Batu hiasan di lorong - meletakkan rahsia

Dalam reka bentuk rumah dan pangsapuri, saya ingin menggunakan bahan semula jadi, tetapi ini tidak selalu dibenarkan. Contohnya, penggunaan batu semula jadi untuk hiasan dalaman. Ia mahal, sukar dan memerlukan kelayakan yang tinggi. Terdapat sangat serupa dengan batu buatan semula jadi. Ia juga dibuat dari bahan semula jadi, tetapi beratnya beberapa kali lebih sedikit dan harganya lebih rendah. Lebih-lebih lagi, menyelesaikan lorong dengan batu hiasan boleh dilakukan dengan tangan - pemasangannya tidak memerlukan kelayakan khas.

Salah satu pilihan untuk menghias lorong dengan batu hiasan

Salah satu pilihan reka bentuk lorong

Jenis batu penamat hiasan

Hari ini, terdapat tiga jenis batu buatan hiasan yang digunakan untuk hiasan dalaman:

 • berasaskan simen;
 • berasaskan gipsum;
 • aglomerat.

Dari segi penampilan, produk ini sangat menyerupai batu semula jadi, beratnya lebih rendah (dari 14 kg / m2 hingga 50 kg / m2). Kos (berbanding dengan semula jadi) juga jauh lebih rendah, terutamanya jika pengeluarnya adalah Rusia atau Belarus. Kelebihannya termasuk pemasangan yang lebih mudah - hanya bahagian depan yang bertekstur, tiga yang lain lebih mirip jubin atau batu bata.

Sebenarnya, ada jenis batu tiruan penamat lain - jubin klinker, meniru pelbagai jenis batu bata. Ia dibuat dari tanah liat yang hampir menggunakan teknologi bata - dipecat dalam tanur dan berkaca. Perbezaan ketebalan adalah 1-3 cm. Jenis kemasan ini bagus di banyak dalaman moden - dari teknologi tinggi hingga loteng.

Contoh jubin klinker untuk mensimulasikan bata

Contoh jubin klinker untuk mensimulasikan bata

Berasaskan gipsum

Batu penamat gipsum adalah bahan yang paling murah dari jenis ini. Tambah kedua adalah bahawa ia adalah yang paling ringan. Ia digunakan ketika memasang pada drywall, kerana ia tidak dapat menahan beban berat. Kekurangan - agak rapuh, hygroscopic, dan boleh runtuh ketika basah. Menghiasi lorong dengan batu berasaskan gipsum hiasan hanya dapat dilakukan jika, setelah pemasangan, ia dirawat dengan pelindung khas atau pernis berasaskan akrilik.

Berasaskan simen

Batu penamat yang kuat dan tahan lama diperoleh dari campuran pasir gipsum. Ia boleh dicuci walaupun dengan berus menggunakan detergen cair Kelemahannya:

 • Ia sukar untuk dipotong. Anda memerlukan penggiling dengan cakera berlian supaya kurang debu, anda boleh membasahi jubin.
 • Berat besar. Ini jika dibandingkan dengan analog gipsum, dan dibandingkan dengan berat semula jadi lebih dari dua kali lebih rendah.
 • Harga lebih tinggi. Dalam pembuatan batu hiasan simen, simen berkualiti tinggi digunakan, tetapi harganya dengan pantas. Di samping itu, teknologi pengeluaran mempengaruhi harga - simen mengambil masa lebih lama untuk mendapatkan kekuatan yang diperlukan (28 hari), dan jubin yang terbentuk mesti disimpan di suatu tempat hingga saat ini, dan dalam keadaan tertentu (pada suhu sekitar 20 ° C dan kelembapan yang mencukupi 40-50%).Ini bermaksud kawasan yang diperlukan untuk kemudahan penyimpanan, dan ini adalah kos tambahan.

Semua kekurangan ini dikompensasikan oleh ketahanan dan kemudahan penyelenggaraan, jadi ini adalah salah satu batu hiasan yang paling biasa untuk hiasan dalaman dan luaran.

Batu aglomerat buatan

Batu hiasan jenis hiasan ini muncul baru-baru ini. Ia terdiri daripada batuan semula jadi yang dihancurkan - marmar, granit, kuarzit - yang mana resin polimer atau simen ditambahkan. Pigmen pewarna ditambahkan untuk menghasilkan warna yang cerah. Batu hiasan seperti itu kelihatan hebat - diselingi dengan serpihan semula jadi, pantulan di tepi serpihan ... Ia kelihatan sangat bagus, ia sesuai untuk kerja penamat dalaman.

Kaedah melukis

Semasa memilih koleksi plaster atau simen, perhatikan kaedah pewarnaan. Pigmen boleh ditambahkan ke dalam larutan, dan kemudian berat jubin akan sama warna. Pada permukaan depannya, nada warna kemudian digunakan, yang memberikan permukaan lebih kelihatan semula jadi. Dengan teknologi ini, walaupun dengan cip, perbezaannya tidak akan dapat dilihat, kerana warna dekat.

Dalam perwujudan lain, pigmen hanya digunakan pada permukaan. Kemudian, dengan cip atau keperluan untuk memotong, warnanya akan sangat berbeza.

Meletakkan batu buatan dengan tangan anda sendiri

Sebelum memulakan kerja, anda perlu memutuskan kuantiti. Ia tidak semudah yang didengar. Sekiranya anda melihat koleksi, anda akan melihat bahawa koleksi tersebut terdiri daripada serpihan beberapa ukuran dan bentuk. Pengecualian adalah batu seramik dan koleksi yang meniru batu bata. Setelah mengetahui ukuran serpihan, anda dapat mengira bagaimana anda ingin menyusunnya lebih kurang.

Tandakan sempadan penamat di dinding. Sekarang anda boleh mengira berapa atau lebih tepat "kotak" batu hiasan yang anda perlukan. Tambahkan kira-kira 10-15% pada angka yang dihasilkan - untuk pemangkasan dan kemungkinan perubahan dalam proses. Ini akan menjadi jumlah yang diperlukan untuk menyelesaikan.

Pra-susun atur

Tukang yang berpengalaman dalam mengusahakan batu hiasan terlebih dahulu "mengira" di mana serpihan yang hendak ditempatkan, bagaimana membalikkannya. Anda boleh membuat susun atur di lantai, anda boleh melakukannya dalam program reka bentuk (jika anda tahu bagaimana bekerja dengannya), anda boleh mencuba membuat rancangan pada kertas graf atau sehelai kertas di dalam kotak. Keadaan utama: adalah perlu untuk memerhatikan perkadaran dan tidak melupakan jahitan. Ia boleh menjadi agak kecil - peletakan jenis ini disebut lancar atau padat, dan tebalnya boleh mencapai 1 cm atau bahkan lebih sedikit.

Letakkan jubin, pilih warna dan warna

Letakkan jubin, pilih warna dan warna

Banyak orang melangkau tahap ini ketika menghiasi dinding dengan batu hiasan secara bebas, dengan harapan bahawa dalam proses kerja semuanya akan menjadi jelas. Anda boleh, tentu saja, dan begitu, tetapi perlu diingat bahawa lem menetapkan dengan sangat cepat dan hanya ada sedikit masa untuk kerja semula. Akan lebih mudah untuk bekerja mengikut rancangan.

Persediaan permukaan

Dinding dari sebarang bahan boleh dipangkas dengan batu buatan, tetapi semuanya memerlukan persiapan awal. Sekiranya dinding sebelumnya dihiasi dengan sesuatu, semua kemasannya dikeluarkan, dinding kosong dengan plaster harus tetap ada. Melekatkan batu hiasan pada kertas dinding lama adalah membuang masa dan wang: penamatnya akan jatuh. Beberapa koleksi yang sangat ringan dapat dilekatkan pada kertas dinding, tetapi ini hanya boleh menjadi serpihan - beberapa jubin.Dan kemudian, tidak ada yang akan memberikan jaminan bahawa kertas dinding tidak akan robek dan semuanya tidak akan runtuh.

Proses paling mudah untuk menyiapkan dinding jika dilepa. Cukup tutupi mereka dengan buku asas. Jenisnya dipilih bergantung pada bahan (gipsum atau simen). Kemudian anda boleh meneruskan penamat.

Batu hiasan diletakkan di dinding rata

Batu hiasan diletakkan di dinding rata

Sekiranya dindingnya terbuat dari batu bata, bongkah bangunan, bahan lain yang serupa, ia terlebih dahulu disusun, kemudian dilepa dengan plaster yang sesuai. Ia juga dibenarkanpenjajaran dinding drywall. Tetapi pada masa yang sama, anda sangat mengehadkan pilihan batu penamat - anda harus memilih dari koleksi yang paling ringan, dan ini terutamanya batu hiasan yang diperbuat daripada plaster.

Sekiranya dindingnya kayu, pertama kali ditutup dengan impregnasi kalis air, setelah pengeringan, mereka dirawat dengan primer. Kemudian jaring lukisan dipaku ke permukaan dan hanya kemudian dilepa. Semasa memilih plaster, disarankan untuk memilih yang "bernafas" dan tidak akan mengganggu kayu untuk mengatur kelembapan. Dengan jubin terpaku, ini akan menjadi bermasalah, tetapi hiasan lorong dengan batu hiasan biasanya berpecah belah - jubin hanya terpaku di beberapa tempat, dan permukaan selebihnya akan tetap terserap oleh wap.

Apa yang perlu dilekatkan

Sebilangan besar pengeluar batu hiasan menasihatkan menggunakan pelekat khas yang direka khas untuk bekerja dengan bahan ini. Mereka terdiri daripada tiga jenis:

 • untuk batu penamat ringan hingga 30 kg / m2;
 • untuk berat dari 30 hingga 30 kg / mdan lebih tinggi;
 • untuk suhu rendah (genap + 5 ° C).

Adalah perlu untuk mencairkan gam dalam bahagian kecil, tepat mengikut cadangan pengeluar. Lebih baik kacau dengan gerudi dengan muncung yang sesuai - ini lebih mudah untuk mencapai keseragaman.

Perekat untuk batu hiasan boleh siap, tetapi harganya lebih mahal

Perekat untuk batu hiasan boleh siap, tetapi harganya lebih mahal

Anda juga boleh merekatkan gam jubin yang berkualiti, tetapi mestilah sangat baik - anda mesti menyimpan jisim yang baik. Pilihan ketiga adalah untuk kuku cair. Kaedah ini berfungsi dengan baik pada drywall, dengan permukaan terpampang lebih baik menggunakan larutan pelekat.

Teknologi perekatan

Dilepa atau dilapisi dengan dinding eternit dilapisi dengan primer. Semasa mengering, cairkan sebahagian gam. Semasa meletakkan, adalah penting bahawa barisan batu penamat diletakkan secara mendatar. Untuk mencapainya, tanda boleh digunakan pada dinding. Ini boleh dilakukan dengan tali cat, atau anda boleh menggambar dengan pensil menggunakan gelembung atau tahap laser.

Meletakkan batu hiasan di lorong bermula dari salah satu sudut. Beberapa koleksi mempunyai jubin sudut khas yang lebih senang digunakan. Sekiranya tidak ada serpihan seperti itu, anda harus menghiasi bahagian tepi dengan serpihan "akhir". Mereka ada dalam beberapa koleksi - pinggirnya juga dicat. Unsur-unsur yang sama digunakan terakhir berturut-turut, di mana perlu bahawa hujungnya mempunyai hiasan.

Unsur sudut dalam batu hiasan

Unsur sudut dalam batu hiasan

Sebelum meletakkan, bahagian belakang jubin batu hiasan mesti diperiksa. Mungkin terdapat baki simen simen di sini - ini adalah lapisan busa nipis berwarna terang. Ia mesti dikeluarkan. Ini boleh dilakukan dengan berus yang kaku.

Sekiranya suhu udara tinggi atau kelembapan rendah, bahagian belakang batu dibasahi dengan air. Kemudian lapisan gam digunakan dengan spatula biasa, diratakan, residu dikeluarkan menggunakan lekukan (dengan gigi 4-5 mm).

Sapukan gam menggunakan spatula konvensional

Sapukan gam menggunakan spatula konvensional

 

Tanggalkan lebihan gear

Tanggalkan lebihan gear

Fragmen ditekan ke permukaan primed, sedikit menggerakkannya dari sisi ke sisi, mencapai hubungan rapat dengan dinding, mengekspos serpihan tersebut pada posisi yang diinginkan. Anda boleh mengetuk permukaan dengan palu getah untuk lekatan yang lebih baik.

Untuk lekatan batu ke dinding dengan lebih baik, anda boleh menggunakan tukul getah

Untuk lekatan batu ke dinding dengan lebih baik, anda boleh menggunakan tukul getah

Pilihan ini untuk meletakkan batu hiasan di dinding memerlukan banyak masa.Ia digunakan apabila anda hanya perlu meletakkan beberapa jubin atau di sepanjang tepi serpihan besar. Sekiranya perlu meletakkan isipadu yang besar, lebih mudah memasang lem ke dinding, juga keluarkan lebihan dengan kulir yang tidak berlekuk. Dan tekan jubin yang dibasahi dengan air ke gam di dinding.

Teknologi kedua untuk meletakkan batu hiasan di dinding

Teknologi kedua untuk meletakkan batu hiasan di dinding

Jika tidak, keseluruhan urutan tindakan tidak berubah.

Sekiranya batu itu lancar, elemen seterusnya dipasang dari belakang ke belakang. Sekiranya jahitan diperlukan, jarak antara jubin tetap menggunakan plastik, baji kayu dengan ukuran yang sama, potongan drywall juga sesuai. Sekiranya jahitannya kecil, anda boleh menggunakan salib plastik.

Salib besar juga sesuai untuk menghias dinding dengan batu hiasan.

Salib besar juga sesuai untuk menghias dinding dengan batu hiasan.

 

Blok kayu dengan ukuran yang sama menentukan ketebalan sendi

Blok kayu dengan ukuran yang sama menentukan ketebalan sendi

Semasa operasi, pelekat boleh diperah dari bawah jubin. Sekiranya sampai di permukaan depan, ia mesti segera dikeluarkan. Batu penamat konkrit boleh dilakukan dengan kain lembap, gipsum - hanya kering. Lem itu terbentuk dengan cepat, dan hampir mustahil untuk mengeluarkannya tanpa merosakkan permukaannya.

Gam yang diekstrusi segera dikeluarkan

Gam yang diekstrusi segera dikeluarkan

Mengikut prinsip ini, jumlah penamat yang dirancang disusun. Apabila gam sudah siap (ditunjukkan pada bungkusan), anda boleh mula mengisi sendi.

Grouting

Sebatian khas digunakan untuk mengisi lipit. Berwarna, ia dapat meniru mortar batu atau berbeza dengan warna kemasan.

Komposisi diencerkan dengan air ke keadaan kering (perkadaran ditunjukkan pada bungkusan), dimasukkan ke dalam picagari khas atau beg yang ketat dengan sudut yang terputus. Tampal diperah di antara jahitan. Bergantung pada jenis kemasan, sendi diisi hampir sepenuhnya atau hanya separuh diisi (sehingga 5 mm boleh kekal di tepi jubin). Hasilnya adalah batu bata timbul, atau lebih halus.

Jahitan mengisi dengan picagari pembinaan

Jahitan mengisi dengan picagari pembinaan

Sehingga nat telah ditetapkan, mereka mengambil sambungan khas dan meratakan jahitan, memberikannya bentuk cembung, cekung atau rata.

Foto pilihan untuk menyelesaikan lorong dan koridor dengan batu hiasan

Menghiasi lorong dengan batu hiasan sering kali menamatkan sudut dan pintu

Menghiasi lorong dengan batu hiasan sering kali menamatkan sudut dan pintu

 

Hiasan lengkungan dengan batu hiasan dan suis

Hiasan lengkungan dengan batu hiasan dan suis

 

Dua pilihan untuk menyelesaikan pintu dengan batu buatan

Dua pilihan untuk menyelesaikan pintu dengan batu buatan

 

Memukul pintu boleh menjadi sukar

Memukul pintu boleh menjadi sukar

 

Dua gaya berbeza dan satu bahan

Dua gaya berbeza dan satu bahan

 

Mungkin terdapat sedikit hiasan

Mungkin terdapat sedikit hiasan

 

Penggantian jalur dinding terpampang dan batu hiasan memberikan kesan yang luar biasa

Penggantian jalur dinding terpampang dan batu hiasan memberikan kesan yang luar biasa

 

Main dengan cahaya untuk menjadikannya lebih cantik

Main dengan cahaya untuk menjadikannya lebih cantik

 

Di bahagian dalaman moden, tiruan batu bata lebih kerap digunakan.

Di bahagian dalaman moden, tiruan batu bata lebih kerap digunakan.

 

Salah satu dinding di koridor dihiasi dengan batu bata hiasan

Salah satu dinding di koridor dihiasi dengan batu bata hiasan

 

Mengapa pilihan ini bagus - semua tempat kotor ditutup dengan batu

Apa yang baik mengenai pilihan ini - semua tempat "kotor" ditutup dengan batu

Catatan yang serupa
komen 3
 1. Natalia
  12/14/2016 pada 13:12 - Balas

  Ia kelihatan sangat bagus, sekarang saya juga berfikir untuk membuat hiasan dengan batu hiasan. Saya melihat beberapa pilihan menarik di Kilang Batu, saya ingin menaikkannya pada hari lain.

 2. Igor
  04/13/2017 pada 12:06 - Balas

  Saya memerlukan jubin seperti dalam video Meletakkan Batu Zikam nipis di sebuah pangsapuri biasa dan di mana saya boleh membelinya.

 3. Nikolay
  04/23/2018 pada 17:19 - Balas

  Di mana saya boleh membeli? Terdapat banyak kedai serupa di rangkaian. Cukup cari pertanyaan ke dalam carian dan pilih di kawasan berhampiran anda. Sekarang tidak ada masalah dengan ini - banyak yang melakukannya sendiri.

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu