Pintu dalaman berengsel sayap berganda - kebaikan dan keburukan

Pintu bukan sahaja perincian dalaman, tetapi juga merupakan fungsi. Oleh itu, semasa memilih, kita tidak hanya mengambil kira estetika, tetapi juga kemudahan. Mari lihat pintu dalaman daun berganda dari semua sudut pandangan. Betapa senangnya mereka, di mana dan kapan memasangnya.

Bila hendak dipasang

Pintu daun berganda disebut pintu dengan daun pintu, terdiri dari dua bahagian, yang disatukan oleh bingkai pintu yang sama. Secara umum, betul untuk bercakap dan menulis - bivalves, tetapi selalunya mereka mengatakan bivalves. Terdapat juga nama seperti bipartit atau bipartit. Nama ini berasal dari fakta bahawa mereka terdiri daripada dua bahagian. Mereka juga memanggil mereka berganda - alasannya juga jelas. Terdapat versi lain dari nama - satu setengah pintu. Ini adalah pintu daun dua dengan lebar daun yang berbeza.

Pintu dalaman daun berganda

Pintu dalaman daun berganda

Bilakah pintu dalaman daun berganda baik? Bagaimanapun, mereka tidak selalu dan tidak di mana sahaja sesuai atau senang.

 • Pintu besar besar di ruang yang luas. Pintu biasa akan kelihatan sedikit, walaupun lebarnya 90 cm. Pintu daun berganda kelihatan lebih "besar", sehingga sesuai dengan bahagian dalam ruang tamu.
 • Sekiranya pintu masuk ke koridor yang sempit, atau di tempat terbuka, mereka akan mengganggu. Ini adalah musibah biasa bagi rumah Khrushchev kami, dan susun atur moden tidak selalu berjaya dalam pengertian ini.
 • Sekiranya daun pintu tunggal tidak mempunyai tempat untuk "dilekatkan", dan pintu mesti sentiasa terbuka atau kerap.
Pilihan untuk kemungkinan pemasangan pintu dalaman daun dua

Pilihan untuk kemungkinan pemasangan pintu dalaman daun dua

Secara umum, pintu dalaman daun berganda dalam bukaan sempit bukanlah pilihan yang sangat baik. Tidak ada arti dalam dua selempang sempit, kerana tidak ada yang akan melewati jalan 40 cm. Iaitu, bahagian sempit yang berfungsi tidak dibenarkan. Sama sahaja, anda mesti sentiasa membuka kedua-dua pintu. Dan harganya lebih dari satu helai dengan lebar yang sama, dan pemasangannya lebih rumit, penebat suaranya lebih teruk, kerana terdapat jurang tambahan antara pintu. Walaupun ditutup dengan bar, ia tidak akan memberikan kesunyian yang sempurna.

Perlu memasang pintu daun dua dengan lebar bukaan lebih dari satu meter. Maka sekurang-kurangnya selempang pembuka boleh dibuat 60 cm, yang memungkinkan anda berjalan normal. Bahagian kedua boleh diperbaiki dan digunakan pada majlis-majlis khas. Iaitu, pilihan ini berfungsi dan dibenarkan. Lebih baik dari segi pelaksanaan: daun pintu yang terlalu lebar tidak selesa dan memakan banyak ruang.

Pintu swing dan gelangsar

Pintu swing dan gelangsar

Tetapi kadang-kadang tidak ada jalan untuk pergi - pintu ayunan biasa tidak menjadi sama sekali. Kemudian anda perlu membuat bahagian sempit di pintu daun dua. Kelebihannya ialah mereka boleh dibuka dan tidak akan menghalang laluan; anda boleh meletakkan barang-barang dalaman di sisi pintu pada jarak dekat.

Ukuran pintu daun berganda

Mari kita ulangi bahawa pintu daun dua boleh sama dan berbeza lebarnya. Varian dengan yang sama dipanggil simetris, dengan yang berbeza - asimetrik (asimetrik). Seringkali anda masih boleh menemui istilah pintu dua dan satu setengah, serta sama dan tidak sama. Mereka juga menunjukkan nisbah lebar daun.

Blok pintu boleh menjadi simetri dan tidak simetri

Blok pintu boleh menjadi simetri dan tidak simetri

Lebar minimum pintu daun dua adalah 80 cm. Ini adalah dua sayap masing-masing 40 cm. Perlu diingat bahawa bukaan harus 10 cm lebih besar. Maksudnya, ukuran minimum pintu untuk pintu daun dua kali ialah 90 cm. Dalam kes yang melampau, ia boleh menjadi 88 cm Saiz standard maksimum ialah 180 cm (ambang pintu 190 cm).

Pintu dalaman daun berganda - saiz standard

Pintu dalaman daun berganda - saiz standard

Perlu diingat bahawa saiz kerangka pintu standard bertambah 20 cm. Lebar selempang standard berubah 10 cm: 60 cm, 70 cm, 80 cm dan 90 cm. Sekiranya anda mahukan selempang yang sama, hanya ada lima pilihan pembukaan:

 • 90 sm;
 • 130 cm;
 • 150 cm;
 • 170 cm;
 • 190 sm.

Pintu pintu mungkin sedikit lebih lebar daripada nilai yang ditentukan. Penurunan 1-2 cm juga dibenarkan, tetapi tidak lebih. Sekiranya bahagian yang ada tidak sesuai dengan bingkai ini dengan cara apa pun, anda boleh menggunakan selempang dengan lebar yang berbeza, atau memesan mengikut ukuran anda. Ketinggian bukaan juga dapat dirundingkan: sebagai standard ia harus 2,06 - 2,10 m.

Dimensi bukaan di bawah pintu

Dimensi bukaan di bawah pintu

Ngomong-ngomong, mencari pintu dalaman daun dua sempit boleh menjadi masalah. Tidak semua kilang membuat versi dua daun di bawah pintu 90 cm. Pintu buaian standard menjadi biasa di sini. Dalam kes ini, anda boleh mencari bahagian sempit dari set yang tidak sama (dengan dua sayap dengan lebar yang berbeza). Tetapi kemungkinan besar anda perlu memotong engsel dan meletakkan kotak itu sendiri.

Pintu besar

Sekiranya jurang lebih besar, ia perlu diisi dengan sesuatu. Anda boleh sebelum memasang pintu, anda juga boleh. Jurang diletakkan dengan bahan ringan, kemudian dilepa, diratakan dengan sisa dinding.

Anda tidak selalu mahu mengurangkan ketinggian bukaan. Kemudian anda boleh memesan jalur hiasan menegak (transom atas) dengan gaya dan warna yang serupa dengan pintu. Ini jelas merupakan projek individu dan kerangka pintu lebih kompleks.

Dengan pintu tinggi, transom atas boleh dipasang di atas pintu

Dengan pintu tinggi, transom atas boleh dipasang di atas pintu

Bagaimana jika pintu lebih luas? Sekiranya, misalnya, lebih lebar daripada dua meter? Dalam susun atur moden, ini jarang berlaku, tetapi anda tidak pernah tahu. Mungkin anda mendapat rumah dengan lorong yang luas. Anda tentu saja boleh meletakkan ruang tambahan, tetapi ada cara lain. Salah satu pilihan yang mungkin adalah membuat sisipan dengan reka bentuk yang sama di sisi. Mereka dipanggil transom sisi. Mereka dipisahkan dari pintu berfungsi dengan penyangga yang kuat dan tidak dapat dibuka.

Bahagian pegun dengan reka bentuk yang sama dapat ditambahkan dalam bukaan yang luas

Bahagian pegun dengan reka bentuk yang sama dapat ditambahkan dalam bukaan yang luas

Transmisi sisi dan atas sering digunakan bersama. Oleh kerana pintu biasanya lebar dan tinggi. Tetapi ia juga boleh digunakan secara berasingan. Contohnya, di stalinka terdapat bukaan yang sangat tinggi dan sempit. Di situlah mereka meletakkan ketinggian tambahan, atau meletakkan transom atas. Seseorang pergi ke arah lain - memperluas bukaan sehingga kelihatan lebih berkadar. Secara umum, terdapat kaedah reka bentuk yang berbeza.

Jenis dan ragam

Mari bercakap mengenai kaedah pembukaan. Pintu dalaman daun berganda boleh:

 • hayun:
  • pembukaan sehala biasa;
  • bandul - dengan keupayaan untuk membuka ke arah mana pun (pembukaan dua arah);

   Pintu swing dan pintu akordeon - dua pilihan pembukaan yang mungkin

   Pintu swing dan pintu akordeon - dua pilihan pembukaan yang mungkin

 • gelongsor:
  • harmonik;
  • buku;
  • gelongsor (pintu gelangsar atau gelangsar);
 • lipat berengsel.

Selalunya mereka meletakkan yang berayun. Pertama, pintu sendiri lebih murah, lebih mudah dan lebih murah untuk dipasang. Kedua, mereka memberikan penebat bunyi yang baik. Kelemahan model swing diketahui oleh semua orang - mereka mengambil ruang di tempat terbuka. Selalunya tidak boleh mengatur selempang 60 cm. Kemungkinan membuka dalam satu atau dua arah bergantung pada engsel yang dipilih. Sekiranya anda membeli blok tanpa ikatan, anda boleh memilih mengikut citarasa anda.

Pintu berganda gelangsar sangat bagus untuk menjimatkan ruang. Perlu diingat bahawa mereka juga boleh bergerak ke satu sisi. Dengan bukaan yang cukup luas, ini mudah. Walaupun terdapat kelebihan ini, ia tidak terlalu popular. Pertama, terdapat masalah dengan penebat bunyi. Sudah tentu, pas, dengan pelekat dan penebat yang sangat baik. Kelemahan kedua model gelongsor ialah mereka mengeluarkan banyak bunyi semasa bergerak. Tenang hanya mahal (sekali lagi). Oleh itu, jika anda memerlukan pilihan anggaran, lebih baik anda memilih pilihan.

Pelbagai jenis pintu 2 daun

Pelbagai jenis pintu 2 daun

Terdapat juga pilihan gabungan - lipat berengsel. Ia adalah gabungan pintu swing dan pintu yang dilipat. Mereka bagus untuk bukaan yang sangat luas. Setiap selempang terdiri daripada dua atau lebih bahagian, yang saling berkaitan. Membuka pintu, anda mendorongnya seperti pintu ayunan, hanya menggunakan sebahagian lorong. Tetapi, jika perlu, mereka boleh dibuka dengan mudah sepenuhnya, tekan sedikit ke sisi. Pintu seperti ini bagus ruang tamu dapursekiranya bilik perlu dibatasi secara berkala.

Bahan apa

Sekiranya kita bercakap mengenai bahan, maka pintu dalaman swing diperbuat daripada:

 • kayu;
 • MDF;
 • bingkai yang diperbuat daripada papan gentian;
 • plastik.

Yang paling kukuh dan boleh dipercayai adalah pintu kayu. Betapa mahal harganya bergantung pada jenis kayu, tetapi kayu oak yang baik harganya mahal. Pintu dalaman yang diperbuat daripada kayu bagus untuk semua orang. Dan terutama fakta bahawa dalam kebanyakan kes, ia dibuat secara individu dan boleh sesuai dengan ukuran pintu. Tanpa "standard". Secara semula jadi, pintu melengkung juga boleh dipesan.

Pintu dalaman kayu melengkung

Pintu dalaman kayu melengkung

Lebih banyak pilihan belanjawan - MDF. Harga mereka tidak begitu tinggi, tetapi harganya tidak lebih buruk daripada yang kayu. Perkara yang baik mengenai MDF adalah mungkin untuk menghasilkan semula ukiran, jika perlu. Dari segi ciri operasi, ia tidak lebih buruk daripada kayu - penebat bunyi berada pada ketinggian, ketahanan juga.

Pintu MDF daun berganda

Pintu MDF daun berganda

Yang paling murah adalah bingkai. Rangka dipasang dari blok pinus, yang dilapisi di kedua sisi papan serat. Untuk meningkatkan sifat penebat bunyi, bingkai diisi dengan beberapa jenis bahan longgar. Pada prinsipnya, dengan pelaksanaan normal, mereka dapat berfungsi dengan baik. Anda hanya perlu berhati-hati - mereka tidak bertolak ansur dengan beban kejutan. Dan ada masalah - mencari prestasi "normal" tidaklah mudah.

Pintu dalaman daun berganda yang terbuat dari MDF dan bingkai boleh dilaminasi dengan venir atau filem khas yang meniru kayu. Veneer sangat serupa dengan susunan. Anda tidak dapat langsung memberitahu bahawa mereka bukan dari array. Jenis ini tergolong dalam harga purata. Semasa memilih, perhatikan kualiti pelapisan. Tidak boleh ada tanda-tanda lem, celah-celah atau kecacatan lain di mana sahaja. Kekurangan sedikit pun akan menyebabkan pencerobohan dan kehilangan penampilan.

Yang paling murah adalah dengan filem. Hayat perkhidmatan bergantung pada kualiti filem. Kadang-kadang selepas satu setengah tahun, ia mula hilang. Oleh itu, tidak berbaloi untuk mengambilnya walaupun dengan anggaran yang terhad. Atau beli hanya yang telah disyorkan oleh seseorang dari kenalan anda kepada anda, yang menggunakannya, dan anda sendiri telah melihat dalam keadaan apa. Kerana "normal" berbeza.

Gelas dan sisipan lain

Pintu dalaman 2-daun boleh menjadi padat atau dengan sisipan kaca. Anda boleh menemui semua pintu kaca, mungkin kaca padu dengan bingkai. Dalam model dengan selempang dengan saiz yang berbeza, yang lebih kecil boleh dengan atau tanpa kaca (buta).

Jangan takut bahawa kaca / gelas itu berbahaya. Kaca tempered digunakan, yang memerlukan banyak usaha untuk pecah. Dan walaupun pecah, ia jatuh dalam sekumpulan serpihan dengan tepi yang tidak tajam atau tetap tergantung di filem. Ia bergantung pada jenis kaca.

Mereka datang dengan gelas untuk masa yang lama

Mereka datang dengan gelas untuk masa yang lama

Pintu dan sisipan kaca bagus, kerana apabila pintu ditutup, pintu tersebut dapat menerangi koridor. Sudah tentu, anda boleh meletakkannya di sana sensor gerakan untuk menghidupkan lampuagar tidak berjalan dalam kegelapan. Tetapi cahaya siang sering kali lebih menyenangkan daripada cahaya buatan. Mereka juga mempelbagaikan reka bentuk dengan luar biasa. Dan jangan berfikir bahawa pintu berganda dengan kaca hanya dalam gaya klasik. Terdapat cukup model yang lebih sesuai untuk hiasan dalaman moden berbanding klasik.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu