Cara menghias bilik mandi dengan jubin sendiri

Pengubahsuaian bilik mandi adalah salah satu usaha yang paling memakan masa: banyak operasi yang memerlukan masa. Melengkapkan seluruh bilik mandi dengan jubin. Ini juga bukan tugas mudah yang memerlukan pengetahuan tentang teknologi. Di samping itu, adalah perlu untuk mengembangkan skema susun atur, tetapi tidak entah bagaimana, tetapi dengan indah. Dan juga - hitung bilangannya dan jangan salah.

Teknologi

Mengikut keperluan moden, jubin diletakkan di dasar rata. Smooth adalah dengan perbezaan ketinggian maksimum 5 mm per 1 sq. Sekiranya dinding atau lantai tidak memenuhi syarat ini, dinding perlu dempul - dengan sisihan hingga 3 cm - atau plaster untuk permukaan yang lebih melengkung. Dalam kes ini, lantai diratakan dengan lapisan.

Jubin diletakkan di dinding rata

Dinding mesti rata

Sekiranya sudah ada jubin di lantai, tetapi anda mahu menggantinya, anda harus merobohkan yang lama, meratakan lebih kurang semua titisan dan mengisinya dengan konkrit, sejajarkannya di sepanjang rumah api. Campuran meratakan diri dapat digunakan, tetapi mereka juga perlu diratakan, walaupun tidak semudah konkrit biasa.Setelah konkrit memperoleh kira-kira 50% kekuatan reka bentuk (kira-kira 7 hari pada suhu + 20 ° C), kerja dapat diteruskan.

Kadang-kadang jubin di lantai tidak dikeluarkan dengan cara apa pun (biasanya kecil). Dalam kes ini, lapisan 2-3 cm boleh dicurahkan dan kemudian yang baru boleh diletakkan.

Apa komposisi untuk meratakan dinding bilik mandi

Bagaimana meratakan / meletakkan dinding di bilik mandi? Semua komposisi dibuat berdasarkan dua pengikat: gipsum atau simen. Oleh kerana bilik mandi adalah bilik dengan kelembapan yang tinggi, penggunaan plaster gipsum atau dempul tidak diingini. Tidak, anda boleh menggunakannya, terutamanya kerana di banyak bangunan tinggi dinding bilik mandi juga diperbuat daripada plaster. Tetapi gipsum sangat hygroscopic dan akan menyerap kelembapan dari udara, dari dinding. Ubin dan gam tidak akan mengganggu ini. Agar ia tidak "menarik" kelembapan, jamur atau jamur tidak muncul di dinding, permukaannya harus diresapi dengan sebatian yang mengurangkan hygroscopicity. Dan lebih disukai beberapa kali. Ini adalah kos tambahan, dan kos yang besar. Oleh itu, lebih baik menggunakan komposisi berasaskan simen dengan segera - mereka pada awalnya mempunyai tahap hygroscopicity rendah.

Rotband adalah plaster gipsum yang popular, Vetonit adalah simen

Rotband adalah plaster gipsum yang popular, Vetonit adalah simen

Primer

Sebelum memulakan plaster atau dempul, sebelum meletakkan jubin, semua permukaan dilapisi. Kita tidak boleh melupakan tahap ini. Primer meningkatkan lekatan satu lapisan bahan ke lapisan lain, yang secara positif mempengaruhi kualiti kemasan. Sekiranya anda meletakkan kemasan di dinding tanpa primer, kemungkinan besar kemasan akan melambung, kadang-kadang dengan dempul, kadang-kadang hanya dengan gam - di mana lekatan paling lemah dijumpai.

Beberapa pilihan primer

Beberapa pilihan primer

Semasa memilih buku asas, perhatikan sifat tambahannya. Di bilik mandi, bahan tambahan antijamur akan sangat berguna, dan juga bahan tambahan hidrofobik (menghalau air).

Cara meletakkan jubin

Sebenarnya, setelah semua peringkat ini, hiasan bilik mandi dengan jubin bermula secara langsung. Pertama sekali, letakkan di lantai. Gunakan pelekat jubin khas untuk bilik basah. Mereka bermula dari pintu, bergerak ke dinding jauh. Biasanya terdapat bilik mandi di sepanjang dinding yang bertentangan, jadi semua hiasannya akan berada di bawahnya.

Lapisan gam kira-kira 4-5 mm digunakan pada lantai yang diratakan, kelebihannya dikeluarkan dengan kulir yang tidak berlekuk, jubin diletakkan, mereka diratakan pada permukaan mendatar, memeriksa dengan tingkat. Semua yang berikutnya diletakkan dengan cara yang sama, mengekalkan jurang dengan bantuan salib plastik.Jubin format besar biasanya digunakan di lantai, oleh itu salib diambil lebih tebal - 3-5 mm.

Setelah lem kering (noktah ditunjukkan pada bungkusan), anda boleh mula menyelesaikan dinding bilik mandi.Teknologi ini mudah dan serupa dengan yang dijelaskan di atas:

 • lapisan gam setebal 3-5 mm diaplikasikan pada dinding rata yang sudah dilekatkan, lebihan dikeluarkan dengan kulir yang berlekuk, yang membentuk lubang;
 • jubin dicelupkan ke dalam air selama beberapa saat, diletakkan di tempatnya, ditekan dan diketuk dengan pemegang kulir, mencapai kedudukan yang sama di semua pesawat;
 • periksa kedudukan menggunakan tingkat bangunan, periksa pemasangan mendatar dan menegak;
 • meletakkan yang kedua seterusnya;
 • jurang antara elemen bersebelahan diatur menggunakan salib plastik khas (2-3 mm bergantung pada format);
 • secara menegak dan melintang diperiksa.
Hiasan bilik mandi dengan jubin: letakkan di dinding

Hiasan bilik mandi dengan jubin: letakkan di dinding

Ada cara lain - gam digunakan bukan pada dinding, tetapi langsung ke jubin, menghilangkan kelebihan dengan kulir yang sama. Mereka meletakkannya di dinding dan sejajar dengan cara yang sama. Kaedah ini tidak lebih baik atau lebih buruk. Pilih yang paling sesuai untuk anda.

Baris pertama diisi secara beransur-ansur - dari dinding ke dinding. Yang kedua terpapar di atasnya, dan seterusnya, sudah sampai ke siling, kemudian mereka bergerak ke dinding kedua. Jangan lupa menanggalkan salib semasa bekerja. Lem cepat terpasang, dan akibatnya, sukar untuk memilihnya. Juga, pastikan jubin sentiasa bersih. Semua jejak gam, walaupun terkecil, mesti dihapuskan. Anda boleh menggunakan span atau kain, atau kedua-duanya. Perhatikan kenyataan bahawa pelekat tidak menonjol dari lipit. Mereka hendaklah separuh kosong - mereka perlu dipotong - digosok.

Jahitan digosok dengan sebatian berwarna khas, yang dipadankan atau dibuat secara kontras. Setelah lem kering, nat diencerkan ke keadaan pasta, diaplikasikan pada jahitan dengan spatula getah kecil, dan kelebihannya dikeluarkan dengannya. Sisa dibasahkan dengan kain lembut dan tidak pudar.

Jubin grouting

Jubin grouting

Terdapat banyak lagi ciri dan nuansa - dari segi susun atur, reka bentuk bilik mandi, pintu, dan lain-lain, tetapi secara umum, hiasan bilik mandi dengan jubin dilakukan menggunakan teknologi ini.

Ciri susun atur

Untuk mendapatkan bilik mandi berkualiti tinggi dan cantik, anda mesti terlebih dahulu memikirkan susun atur jubin. Katakan anda telah menjaga beberapa pilihan dalam pelbagai warna atau saiz. Sekarang anda perlu memutuskan mana yang lebih baik untuk dibeli dan dalam kuantiti berapa. Kesukarannya terletak pada kenyataan bahawa hiasan bilik mandi hari ini dengan jubin sangat monokromatik dari lantai ke siling. Biasanya dua atau tiga warna digabungkan, dan ada juga sejumlah serpihan dengan corak atau hiasan. Dan kita perlu menghitung jumlahnya dengan tepat untuk membeli dengan segera dari satu kumpulan dan tidak salah dalam hal ini (kerana keunikan dari segi teknologi, proses, warna kumpulan yang berlainan mungkin mempunyai perbezaan yang signifikan).

Contoh melukis jubin untuk menyelesaikan bilik mandi

Contoh melukis jubin untuk menyelesaikan bilik mandi

Untuk menyelesaikan masalah ini dan, pada masa yang sama, kembangkan skema susun atur jubin, anda memerlukan sehelai kertas berukuran besar atau kertas graf, pensil dan pensil berwarna. Lukiskan pelan bilik di atas lembaran, dengan tepat memerhatikan dimensi dan perkadarannya. Di dinding yang sesuai, tandakan lokasi pintu, bilik mandi, paip, cermin, mesin basuh. Lukis semua objek pada skala yang sama. Lebih baik membuat gambarnya besar - akan lebih mudah untuk melukis perinciannya, dan juga menghitung jubin dengan potongan itu.

Contoh susun atur jubin di bilik mandi

Contoh susun atur jubin di bilik mandi

Pada rancangan yang telah disediakan, pada skala yang sama, lukis jubin, lukis dengan warna yang sesuai. Oleh itu, dapat dibayangkan dengan lebih tepat bagaimana semuanya akan kelihatan, menguji beberapa pilihan susun atur - dalam garis mendatar, garis menegak, mengalihkannya, menjadikannya lebih lebar / lebih sempit / lebih tinggi, dll.

Apabila anda memutuskan dengan tepat bagaimana anda ingin meletakkan bilik mandi (dari segi susunan warna yang berbeza, lebar jalur dan nuansa lain), anda perlu menggambar semula susun atur yang dipilih sekali lagi, tetapi dengan mengambil kira ukurannya yang lebih kecil.

Jubin potong diletakkan di salah satu sudut

Jubin potong diletakkan di salah satu sudut

Sekiranya anda mula meletakkan jubin dari salah satu sudut, anda harus memotongnya di seberang. Oleh kerana jubin format besar kini dalam trend, sisa-sisa ini di satu sisi merosakkan kesan keseluruhan. Oleh itu, ia dibentangkan relatif ke tengah dinding, "mempercepat" trim di dua sudut. Hasilnya adalah gambar simetri, yang kelihatan lebih baik.

Hanya di sini terdapat nuansa. Agar dinding kelihatan normal, lebar guntingan mestilah lebih dari separuh. Sisipan yang terlalu sempit kelihatan kurang. Ini dikendalikan oleh kedudukan: di sepanjang garis tengah, anda boleh meletakkan jahitan atau bahagian tengah jubin. Lukis supaya hanya jalur sempit yang tidak berada di sudut.

Buat semula kaedah penggayaan yang dipilih dengan mengambil kira detik-detik ini. Kemudian anda menghitung jumlahnya dengan mengambil kira jumlah yang perlu dipotong. Ya, akan ada lebih banyak jubin, tetapi rupa bilik mandi anda jauh lebih menarik.

Prinsip membuat reka bentuk bilik mandi dengan tangan anda sendiri dijelaskan di sini... Ciri-ciri: reka bentuk bilik mandi gabungan dijelaskan di sini.

Cara memasang tab mandi - segi empat tepat, bulat

Salah satu perkara penting semasa menghias bilik mandi dengan jubin adalah bagaimana menghias bahagian depan tab mandi. Selalunya, ia juga ditampal dengan jubin (pilihan lain adalah menyelubungnya dengan panel plastik). Tetapi anda tidak boleh menggantungnya, anda memerlukan asas. Ia diperbuat daripada bata (lebih baik daripada seramik, bukan silikat, walaupun lebih murah) atau drywall yang tahan kelembapan.

Dari kedua-dua bahan tersebut, anda boleh meletakkan dindingnya secara rata atau bulat. Dengan batu bata, semuanya lebih kurang jelas, hanya bertanya dan mencuri sepanjang busur yang dilukis, mewujudkan garis yang sedikit patah. Dia kemudian menakutkan plaster.

Untuk membengkokkan dinding kering, ia dipotong dari dalam menjadi jalur selebar 3-5 cm, bergantung pada jejari lenturan, lantai dipecahkan dengan garis gipsum dan bengkok seperlunya. Setelah meletakkan dasar bentuk yang sesuai, sudah siap dan sudah mungkin meletakkan ubin di lem dengan cara yang standard.

Ini adalah bagaimana mereka meletakkan asas bata

Ini adalah bagaimana mereka meletakkan asas bata

Terdapat satu lagi kehalusan ketika menghias bilik mandi: boleh ada jarak yang baik antara sisi bilik mandi dan salah satu dinding - dari 5 hingga 15 cm. Jarak ini mesti ditutup dengan sesuatu, jika tidak, air akan mengalir ke bawah dan semakin besar jarak, semakin bermasalah untuk menutupnya. Jalan keluar adalah dengan membuat rak drywall, di mana anda kemudian merekatkan jubin. Prosedurnya adalah seperti berikut:

 • tetapkan mandi secara mendatar;
 • pindahkan garis tepi atas bilik mandi ke dinding (dengan segi empat sama atau pembaris);
 • dari garis yang dihasilkan, anda mundur ke ketebalan bahan yang dirancang (ketebalan jubin + ketebalan drywall + ketebalan papan di mana semua ini akan berehat);
 • pasangkan bar atau profil di sepanjang garis yang dihasilkan (pinggir atas bertepatan dengan garis yang digunakan);
 • papan lebar (dirawat dengan antiseptik) dilekatkan pada profil, yang sampai ke sisi bilik mandi;
 • jurang antara papan dan bilik mandi diisi dengan sealant;
 • sekeping drywall tahan kelembapan yang dipotong mengikut ukuran diletakkan di atas;
 • prima;
 • kemudian, ketika menghias dinding, kami meletakkan rak ini dengan jubin yang dipotong mengikut ukuran.

Sekiranya anda memutuskan untuk memasang bilik mandi di bilik mandi anda, anda boleh membaca mengenai proses pemasangan di sini.

Hiasan bilik mandi dengan jubin: idea foto

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat dua trend utama dalam hiasan bilik mandi:

 • Penggunaan jubin format besar. Segi empat tepat atau segi empat sama - tidak menjadi masalah, yang utama ialah dimensinya kukuh.

  Sebahagian besar bilik mandi dilengkapi dengan jubin format besar

  Sebahagian besar bilik mandi dilengkapi dengan jubin format besar

 • Penggunaan mozek - kaca atau seramik. Ini adalah kotak kecil dengan sisi 1.5-3.2 cm yang dilekatkan pada jaring polimer.

  Mosaik - jubin kecil terpaku pada grid

  Mosaik - jubin kecil terpaku pada grid

Terdapat juga pilihan ketiga - gabungan. Opsyen sebegini, sangat menarik.

Gabungan ubin dan mozek adalah yang paling menarik

Gabungan ubin dan mozek adalah yang paling menarik

Nuansa lain mengenai reka bentuk - jubin segi empat semakin diletakkan bukan "berdiri", tetapi "berbaring" - panjang. Ini dibenarkan, kerana ia menjadikan ruangan lebih luas secara visual.

Selalunya, jubin segiempat diletakkan berbaring

Lokasi "panjang" secara visual menjadikan ruangan lebih luas

Anda mungkin menyedari bahawa semakin banyak jalur digunakan - mendatar atau menegak - dengan lebar yang berbeza. Mereka membuatnya di dinding yang berbeza.

Jalur dan serpihan dengan saiz yang berbeza - salah satu arah reka bentuk

Jalur dan serpihan dengan saiz yang berbeza - salah satu trend moden dalam hiasan bilik mandi

Tidak terlepas dari fesyen dan gambar. Walaupun bunga atau pilihan monokromatik masih popular, jubin muncul yang meniru bahan semula jadi yang berbeza: batu, kayu dari pelbagai spesies, kulit. Ternyata cukup menarik: nampak seperti kayu (tiruan berkualiti), tetapi rasanya seperti seramik.

Jubin dengan tiruan permukaan kayu - kebaruan musim baru-baru ini

Jubin dengan tiruan permukaan kayu - kebaruan musim baru-baru ini

 

Jubin kesan buaya - bergaya

Kulit buaya - bergaya

Secara umum, terdapat banyak idea menarik mengenai cara menghias bilik mandi dengan jubin. Pelbagai kombinasi, kadang-kadang tidak dijangka.

Semasa menggunakan hiasan bunga, penting untuk memilih latar belakang yang tepat: salah satu yang terdapat dalam gambar

Semasa menggunakan hiasan bunga, penting untuk memilih latar belakang yang tepat: salah satu yang terdapat dalam gambar

 

Tidak kombinasi yang jelas, tetapi berjaya

Tidak kombinasi yang jelas, tetapi berjaya

 

Corak kain yang meniru jubin - kelihatan sangat kaya

Tiruan kain mahal kelihatan sangat kaya

 

Gabungan warna dengan warna yang sama selalu kelihatan baik

Kombinasi warna dengan warna yang sama selalu bagus

 

Walaupun sedikit penyisipan mozek itu menghidupkan reka bentuknya

Walaupun sedikit penyisipan mozek itu menghidupkan reka bentuknya

 

Satu dindingnya terang, aksen, yang lain lebih pucat dan hampir monokromatik. Ini adalah satu lagi teknik hiasan musim kebelakangan ini.

Satu dindingnya terang, aksen, yang lain lebih pucat dan hampir monokromatik. Ini adalah satu lagi teknik hiasan musim kebelakangan ini.

 

Membuat ceruk berasingan untuk bilik mandi adalah pilihan yang menarik

Membuat ceruk berasingan untuk bilik mandi adalah pilihan yang menarik

 

Jubin bilik mandi minimalis juga laconic

Jubin bilik mandi minimalis juga laconic

 

Bermain secara kontras selalu mengikut fesyen dan menarik perhatian

Bermain secara kontras selalu mengikut fesyen dan menarik perhatian

 

Bunga halus dan format jubin yang tidak biasa

Bunga halus dan format jubin yang tidak biasa

 

Malah satu helai mozek mencairkan monotoni jubin putih dengan ketara.

Malah satu helai mozek dengan ketara melemahkan monotoni dinding putih.

 

Bunga masih tidak kehilangan popularitinya

Bunga masih tidak kehilangan popularitinya

 

Nada kuning dan coklat dengan warna biru adalah kombinasi yang jarang, tetapi kelihatan hebat

Nada kuning dan coklat dengan warna biru adalah kombinasi yang jarang, tetapi kelihatan hebat

 

Tambahkan sedikit emas untuk jubin bilik mandi yang bergaya

Tambahkan sedikit emas untuk jubin bilik mandi yang bergaya

 

Marmer tiruan juga bagus

Marmer tiruan juga bagus

 

Terdapat juga jubin dengan percetakan foto, hanya tahap pelaksanaan gambar yang menjadi beberapa kali lebih tinggi

Terdapat juga jubin dengan percetakan foto, hanya tahap pelaksanaan gambar yang menjadi beberapa kali lebih tinggi

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu