Pengilang sisipan perapian: mana yang lebih baik?

Dalam imaginasi kita, perapian adalah kehangatan, keselesaan, bau kayu, permainan api. Tetapi untuk semua ini menjadi nyata, anda perlu membinanya dengan betul. Batu bata terlalu lama, mahal dan tidak ada yang memberikan jaminan. Oleh itu, banyak yang memutuskan untuk membuat perapian dari perapian perapian, dilapisi dan disusun semula. Memilih mengikut parameter tidak mudah, tetapi memilih pengeluar adalah lebih sukar. Dan walaupun sisipan perapian terbaik berbeza untuk setiap orang, terdapat jenama tertentu yang ulasannya lebih positif daripada negatif.

Sisipan perapian mana yang lebih baik, bagaimana memilih

Semasa memilih perapian perapian, pertama sekali, kami mengambil kira keadaan operasi dan aksesibilitas. Satu perkara jika perapian adalah untuk kecantikan dan kegembiraan. Cukup berbeza - jika untuk pemanasan. By the way, untuk memanaskan perapian boleh berfungsi dalam mod yang berbeza. Di suatu tempat secara kekal dan sebagai sumber utama, di suatu tempat hanya pada hari-hari terdingin, sebagai tambahan dan untuk keselesaan. Sisip perapian terbaik dalam setiap kes akan sama sekali berbeza.

Gambar yang sempurna!

Gambar yang sempurna!

Sisip perapian terbaik: apa yang mesti kita perhatikan

Perbezaan harga sisipan perapian sangat, sangat mengagumkan. Yang paling murah (bukan Cina, malah lebih murah) boleh didapati dengan harga 100-300 €. Julat harga purata - 500-1500 €. Harga untuk yang mahal bermula dari 3000-4000 €. Jelas bahawa ini bukan hanya itu, dan ada perbezaannya. Sisip perapian terbaik di setiap julat adalah berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan ciri yang diperlukan dalam apa jua keadaan:

 • Logam berkualiti tinggi, ketebalan dinding yang mencukupi. Jelas bahawa logam yang mahal dan murah tidak boleh sama, tetapi kualiti logam itu sendiri, ketebalan dinding dan kualiti penyambungan bahagian harus dipantau. Ketebalan logam di bumbung relau sangat penting - terdapat beban suhu yang paling besar.
 • Kuali abu yang selesa. Dalam model mahal, seringkali tidak ada panci abu sama sekali, tetapi itu cerita lain. Untuk saat ini, sisipan perapian terbaik adalah di mana kuali abu dapat ditarik keluar, dibersihkan, dan kemudian dimasukkan kembali tanpa masalah. Di antara yang murah, percayalah, tidak mudah untuk mendapatkannya.

  Momen yang membolehkan anda menentukan apakah perapian perapian terbaik untuk anda

  Momen yang membolehkan anda menentukan apakah perapian perapian terbaik untuk anda

 • Pintu yang dibuat secara hermetik. Terdapat beberapa kedudukan dan sisipan perapian yang lebih baik, di mana semua syarat dipenuhi:
  • Melekatkan celah dan bingkai kaca. Pilihan terbaik ialah tali tahan panas. Yang lebih murah adalah sealant. Kedua-duanya harus berada di sekitar perimeter.
  • Menekan gelas ke bingkai. Bukan oleh beberapa pemegang, tetapi dengan sudut, yang dipasang dengan skru.
  • Pintu perimeter harus diletakkan dengan tali tahan panas. Bukan pada dua atau tiga sisi, tetapi di sekitar perimeter. Kabelnya mesti besar, menonjol di luar alur. Kemudian, apabila pintu ditutup, udara tidak akan disedut.
 • Biasanya peredam udara berfungsi. Mereka harus cukup pas agar udara keluar ketika ditutup. Ini jarang berlaku di kotak api murah, jadi perhatikan.
 • Untuk tungku besi tuang, bahagian tepi mestilah sama rata. Sendi diletakkan dengan tali tahan panas (lebih baik) atau dilapisi dengan silikon. Sekiranya lapisan silikon menjadi tebal, ini bermakna bahagiannya tidak dipasang dengan baik dan anda tidak boleh membeli produk tersebut.
Untuk memilih, anda perlu melihat dan menyentuh diri anda

Untuk memilih, anda perlu melihat dan menyentuh diri anda

Mengapa ketegangan penting? Kerana sisipan perapian dengan pintu diperlukan agar dapat memilih mod pembakaran.Sekiranya udara masuk hanya melalui peredam boleh laras, anda boleh memadamkan api dan memasukkan unit ke dalam mod pembakaran panjang - ketika kayu membara, tidak terbakar. Ini membantu menjimatkan bahan bakar dan mengatur suhu bilik. Dan sisipan perapian terbaik, sejauh ini yang benar-benar membolehkan anda mengatur aliran udara.

Pilihan tambahan, tetapi tidak berlebihan

Terdapat beberapa lagi faktor yang akan membantu. Kaca berganda atau cermin dan sistem pembersihan diri. Kaca berganda (pilihan lebih murah) atau cermin membolehkan anda memantulkan sebahagian besar sinar panas ke dalam kotak api. Faedahnya dua kali ganda. Pertama, suhu di dalam relau meningkat, yang menyumbang kepada pembakaran bahan api yang lebih cekap. Kedua, tidak terlalu panas di depan pintu.

Sistem pembersihan diri - bekalan udara ke kaca, yang membawa jelaga ke dalam tungku. Oleh kerana itu, kaca tidak dihisap begitu cepat (walaupun tetap merokok), jelaga dibakar, yang juga merupakan nilai tambah. By the way, ini adalah bekalan udara sekunder ke relau. Udara ditiup terus ke kayu yang terbakar, dan bukan dari bawah, yang juga meningkatkan tahap pembakaran. Tetapi peredam ini juga perlu dipasang dengan baik.

Lapisan diperlukan untuk melindungi baja atau menambah berat badan - untuk mendapatkan perapian inersia

Lapisan diperlukan untuk melindungi keluli atau menambah berat badan - untuk mendapatkan perapian inersia

Kehadiran pintu gerbang (peredam) di saluran keluar cerobong. Pintu gerbang juga membolehkan anda mengawal intensiti pembakaran. Ia mudah - saya mengurangkan draf, menutup penutup dan kayu hampir tidak terbakar. Tetapi ketiadaan pintu masuk di perapian tidak penting - ia boleh diletakkan di cerobong. Kita mesti mengeluarkan tombol untuk menyesuaikan diri, tetapi semuanya mungkin dan tidak terlalu mahal.

Pemegang yang selesa dan / atau sejuk. Membuka / menutup pintu perapian yang terbakar dan tidak takut terbakar adalah penting. Oleh kerana logam boleh dipanaskan hingga suhu yang sangat tinggi, perlu membuat bukan sahaja muncung, tetapi juga sisipan dari bahan yang tidak melakukan panas dengan baik. Anda boleh memasang pegangan panas jika selesa dan senang dibuka / ditutup walaupun dengan sarung tangan. Jadi sisipan perapian terbaik adalah dengan pemegang yang selesa dan boleh dipercayai.

Pilihan reka bentuk yang menarik

Pilihan reka bentuk yang menarik

Kemungkinan pengambilan udara untuk pembakaran dari jalan. Dengan pengudaraan yang betul, terdapat cukup oksigen di dalam bilik, walaupun dengan pembakaran berjam-jam. Keadaan dengan kelembapan lebih teruk. Sekiranya terdapat api terbuka, api menjadi sangat rendah. Ini tidak baik untuk kesejahteraan, tetapi bukan sahaja. Kelembapan penting untuk rumah kayu. Mereka mempunyai tahap minimum yang boleh diterima 50%. Jika tidak, kayu kering, retak, memutarnya. Dengan perapian operasi jangka panjang, kelembapan boleh turun hingga 20-35%, dan ini adalah masalah. Ia diselesaikan dengan memasang pelembap, tetapi lebih mudah untuk mengekalkan kelembapan jika udara dibekalkan ke perapian dari jalan.

Menentukan kategori harga: murah dan mahal, apa bezanya

Seperti yang telah disebutkan, perbezaan harga sisipan perapian sangat besar. Jelas bahawa besi tuang berkualiti lebih tinggi digunakan (misalnya hitam bukan kelabu). Jelas bahawa pemutus itu sendiri berkualiti tinggi, bahagiannya lebih sesuai, kaca lebih mahal, dll. Memang ada perbezaan. Mari kita hilangkan perincian dan ciri teknikal dan teknologi, dan pertimbangkan bagaimana sisipan perapian yang mahal dan murah berbeza dalam operasi.

 • Tempoh pembakaran kayu api... Pada yang murah, anda perlu membuang kayu bakar setiap 2-3 jam (kemungkinan sekali 2 jam sekali). Maksudnya, penggunaan kayu bakar adalah besar dan seseorang perlu mengawasi sama ada terdapat bahan bakar atau tidak. Dalam keadaan mahal - dalam keadaan biasa - kayu bakar dibakar setiap 4 jam, dalam mod membara setiap 6-8 jam.
 • Kemungkinan penyesuaian api... Pada yang murah, sangat jarang berlaku untuk merespon penutupan / pembukaan peredam. Anda sangat bertuah sekiranya ada perbezaan. Dalam kotak api yang mahal, anda boleh beralih ke mod membara dengan mudah dengan menyekat akses udara.

  Perkara utama adalah menilai perbezaan operasi

  Perkara utama adalah menilai perbezaan operasi

 • Sistem pembersihan kaca... Semua orang menuntut pilihan ini. Sesungguhnya, jika tidak semuanya, maka kebanyakan mempunyai jurang di pintu. Sebilangan malah mempunyai peredam. Kaca masih dihisap dalam yang mahal dan murah.Tetapi di tempat yang mahal, ia mesti dibersihkan selepas 10 tungku atau lebih, dan di tempat yang murah, sekurang-kurangnya dua kali lebih kerap. Tetapi bukan itu sahaja. Pada yang mahal, plak muncul dalam mod membara, apabila suhu di dalam tungku rendah, yang menyumbang kepada penampilan jelaga. Ia perlu memanaskan sedikit pada kapasiti penuh, ia membersihkan diri. Dengan harga murah, plak berlaku secara berterusan - kerana suhu rendah, sejumlah besar bahan bakar dibakar per unit masa.
 • Keperluan membersihkan abu dan arang batu... Di kebanyakan sisipan perapian, udara dibekalkan ke ruang melalui kuali abu dan parut. Iaitu, dari bawah. Apabila dibakar, arang yang lebih besar tetap berada di parut, yang lebih kecil dan abu jatuh ke dalam kuali abu. Semua ini mengganggu bekalan udara. Dan ini bermakna - anda perlu kerap membersihkan kuali abu dan parut dari arang dan abu. Yang paling murah - selepas 2-3 kotak api, yang lebih habis - setelah 5-10 tab, dalam yang mahal - sekali setiap setengah hingga dua minggu. Beberapa yang mahal tidak mempunyai kuali abu, udara dibekalkan dari atas. Akibatnya, kayu terbakar sepenuhnya, meninggalkan timbunan abu kecil.
Salah satu pengeluar Poland dari segmen harga pertengahan adalah TRNAVA. Belum dibentangkan di Rusia, tetapi kelihatan hebat

Salah satu pengeluar Poland dari segmen harga pertengahan adalah TRNAVA. Belum dibentangkan di Rusia, tetapi kelihatan hebat

Inilah yang membezakan sisipan perapian mahal daripada yang murah semasa operasi. Tidak ada yang mengatakan bahawa yang murah tidak bernilai dibeli. Mereka juga memberikan kehangatan, menciptakan kesenangan, suasana istimewa, dan juga membolehkan anda mengagumi api. Terdapat yang sangat baik untuk wang yang sedikit. Tetapi mereka mempunyai kelemahan, dan biasanya sekaligus. Mereka hanya dinyatakan pada tahap yang lebih besar atau lebih rendah. Penting untuk anda memahami apa yang diharapkan dan memutuskan apa sebenarnya maksud perapian perapian terbaik untuk anda.

Pengilang memasukkan perapian

Secara konvensional, semua sisipan perapian logam boleh dibahagikan kepada tiga kategori harga: murah, segmen pertengahan dan mahal. Di segmen mahal, perbezaan antara unit adalah minimum. Kualitinya biasanya tinggi. Pilihannya dipengaruhi oleh estetika, ketersediaan inovasi teknologi. Tetapi, secara umum, tidak banyak perbezaan di sini. Tetapi jika anda mencari di kisaran harga pertengahan atau di antara yang murah, dengan harga yang sama (atau setanding) anda boleh menemui unit dengan kualiti yang berbeza.

Apa yang lebih menarik untuk ditonton?

Apa yang lebih menarik untuk ditonton?

Jerman, Austria, Denmark dan Sweden

Sisipan perapian di bahagian utara Eropah, kini menjadi peneraju pasaran. Ya, produk mereka tidak murah, secara sederhana. Atau lebih tepat, sayang. Tetapi tungku ini juga berfungsi untuk waktu yang sangat lama, dan tidak menimbulkan keluhan. Tidak banyak perbezaan antara pengeluar. Pilih mengikut ciri dan penampilan. Petunjuk sebenar sesuai dengan yang dinyatakan. Satu petua: baca manual arahan (lengkap) sebelum membeli. Mereka biasanya dijumpai di internet. Mungkin terdapat item mengenai ciri operasi. Sekiranya semuanya sesuai dengan anda, anda boleh membeli dengan selamat.

 • Brunner Bruner (Jerman, Bavaria). Terdapat tungku yang diperbuat daripada besi dan besi tuang. Terdapat yang lebar - dari satu meter dan lebih lebar, ada yang sempit dan tinggi - lebar 569 cm dan tinggi 1530 cm. Secara umum, untuk setiap selera. Harga - dari 2500 € hingga 5500 €.
 • Schmid Schmidt (Jerman). Peti besi besi tuang dengan pelbagai jenis kaca: lurus, sudut, bulat, prismatik. Anda boleh memilih warna pintu dan pilihan reka bentuknya: antrasit, penyepuhan atau krom. Rangka sempit di sekeliling perimeter kaca, seluruh bingkai pintu, seluruh bahagian kotak api dapat dilihat.

  Sebagai contoh, senarai ciri perapian perapian Jerman Schmid Pano 55 h

  Sebagai contoh, senarai ciri perapian perapian Jerman Schmid Pano 55 h

 • Spartherm Sparterm (Jerman). Menghasilkan bukan sahaja dapur pembakar kayu. Terdapat pilihan untuk briket arang batu, gas, litar air. Terdapat pilihan dengan bekalan udara dalaman atau luaran. Baris baru - GET - mempunyai kedalaman pemasangan yang cetek. Ini jarang berlaku. Sekiranya dikehendaki, anda boleh memesan pembuatan mengikut parameter anda sendiri.
 • Jotul Yotul (Norway). Sisipan perapian besi tuang dengan pelbagai saiz dan kapasiti. Pembakaran yang teliti, yang membolehkan anda membakar kayu sepenuhnya walaupun dengan api kecil.
 • Lotys Lotus (Denmark). Tungku keluli dengan jaminan rasmi 10 tahun. Penampilannya ringkas dan elegan. Pembakaran yang indah, kaca bersih yang dijamin, pembersihan yang mudah.
 • Keddy (Caddy) adalah perapian besi tuang berdinding tebal satu bahagian. Tiada jahitan atau meterai antara bahagian. Bersaiz kecil, dipasang di dinding dan dipasang di sudut.

Sekiranya kita bercakap mengenai kategori harga ini, maka semua sisipan perapian kelas ini akan membakar kayu menjadi abu. Ini bukan hanya disebabkan oleh kecekapan bahan bakar, tetapi juga perlunya mematuhi standard persekitaran. Semua negara ini mempunyai kawalan ketat terhadap pelepasan karbon. Dan tahapnya akan rendah jika terbakar di dalam tungku.

Poland dan Czech

Sekiranya sisipan perapian terbaik anda berada dalam julat harga pertengahan, perhatikan kilang-kilang Czech atau Poland. Mereka menghasilkan peralatan pemanasan yang baik dengan ciri-ciri yang baik. Mereka mempunyai model yang kelihatan seperti model Jerman atau Switzerland yang mahal. Sudah tentu ada perbezaan, tetapi harganya lebih berbeza. Terdapat banyak pengeluar, dan ulasannya adalah perkara biasa. Penting untuk menggambarkan ciri-ciri yang menanti anda dengan tepat. Sebagai tambahan kepada yang disenaraikan di bawah, ini adalah ABX Czech, Romotop, Supra, Liseo; LK Slovenia dan lain-lain.

Syarikat Czech Romotop (Romotop) menghasilkan sisipan perapian yang baik

Syarikat Czech Romotop (Romotop) menghasilkan sisipan perapian yang baik

Nordflam

Syarikat Poland Ekkom menghasilkan sisipan perapian besi tuang dan keluli di bawah tanda dagangan Nordflam. Segmen harga murah. Terdapat model yang sangat sederhana dengan harga 290-350 € (Capri, Corno - boleh dipecat dengan arang batu, Kaldo). Ini adalah kotak api dengan pintu tanpa loceng dan wisel. Yang paling mahal dari Nordflam berharga 1000-1300 € (La Braise hampir dengan pembakaran bawah, Modesto). Di antara tiang ini terdapat sekitar 20 model dengan harga 500-750 €, berbeza dari segi ukuran, bentuk dan kekuatannya. Apa yang menarik ialah reka bentuknya sangat berbeza - dari klasik dengan bentuk melengkung (Arona) hingga yang ultra moden dengan kaca tanpa bingkai (Elbrus). Dan harganya cukup berpatutan.

Awalan eko menunjukkan pembakaran kayu bakar sepenuhnya. Dalam praktiknya, ini bermaksud pembakaran kayu bakar sepenuhnya dan penggunaan rendah.

Awalan "eco" bermaksud pembakaran kayu yang lengkap. Dalam praktiknya, ini bermaksud pembakaran kayu bakar sepenuhnya dan penggunaan rendah.

Dalam pelbagai:

 • sudut;
 • dengan kaca dua sisi dan tiga sisi;
 • kaca dalam bingkai dan tanpa;
 • kemungkinan pengambilan udara dari jalan (dalam hampir semua model);
 • dengan penukar haba air;
 • lapisan dengan plat besi tuang yang boleh ditanggalkan atau bahan tahan panas (untuk model yang lebih mahal).

Kecekapan 60-75% bergantung pada model (60% untuk yang termurah). Slaid terbina dalam, pemegang ukuran normal, yang mudah digenggam sarung tangan. Melekatkan kaca dan pintu - dengan tali. Secara keseluruhan, kotak api Nordflam sangat bagus untuk segmen harga rendah. Bukti - Waranti 7 tahun.

Kratki (Taklimat)

Pengilang Poland yang lain menghasilkan sisipan perapian Kratki. Sebilangan orang berpendapat bahawa perapian perapian terbaik dalam kategori harga pertengahan adalah Kratki Poland. Julat harga asas ialah 450-600 €. Logam yang baik digunakan dalam pengeluaran (besi tuang dan keluli adalah normal). Terdapat litar kayu, gas dan air. Kapasiti - dari 8 kW hingga 24 kW. Kelebihan utama adalah penyesuaian tahap tekanan pintu, yang jarang disedari. Bentuk yang dipikirkan dengan baik, daya tarikan yang baik. Dari segi penampilan, ia agak sederhana, tetapi tidak buruk.

Perapian popular hari ini dengan kaca sudut

Perapian popular hari ini dengan kaca sudut

Semasa membakar, gelasnya merokok, jadi anda mesti sering mencucinya. Tetapi apabila menggunakan kayu kering, dipasang dengan betul (tidak terlalu besar dan portal besar), semuanya jauh lebih baik. Model yang paling popular dari pengeluar ini, Kratki Nadia, adalah perapian kecil, yang sering dibeli untuk kotej musim panas. Harganya sekitar 350 €, yang menjadikannya peneraju segmen ini. Siri Zuzia mempunyai nisbah harga / prestasi yang baik seperti model lain.

Model berbeza syarikat Kratki, harga yang berbeza, ciri dan penampilan yang berbeza (Basia, Maja 12 Deco, Amalia Lux)

Model berbeza syarikat Kratki, harga yang berbeza, ciri dan penampilan yang berbeza (Basia, Maja 12 Deco, Amalia Lux)

Sekiranya kita bercakap mengenai garis utama, ia sesuai dengan harganya. Dipikirkan dengan terperinci terkecil dan diuji. Yang baru sering memerlukan semakan. Sekiranya anda ingin mendapatkan sesuatu yang lebih moden dalam reka bentuk, cari dari pengeluar lain. Tetapi jika reka bentuk klasik adalah sisipan perapian terbaik untuk anda, Kratki benar-benar pilihan yang tepat.

Kaw-Met

Untuk memasukkan perapian bajet yang bagus, periksa produk Kaw-Met (KavMet atau Kav Met). Daripada pilihan belanjawan, ini adalah beberapa yang paling bernilai. Dengan tanda harga rendah - 500-900 €, mereka mempunyai semua tanda kotak api yang bagus. Malangnya, anda tidak akan mendapat gelas yang bersih, tetapi perapian yang baik dengan sedikit wang - ya.

Salah satu sisipan perapian sudut Kawmet dengan kaca dua sisi

Salah satu sisipan perapian sudut Kaw-Met dengan kaca dua sisi

Kelebihan mereka adalah:

 • ketebalan dinding yang lebih besar daripada analog kategori harga yang sama;
 • pengedap yang baik (pintu, kaca);
 • mekanisme mengunci yang mudah;
 • gerbang terbina dalam (dengan penyesuaian pada badan di hadapan);
 • besi tuang halus (lebih baik melihatnya kerana ia berbeza dengan yang biasa);
 • adalah mungkin untuk membekalkan udara dari jalan.
Beberapa model sisipan perapian Kaw Met

Beberapa model sisipan perapian Kaw-Met

Tetapi tidak semuanya baik. Terdapat aliran udara di sepanjang kaca (tidak pada semua model), tetapi ini hanyalah slot yang boleh disesuaikan. Maksudnya, gelas itu akan dihisap. Rata-rata, ia perlu dibersihkan selepas 4-6 kotak api, kayu bakar terbakar selama 2-3 jam. Jadi jika untuk pemanasan berterusan - anda akan melihat kebakaran melalui serbuan. Masalahnya dapat diselesaikan secara separa dengan menggunakan kayu kering. Sebaliknya, ini selalu berlaku dalam model anggaran. Mereka tidak dapat melakukan pembakaran sepenuhnya, suhunya tidak mencukupi, sehingga gelas selalu berasap. Ramai yang menganggap sisipan perapian murah terbaik - ini adalah KavMet.

Bahasa Perancis

Negara-negara Eropah tengah dan selatan telah lama dipanaskan bukan dengan kompor, tetapi oleh perapian dan perapian. Musim sejuk mereka tidak begitu teruk, sehingga cukup panas. Tidak menghairankan bahawa mereka mempunyai banyak perkembangan pada sisipan perapian, serta syarikat yang menghasilkannya. Tidak semua diwakili di pasaran kami, tetapi pilihannya sudah mencukupi. Peti api Perancis dan Itali (Itali kurang biasa di Rusia) menempati bahagian tengah julat harga. Peralatan mereka mempunyai harga 1.5-4 ribu euro. Sudah jelas bahawa kedua-duanya lebih mahal dan sedikit lebih murah. Dari segi kualiti, mereka juga menempati kedudukan rata-rata. Lebih baik daripada yang bajet, tetapi mereka kurang berkualiti (sengaja, mesti saya katakan, mereka kekurangan).

Invicta (Invicta)

Loji Perancis Invicta mengkhususkan diri dalam pembuatan tungku besi tuang dan perapian perapian. Besi tuang dicurahkan oleh diri kita sendiri, yang memberikan jaminan kualiti tertentu. Julat harga purata - 1000-1500 €. Dalam model yang lebih murah, udara dibekalkan melalui parutan, dengan yang lebih mahal - dari atas. Direka untuk operasi selama berjam-jam, kerana orang Perancis dipanaskan dengan mereka sepanjang musim luruh dan musim sejuk. Tempoh jaminan adalah 5 tahun, tetapi syarikat itu mendakwa ia akan bertahan selama satu generasi. Tetapi ini berlaku di Perancis - mereka tidak mengisi perapian dengan kayu bakar ke bola mata. Invicta sering dianggap sebagai perapian perapian terbaik dalam jangkauannya.

Beberapa model dilengkapi dengan limiter kayu bakar

Beberapa model dilengkapi dengan limiter kayu bakar

Ciri reka bentuk - tiada peredam atas. Pintu dilapisi bulatan dengan tali seramik tahan panas. Pegangan pengunci direka sedemikian rupa sehingga menekan pintu ke badan. Reka bentuk semua model dipikirkan, bahagian-bahagiannya dipasang, sendi ditutup dengan sealant. Terdapat gigi asap di bahagian atas kotak api - untuk memperbaiki draf dan melindungi cerobong dari api.

Terdapat pelapik besi tuang yang boleh ditanggalkan, dindingnya mempunyai tulang rusuk yang kaku, yang juga meningkatkan pemindahan haba. Lantai bawah dibuat dengan lereng ke arah parut, sehingga bara bergulir, yang meningkatkan bekalan udara, kayu bakar terbakar menjadi abu. Bekalan udara diukur, pembakaran diatur. Pilihannya benar-benar layak.

Contoh satu pembaris dalam reka bentuk yang berbeza - sempit dan tinggi, klasik dan lebar

Contoh satu pembaris dalam reka bentuk yang berbeza - sempit dan tinggi, klasik dan lebar

Sekiranya kita bercakap mengenai penampilan, rekaannya lebih klasik. Menariknya, setiap barisan mempunyai model dengan model kaca hampir persegi (700 dan 800), tinggi (600) dan lebar (1000). Di sini mereka, dengan reka bentuk yang sesuai, dapat kelihatan sangat moden. Terdapat dua pilihan untuk membuka pintu - engsel klasik untuk membuka ke kanan atau kiri, serta mengangkat pintu ke atas (perapian guillotine). Mekanisme pengangkatan dibuat berdasarkan rantai.

Seguin

Sisip perapian Perancis Seguin (Seguin) tergolong dalam julat harga pertengahan dengan harga antara 1000 hingga 4000 €. Julat kuasa yang luas (dari 7 kW), pelbagai reka bentuk, prestasi baik, kualiti stabil. Inilah yang membezakan jenama ini. Syarikat ini mempunyai pengecoran sendiri, yang membolehkan anda mengawal kualiti produk sepanjang proses teknologi.

Sisipan perapian besi tuang Seguin direka untuk operasi berterusan. Operasi 24/7 tidak menjadi masalah. Dinding relau - dari 9 hingga 18 mm - bergantung pada model. Kecekapan - 70-85% (biasanya 70-75%). Pengedap - tali seramik, bekalan udara yang boleh disesuaikan (benar-benar laras), selepas dibakar, tetapi tidak pada semua model.

Sisip perapian terbaik: cari sisipan Seguen

Sisip perapian terbaik: cari sisipan Seguen

Kelebihannya merangkumi reka bentuk moden dan pelbagai. Terdapat model dengan kaca tiga sisi dan bulat, dengan lif pintu menegak.

Kelebihan lain:

 • sesak (betul-betul ketat);
 • sistem pembersihan diri kaca kerja (tidak dalam semua model);
 • sekatan pintu (untuk melindungi dari kanak-kanak dan untuk mengelakkan produk pembakaran memasuki bilik);
 • lapisan fireclay;
 • tulang rusuk lebar di bahagian luar casing - untuk meningkatkan pemindahan haba.

Syarikat ini membanggakan sistem penutupan pintu yang dipatenkan. Tetapi ini adalah perkara yang paling tidak selesa di sisipan perapian ini. Buka pintu dengan menarik pemegang yang sangat kecil. Ia mesti direnda, yang jauh dari kemudahan yang mereka katakan.

Orang Rusia

Sisip perapian terbaik tidak selalu dibuat di luar negara. Terdapat pilihan domestik yang cukup baik untuk wang sederhana. Terpanjang di pasaran Meta. Ada yang sudah bekerja selama 5-7 tahun dan tanpa sebarang aduan. Tetapi jangan mengharapkan keajaiban. Pasti tidak ideal. Anda mesti menontonnya secara langsung. Sekiranya kesan keseluruhan positif, anda boleh mengambilnya.

 • Meta. Tungku biasa, dengan afterburner yang berfungsi dan pengaturan intensiti pembakaran. Kaca tidak boleh merokok jika dipanaskan dengan kayu bakar kayu keras kering. Resin dan mentah merokok dengan kuat. Terdapat sistem pembukaan yang berbeza - menegak dan konvensional. Syarikat ini juga memasang kotak api dari bahagian yang dihasilkan di Perancis. Nama model itu mengandungi perkataan Ardenfire - selepas nama syarikat yang menghasilkannya.
 • Perapian eko. Tungku kos rendah, boleh dipercayai, tanpa hiasan tambahan, tetapi ia berfungsi dengan baik.
 • ASTOV - ASTOV. Beberapa model tidak cukup anggaran, tetapi ada juga hingga 100 ribu rubel. Syarikat ini memasuki pasaran baru-baru ini, jadi tidak ada pengalaman dalam operasi jangka panjang produknya. Mereka yang menggunakan gembira. Bersinar secara normal, boleh laras. Terdapat model dengan pintu guillotine, pilihan jenis lapisan (seramik gelap dan terang atau fireclay).
 • Termofor. Sebuah syarikat besar Rusia yang menghasilkan dapur sauna. Mereka mempunyai beberapa sisipan perapian. Kualiti biasa, harga berpatutan dari 400 €.

Terdapat sisipan perapian dari banyak pengeluar dapur sauna. Adalah sukar untuk mengatakan berapa banyak yang telah dimuktamadkan - terdapat terlalu sedikit maklumat daripada pemiliknya.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu