Sisipan perapian: apa itu dan bagaimana memilih

Hari ini, membuat perapian tidak begitu sukar seperti beberapa dekad yang lalu. Tidak perlu meletakkannya dari bata - ada sisipan logam yang perlu disusun dengan sewajarnya. Sisipan ini disebut sisipan perapian atau sisipan perapian. Boleh dibuat dari besi tahan panas dan besi tuang. Apa itu, bagaimana memilih - kita melihat lebih jauh.

Sisip perapian mana yang lebih baik: terbuka atau ditutup

Secara amnya, perapian sebagai elemen pemanasan berkesan di rumah yang bertebat dengan baik. Maka ia boleh menjadi sumber panas dan utama. Tetapi sama sekali tidak mudah - membuat pemanasan penuh berdasarkan perapian. Walau apa pun, pertama anda harus memutuskan - anda memerlukan sisipan perapian terbuka atau tertutup. Terbuka - sangat mirip dengan perapian tradisional, tetapi pilihan moden dibuat dari besi tuang atau keluli tahan panas. Dan tidak perlu meletakkannya dari batu bata.

Perapian moden berbeza dengan bentuk dan reka bentuk tradisional.

Perapian moden berbeza dengan bentuk dan reka bentuk tradisional.

Sisipan perapian tertutup juga terbuat dari logam, tetapi berbeza kerana kedap udara - ia mempunyai pintu yang dipasang rapat yang memisahkan perapian dari bilik. Selain penampilan, terdapat banyak lagi ciri. Mereka akan membantu anda membuat pilihan.

Buka sisipan perapian

Ketika kita memikirkan perapian, gambar muncul: perapian, keretakan kayu bakar, lidah menari api. Semuanya begitu, tetapi mari kita hargai semua keseronokan pemanas seperti itu:

 • Pembakaran percuma adalah penggunaan kayu bakar yang besar. Kecekapan tungku terbuka hanya sekitar 10-15%. Walaupun ia dilakukan dengan betul, ia mempunyai cerobong yang berfungsi dengan baik. Maksudnya, hanya sepersepuluh haba yang diterima dari kayu bakar masuk ke dalam bilik. Selebihnya hanya terbang ke paip.
 • Api terbuka indah. Ya, tetapi mustahil untuk mengatur pembakaran. Kayu bakar selalu membakar "dengan kapasiti penuh".

  Terdapat juga sisipan perapian logam dengan ruang pembakaran terbuka

  Terdapat juga sisipan perapian logam dengan ruang pembakaran terbuka

 • Peti api terbuka - jelaga terbang tidak hanya ke cerobong, tetapi juga ke dalam bilik. Selepas beberapa tahun penggunaan sekali-sekala, siling dan dinding akan menjadi kelabu. Tidak percaya? Keluarkan objek dari dinding, nilai perbezaan warna.
 • Perapian dengan perapian terbuka biasanya dipagari dengan pelindung. Mereka mencegah kemungkinan masuknya arang batu di luar kawasan tahan api. Tetapi jika skrin dilupakan atau jatuh, kebakaran mungkin berlaku.
 • Perapian yang tidak berfungsi adalah alat pengekstrakan haba yang sangat baik. Tidak perlu mengudarakan ruangan, kerana cerobong itu menghirup udara dengan baik. Dan anda tidak boleh menghalangnya dengan pintu - mesti ada lubang di dalamnya. Ia diperlukan untuk keselamatan - agar daya tarikan tidak bertindih. Untuk memanaskan bilik dengan perapian yang tidak berfungsi hingga suhu normal, anda memerlukan simpanan kuasa yang kukuh.
Api terbuka selalu menarik dan terpesona

Api terbuka selalu menarik dan terpesona

Oleh itu, jika anda hanya memerlukan perapian untuk estetika, maka sisipan perapian terbuka akan berlaku. Tetapi hanya anda yang harus mengetahui tentang semua fenomena yang mesti anda hadapi.

Tungku tertutup

Kotak api tertutup muncul tidak lama dahulu. Mereka lebih selesa, menjimatkan dan selamat. Beberapa model mempunyai kaca besar sehingga membolehkan anda mengagumi api dari hampir semua sudut. Sekiranya anda juga ingin mendengarkan bunyi kayu pecah, anda boleh membuka pintu. Ini bukan semua faedahnya. Berikut adalah selebihnya:

 • Kecekapannya sekitar 75-85%, apalagi kayu bakar dibakar.
 • Pintu tertutup membolehkan anda menyesuaikan intensiti pembakaran.
 • Asap dan jelaga boleh masuk ke dalam bilik hanya dengan cerobong yang tidak berfungsi dengan baik.

  Bahkan ada pilihan seperti itu, hanya dipagari kaca.

  Bahkan ada pilihan seperti itu, hanya dipagari kaca.

 • Lebih selamat kerana pintu menghalang arang batu jatuh ke lantai.
 • Perapian yang sudah pupus tidak mengeluarkan haba - pintu ditutup.

Sebenarnya, sisipan perapian adalah salah satu subspesies dari dapur pemanas. Ia berbeza dengan pintu lebar, format kotak api - lebar dan cetek, bentuk peti besi. Tetapi dari segi estetika, ia jauh lebih menarik daripada ketuhar standard. Namun, api adalah pemandangan yang indah. Perapian dengan kotak api tertutup membolehkan mereka mengagumi dengan keselesaan maksimum.

Ia masih cantik di belakang pintu, tetapi lebih selamat

Ia masih cantik di belakang pintu, tetapi lebih selamat

Sebagai kesimpulan, harus dikatakan bahawa sisipan perapian jenis tertutup baik sebagai elemen hiasan. Tetapi ia boleh digunakan sebagai sebahagian daripada sistem pemanasan. Terdapat sisipan perapian dengan daftar air - untuk menghubungkan radiator pemanasan. Ini, tentu saja, adalah pilihan untuk amatur, tetapi juga boleh dilaksanakan. Hanya ketika memilih "untuk kecantikan", lebih bergantung pada keselamatan dan penampilan. Apabila memilih "untuk pemanasan", walaupun tambahan, mereka lebih melihat ciri-ciri prestasi, mendorong keindahan ke latar belakang.

Besi tuang atau keluli

Sisip perapian boleh berupa besi atau besi tuang. Secara amnya, perselisihan mengenai mana yang lebih baik - besi tuang atau keluli untuk perapian dan dapur - telah lama berlaku. Dan masih belum ada satu jawapan. Setiap pilihan tidak jelas, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan. Mari senaraikannya:

 • Tungku besi tuang lebih berat dan mempunyai inersia terma yang lebih besar. Di satu pihak, ini buruk. Sehingga kotak api memanaskan, tidak akan ada panas. Sebaliknya, besi tuang mengambil masa lebih lama untuk disejukkan - setelah membakar kayu, ia akan menjadi lebih lama lebih panas.
 • Berat ringan versi keluli mempunyai kelebihan - mereka dapat dipasang dengan mudah di lantai mana pun tanpa mengira semula beban. Dengan berat keseluruhan struktur portal + firebox di atas 200 kg, pengukuhan lantai diperlukan. Sekiranya lantai konkrit, semuanya baik-baik saja, tetapi sokongan tambahan diperlukan di bawah ketinggalan.

  Tanpa pengukuhan, struktur hingga 200 kg dapat dipasang di lantai kayu

  Tanpa pengukuhan, struktur hingga 200 kg dapat dipasang di lantai kayu

 • Keluli boleh dikimpal. Ini memberi ruang besar untuk reka bentuk yang berbeza. Besi tuang hanya dituangkan, dan penciptaan model baru adalah proses yang panjang dan rumit. Oleh itu, model besi tuang lebih konservatif. Tetapi selalunya perapian perapian tersembunyi di portal. Oleh itu, tidak ada keperluan untuk kecantikan khas - kualiti sahaja.
 • Keluli, walaupun tebal dan berkualiti tinggi, terbakar. Untuk melindungi dinding dari pemanasan langsung, mereka ditutup dengan bahan tahan panas - mereka membuat lapisan. Ini memanjangkan hayat perkhidmatan mereka, tetapi bergantung pada kualiti bahan dan prestasi kerja. Dinding besi tuang dapat menahan api selama beberapa dekad. Tidak ada keluli, walaupun dengan lapisan, akan bertahan tiga puluh hingga empat puluh tahun.
 • Sisip perapian besi tuang biasanya terdiri daripada beberapa bahagian. Mereka dihubungkan dengan erat. Tetapi apa-apa hubungan adalah risiko. Tungku keluli dikimpal. Jahitan juga titik lemah, tetapi dilaksanakan dengan betul, ia cukup dipercayai. Walau bagaimanapun, pemusnahan logam sering bermula tepat dari jahitannya.

  Kehadiran kapal tidak menjamin perkhidmatan jangka panjang dengan sendirinya. Bahan penting, gaya yang betul

  Kehadiran kapal tidak menjamin perkhidmatan jangka panjang dengan sendirinya. Bahan penting, gaya yang betul

 • Sekiranya air masuk ke besi tuang panas, ia akan pecah.
 • Besi tuang retak tidak dapat dipulihkan. Anda hanya perlu menukar serpihan yang rosak sepenuhnya. Sekiranya model seperti itu masih dihasilkan oleh kilang, anda boleh memesan bahagian yang diinginkan. Keluli boleh dikimpal, ditambal, dll.

Kami harap anda dapat menyimpulkan sendiri penyisip perapian mana yang lebih baik - diperbuat daripada besi atau besi tuang. Kedua-dua pilihan tidak sesuai, tetapi besi tuang biasanya lebih disukai. Ia lebih tahan lama, yang biasanya merupakan hujah yang menentukan.

Jenis sisipan perapian

Sebilangan besar model dipasang di dinding - portal menonjol dari satah dinding. Kaedah pemasangan ini boleh dianggap tradisional - inilah yang dilakukan oleh nenek moyang kita.Terdapat teknologi lain - perapian terbina dalam. Ini berlaku apabila dinding atau partition diubah suai atau dibina khas, cerobong asap dan semua elemen sistem lain diletakkan di dalamnya. Peti api seperti itu khas - untuk pemasangan di sudut (seperti pada gambar di bawah di sebelah kiri). Tubuh mereka mempunyai bentuk trapezoid meruncing dari pintu. Untuk pemasangan dinding langsung, perumahannya berbentuk segi empat tepat.

Kaedah pemasangan tradisional

Kaedah pemasangan tradisional

Perapian sudut baik kerana mereka mengambil ruang yang paling sukar. Tetapi bentuk penyempitan firebox memerlukan kayu api yang lebih kecil. Titik kedua. Dengan lebar pintu yang sama, pintu sudut mempunyai daya haba yang sedikit lebih rendah - isipadu ruang pembakaran kurang. Tetapi perapian di sudut membolehkan anda menjimatkan bahan untuk portal - sudah ada dua dinding. Secara umum, ia juga merupakan pilihan yang baik.

Mengikut jenis kaca

Yang pertama muncul ialah sisipan perapian dengan kaca lurus, bulat atau trapezoid. Kaca semestinya tertutup dalam bingkai logam, engselnya berada di sebelah kanan atau kiri. Terdapat banyak model seperti sekarang. Ada juga yang mempunyai reka bentuk yang sama, tetapi ada juga bentuk yang lebih moden. Oleh itu, jika pintu terbuka ke kanan, mereka disebut tangan kanan, jika kiri, mereka disebut kidal. Sekiranya kaca simetri, adalah mungkin untuk memilih arah mana pintu akan dibuka.

Glazer berbentuk L di bingkai kelihatan bagus, tetapi pintu tanpa bingkai jauh lebih sejuk

Glazer berbentuk L di bingkai kelihatan bagus, tetapi pintu tanpa bingkai jauh lebih sejuk

Model sedemikian menarik, tetapi tinjauannya masih terhad. Bahagian dalaman moden menentukan peraturan mereka sendiri, dan kehadiran kaca tahan api melengkung dan sealant tahan api lutsinar memungkinkan untuk membuat model yang lebih menarik. Sebagai tambahan kepada perapian pintu rata "biasa", terdapat jenis yang lebih menarik (dan mahal):

 • Terowong (melalui). Satu perapian untuk dua bilik - dibina di dinding, memanaskan bilik bersebelahan.
 • Dua sisi dengan kaca berbentuk L. Api dapat dikagumi dari kedua-dua belah pihak. Mereka boleh menjadi tangan kanan atau kidal.

  Model moden dan kaedah pemasangan lain

  Model moden dan kaedah pemasangan lain

 • Tiga sisi - dengan kaca berbentuk U. Hanya dinding belakang yang ditutup.

Tetapi itu bukan semua jenisnya. Terdapat pelbagai cara untuk membuka pintu: berengsel ke sisi atau mengangkatnya. Peti api dengan gelas naik dipanggil guillotine. Pilihan seperti itu lebih mahal, tetapi perapian mungkin kelihatan seperti yang terbuka - pintu naik, menjadi alur yang disusun di atas. Mereka boleh bekerja dengan pintu tertutup dan terbuka. Pilihan pintu berengsel lebih sesuai untuk operasi pintu tertutup.

Apa yang perlu dicari semasa memilih perapian murah

Semua sisipan perapian boleh dibahagikan secara bersyarat kepada tiga kategori: murah, julat harga sederhana dan mahal. Kebanyakannya bukan mengenai pengilang dan namanya, tetapi kualiti dan teknologi yang digunakan. Tidak ada keajaiban. Mustahil untuk membeli sisipan perapian yang murah dengan prestasi yang sama dengan yang mahal. Tetapi ada model yang lebih baik dan lebih buruk dalam setiap julat harga. Dan, untuk harga yang sama, kualitinya boleh sangat berbeza. Yang khas adalah semakin tinggi julat harganya, semakin sedikit perbezaan antara produk dari pengeluar yang berbeza. Oleh itu, jika anda ingin memilih yang murah, periksa model yang dipilih dengan teliti.

Julat harga sangat mengejutkan

Julat harga sangat mengejutkan

Pertama dan terpenting adalah kualiti logam. Sekiranya keluli, pastikan ia tahan panas, periksa kualiti jahitannya. Mereka mesti rata, tanpa kendur, rongga, dll. Kualiti besi tuang diperiksa dengan pemeriksaan luaran. Semakin lancar pemutus, semakin tinggi kualitinya. Ketebalan dinding relau besi dan besi tuang juga penting. Terutama di peti besi, di mana beban haba paling tinggi. Harus ada ketebalan maksimum.

Keketatan ruang kebakaran

Pertama sekali, sisipan perapian mestilah kedap udara untuk operasi yang cekap. Kemudian ia boleh berfungsi dalam mod apa pun - pembakaran aktif, pembakaran, dll. Inilah yang membezakan model mahal dengan yang murah: tahap pengedapnya.Oleh itu, ketika memilih model anggaran, perhatikan kemampuan mengatur bekalan udara.

 • Sistem bekalan udara. Biasanya udara dibekalkan melalui kuali abu. Alur dibuat di bawah pintu, yang ditindih oleh penutup yang boleh digerakkan. Tuas di bahagian bawah atau sisi. Dengan membuka dan menutup bekalan udara, kita mengatur intensiti pembakaran. Mungkin ada beberapa penyesuaian, tetapi semuanya masuk akal jika membolehkan anda menyalurkan makanan sepenuhnya. Periksa seberapa baik ia sesuai, seberapa selamat mereka menyekat bekalan udara.

  Apa yang perlu dicari untuk memasukkan perapian berkualiti

  Apa yang perlu dicari untuk memasukkan perapian berkualiti

 • Meterai pintu. Diperbuat daripada tali seramik dan mengelilingi perimeter tanpa jurang. Bukan dari bawah, bukan dari dua atau tiga sisi. Kord harus lebar (melangkaui bingkai lebih jauh) dan lembut. Sekiranya hilang keanjalannya atau di dalam kotak api baru, ia dibuat pada tahap yang sama dengan alur, tidak akan sesak.
 • Bagaimana kaca ditekan ke bingkai pintu. Sekiranya pengapit hanya beberapa pemegang - udara akan mengalir. Sebaik-baiknya, sudut logam yang ditekan oleh pemegangnya. Dan satu perkara lagi: pemegangnya boleh dipercayai dari logam yang baik (anda tidak boleh membengkokkannya dengan jari).
 • Pengedap kaca - sepanjang keseluruhan perimeter antara kaca dan bingkai pintu. Lebih baik adalah tali seramik yang sama, tetapi lebih rata. Sealant baik, tetapi kordnya lebih baik.

  Kaca kedap dan pintu itu sendiri sangat penting untuk menjimatkan bahan bakar

  Kaca kedap dan pintu itu sendiri sangat penting untuk menjimatkan bahan bakar

 • Sistem pembersihan kaca. Ini adalah lubang di bahagian atas bingkai pintu di atas kaca. Udara masuk melalui mereka, ia turun, membawa jelaga dan asap. Ini menjadikan kaca lebih bersih lebih lama. Harap maklum bahawa gelas masih perlu dibersihkan sekali-sekala.
 • Cara membuka pintu cerobong. Yang paling murah adalah bolt, tetapi juga paling tidak boleh dipercayai. Sekiranya sambungan bolt dipilih, biarkan akses semasa pemasangan - untuk pembaikan dan penggantian bolt / mur.

Seperti yang anda lihat, ada parameter yang cukup dan ini hanya yang asas. Terdapat juga keindahan itu. Sekiranya belanjawan anda mengizinkan, pilih pintu tanpa bingkai. Mereka kelihatan lebih mantap, walaupun harganya lebih mahal.

Kecekapan bahan api

Sekiranya perapian berfungsi untuk pemanasan, dan bukan hanya untuk kecantikan, ekonominya adalah penting. Ia akan menjimatkan apabila panas diekstraksi secara maksimum. Oleh itu, kami memperhatikan adanya bekalan udara sekunder.

Biasanya udara dibekalkan melalui parutan. Dia pergi ke kayu bakar, mereka terbakar. Lebih banyak gas dihasilkan dalam proses tersebut. Sebahagian besarnya, mereka mudah terbakar dan haba pembakarannya lebih besar daripada panas yang kita dapat ketika membakar kayu. Sekiranya anda menyalakan gas ini, akan ada lebih banyak haba. Untuk membakarnya, tambahkan oksigen sahaja.

Gas terbakar di bawah lengkungan - ini adalah gas yang terbakar

Gas menyala di bawah lengkungan - ini adalah gas selepas terbakar

Untuk ini, lubang dibuat di dinding belakang dan di bahagian atas kotak api. Ini adalah bekalan udara sekunder - untuk pembakaran gas. Udara dibekalkan ke bahagian atas kotak api, ia bercampur dengan gas panas. Campuran ini menyala memberi kehangatan tambahan. Proses ini dapat diperhatikan. Semasa membakar, topi api terbentuk di bahagian atas relau. Tetapi sekali lagi kami menarik perhatian anda - ini masuk akal di dalam tungku tertutup, di mana bekalan udara (dan oksigen di dalamnya) dinormalisasi.

Ciri-ciri perapian guillotine

Sekiranya anda berminat dengan sisipan perapian dengan bukaan menegak, maka anda juga perlu memilih mekanisme mekanisme mengangkat. Model sedemikian tidak boleh dikelaskan sebagai murah - mekanisme itu sendiri cukup mahal. Terdapat tiga pilihan pembukaan:

 • video;
 • kabel;
 • rantai.

Yang paling senang adalah penggelek. Berlari dengan lancar, diperlukan sedikit usaha. Penggelek terbuat dari logam yang bertolak ansur dengan pemanasan yang terlalu baik, tetapi boleh usang dari masa ke masa. Ini akan menjadikan pembukaan lebih bermasalah.

Perapian Guillotine tidak boleh disebut murah

Perapian Guillotine tidak boleh disebut murah

Terdapat juga rantai dan kabel yang melalui sistem roda dan sproket.Rantai lebih dipercayai, tetapi lebih ribut - ia berdering ketika bergerak. Kabel meluncur tanpa henti, tetapi apabila dipanaskan, ia dapat meregangkan lebih banyak, yang dapat menyulitkan prosesnya. Tidak dapat dikatakan dengan tegas bahawa beberapa sistem lebih dipercayai, dan yang lain kurang. Apa yang pasti adalah bahawa litar membuat lebih banyak bunyi. Sekiranya ini penting bagi anda, pilih mekanisme kabel atau roller.

Kaca: berganda, tiga atau bercermin

Sisipan perapian tertutup mempunyai kawasan kaca yang besar. Sekiranya terdapat satu gelas, ia mengeluarkan banyak haba. Untuk mengurangkan jumlah haba yang menembusi gelas, mereka meletakkan dua kali ganda atau tiga kali ganda. Pilihan kedua adalah dengan lapisan cermin. Haba dipantulkan ke bahagian dalam tungku, yang meningkatkan suhu, dan ini menyebabkan pembakaran bahan bakar yang lebih lengkap.

Kaca mesti melindungi daripada panas yang berlebihan

Kaca mesti melindungi daripada panas yang berlebihan

Apa yang lebih baik? Penyemburan lebih berkesan tetapi juga lebih mahal. Kaca berganda keluar lebih murah, walaupun ia lebih teruk. Tetapi kaca berganda atau tiga menjadikannya bersih lebih lama. Walaupun, ia lebih bergantung pada seberapa baik sistem pembersihan diri dibuat.

Sisip perapian untuk pemanasan: ciri pilihan

Semasa memilih sisipan perapian untuk pemanasan, anda perlu memperhatikan petunjuk yang meningkatkan jangka hayat peralatan. Sememangnya, dengan penggunaan aktif, sumber daya cepat habis dan sumbernya harus cukup besar. Perkara kedua ialah kos pemanasan. Unit mesti menggunakan bahan api dengan cekap, maka pemanasan akan menjimatkan.

 1. Perhatikan ketebalan dan berat dinding. Semakin tebal dindingnya, semakin lama hayat perkhidmatannya. Semakin tinggi ketumpatan dan jisim, semakin tinggi kelembapan terma relau. Ini penting semasa pembakaran berakhir. Anda tidak akan menambah kayu bakar sepanjang masa. Pada waktu malam, tungku dibiarkan habis. Di sinilah inersia terma yang besar akan memainkan peranannya - dinding relau yang dipanaskan akan mengeluarkan haba, mengekalkan pembakaran dan suhu di dalam rumah. Momen positif kedua dari inersia tinggi adalah bahawa relau panas menstabilkan draf, pemeluwapan tidak terbentuk, peralatan tahan lebih lama.

  Api boleh menjadi lebih menarik daripada pawagam!

  Api boleh menjadi lebih menarik daripada pawagam!

 2. Kualiti sambungan bahagian-bahagian kotak api. Terdapat beberapa cara untuk memasang sisipan perapian besi tuang:
  1. Pelakon pepejal. Keseluruhan kotak api dilemparkan secara keseluruhan tanpa sendi. Sangat tertutup, tetapi juga pilihan paling mahal.
  2. Pemasangan untuk sealant. Jahitan di antara bahagian dilapisi dengan sealant, kemudian diketatkan dengan bolt. Pilihan paling murah. Bergantung pada faktor manusia. Penting bagaimana lancar dan tanpa celah pelekat diletakkan. Kelemahan kedua ialah jangka hayat sealant adalah terhad dan tidak terlalu lama.
  3. Bina dengan tali seramik. Bahagian diletakkan dengan tali pengedap, kemudian disatukan. Terdapat alur untuk tali pusat, jadi peletakannya kurang bergantung pada orang tersebut. Tetapi kebolehpercayaan meterai dan ketahanannya bergantung pada ciri-ciri kord, dan tali yang baik mahal.
 3. Diameter cerobong. Untuk menjimatkan bahan bakar, lebih baik jika cerobong mempunyai keratan rentas kecil - udara bergerak lebih perlahan, bahan bakar membakar lebih perlahan dan lebih lengkap.

  Perkara utama peraturan udara

  Perkara utama peraturan udara

 4. Sistem pembersihan kaca yang betul. Ini bukan hanya slot di atas kaca untuk bekalan udara. Ini adalah labirin logam di mana udara mula-mula dilancarkan ke dalam kotak api dan kemudian di sepanjang kaca. Cuma slotnya tidak berfungsi dan kaca berasap (apabila lubang hampir ditutup) atau udara dibekalkan terlalu aktif, yang menyebabkan pembakaran kayu api dengan cepat. Ia sama sekali tidak ekonomik, yang sangat penting ketika menggunakan perapian untuk pemanasan.
 5. Sistem Afterburning. Ini adalah bekalan udara yang dipanaskan ke bahagian atas relau. Kemudian di bahagian atas terdapat pencucuhan sekunder gas mudah terbakar, di mana kayu telah terurai. Semasa membakar, mereka menghasilkan lebih banyak haba daripada kayu itu sendiri. Jadi afterburning mereka benar-benar memberikan lebih banyak haba dan menjimatkan kayu bakar.

Sudah tentu, saya mahu sisipan perapian cantik.Tetapi, ketika menggunakannya sebagai elemen pemanasan, kecantikan bukanlah perkara yang paling penting. Ini adalah ciri kualiti yang jauh lebih penting.

Betapa mahal sisipan perapian besi tuang berbeza dengan yang murah

Seperti yang telah disebutkan, sisipan perapian boleh menjadi murah, harga pertengahan dan mahal. Dengan persamaan luaran, terdapat perbezaan tertentu. Dan data tersebut tidak terdapat dalam data luaran, walaupun ini juga ada. Dalam kategori harga tinggi, bahan lain digunakan. Perbezaannya ialah ini.

 • Kualiti logam lebih tinggi.
 • Bahagian yang lebih sesuai. Contohnya, serangan balik apabila pintu ditutup. Dalam versi murah, pintu mesti diangkat, ditekan. Ia mudah ditutup dengan yang mahal.
 • Sambungan bahagian relau besi tuang. Pada yang murah - sealant, maka skru diketatkan pada titik lekatan. Pada yang mahal, tali pengedap diletakkan, kemudian skru diketatkan. Kabelnya jauh lebih mahal dan lebih dipercayai.

  Sisipan perapian luas - kebaruan pasaran

  Sisipan perapian yang luas - kebaruan pasaran

 • Tahap kedap kaca dan pintu. Sekiranya semuanya mesti dipantau dengan teliti dalam yang murah, yang mahal akan "secara lalai".
 • Lapisan berkualiti tinggi.
 • Bentuk tungku yang dipikirkan dengan baik, kecekapan yang lebih tinggi (80-85% dan bukannya 60-75%).
 • Bekalan udara pembakaran dari luar. Lebih-lebih lagi, untuk pembakaran lama, ia tidak melalui panci abu (dalam model murah), tetapi diberi makan dari atas. Oleh itu, di tempat perapian yang mahal seringkali tidak ada panci abu dan ia perlu dibersihkan sekali setiap 1-2 minggu, dan tidak setiap hari. Tinggal sedikit timbunan abu dari kayu. Tidak ada arang batu dan bahkan tidak ada abu. Sisa lembut yang sangat sedikit.
 • Penampilan.

Nampaknya sedikit, tetapi "perkara-perkara kecil" ini mempengaruhi kerja perapian secara besar-besaran. Sekiranya anda berjaya menemui model anggaran dengan pengedap yang baik, anda boleh mengambilnya dengan selamat. Sekiranya tidak, lihatlah di pertengahan. Di sini anda lebih cenderung mencari apa yang anda perlukan.

Selain itu, kami mengesyorkan membaca artikel tersebut "Pengilang sisipan perapian: mana yang lebih baik?".

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu