Apakah anak panah hidraulik (header kehilangan rendah) dalam sistem pemanasan

Merancang sistem pemanasan anda sendiri jauh dari mudah. Walaupun pemasang "merancang" itu, anda perlu mengetahui banyak nuansa. Pertama, untuk memantau pekerjaan mereka, dan kedua, untuk menilai keperluan dan kemungkinan cadangan mereka. Sebagai contoh, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pistol air untuk pemanasan telah dipromosikan dengan kuat. Ini adalah tambahan kecil, pemasangannya menghasilkan sejumlah besar. Dalam beberapa kes, ia sangat berguna, yang lain dapat dilakukan dengan senang tanpanya.

Apakah anak panah hidraulik dan di mana ia dipasang

Nama yang betul untuk peranti ini ialah penunjuk hidraulik atau pemisah hidraulik. Ia adalah sekeping paip bulat atau persegi dengan paip yang dikimpal. Biasanya tidak ada apa-apa di dalamnya. Dalam beberapa kes, mungkin ada dua jaring. Satu (di atas) untuk "pelepasan" gelembung udara yang lebih baik, yang kedua (di bawah) untuk menyaring kotoran.

Contoh penembak hidraulik buatan industri

Contoh penembak hidraulik buatan industri

Dalam sistem pemanasan, anak panah hidraulik diletakkan di antara dandang dan pengguna - litar pemanasan. Ia boleh terletak secara mendatar dan menegak. Mereka sering diletakkan secara menegak. Dengan susunan ini, ventilasi udara automatik dipasang di bahagian atas, dan injap tutup di bahagian bawah. Sebilangan air dengan kotoran terkumpul disalirkan secara berkala melalui keran.

Di manakah pemisah hidraulik dipasang di sistem pemanasan

Di manakah pemisah hidraulik dipasang di sistem pemanasan

Artinya, ternyata pemisah hidraulik yang diletakkan secara menegak, serentak dengan fungsi utamanya, menghilangkan udara dan memungkinkan untuk mengeluarkan enapcemar.

Tujuan dan prinsip operasi

Senapang air diperlukan untuk sistem bercabang di mana beberapa pam dipasang. Ia menyediakan aliran penyejuk yang diperlukan untuk semua pam, tanpa mengira kinerjanya. Dengan kata lain, ia berfungsi untuk menguraikan pam sistem pemanasan secara hidraulik. Oleh itu, peranti ini juga dipanggil - pemisah hidraulik atau pemisah hidraulik.

Perwakilan skematik anak panah hidraulik dan tempatnya dalam sistem pemanasan

Perwakilan skematik anak panah hidraulik dan tempatnya dalam sistem pemanasan

Anak panah hidraulik dipasang jika sistem menyediakan beberapa pam: satu di litar dandang, selebihnya di litar pemanasan (radiator, pemanasan lantai air, dandang pemanasan tidak langsung). Untuk operasi yang betul, prestasi mereka dipilih supaya pam dandang dapat mengepam sedikit lebih banyak penyejuk (sebanyak 10-20%) daripada yang diperlukan untuk sistem yang lain.

Contohnya

Mengapa saya memerlukan senapang air untuk pemanasan? Mari kita ambil contoh. Dalam sistem pemanasan dengan beberapa pam mereka sering mempunyai kapasiti yang berbeza. Selalunya berlaku bahawa satu pam berkali-kali lebih kuat. Semua pam mesti dipasang bersebelahan - di unit manifold, di mana ia disambungkan secara hidraulik. Apabila pam berkuasa dihidupkan dengan kuasa penuh, semua litar lain dibiarkan tanpa penyejuk. Ini berlaku sepanjang masa. Untuk mengelakkan situasi seperti itu, anak panah hidraulik dipasang di sistem pemanasan. Cara kedua ialah menyebarkan pam pada jarak jauh.

Mod operasi

Secara teorinya, tiga kaedah operasi sistem pemanasan dengan anak panah hidraulik adalah mungkin. Mereka ditunjukkan dalam gambar di bawah. Yang pertama adalah apabila pam dandang mengepam jumlah penyejuk yang sama dengan yang diperlukan oleh keseluruhan sistem pemanasan. Ini adalah keadaan ideal yang sangat jarang berlaku dalam kehidupan sebenar. Mari kita jelaskan mengapa.Pemanasan moden menyesuaikan kerja mengikut suhu penyejuk atau suhu di dalam bilik. Bayangkan bahawa semuanya dikira dengan sempurna, injap dihidupkan dan setelah penyesuaian, persamaan dicapai. Tetapi selepas beberapa ketika, parameter dandang atau salah satu litar pemanasan akan berubah. Peralatan akan menyesuaikan diri dengan keadaan, dan persamaan prestasi akan dilanggar. Oleh itu, rejim ini dapat bertahan selama beberapa minit (atau bahkan kurang).

Kemungkinan mod operasi sistem pemanasan dengan pemisah hidraulik

Kemungkinan mod operasi sistem pemanasan dengan pemisah hidraulik

Mod kedua operasi anak panah hidraulik adalah apabila kadar aliran litar pemanasan lebih besar daripada daya pam dandang (gambar tengah). Keadaan ini berbahaya bagi sistem dan tidak boleh dibiarkan. Ada kemungkinan sekiranya pam dipilih dengan tidak betul. Sebaliknya, pam dandang terlalu rendah. Dalam kes ini, untuk memastikan kadar aliran yang diperlukan, penyejuk dari aliran balik akan dibekalkan ke litar bersama-sama dengan penyejuk yang dipanaskan dari dandang. Maksudnya, di saluran keluar dandang, misalnya, 80 ° C, dalam litar setelah menambahkan air sejuk, misalnya, 65 ° C (suhu sebenarnya bergantung pada defisit aliran). Setelah melalui alat pemanas, suhu penyejuk turun 20-25 ° C. Maksudnya, suhu penyejuk yang dibekalkan ke dandang adalah paling tinggi 45 ° C. Sekiranya kita membandingkan dengan output - 80 ° C, maka suhu suhu terlalu besar untuk dandang konvensional (bukan pemeluwapan). Cara operasi ini tidak normal dan dandang akan cepat rosak.

Mod operasi ketiga adalah apabila pam dandang memberikan lebih banyak penyejuk yang dipanaskan daripada yang diperlukan oleh litar pemanasan (gambar kanan). Dalam kes ini, sebahagian penyejuk yang dipanaskan dikembalikan ke dandang. Akibatnya, suhu pembawa haba yang masuk meningkat, ia berfungsi dalam mod yang lembut. Ini adalah mod operasi biasa sistem pemanasan dengan anak panah hidraulik.

Apabila senapang air diperlukan

Pistol air untuk pemanasan diperlukan 100% jika sistem akan mempunyai beberapa dandang yang beroperasi di lata. Lebih-lebih lagi, mereka mesti bekerja serentak (sekurang-kurangnya pada kebanyakan masa). Di sini, untuk operasi yang betul, pemisah hidraulik adalah jalan keluar terbaik.

Di hadapan dua dandang yang beroperasi secara serentak (dalam lata), anak panah hidraulik adalah kaedah terbaik

Di hadapan dua dandang yang beroperasi secara serentak (dalam lata), anak panah hidraulik adalah pilihan terbaik

Pistol air lain untuk pemanasan boleh berguna untuk dandang dengan penukar haba besi tuang. Di dalam tangki pemisah hidraulik, air suam dan sejuk sentiasa dicampurkan. Ini mengurangkan suhu suhu di saluran keluar dan masuk dandang. Untuk penukar haba besi tuang, ini adalah berkat. Tetapi jalan pintas dengan injap laras tiga arah akan mengatasi tugas yang sama dan harganya lebih murah. Jadi, walaupun dandang besi tuang dalam sistem pemanasan kecil, dengan kadar aliran yang hampir sama, sangat mustahil dilakukan tanpa menyambungkan anak panah hidraulik.

Bilakah saya boleh meletakkan

Sekiranya hanya ada satu pam dalam sistem pemanasan - pada dandang, anak panah hidraulik sama sekali tidak diperlukan. Ia juga boleh dilakukan tanpa satu atau dua pam setiap litar. Sistem sedemikian dapat diimbangi dengan menggunakan injap kawalan. Bilakah pemasangan anak panah hidraulik dibenarkan? Apabila syarat tersebut tersedia:

 • Terdapat tiga atau lebih litar, semuanya mempunyai daya yang sangat berbeza (jumlah litar yang berbeza, suhu yang berbeza diperlukan). Dalam kes ini, walaupun dengan pemilihan pam yang tepat dan pengiraan parameter, ada kemungkinan operasi sistem tidak stabil. Sebagai contoh, situasi sering dihadapi apabila radiator menjadi sejuk ketika pam pemanasan bawah lantai dihidupkan. Dalam kes ini, pemutus hidraulik pam diperlukan dan oleh itu suis hidraulik dipasang.
 • Selain radiator, ada lantai yang dipanaskan air yang memanaskan kawasan yang luas. Ya, ia boleh disambungkan melalui manifold dan unit pencampuran, tetapi ia boleh memaksa pam dandang berfungsi dalam mod yang melampau. Sekiranya pam pemanasan anda sering terbakar, kemungkinan besar anda perlu memasang anak panah hidraulik.
 • Dalam sistem isipadu sederhana atau besar (dengan dua atau lebih pam), anda akan memasang peralatan kawalan automatik - mengikut suhu penyejuk atau mengikut suhu udara. Pada masa yang sama, anda tidak mahu / tidak dapat mengatur sistem secara manual (dengan ketukan).
Contoh sistem pemanasan dengan anak panah hidraulik

Contoh sistem pemanasan dengan anak panah hidraulik

Dalam kes pertama, pemutus hidraulik sangat diperlukan, pada yang kedua, anda harus memikirkan untuk memasangnya. Mengapa hanya berfikir? Kerana ini adalah perbelanjaan yang besar. Dan itu bukan hanya kos anak panah hidraulik. Harganya sekitar $ 300. Kita mesti memasang peralatan tambahan. Sekurang-kurangnya, pengumpul diperlukan di saluran masuk dan keluar, pam untuk setiap litar (dengan sistem kecil, anda boleh lakukan tanpa anak panah hidraulik), serta unit kawalan kelajuan pam, kerana mereka tidak dapat dikendalikan melalui dandang. Bersama dengan pembayaran untuk pemasangan peralatan, "lampiran" ini diterjemahkan menjadi kira-kira dua ribu dolar. Betul-betul banyak.

Mengapa peralatan ini dipasang? Kerana dengan anak panah hidraulik, pemanasan berfungsi lebih stabil, ia tidak memerlukan penyesuaian berterusan aliran penyejuk dalam litar. Sekiranya anda bertanya kepada pemilik pondok yang pemanasannya dilakukan tanpa pembahagi hidraulik, mereka akan memberitahu anda bahawa anda sering perlu mengkonfigurasi semula sistem - putar injap, atur aliran penyejuk di litar. Ini khas jika elemen pemanasan berbeza digunakan. Sebagai contoh, di tingkat bawah terdapat pemanasan bawah lantai, radiator di dua tingkat, bilik utiliti yang dipanaskan di mana suhu minimum mesti dijaga (garaj, misalnya). Sekiranya anda seharusnya mempunyai sistem yang hampir sama, dan prospek "tuning" tidak sesuai dengan anda, anda boleh meletakkan panah hidraulik untuk pemanasan. Sekiranya terdapat, penyejuk sebanyak mungkin masuk ke setiap litar yang diperlukan pada masa ini dan tidak bergantung pada parameter operasi sebilangan pam litar lain.

Cara memilih parameter

Pemisah hidraulik dipilih dengan mengambil kira kadar aliran maksimum pembawa haba. Faktanya ialah pada pergerakan cecair yang pantas melalui paip, ia mula mengeluarkan bunyi. Untuk mengelakkan kesan ini, kelajuan maksimum diambil sama dengan 0.2 m / s.

Parameter apa yang diperlukan untuk pemisah hidraulik

Parameter yang diperlukan untuk pemisah hidraulik

Mengikut aliran maksimum penyejuk

Untuk mengira diameter anak panah hidraulik menggunakan kaedah ini, satu-satunya perkara yang perlu anda ketahui ialah aliran penyejuk maksimum yang mungkin dilakukan dalam sistem dan diameter muncung. Dengan paip, semuanya mudah - anda tahu paip mana yang akan anda lakukan pendawaian. Kami mengetahui aliran maksimum yang dapat disediakan dandang (terdapat dalam spesifikasi teknikal), dan kadar aliran sepanjang litar bergantung pada ukuran / isipadu mereka dan ditentukan semasa memilih pam litar. Kadar aliran untuk semua litar ditambahkan dan dibandingkan dengan kekuatan pam dandang. Nilai besar diganti menjadi formula untuk mengira isipadu anak panah hidraulik.

Formula untuk mengira diameter header kehilangan rendah untuk sistem pemanasan bergantung pada aliran maksimum pembawa haba

Formula untuk mengira diameter header kehilangan rendah untuk sistem pemanasan bergantung pada aliran maksimum pembawa haba

Mari beri contoh. Biarkan kadar aliran maksimum dalam sistem adalah 7.6 meter padu sejam. Kelajuan maksimum yang dibenarkan diambil sebagai standard - 0,2 m / s, diameter muncung adalah 6,3 cm (paip dengan 2.5 inci). Dalam kes ini, kita mendapat: 18.9 * √ 7.6 / 0.2 = 18.9 * √38 = 18.9 * 6.16 = 116.424 mm. Sekiranya dibundarkan, kita dapati bahawa diameter anak panah hidraulik mestilah 116 mm.

Mengikut daya dandang maksimum

Cara kedua ialah pemilihan anak panah hidraulik mengikut daya dandang. Anggarannya akan kasar, tetapi anda boleh mempercayainya. Anda memerlukan kuasa dandang dan perbezaan suhu antara penyejuk dalam saluran bekalan dan pemulangan.

Pengiraan anak panah hidraulik dengan kuasa dandang

Pengiraan anak panah hidraulik dengan kuasa dandang

Pengiraannya juga mudah. Biarkan daya dandang maksimum 50 kW, suhu delta 10 ° C, diameter paip adalah sama - 6,3 cm. Menggantikan nombor, kita dapat - 18,9 * √ 50 / 0,2 * 10 = 18,9 * √ 25 = 18.9 * 5 = 94.5 mm. Secara bulat, kita memperoleh diameter anak panah hidraulik 95 mm.

Cara mencari panjang anak panah hidraulik

Kami memutuskan diameter pembahagi hidraulik untuk pemanasan, tetapi anda juga perlu mengetahui panjangnya. Ia dipilih bergantung pada diameter paip yang disambungkan. Terdapat dua jenis anak panah hidraulik untuk pemanasan - dengan keran yang terletak di seberang satu sama lain dan dengan paip bergantian (terletak dengan pergeseran relatif antara satu sama lain).

Cara menentukan panjang anak panah air dari paip bulat

Tentukan panjang anak panah hidraulik dari paip bulat

Mudah untuk mengira panjangnya dalam kes ini - dalam kes pertama ialah 12d, pada yang kedua - 13d. Untuk sistem sederhana, diameter boleh dipilih bergantung pada muncung - 3 * d. Seperti yang anda lihat, tidak ada yang rumit. Anda boleh menghitungnya sendiri.

Beli atau buat sendiri?

Seperti yang mereka katakan, senapang hidraulik siap untuk pemanasan berharga banyak - $ 200-300, bergantung pada pengeluarnya. Untuk mengurangkan kos, ada keinginan semula jadi untuk melakukannya sendiri. Sekiranya anda tahu memasak, tidak ada masalah - anda membeli bahan dan membuatnya. Tetapi dalam kes ini, perkara berikut mesti diambil kira:

 • Benang di cengkaman mesti dipotong dengan baik dan simetri.
 • Dinding selekoh mempunyai ketebalan yang sama.
Kualiti produk buatan sendiri mungkin tidak begitu baik

Kualiti produk buatan sendiri mungkin tidak begitu baik

Nampaknya perkara yang jelas. Tetapi anda akan terkejut betapa sukarnya mencari empat pemeras biasa dengan benang yang biasanya dibuat. Selanjutnya, semua pengelasan mestilah berkualiti tinggi - sistem akan berfungsi di bawah tekanan. Selekoh dikimpal tegak lurus ke permukaan, pada jarak yang diperlukan. Secara amnya, ini bukan tugas yang mudah.

Sekiranya anda sendiri gunakan mesin kimpalan tidak tahu caranya, anda mesti mencari artis. Sama sekali tidak mudah untuk mencarinya: sama ada mereka meminta perkhidmatan, atau kualiti kerja, secara sederhana, "tidak begitu baik." Secara umum, banyak orang memutuskan untuk membeli anak panah hidraulik, walaupun harganya agak besar. Lebih-lebih lagi, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengeluar domestik tidak lebih buruk, tetapi lebih murah.

Catatan yang serupa
komen 2
 1. Alexei
  07/27/2019 pada 19:57 - Balas

  Terima kasih! Jelas dan tepat. Penghormatan yang besar kepada tuan

 2. Sergei
  03.12.2019 pada 18:07 - Balas

  Artikel yang bagus! Terima kasih kepada penulis.

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu