Hiasan dinding di bilik mandi: bahan lama dan baru

Semasa mengubahsuai bilik mandi, untuk mendapatkan hasil yang baik, perlu memilih bahan yang tepat dan menilai ruang lingkup kerja, jumlah masa yang diperlukan. Dalam artikel ini, kami akan mempertimbangkan pelbagai pilihan untuk menghias bilik mandi menggunakan bahan tradisional dan tidak biasa.

Kaedah penjajaran dinding

Hampir semua kemasan bilik mandi menyediakan pendahuluan penjajaran dinding... Terdapat dua cara - menggunakan plaster dan drywall. Melepa adalah proses yang lebih lama dan lebih mahal, tetapi memerlukan lebih sedikit ruang - ketika melepa, penyimpangan yang ada diisi. Anda boleh meluruskan dinding di bilik mandi dengan cepat dengan dinding kering dan harganya lebih murah. Dan itu adalah kelebihan. Tetapi pada masa yang sama, sekurang-kurangnya 6 cm akan "meninggalkan" di setiap dinding (profil 5 cm + ketebalan 1.2 cm GVL). Dan ini adalah kelemahan yang kuat, terutamanya di bilik mandi kecil. Perkara lain: anda boleh membetulkan barang berat atau peralatan di dinding drywall hanya jika anda memasang gadai janji - bar kayu atau jalur keluli yang dipasang di dinding. Ini adalah kos dan kesukaran tambahan.

Dinding di bilik mandi diratakan dengan plaster di sepanjang rumah api

Dinding di bilik mandi diratakan dengan plaster suar dipasang

Mana-mana kaedah untuk meluruskan dinding dan siling di bilik mandi yang anda pilih, anda mesti mengambil kira kelembapan tinggi bilik ini. Oleh itu, semua bahan tahan kelembapan:

 • Plaster dipilih berdasarkan simen. Anda boleh menggunakan gipsum, tetapi yang menyatakan bahawa ia boleh digunakan di bilik basah. Alangkah baiknya jika komposisi ini juga mengandungi komponen antibakteria - melawan perkembangan kulat dan jamur.
 • Sekiranya pilihan meratakan dinding dengan papan gypsum dipilih, ia diambil tahan kelembapan, bingkai dibuat dari profil galvanis. Semasa menggunakan dempul, sebatian khas dipilih untuk bilik dengan kelembapan tinggi.

  Penjajaran papan eternit (papan gipsum) lebih cepat

  Penjajaran papan eternit (papan gipsum) lebih cepat

Setelah meratakan dinding dengan cara apa pun, permukaan disiapkan untuk selesai. Dinding yang dilapisi dengan lancar atau drywall yang mencukupi cukup untuk meletakkan jubin. Dempul diperlukan untuk melekap dan menggunakan plaster hiasan. Permukaannya mestilah sempurna untuk mengecat, kerana dempul itu disapukan dalam beberapa lapisan (biasanya dua cukup, tetapi kadang-kadang lebih).

Terdapat pilihan untuk menyelesaikan bilik mandi, di mana dinding tidak diratakan - panel dinding PVC. Mereka dipasang pada pelarik, oleh itu tahap kelengkungan dinding tidak penting.

Jubin dan jenisnya

Mengenai pilihan penamat bilik mandi, perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah jubin seramik. Bahan ini sesuai untuk bilik basah dan mempunyai banyak kelebihan:

 • Rintangan kelembapan tinggi. Lebih-lebih lagi, jika anda mengelap jahitan dengan baik, jubin seramik akan melindungi lapisan yang mendasari dari kelembapan.
 • Kebersihan. Ia dibasuh dengan sempurna dengan bahan pencuci.
 • Ketahanan. Hiasan dinding di bilik mandi dari jubin diubah terutamanya kerana anda menginginkan sesuatu yang lebih moden, menarik. Keramik itu sendiri, sebagai peraturan, tetap dalam keadaan baik. Jahitannya kelihatan buruk, tetapi ia dapat diperbaharui dengan membersihkan komposisi lama dan mengisi semula dengan yang baru.

 • Kesenggaraan yang tinggi. Sekiranya satu atau lebih serpihan rosak, ia dapat diganti dengan yang baru (oleh itu, tinggalkan beberapa jubin dari pelbagai jenis).
 • Pelbagai.Terdapat jubin dengan saiz yang berbeza - besar, sederhana, kecil, ada - persegi, segi empat tepat, pelbagai segi, bahkan ada bulat. Semua ini dalam pelbagai warna - polos atau bertekstur, dengan corak grafik atau bunga, berkilat atau matte.

Semua ini bagus, tetapi hiasan dinding di bilik mandi dengan jubin seramik juga mempunyai kekurangan. Yang pertama adalah kos bahan penamat yang besar. Yang kedua adalah kesungguhan dan kerumitan pemasangan, yang bermaksud kos perkhidmatan yang tinggi untuk pemasangannya. Sekiranya anda mahu, anda boleh meletakkan jubin sendiri, tetapi walaupun dalam keadaan seperti itu, pembaikan ini tidak boleh disebut murah. Kelemahan ketiga adalah ketegaran. Apabila rumah menyusut kerana kekurangan keanjalan, jubin boleh retak. Oleh itu, di bangunan baru mereka berusaha memilih pilihan lain untuk menyelesaikan bilik mandi. Walau apa pun, sehingga proses penyusutan utama berlaku.

Gabungan jubin dan mozek adalah pilihan terbaik untuk menyelesaikan bilik mandi

Gabungan jubin dan mozek adalah pilihan terbaik untuk menyelesaikan bilik mandi

Hiasan dinding di bilik mandi dengan stoneware dan mosaik porselin harus dikaitkan dengan kategori yang sama. Teknologi pemasangan dinding mereka sangat serupa, seperti sifat bahan, tetapi kos bahan dan kerja lebih tinggi.

Mengecat

Lukisan adalah cara tradisional untuk menghiasi dinding di bilik yang lembap, hampir dilupakan sebentar kerana tidak praktikal dan tidak menariknya lapisan yang dihasilkan. Catnya hanya minyak, dindingnya tidak rata (secara halus), secara umum kelihatan buruk. Teknologi dan bahan baru memungkinkan untuk mencapai permukaan yang rata, pelbagai warna - kesan yang berbeza. Semua ini dengan kos rendah. Ini secara beransur-ansur menghidupkan semula pilihan terlupa untuk hiasan bilik mandi - mengecat dinding.

Menyiapkan dinding

Permukaan yang rata rata diperlukan untuk mengecat dan boleh dibuat seperti ini dengan dempul tahan kelembapan. Ia boleh digunakan pada plaster atau drywall. Terlepas dari dasar, dengan ketangkasan yang mencukupi, permukaannya menjadi sempurna. Tidak ada satu kesalahan pun.

Permukaan yang hendak dicat mestilah sempurna

Permukaan yang hendak dicat mestilah sempurna

Dinding atau siling yang disiapkan disusun dengan komposisi dengan komponen antibakteria dan penghalau air, setelah pengeringan, anda boleh mula menggunakan cat.

Jenis cat bilik mandi

Tetapi tidak semua cat boleh digunakan di bilik mandi, kerana tidak semuanya tahan terhadap kelembapan. Cat dan varnis berikut sesuai:

 • Cat berasaskan air berdasarkan lateks dan akrilat. Emulsi air akrilik adalah pilihan murah yang biasanya bertolak ansur dengan kelembapan yang tinggi, tetapi anda tidak boleh menggunakannya di kawasan mandi, pancuran mandian dan singki. Emulsi lateks membentuk filem kalis air padat di permukaan dan bahkan sedikit "mengetatkan" penyimpangan, jika ada. Cara mengecat dinding dengan cat berasaskan air, lihat di sini.

  Tidak tahu menghias dinding di bilik mandi? Bagaimana dengan cat?

  Tidak tahu menghias dinding di bilik mandi? Bagaimana dengan cat?

 • Cat alkyd. Dalam penampilan mereka sangat mirip dengan minyak, tetapi mempunyai ciri-ciri yang lebih baik, mungkin berkilat, semi-gloss, matte. Kelebihannya - ia mempunyai kebolehtelapan wap rata-rata dan harga yang rendah. Kekurangan - menekankan semua penyelewengan, menukar warna dari masa ke masa - memperoleh warna kekuningan. Kelemahan lain ialah ia dibuat berdasarkan pelarut organik (white spirit, petrol, turpentine), kerana baunya kuat sebelum kering.
 • Cat silikat. Tambahan utama adalah bahawa tidak ada jamur atau jamur yang akan muncul di dinding dan siling yang dicat dengan cat ini. Terdapat juga kelebihan: kebolehtelapan wap yang sangat tinggi, lapisan kuat dan tahan lama. Kekurangan: walaupun komposisi tidak kering, ia sangat berbahaya bagi manusia. Sebaik sahaja penghabluran berlaku, salutan menjadi tidak berbahaya, tetapi perlu bekerja dengan pakaian pelindung dan alat pernafasan dan meninggalkan rumah sebelum ia kering. Momen lain yang tidak menyenangkan: tidak ada yang lain "tidak sesuai" pada cat silikat. Sekiranya anda ingin menukar jenis cat, anda mesti membersihkan semuanya.
 • Berasaskan silikon. Kompaun ini 100% kalis air.Ia tidak mengalirkan air dalam bentuk apa pun - dalam bentuk wap juga. Oleh itu, apabila selesai dengan jenis ini, anda perlu melakukan pengudaraan yang sangat kuat.

  Dinding yang dicat di bilik mandi - keupayaan untuk menukar warna dengan cepat

  Dinding yang dicat di bilik mandi - keupayaan untuk menukar warna dengan cepat

 • Getah berklorin. Cat jenis ini digunakan di kolam untuk mengecat mangkuk, sehingga sesuai untuk dinding berhampiran bilik mandi atau di bilik mandi. Tetapi anda juga harus menjaga pengudaraan dan penyingkiran lapisan yang baik sebelum lukisan berikutnya.

Seperti yang anda lihat, ada pilihan untuk menyelesaikan bilik mandi dengan cat, dan ada banyak. Sebilangan besar boleh digunakan dengan anggaran pengubahsuaian yang terhad, tetapi getah dan silikon berklorin tidak begitu murah.

Plaster hiasan

Sekiranya dia bercakap tentang bahan penamat baru untuk bilik mandi, maka pertama sekali perlu diingat mengenai plaster hiasan. Ia boleh diaplikasikan pada dinding yang agak rata atau di permukaan yang dilepa. Biasanya mereka lebih suka meratakan dinding terlebih dahulu, kemudian menggunakan plaster hiasan. Ia tergolong dalam bahan mahal, oleh itu adalah wajar untuk mengurangkan penggunaannya.

Plaster Venesia dilapisi dengan dua lapisan lilin

Plaster Venesia dilapisi dengan dua lapisan lilin

Untuk menyelesaikan dinding bilik mandi, pilihan tahan kelembapan dipilih, dan ini terutamanya komposisi fasad. Mereka tidak berubah warna untuk waktu yang lama, mereka boleh dicuci dengan berus dan pencuci yang kaku, tetapi sangat kasar apabila disentuh. Pilihan untuk menyelesaikan bilik mandi dengan plaster fasad terdapat dalam foto di bawah.

Salah satu kemasan bilik mandi adalah plaster Venesia, ditutup dengan dua lapisan lilin. Dengan gabungan bahan ini, air dalam bentuk apa pun hanya mengalirkannya. Dari segi kepraktisan, pilihan ini tidak lebih buruk daripada cat, tetapi pasti lebih cantik. Kekurangan - harga dan kerumitan aplikasi yang tinggi.

Baca mengenai kaedah menggunakan plaster hiasan di sini.

Kertas dinding di bilik mandi

Kertas dinding di bilik mandi dirasakan oleh banyak orang. Dan sia-sia. Ini adalah cara yang murah dan cepat untuk menghiasi dinding bilik mandi anda. Hampir tidak boleh diliputi kawasan berhampiran bilik mandi atau singki dengan mereka, tetapi ruang selebihnya sangat mungkin. Anda perlu memilih kertas dinding untuk bilik mandi yang tahan kelembapan (dalam pengekodan grafik, ini adalah tiga garis bergelombang), lebih baik tahan geseran - supaya anda dapat mencucinya dengan berus.

Ia kelihatan seperti tanda yang menunjukkan bahawa kertas dinding boleh dicuci dengan hebat

Ia kelihatan seperti tanda yang menunjukkan bahawa kertas dinding boleh dicuci dengan hebat

Gunakan gam dengan bahan tambahan antibakteria, jangan lupa untuk mengemas dinding dengan komposisi dengan antiseptik. Pilihan ini mungkin merupakan hiasan dinding bilik mandi yang paling murah dan cara terpantas untuk merapikannya (dengan anggapan dinding sudah sejajar). Pembaikan seperti itu akan berlangsung selama beberapa tahun, dan kemudian anda boleh melekatkan semula kertas dinding atau memilih kemasan yang lebih tahan lama.

Kertas dinding di bilik mandi adalah pilihan yang baik untuk pengubahsuaian ekonomi, dan pemandangannya sangat bagus.

Kertas dinding di bilik mandi adalah pilihan yang baik untuk pengubahsuaian ekonomi, dan pemandangannya sangat bagus.

Cara merekatkan kertas dinding yang dibaca di sini.

Panel plastik

Panel dinding PVC adalah alternatif lain untuk jubin bilik mandi. Pesona mereka adalah bahawa dinding tidak dapat diratakan: mereka melekat pada peti, yang akan menyembunyikan semua penyelewengan. Kelebihan kedua adalah bahawa mereka murah dan dipasang dengan cepat. Kelebihan lain adalah sebilangan besar warna, termasuk panel plastik yang meniru jubin seramik, mosaik, panel hiasan.

Plastik di dinding untuk bilik mandi - terdapat pelbagai pilihan

Plastik di dinding untuk bilik mandi - terdapat pelbagai pilihan

Titik positif lain: di bawah panel plastik dinding anda dapat menyembunyikan semua komunikasi dengan mudah, dan mereka juga mudah dibersihkan. Tetapi agar acuan tidak bermula di bawah penamat, dinding mesti dilapisi dengan sebatian antiseptik dan memastikan pengudaraan yang baik.

Kelemahan kaedah menyelesaikan bilik mandi ini - peti mengambil isipadu yang cukup padat, yang penting. Dan tolak kedua - panelnya rapuh dan dengan banyak usaha penerjun ditekan ke dalamnya. Setelah memukul dengan siku, anda tidak dapat menembusi jalur dengan kualiti normal, tetapi pasti akan ada penyok, dan ini merosakkan penampilan.

Pemasangan panel plastik dijelaskan secara terperinci di sini.

Kemasan bilik mandi tersuai

Sebilangan bahan penamat tidak begitu sesuai digunakan dalam keadaan kelembapan tinggi, tetapi, dengan pemprosesan tertentu, bahan tersebut dapat digunakan di sana. Bahan seperti itu termasuk kayu dan batu semula jadi dan buatan.

Anda boleh menyesuaikan mandi walaupun menggunakan bahan standard - percetakan foto di jubin dan lantai meratakan diri

Anda boleh menyesuaikan mandi walaupun menggunakan bahan standard - percetakan foto di jubin dan Lantai meratakan diri

Terdapat juga bahan baru untuk hiasan dinding, yang mengikut ciri-cirinya sesuai untuk bilik mandi, tetapi kerana ia telah dibangunkan baru-baru ini, mereka masih sedikit digunakan. Bahan sedemikian termasuk linoleum dinding dan panel PVC nipis.

Kami akan membincangkan semua bahan penamat ini di bahagian ini.

Linoleum dinding

Bahan ini baru. Ia dihasilkan dengan meneteskan Tarkett dan dipanggil Wallgard. Dibangunkan sebagai penutup dinding di institusi perubatan, tahan terhadap air dan bahan kimia, dan dapat dicuci berkali-kali, walaupun dengan penggunaan desinfektan. Dalam penampilannya menyerupai kepingan plastik yang fleksibel dengan ketebalan 1.2 mm, ia dijual dalam gulungan selebar 2 m, dipotong dengan gunting.

Contoh penggunaan linoleum untuk menghias dinding bilik mandi

Contoh penggunaan linoleum untuk menghias dinding bilik mandi

Sejauh ini, tidak banyak warna - bahannya baru, tetapi kerana ia telah menimbulkan minat aktif, pelbagai kemungkinan akan diperluas tidak lama lagi. Pada masa ini, jika anda lebih suka nada yang tenang di permukaan akhir dan matte, anda boleh menggunakan linoleum dinding.

Kanvas dipasang di dinding rata, dikimpal bersama dengan besi pemateri khas dengan tali pelekat. Kimpalan sejuk (gam) boleh digunakan, tetapi keketatan sambungan ini jauh lebih rendah.

Panel PVC tanpa partition

Terdapat panel PVC untuk hiasan dinding tanpa partition. Ini adalah kepingan plastik yang dicetak. Ketebalan plastik 2-3mm, saiz plat 955 * 480mm atau lebih. Di Rusia, mereka dihasilkan dalam satu kempen setakat ini - syarikat Regul menghasilkan bahan Decopan. Satu helai berharga 215 rubel, iaitu, bahan itu tergolong dalam kategori murah.

Ia dipasang pada gam di dinding rata, dipotong dengan gunting. Secara umum, pilihan yang menjanjikan untuk hiasan dinding ekonomi di bilik mandi. Pasti penduduk musim panas menyukainya - ia menghasilkan permukaan penghalau air 100%, beratnya sedikit, dan senang dipasang.

 

 

Batu semula jadi dan hiasan

Sekiranya anda mencari kemasan bilik mandi yang tidak standard, lihatlah batu bendera - batu semula jadi yang dipotong menjadi kepingan nipis - batu bendera. Batu bendera granit paling sesuai kerana tidak bersifat hygroscopic, tetapi jenis lain boleh digunakan. Batu yang diletak biasanya dipernis di atas, yang merupakan perlindungan tambahan dari kelembapan.

Bilik mandi selesai dengan batu semula jadi

Bilik mandi selesai dengan batu semula jadi

Pilihan lain ialah marmar. Tetapi ini adalah bahan mahal yang hanya kelihatan di bilik yang luas. Ia jarang digunakan untuk menghias bilik mandi, kerana ia kurang bersentuhan dengan air, dan sukar untuk melindunginya. Pemasangan yang sangat sukar - pinggannya besar, beratnya banyak, hanya profesional yang boleh mengatasinya.

Semasa meletakkan batu semula jadi, pelekat khas digunakan (untuk batu semula jadi). Tekniknya serupa dengan meletakkan jubin, hanya anda yang perlu memilih setiap elemen.

Tentu saja batu semula jadi cantik, tetapi berat dan mahal. Papak berbentuk bebas, yang menjadikan pemasangan sangat sukar. Masalah ini tidak wujud sekiranya anda menggunakan batu hiasan tiruan. Ia dibuat berdasarkan gipsum dan simen. Semen digunakan untuk menghiasi dinding di bilik mandi, kerana gipsum bersifat hygroscopic dan tidak bereaksi dengan baik ketika basah.

Ini adalah dinding batu hiasan

Ini adalah dinding batu hiasan

 

Meletakkan batu hiasan di dinding sedikit lebih sukar untuk bekerja dengan jubin seramik. Setiap koleksi terdiri dari sekumpulan serpihan dalam bentuk batu bata kecil dengan berbagai bentuk. Mereka bersatu untuk membuat permukaan yang tidak rata tetapi indah. Agar tidak melakukan kesalahan semasa meletakkan, serpihan itu pertama kali dibentangkan di lantai, kombinasi warna dan ukuran elemen dipilih.Apabila "gambar" memuaskan, "batu hiasan bergantian dipindahkan ke dinding.

Terdapat banyak pilihan untuk menghias bilik mandi dengan batu hiasan, tetapi selalunya batu itu hanya terdapat dalam bentuk serpihan. Mereka menghiasi satu dinding atau hanya sebahagian. Ruang selebihnya paling kerap dicat atau, seperti pada foto di atas, dihiasi dengan mozek. Jenis bahan ini bergabung dengan sangat baik.

Kayu

Di negara kita, kayu jarang digunakan untuk hiasan bilik mandi - ia berubah saiz apabila kelembapan berubah, merosot lebih cepat dan kehilangan penampilannya. Jadi ini bukan pilihan terbaik, walaupun ia pasti kelihatan cantik.

Kayu di hiasan bilik mandi

Kayu di hiasan bilik mandi

Impregnasi membantu memperbaiki keadaan, yang mengekalkan penampilan kayu yang menarik walaupun di luar rumah. Ini adalah formulasi berdasarkan minyak dan lilin. Sebilangan besar dari mereka memberikan warna kayu pada masa yang sama sebagai pelindung. Ia boleh diputihkan, dibuat lebih gelap, bahkan dicat dengan warna biru, merah jambu atau warna lain - ada warna yang berbeza.

Kemasan bilik mandi sedemikian kelihatan selesa dan hangat, dan tidak sejuk, seperti ketika menggunakan jubin. Kelemahan jenis penamat ini ialah penjagaan kayu biasa diperlukan dengan menggunakan alat khas.

Catatan yang serupa
komen 2
 1. Alexei
  02/03/2018 pada 21:49 - Balas

  Barang hebat, terima kasih!

  • Pentadbir
   02/03/2018 pada 23:12 - Balas

   Kami cuba))

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu