Apa kertas dinding yang boleh dilekatkan di bilik mandi

Mengubah semula bilik mandi bukanlah kesenangan yang murah, tetapi ada bahan penamat yang membolehkan anda menyusun bilik dengan cepat, sambil membelanjakan sejumlah kecil. Contohnya, dinding boleh dihiasi dengan kertas dinding. Apa kertas dinding untuk bilik mandi yang boleh digunakan - dalam artikel.

Kertas dinding di bilik mandi - kebaikan dan keburukan

Masih dipercayai bahawa jubin seramik adalah pilihan terbaik di bilik mandi. Tetapi kaedah penamat ini memerlukan dana yang besar, sejumlah besar pekerjaan. Oleh itu, jangka masa minimum untuk menyelesaikannya adalah 10 tahun. Ia berlaku bahawa jubin tidak diganti selama 20 tahun atau lebih. Tidak semua orang gembira dengan kestabilan ini. Fesyen untuk hiasan dan bahan penamat berubah dengan cepat, dan kita semua mahu rumah kita bergaya dan cantik.

Di samping itu, ada satu lagi nuansa yang harus diambil kira oleh pemilik pangsapuri di bangunan baru: kemasan jubin seramik sangat sukar. Di rumah yang baru dibina, apabila bangunan itu menyusut, ini boleh menyebabkan keretakan.

Kertas dinding bilik mandi

Kertas dinding bilik mandi

Sebab-sebab ini dan fakta bahawa jubin kelihatan terlalu "sejuk" membuat anda memikirkan apa lagi selain jubin dapat menghiasi dinding di bilik mandi. Salah satu pilihan yang paling murah adalah kertas dinding untuk bilik mandi. Harganya beberapa kali lebih murah daripada jubin (walaupun pilihan paling mahal), mereka terpaku dengan cepat. Semua ini membolehkan anda mengubah penamat setahun sekali atau lebih kerap. Bosan, atau kertas dinding telah hilang daya tarikan, - diganti.

Penyelesaian ini juga mempunyai kekurangan. Pertama, anda harus memilih kertas dinding khas yang dapat terasa normal di bilik dengan kelembapan tinggi. Yang kedua - di kawasan yang bersentuhan langsung dengan air, dinding biasanya dipangkas dengan bahan lain yang lebih tahan terhadap kelembapan. Selalunya, jubin diletakkan di kawasan ini, dan kertas dinding ditampal di bahagian lain. Tetapi masih ada jalan keluar - untuk melindungi kertas dinding dengan kaca atau plastik lutsinar.

Beberapa pilihan lagi

Beberapa pilihan lagi

Untuk menjadikan kertas dinding bilik mandi tahan lebih lama, perlu dilekatkan dengan gam khas. Formulasi bilik basah mengandungi bahan tambahan antibakteria yang menghalang pertumbuhan jamur dan cendawan.

Jenis kertas dinding untuk bilik mandi

Tidak semua kertas dinding boleh digunakan di bilik lembap. Contohnya, kertas atau kertas berdasarkan kertas tidak sesuai untuk bilik mandi. Anda boleh memakainya, tetapi mereka akan kehilangan daya tarikan dengan cepat; setelah mandi atau mandi air panas, mereka akan menyerap kelembapan. Oleh itu, walaupun kertas dinding kertas murah, ia tidak boleh digunakan di bilik mandi. Pengecualian adalah kertas dinding yang boleh dibasuh tahan kelembapan. Tetapi ini adalah pilihan ekonomi, yang sesuai, misalnya, untuk rumah negara atau taman.

Anda boleh melindungi kertas dinding dari sentuhan langsung dengan air dengan panel kaca atau plastik lutsinar

Anda boleh melindungi kertas dinding dari sentuhan langsung dengan air dengan panel kaca atau plastik lutsinar

Bukan tenunan

Kertas dinding bukan tenunan sering disebut kertas dinding dengan pangkalan bukan tenunan, di mana pelbagai lapisan digunakan (paling sering vinil atau kertas digunakan pada bukan tenunan). Tetapi dalam kes ini kita membincangkan secara khusus mengenai kertas dinding bukan tenunan secara bukan tenunan. Mereka tidak takut kelembapan, jadi mereka juga boleh digunakan di bilik lembap. Jenis "pakaian" untuk dinding adalah:

  • Untuk lukisan. Dalam kes ini, kanvas berwarna putih, boleh dicat semula sehingga 8 kali (bergantung kepada ketumpatan kain bukan tenunan).
  • Dengan corak dan warna. Mereka tidak sesuai untuk melukis, tetapi mempunyai tekstur yang menarik.

    Beberapa contoh kertas dinding bukan tenunan pada asas bukan tenunan

    Beberapa contoh kertas dinding bukan tenunan pada asas bukan tenunan

Kelebihan kanvas "bukan tenunan semata-mata" adalah kemampuan bahan untuk menyebarkan udara dan wap. Mereka mengatakan bahawa dinding seperti itu "bernafas", kerana terdapat peraturan kelembapan semula jadi (semasa bekerjasistem pengudaraan).Semasa mencari bahan penamat seperti ini, di kotak carian, tanyakan "kertas dinding bukan tenunan di pangkalan bukan tenunan", jika tidak, masalahnya terutamanya terdiri daripada kertas dinding vinil di pangkalan bukan tenunan, dan kualiti dan penampilannya sama sekali berbeza.

Kertas dinding bukan tenunan untuk bilik mandi dilekatkan pada pangkalan bersih yang rata menggunakan gam khas dengan lekatan tinggi. Lem hanya digunakan pada dinding, kanvas digulung kering, dilicinkan dengan teliti.

Anda boleh menggabungkan tekstur dan warna yang berbeza

Anda boleh menggabungkan tekstur dan warna yang berbeza

Kain bukan tenunan itu sendiri adalah bahan yang cukup padat dan praktikalnya tidak meregang. Untuk mengelakkan masalah semasa perekatan, penyediaan dinding harus berada pada tahap tinggi - kanvas kering tidak meregang dan tidak "menyusut", jadi sukar untuk menyembunyikan kekurangan. Dan ini adalah salah satu kelemahannya.

Vinil

Untuk bilik mandi, kertas dinding vinil di pangkalan bukan tenunan sesuai. Vinil juga dihasilkan secara kertas, tetapi pilihan ini tidak sesuai untuk bilik basah, kerana kertasnya bersifat hygroscopic dan biasanya kemasan seperti itu cepat ketinggalan dinding.

Kertas dinding vinil adalah filem nipis polivinil klorida yang digunakan pada asas bukan tenunan. Filem vinil setebal sepersepuluh milimeter, tetapi sangat kuat dan padat, tetapi agak sukar untuk merosakkannya, jadi anda juga boleh mencucinya dengan berus dan detergen. Selain itu, ia tidak membenarkan kelembapan masuk dalam bentuk apa pun. Di satu pihak, ini bagus - kelembapan tidak menembusi dinding. Sebaliknya, tidak begitu baik, kerana pengudaraan di bilik mandi mesti berfungsi dengan baik, kerana suasananya tidak dapat kembali normal. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan kertas dinding vinil untuk bilik mandi anda, disarankan untuk memasang kipas ekzosuntuk memberikan peraturan kelembapan secara paksa.

Kertas dinding vinil boleh mempunyai ketebalan yang berbeza

Kertas dinding vinil boleh mempunyai ketebalan yang berbeza

Kertas dinding vinil untuk bilik mandi boleh terdiri daripada beberapa jenis - vinil boleh digunakan dengan beberapa cara. Terdapat vinil tipis, dindingnya mesti disiapkan dengan teliti, kerana semua penyelewengan akan dapat dilihat. Terutama jika warnanya ringan dan teksturnya halus. Terdapat vinil yang lebih padat dan tebal, yang lebih baik menyembunyikan ketidaksempurnaan permukaan, ada vinil busa, yang, kerana permukaan bertekstur, dapat menyembunyikan ketidaksempurnaan. Penyediaan permukaan dalam kes ini mungkin tidak begitu ideal. Tetapi, tanpa mengira ketebalan filem, penyimpangan besar tidak dapat diterima, kerana asas bukan tenunan tidak meregang dengan baik.

Kertas dinding vinil dilekatkan dengan cara yang sama seperti kertas dinding bukan tenunan: dindingnya dilapisi dengan gam, dan kanvas itu sendiri dilekatkan kering. Tetapi gam digunakan secara berbeza, dengan kemampuan pelekat yang lebih tinggi, kerana berat satu gulungan lebih besar (kerana berat filem PVC).

Gentian kaca

Sekiranya anda suka dinding bilik mandi yang dicat, anda boleh menggunakan kertas dinding kaca yang dilukis. Mereka adalah kain yang ditenun dari kaca gentian, yang saling terkait dengan cara khas, kerana coraknya terbentuk. Pelbagai lukisan tidak begitu hebat, tetapi kerana kanvas ini boleh dicat semula hingga 20-30 kali, anda dapat menukar dengan cepat reka bentuk bilik mandi.

Beberapa jenis kertas dinding gentian kaca

Beberapa jenis kertas dinding gentian kaca

Kertas dinding gentian kaca untuk bilik mandi mempunyai jangka hayat yang panjang, tidak takut kelembapan, bernafas, tidak busuk, dibuat dari bahan mentah semula jadi, tidak menyokong pembakaran. Kanvas mempunyai tekstur tertentu, yang dapat dilekatkan pada dinding yang tidak sempurna. Secara umum, bukan pilihan yang buruk. Terdapat beberapa kekurangan. Pertama, harganya lebih mahal daripada kertas dinding vinil yang sama. Tetapi ia boleh dicat semula, yang membolehkan anda mengubah gaya membosankan dengan cepat. Kekurangan kedua adalah sukar untuk merekatkannya. Anda harus berhati-hati untuk tidak "meratakan" kelegaan, menggunakan gam khas. Kelemahan ketiga ialah anda masih perlu membeli cat dan beberapa kali kertas dinding kaca cat - untuk mendapatkan warna sekata. Ini juga menaikkan kos kemasan jenis ini.

Kertas dinding pelekat sendiri

Terdapat pita pelekat sendiri di kedai yang boleh digunakan di bilik mandi. Ia dilekatkan pada pangkalan yang bersih dan rata. Dalam kes ini, penyediaan dinding mestilah ideal: filemnya sangat tipis dan tidak dapat menyembunyikan kekurangan, tetapi hanya menekankan semua penyelewengan. Sifat bahan penamat ini ditentukan oleh sifat vinil: filemnya kuat, lebat, tidak membenarkan air, wap, dan udara masuk. Dinding yang ditutup dengan bahan ini boleh dibersihkan dengan berus dan bahan pencuci yang tidak kasar. PVC tidak membenarkan air mengalir dalam bentuk apa pun, dan pengudaraan berfungsi dengan baik diperlukan untuk menghilangkan kelembapan yang tinggi.

Kertas dinding pelekat sendiri untuk bilik mandi - baiki tanpa gam

Kertas dinding pelekat sendiri untuk bilik mandi - baiki tanpa gam

Pelekat sendiri untuk bilik mandi boleh menjadi matte atau berkilat. Pada yang berkilat, jejak air dan sabun lebih kelihatan, tetapi lebih mudah merawatnya: semua kotoran mudah dikeluarkan dari permukaan yang halus. Pada filem matte, deposit kurang kelihatan, tetapi kerana keliangan permukaan, ia lebih sukar dikeluarkan. Nuansa lain: permukaan berkilat, kerana pantulan cahaya, menjadikan sebuah bilik kecil secara visual lebih luas. Tetapi dalam cahaya terang, banyak silau mempengaruhi mata. Mereka cepat letih.

Sebelum melekatkan, permukaan mesti dibersihkan dari habuk, dilenyapkan. Kemudian potong filem menjadi jalur dengan panjang yang diperlukan. Secara perlahan-lahan mengupas substrat pelindung, merekatkan filem PVC, mengeluarkan udara dari bawah filem dengan spatula plastik.

Kertas dinding cecair

Pilihan lain yang sangat menarik untuk menghias dinding di bilik mandi adalah kertas dinding cecair. Dengan sifat aplikasinya, bahan ini lebih menyerupai plaster, kerana dalam bentuk siap adalah jisim pasta yang digunakan pada dinding menggunakan spatula atau alat serupa. Kelebihan utama jenis bahan penamat ini adalah kekurangan asas. Oleh kerana lapisan boleh mencapai 1 cm, penyimpangan yang agak besar dapat diratakan. Tetapi, kerana komposisi tidak dapat disebut murah, banyak yang memilih untuk melakukan pemerataan awal dengan campuran yang lebih murah (meratakan plaster atau dempul), dan meratakan selesai dilakukan dengan kertas dinding cair.

Beberapa jenis kertas dinding cecair

Beberapa jenis kertas dinding cecair

Kertas dinding cair dijual dalam bentuk serbuk kering, yang diencerkan dengan air dalam bahagian tertentu, atau dalam bentuk pasta siap pakai. Komposisi merangkumi serat selulosa, komponen mineral, serat tekstil, pigmen pewarna. Semua ini dicampurkan dengan komponen astringen (gam), dicairkan dengan air. Pasta yang dihasilkan disapu pada dinding.

Pemilihan pelekat

Agar kertas dinding bilik mandi tahan dengan baik, supaya acuan dan kulat tidak muncul di atasnya, perlu memilih gam yang betul. Ia dipilih bergantung pada jenis kertas dinding: untuk vinil - komposisinya sendiri, untuk bukan tenunan - sendiri. Tetapi pada masa yang sama adalah perlu untuk memastikan bahawa aditif bakteria dimasukkan ke dalam gam.

Untuk hasil yang baik, anda perlu memilih gam yang betul

Untuk hasil yang baik, anda perlu memilih gam yang betul

Untuk kebolehpercayaan yang lebih besar, disarankan untuk merawat permukaan yang disiapkan dengan primer yang mempunyai kesan bakteria. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa primer mencegah pengembangan mikroorganisma berbahaya, ia menghilangkan penyerapan dinding, mengurangkan penggunaan gam, dan mencegah pembentukan gelembung.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu