).

Anda juga boleh memanaskan dapur perapian logam dengan pelbagai jenis briket bahan bakar, ada yang dapat mengerjakan butiran bahan bakar (pelet). Secara umum, ketika memilih, perhatikan jenis bahan bakar yang digunakan. Ia penting.

Pemilihan kuasa

Dalam perihalan dapur perapian logam, perlu menunjukkan pemanasan kawasan yang dirancang untuknya. Semasa memilih kuasa, lebih baik mengambil dengan margin sekitar 15-20%. Ini agar tidak terlalu panas badan walaupun pada hari-hari paling sejuk. Dalam mod ini, cepat melecur.

Kekuatan dapur perapian dipilih dengan margin kecil - untuk hari-hari terdingin

Kekuatan dapur perapian dipilih dengan margin kecil - untuk hari-hari terdingin

Sebaliknya, anda tidak boleh mengambil terlalu banyak stok. Kompor perapian bahan api pepejal sukar diatur dalam suhu. Jika kuasa peralatan pemanasan beberapa kali lebih tinggi daripada yang diperlukan, ia akan menjadi terlalu panas di dalam bilik semasa memanaskan. Tidak ada yang boleh anda lakukan mengenainya. Sekiranya kuasa terlalu tinggi, terlalu banyak haba walaupun dalam mod membara.

Oleh itu, apabila memilih kekuatan tungku perapian yang lama untuk kediaman musim panas atau di rumah, kami mengambilnya dengan margin 15-25%. Sebagai contoh, kawasan yang dipanaskan adalah 100 sq.m. Perapian logam yang sesuai hendaklah mempunyai kapasiti pemanasan 115-125 meter persegi.

Ulasan video dapur perapian Kratki Koza K9.

Pemasangan dan pemasangan

Kompor logam, perapian yang lama terbakar untuk kediaman musim panas atau rumah adalah objek berbahaya bagi kebakaran. Oleh itu, syarat pemasangannya cukup ketat. Tidak, izin pemasangan tidak diperlukan, tetapi lebih baik mematuhi syarat keselamatan kebakaran - untuk keselamatan anda sendiri.

Perapian dapur bahan api pepejal mesti berdiri di pangkalan yang tidak mudah terbakar

Kompor bahan api pepejal, perapian harus berdiri di pangkalan yang tidak mudah terbakar dan ada baiknya jika dinding di dekatnya juga tidak mudah terbakar atau dilapisi dengan bahan yang tidak mudah terbakar

Bagaimana dan di mana hendak dipasang

Setiap pengeluar melengkapkan produk soya dengan arahan untuk pemasangan dan operasi. Ia menentukan keperluan tepat untuk model tertentu ini.Bagaimanapun, jarak ke struktur yang mudah terbakar (misalnya, dinding kayu) bergantung pada berapa banyak badan yang dipanaskan semasa tungku, dan ini bergantung pada reka bentuknya. Dan pengeluarlah yang lebih mengetahui nuansa produknya, kerana mereka melakukan ujian dalam pelbagai mod. Oleh itu, apabila memilih tapak pemasangan, jarak dari dinding ke casing, lebih baik mematuhi cadangan pengeluar. Rata-rata, jarak ini adalah 15-25 cm. Ini boleh berguna ketika memilih ukuran, tetapi lihat petunjuk untuk nombor tertentu.

Semasa memilih tempat, perlu juga untuk mengambil kira bahawa sekurang-kurangnya 1.5 meter harus berada dari pintu perapian ke dinding yang bertentangan. Paip gas tidak boleh melintas berdekatan, pendawaian elektrik sekurang-kurangnya 50 cm.

Bahan tahan api diletakkan di lantai kayu (dalam foto, contoh memasang dapur perapian Arika)

Bahan tahan api diletakkan di lantai kayu (dalam foto, contoh memasang dapur perapian Arika Nordflam)

Substrat tahan api harus diletakkan di lantai di bawah kompor untuk perapian lama untuk kediaman musim panas atau rumah. Ia boleh menjadi kepingan logam, jubin seramik, bata, batu. Dimensi platform tahan api harus lebih besar daripada dimensi dapur dengan 20 cm di sisi dan belakang dan 40 cm lebih di depan.

Sekiranya lantai kayu, cara paling mudah adalah meletakkan kepingan logam dengan ukuran dan ketebalan yang diperlukan 1 mm atau lebih. Selembar kadbod basalt (tebal 0,8-1 cm) diletakkan di lantai kayu di bawahnya, yang berfungsi untuk penebat haba dan perlindungan kayu dari terlalu panas. Terdapat pilihan lain: meletakkan bata di mortar tanah liat (setebal setengah bata) atau jubin seramik pada gam tahan panas pada kepingan logam. Sekiranya menggunakan jubin untuk logam, disarankan untuk meletakkan kadbod basalt, tetapi ketebalannya lebih kecil.

Cerobong

Untuk dapur perapian logam, logam cerobong sandwic Diameter dalaman minimum ialah 200 mm, ketebalan penebat (basalt wool) tidak kurang dari 60 mm dengan ketumpatan penebat 15-30 kg / m³, ketebalan dinding dalaman yang diperbuat daripada keluli tahan karat tidak kurang dari 1 mm. Parameter ini adalah syarat minimum untuk operasi normal perapian. Cerobong yang baik adalah salah satu faktor terpenting yang mempengaruhi operasi pemanas.

Sangat wajar cerobong itu lurus, tetapi berpusing dengan sudut tertentu boleh diterima

Sangat wajar cerobong itu lurus, tetapi berpusing dengan sudut tertentu boleh diterima

Untuk kerja yang baik, kompor, perapian yang cepat terbakar untuk kediaman musim panas atau rumah, mesti mempunyai cerobong dengan ketinggian sekurang-kurangnya 5 meter, jika anda mengira dari parutan. Di samping itu, anda mesti mematuhi peraturan berikut:

  • Lebar dibuat pada sudut tidak lebih dari 30 °.
  • Panjang maksimum semua bahagian mendatar ialah 1 meter.
  • Kepala cerobong dilindungi dari pemendakan dan serpihan dengan menggunakan payung cerobong / baling-baling cuaca atau jenis kepala lain.
  • Adalah perlu untuk mengarahkan paip melalui struktur yang mudah terbakar (dinding rumah, siling, bumbung) di bahagian pencegahan kebakaran khas.

Terdapat satu lagi nuansa. Semasa membakar, dapur perapian membakar oksigen yang ada di dalam bilik. Sistem pengudaraan diperlukan untuk memulihkannya. Pilihan kedua adalah model dengan bekalan udara luaran ke kotak api. Untuk ini, ada saluran khas yang keluar melalui dinding.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu