Susun atur jubin di bilik mandi: kaedah dan pilihan

Selalunya, bilik mandi berjubin. Bahan ini tahan lama, bersih dan senang dibersihkan. Tetapi kos pembaikan tersebut cukup besar, oleh itu mereka berusaha mengatur semuanya agar bilik mandi kelihatan paling baik dalam jangka masa yang panjang. Untuk menyelesaikan masalah ini, mereka dengan hati-hati memilih koleksi, pilih warna, kaedah susun atur. Mengenai pilihan apa yang ada untuk meletakkan jubin di bilik mandi, bagaimana ia dirasakan - dalam artikel itu.

Prinsip dan peraturan umum

Semua orang tahu bahawa dinding cahaya secara visual menjadikan bilik lebih luas. Tidak ada yang akan berdebat dengan ini dan fakta ini diambil kira ketika memilih pilihan untuk meletakkan jubin di bilik mandi. Tetapi ada beberapa perkara yang lebih menarik, pengetahuan yang akan membantu mengelakkan kesilapan ketika membuat susun atur dan memilih warna jubin, lokasinya, warna grout.

Dinding yang terang menjadikan bilik lebih luas

Dinding yang terang menjadikan bilik lebih luas

Susun atur menegak dan mendatar

Baru-baru ini, jubin segi empat lebih kerap diletakkan di dinding. Dalam kes ini, perkara pertama yang harus diputuskan adalah meletakkan jubin secara mendatar atau menegak di dinding. Dipercayai bahawa susun atur mendatar secara visual menjadikan ruangan lebih luas, dan yang menegak - lebih tinggi. Sebenarnya, pada jubin berwarna, terang, jahitan di antaranya dipenuhi dengan nat warna yang sama atau serupa, perbezaannya sangat kecil (dalam foto terdapat beberapa gambar di bawah). Dalam kes ini, arah gaya hampir tidak mempengaruhi persepsi. Dalam kes ini, anda boleh memilih pilihan meletakkan jubin di bilik mandi berdasarkan pilihan anda sahaja.

Perbezaan peletakan menegak dan mendatar hanya dapat dilihat pada jubin ringan dengan jahitan yang berbeza

Perbezaan peletakan menegak dan mendatar hanya dapat dilihat pada jubin ringan dengan jahitan yang berbeza

Kesan ini lebih ketara apabila menggunakan jubin ringan dengan grout yang berbeza (gambar atas). Dalam kes ini, pandangan "meluncur" di sepanjang jahitan, mewujudkan perubahan visual yang diinginkan. Dalam kes ini, susun atur menegak atau mendatar sangat mempengaruhi persepsi kita.

Jalur panduan

Untuk memperluas bilik atau menaikkan siling, ketika memilih susun atur, "panduan" menegak atau mendatar dibuat. Ini adalah jalur jubin dengan warna yang berbeza, di mana mata meluncur. Garis-garis ini mengubah persepsi visual mengenai ukuran bilik.

Jalur mendatar yang lebih ringan, yang bergerak di sepanjang perimeter bilik kira-kira di tengah ketinggian, secara visual memperluas ruang. Sekiranya anda menambah jalur gelap ke dinding cahaya, tidak ada kesan yang diperhatikan. Sebaliknya, ruangan akan melihat kelantangan "sendiri", kerana jalur gelap meneutralkan peningkatan visual ruang kerana warna cahaya pada hiasan.

Cara untuk meningkatkan kesan yang diingini

Cara untuk meningkatkan kesan yang diingini

Sekiranya perlu, buat siling lebih tinggi secara visual, dengan susun atur menegak, anda boleh meletakkan jalur jubin yang lebih ringan di salah satu dinding (lebih baik di seberang pintu masuk). Walaupun dengan jubin terang atau gelap dan grout yang sepadan, siling akan "naik". Sekiranya, di dinding ini, anda menggunakan jubin dengan nada yang lebih ringan, dan walaupun dengan grout kontras dan jalur jubin menegak dengan hiasan, kesannya akan lebih ketara (dalam gambar di bawah di sebelah kanan).

Sempadan

Cara lain untuk menjadikan bilik lebih tinggi adalah meletakkan jubin curb hiasan lebih dekat ke siling. Menjadi tinggi, mereka menarik perhatian, sementara ruangan kelihatan lebih tinggi. Sempadan tidak perlu dilakukan di sekitar perimeter. Cukup untuk membuat satu dinding dengan teduhan cahaya yang berbeza, letakkan sempadan di bahagian atas.Lebih-lebih lagi, dinding kontras ini boleh menjadi lebih gelap atau lebih terang.

Batas jubin hiasan yang lebih dekat dengan siling menjadikan bilik lebih tinggi

Batas jubin hiasan yang lebih dekat dengan siling menjadikan bilik lebih tinggi

Semua teknik ini mudah dilaksanakan, tetapi mereka membantu menyusun susun atur jubin dengan cekap. Untuk menggambarkan apa yang anda dapat, anda boleh menggunakanprogram khas.

Contoh susun atur jubin

Sebagai tambahan kepada contoh susun atur di atas, ada pilihan meletakkan jubin yang boleh dianggap klasik, yang lain, sebaliknya, telah muncul baru-baru ini dan, walaupun mereka sering kali menentang banyak cadangan, mereka kelihatan sangat bagus.

Memilih cara meletakkan jubin di bilik mandi bukanlah sesuatu yang mudah

Memilih cara meletakkan jubin di bilik mandi bukanlah sesuatu yang mudah

Bahagian bawah lebih gelap

Teknik ini tergolong dalam klasik: sepertiga bahagian bawah dinding dibuat warna yang lebih gelap, yang lebih atas - beberapa nada lebih ringan. Kaedah meletakkan jubin seramik ini, secara sederhana, tidak berada di puncak populariti. Ia popular sekitar satu dekad yang lalu. Tetapi ada beberapa muslihat yang memberikan suara moden kepada klasik.

Dengan kaedah meletakkan jubin ini, ruangan kelihatan luas, kerana sebahagian besar dindingnya dihiasi dengan warna cahaya. Dalam kes ini, jubin di lantai dipilih dengan warna yang sama dengan jubin di bahagian bawah dinding. Sekiranya anda tidak dapat mencari yang sama, mereka mencari tekstur dan warna yang sangat dekat. Dalam bentuk "suci", kaedah meletakkan jubin ini tidak kelihatan sangat moden.

Panel berwarna gelap di bahagian bawah dinding

Panel berwarna gelap di bahagian bawah dinding

Untuk menjadikan jubin bilik mandi ini kelihatan lebih moden, anda boleh menambah jalur menegak atau mendatar yang memecah hiasan yang monoton. Banyak koleksi menawarkan bukan sahaja pilihan jubin yang lebih gelap dan terang, tetapi juga hiasan dengan saiz yang berbeza, dari mana garis-garis dengan lebar yang berbeza terbentuk.

Anda boleh menambah jalur menegak ke jalur mendatar.

Anda boleh menambah jalur menegak ke jalur mendatar.

Lebih kerap mereka menggabungkan bukan dua, tetapi tiga jenis jubin: dua monokromatik dan hiasan yang menggabungkan kedua-dua warna utama. Unsur-unsur hiasan boleh mempunyai lebar yang berbeza. Kemudian mereka dapat digunakan untuk membuat jalur atau tiang dengan lebar yang berbeza. Supaya bahagian atasnya tidak begitu monoton dan membosankan, jalur nipis dengan warna yang sama dengan bahagian bawah dinding ditambahkan, dan batas sayur atau bunga ditambahkan di bawah.

Gabungan jubin di bilik mandi dengan pelbagai warna dan tekstur

Gabungan jubin di bilik mandi dengan pelbagai warna dan tekstur

Sebilangan besar kilang menghasilkan koleksi di mana terdapat dua warna asas jubin - lebih gelap dan lebih terang - dan satu set elemen hiasan. Koleksi seperti ini biasanya tidak murah, tetapi lebih mudah untuk menyusun komposisi yang kompeten, dan sesuai dengan saiznya, jadi tidak akan ada masalah dengan gaya dan pas.

Dinding aksen

Sekiranya pembahagian dinding dengan ketinggian tidak menarik bagi anda, tetapi reka bentuk monokromatik membangkitkan rasa kecewa, anda boleh mempertimbangkan pilihannya dengan dinding aksen. Selalunya, ia dihiasi dengan jubin dengan warna yang sama, tetapi dalam naungan yang berbeza - beberapa nada lebih ringan atau lebih gelap daripada yang utama.

Dinding aksen gelap di bilik mandi yang terang

Dinding aksen gelap di bilik mandi yang terang

Dalam kes ini, tidak satu dinding yang dipangkas dengan jubin coklat, tetapi juga memasuki bahagian yang berdekatan. Teknik ini sesuai untuk bilik yang sempit dan panjang - secara visual menjadikan bilik kelihatan lebih seperti segi empat sama.

Dinding aksen tidak perlu berukuran sama dengan jubin. Satu dinding yang dihiasi dengan mozek atau jubin format kecil kelihatan hebat.

Mozek boleh digunakan untuk pelbagai

Mozek boleh digunakan untuk pelbagai

Mozek itu kelihatan hebat baik sendiri dan digabungkan dengan jubin dengan format yang berbeza - persegi, segi empat tepat, besar dan sederhana. Ini digunakan untuk menyelesaikan permukaan melengkung - kerana strukturnya, ia sesuai dengan lajur sekata dengan radius kecil.

Motif bunga

Trend reka bentuk baru-baru ini menyebabkan kenyataan bahawa kebanyakan jubin bilik mandi dibuat dengan warna pepejal. Banyak koleksi dibezakan dengan tekstur yang menarik, tetapi dibuat dalam bentuk serpihan monokromatik. Tidak semua orang menyukai reka bentuk ini - dalamannya terlalu "sejuk".Anda boleh menambahkan fantasi dengan jubin dengan bunga atau rama-rama, motif tumbuhan atau geometri.

Tambahkan hiasan dengan bunga, rama-rama, atau reka bentuk bunga lain

Tambahkan hiasan dengan bunga, rama-rama, atau reka bentuk bunga lain

Tetapi dengan hiasan jenis ini, anda harus berhati-hati: terlalu "berlebihan", terutamanya dalam jumlah kecil. Tetapi beberapa serpihan tunggal tidak kelihatan baik. Oleh itu, disarankan untuk bekerja dengan hiasan bunga dalam program yang memberikan gambaran tiga dimensi - akan lebih mudah untuk membayangkan apa yang sebenarnya anda dapat.

Meletakkan jubin di lantai

Di samping itu, untuk memilih pilihan meletakkan jubin di bilik mandi di dinding, anda perlu memutuskan cara menghias lantai.

Kaedah susun atur untuk jubin lantai

Kaedah susun atur untuk jubin lantai

Apabila menggunakan jubin persegi, biasanya diletakkan dalam bentuk papan catur (pola pemeriksa), kaedah mengimbangi jubin 1/2 dapat digunakan. Terdapat dua arah pemasangan - selari dengan dinding dan menyerong.

Pilihan susun atur untuk jubin lantai persegi

Pilihan susun atur untuk jubin lantai persegi

Sekiranya jubin segi empat tepat dipilih, terdapat lebih banyak pilihan susun atur - dengan ofset (dek, tocang, herringbone). Terdapat juga pilihan untuk menggabungkan jubin segi empat dan persegi - labirin, jika kaedah menggunakan serpihan dengan ukuran yang berbeza.

Pilihan untuk meletakkan jubin di bilik mandi di lantai - saiz dan corak yang berbeza

Pilihan untuk meletakkan jubin di bilik mandi di lantai - saiz dan corak yang berbeza

Adalah masuk akal untuk melaksanakan semua skema yang lebih kurang kompleks di bilik besar - di sini komposisi yang tidak biasa dapat dihargai. Di bilik mandi kecil, skema paling mudah dipilih - biasanya hanya beberapa jubin yang sesuai, jadi tidak ada gunanya menyulitkan kerja.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu