Pintu dalaman kaca

Memilih pintu tidak semudah yang disangka. Ia mestilah selamat, boleh dipercayai, tahan lama, praktikal, senang dijaga, dan lebih baik lagi jika cantik dan murah. Setuju, itu senarai keperluan lain. Anehnya, kebanyakan pintu dalaman kaca bertanggungjawab.

Kelebihan dan kekurangan

Untuk memutuskan sama ada memasang pintu dalaman kaca atau tidak, anda perlu mengetahui kelebihan dan kekurangannya. Mari mulakan dengan menyenaraikan kelebihan:

 • Geometri pintu kaca tidak berubah sama ada dengan kelembapan atau suhu. Semua orang tahu masalahnya dengan pintu kayu: pada kelembapan tinggi mereka membengkak dan boleh menjadi masalah untuk menutupnya; pada kelembapan rendah, sebaliknya, mereka menjadi lebih kecil dan selak diperlukan untuk menutupnya. Kestabilan dimensi pintu dalaman kaca memungkinkan untuk menggunakannya di bilik lembap: bilik mandi, pancuran, kolam renang, taman musim sejuk, bilik wap.

  Beginilah pintu dalaman kaca ... ini adalah persoalan mengenai pelbagai pilihan reka bentuk

  Beginilah pintu dalaman kaca ... ini adalah persoalan pelbagai pilihan reka bentuk

 • Kesederhanaan penjagaan. Anda boleh mencucinya dengan sabun pencuci yang tidak kasar, anda boleh menggosoknya dengan berus (jika selesai, kaca itu sendiri tidak ada masalah).
 • Jangan mengubah penampilan mereka dari masa ke masa.
 • Mereka menghantar cahaya dengan baik. Sekiranya pangsapuri atau rumah mempunyai pintu dalaman kaca, ia akan menjadi terang di koridor atau lorong tanpa tingkap pada siang hari.
 • Bahan mesra alam tanpa pelepasan.
 • Keselamatan kebakaran pada ketinggian.
 • Sebilangan besar pilihan penampilan. Terdapat kaca berwarna telus, buram, bercorak, berwarna. Selain itu, pencetakan foto, peledakan pasir, pelekat berpola pelekat, dll boleh digunakan pada kaca.

Senarai ciri positif sangat mengagumkan. Ini adalah pilihan yang sangat baik. Pintu dalaman kaca adalah salah satu pilihan paling dipercayai yang akan bertahan selama bertahun-tahun. Terdapat juga kelemahan:

 • Sekiranya anda memilih kaca lutsinar atau berkilat, cap tangan akan kelihatan di atasnya, iaitu, anda mesti sering menggosoknya. Gelas berbeku, berwarna, susu - model ini tidak memerlukan perhatian sedemikian, tetapi anda masih perlu mengelap permukaannya lebih kerap daripada yang sama dengan kayu.

  Permukaan matte lebih senang dibersihkan

  Permukaan matte lebih senang dibersihkan

 • Sukar membuat pintu kaca legap. Walaupun warna gelap membiarkan cahaya masuk. Jalan keluarnya adalah dengan menggunakan roller blinds atau blinds.
 • Harga tinggi. Sekiranya anda hanya melihat daun pintu, harganya rendah. Tetapi anda tidak boleh melakukan tanpa kelengkapan. Dan kelengkapan untuk pintu kaca tidak lebih murah (dan selalunya lebih mahal) daripada kanvas. Jadi kosnya cukup besar.

Banyak yang masih menambah kerapuhan pada kualiti negatif. Sebenarnya, terdapat lebih banyak pintu seperti kayu murah yang rapuh, yang banyak terdapat di pasaran pembinaan. Di sini mereka boleh ditumbuk dengan penumbuk atau penumbukan kaki. Dan betapa mudahnya memecahkan pintu dalaman kaca akan dibincangkan di bahagian seterusnya.

Jenis pintu dalaman kaca

Pintu dalaman yang terbuat dari kaca dengan kaedah pembukaan adalah:

 • Hayun. Seperti pintu biasa, mereka membuka "ke arah diri mereka sendiri" atau "dari diri mereka sendiri." Engsel dipasang di bahagian atas dan bawah daun pintu. Dengan tinggi selempang dan / atau berat yang besar, engsel ketiga boleh diletakkan di tengah. Satu hujung engsel dilekatkan pada daun pintu, yang lain ke dinding atau bingkai pintu. Pintu seperti itu baik kerana, jika dikehendaki, anda dapat memberikan penebat bunyi yang baik (letakkan meterai di sekitar perimeter bukaan).

  Jenis buaian

  Jenis buaian

 • Pendinding. Selempang boleh dibuka di kedua arah. Nyaman apabila anda tidak perlu berfikir, tarik pintu atau tolak anda.Terdapat dua jenis engsel untuk pintu kaca pendulum. Satu dilekatkan di siling dan lantai, yang lain di ambang pintu. Pilihan kedua lebih mahal kerana mekanisme engselnya lebih kompleks. Yang pertama juga mempunyai kelemahan: sukar dipasang. Walau bagaimanapun, pintu dalaman kaca pendulum sangat jarang dipasang, kerana bagaimanapun juga pintu itu jauh lebih mahal daripada dua jenis yang lain.

  Pintu pendulum dipasang di tempat yang mempunyai lalu lintas tinggi

  Pintu pendulum dipasang di tempat yang mempunyai lalu lintas tinggi

 • Pintu dalaman kaca gelangsar. Apabila dibuka, mereka bergerak ke sisi. Pada asasnya, mereka "pergi" ke tempat kosong di sebelah ambang pintu. Peranti seperti itu lebih mudah, walaupun anda perlu memastikan bahawa terdapat ruang kosong di sebelah pintu dan tidak ada yang menghalang anda untuk membukanya. Terdapat juga pilihan dengan pemasangan dalaman. Apabila ceruk dibuat di dinding, di mana selendang tersembunyi. Ia lebih senang digunakan, tetapi pemasangannya lebih rumit dan mahal.

  Pintu kaca gelangsar - penyelesaian yang kuat

  Pintu kaca gelangsar - penyelesaian yang kuat

 • Melipat. Mereka terdiri daripada beberapa kanvas, yang diikat antara satu sama lain. Apabila dibuka, mereka melipat seperti buku atau akordeon (ada dua jenis). Pilihan yang mudah dan ringkas, tetapi ada satu "tetapi". Mereka tidak dapat memberikan penebat bunyi yang mencukupi. Oleh itu, mereka biasanya digunakan untuk memisahkan premis "awam": ruang makan, ruang tamu, dll. Mereka akan baik di sebuah apartmen studio - untuk memisahkan kawasan rekreasi (tempat tidur).

  Pintu dalaman kaca lipat jarang berlaku

  Pintu dalaman kaca lipat jarang berlaku

Menurut kaedah pembukaan, ini semua jenis. Terdapat juga pembahagian dengan bilangan injap - daun tunggal, daun dua. Tetapi dengan ini, semuanya jelas. Sekiranya pintu masuk lebih lebar dari satu meter, lebih baik meletakkan dua pintu, jika kurang - satu daun sudah cukup.

Pembinaan

Pintu dalaman kaca boleh dibuat dalam beberapa penyelesaian reka bentuk. Mereka adalah:

 • Tanpa bingkai. Pintu kaca tanpa bingkai hanyalah kaca dengan kelengkapan dipasang di atasnya. Ramai orang menyukai mereka secara luaran: mereka kelihatan lebih "ringan" hanya kerana kekurangan bingkai. Mereka kelihatan lebih rapuh, tetapi sebenarnya mereka tidak kurang tahan terhadap perusakan daripada model bingkai. Kadang-kadang ia lebih tahan, kerana kaca lebih tebal digunakan.

  Daun pintu tanpa bingkai

  Daun pintu tanpa bingkai

 • Dibingkai. Kaca dimasukkan ke dalam profil yang diperbuat daripada kayu, plastik, logam-plastik atau logam. Ini keluar dalam bingkai, maka namanya. Tingkap berlapis dua tergolong dalam kategori yang sama (dua gelas dimasukkan ke dalam profil). Terdapat dua jenis:
  • tanpa penyamar (kaca besar dalam bingkai);
  • dengan penyamar (sebilangan gelas yang dipisahkan oleh profil tipis).

   Pintu kaca boleh dibingkai dalam bingkai yang terbuat dari logam, kayu, plastik

   Pintu kaca boleh dibingkai dalam bingkai yang terbuat dari logam, kayu, plastik

 • Dengan profil aluminium tersembunyi. Dalam kes ini, kaca dilekatkan pada profil sehingga dan tepi selempang rata. Sistem ini tidak biasa, walaupun pintu kelihatan menarik, dan bahagian kaca tempered (pantat) yang paling rentan lebih kurang dilindungi.

  Profil khas yang mana kaca dilekatkan pada kedua-dua belah pihak. Pilihan kalis bunyi yang baik

  Profil khas yang mana kaca dilekatkan pada kedua-dua belah pihak. Pilihan kalis bunyi yang baik

Selain reka bentuk pintu yang berbeza, pintu dalaman kaca mempunyai pelbagai jenis bingkai pintu:

 • dengan bingkai pintu;
 • tanpa kotak.
Pintu kaca boleh dipasang terus ke rentang pintu, tanpa bingkai pintu

Pintu kaca boleh dipasang terus ke rentang pintu, tanpa bingkai pintu

Pilihan kedua memberikan perasaan "ringan" yang sama, dan juga menjimatkan wang. Dan inilah caranya. Kotak aluminium biasanya diletakkan dengan pintu kaca (kayu yang dipimpin, ia retak, membengkak, dll., Plastik biasanya tidak lulus mengikut kriteria estetik). Mereka menelan kos kira-kira separuh daripada harga daun pintu. Oleh itu, menguntungkan meletakkan pintu dalaman kaca tanpa kotak. Satu-satunya batasan: kapasiti penahan beban dinding mestilah mencukupi untuk menopang berat selempang.

Berbahaya atau tidak

Pintu kaca kelihatan rapuh dan banyak yang meragui kebolehpercayaannya. Tetapi sia-sia.Faktanya ialah bukan kaca biasa yang digunakan untuk pintu kaca, tetapi kaca khas. Terdapat dua jenis:

 • Marah. Lembaran kaca dipanaskan hingga suhu tinggi (480 ° C), dan kemudian, dengan menggunakan arus udara, dengan cepat dibawa ke suhu normal. Hasil daripada pemprosesan sedemikian, kaca menjadi berkali-kali lebih kuat. Anda juga boleh memukul pesawat dengan tukul. Tidak ada yang akan berlaku. Satu-satunya titik lemah kanvas seperti itu adalah pukulan akhir. Dalam kes ini, kaca mungkin hancur. Tetapi serpihan tidak akan tajam, ia tidak akan berfungsi dengan serius sehingga terluka. Tetapi pintu baru akan diperlukan. Ini betul.

  Perbezaan antara kaca biasa dan marah

  Perbezaan antara kaca biasa dan marah

 • Triplex. Ini adalah dua gelas, di mana filem polimer diletakkan (mereka juga disebut gelas berlamina). Teknologi sedemikian rupa sehingga ketelusan reka bentuk seperti itu tidak lebih buruk daripada kaca biasa. Ia memerlukan banyak usaha untuk memecahkannya. Walaupun usaha itu berjaya, serpihan tidak akan berserakan, tetapi akan digantung di pita. Jadi kaca seperti itu juga selamat.

Walaupun keterangannya nampaknya bahawa kaca berlamina lebih dipercayai, pada kenyataannya kaca tempered menahan beban kejutan lebih baik. Oleh itu, sekiranya kebolehpercayaan menjadi perhatian anda, carilah.

Pintu dalaman kaca: gambar idea menarik

Pemilihan pintu dalaman kaca menjadi rumit oleh kenyataan bahawa mereka mempunyai keperibadian yang terang. Sebenarnya, ini adalah elemen hiasan dan ia mesti dipilih sesuai dengan gaya hiasan bilik, dan ini tidak mudah walaupun bagi pereka profesional. Apa yang boleh kita katakan mengenai mereka yang mengembangkan dalaman mereka sendiri. Untuk membantu, kami telah mengumpulkan beberapa idea menarik yang, kami harap, dapat membantu anda dalam memilih pintu dalaman kaca khusus untuk keperluan anda.

Rangka kayu yang lebar kelihatan bagus di bahagian dalaman klasik atau etnik

Rangka kayu yang lebar kelihatan bagus di bahagian dalaman klasik atau etnik

 

Hanya ada satu kaedah pembukaan, tetapi betapa berbeza kedua pintu kaca dalaman ini

Hanya ada satu kaedah pembukaan, tetapi betapa berbeza kedua pintu kaca dalaman ini

 

Sekiranya lukisan diterapkan pada kanvas, pertimbangkan pintu kaca sebagai objek seni dan padankan warna dan corak dengan hiasan (atau sebaliknya, pesan pintu, dan kemudian pasangkan reka bentuk yang lain dengan mereka)

Sekiranya lukisan diterapkan pada kanvas, pertimbangkan pintu kaca sebagai objek seni dan padankan warna dan corak dengan hiasan (atau sebaliknya, pesan pintu, dan kemudian pasangkan reka bentuk yang lain dengan mereka)

 

Pancaran hitam tipis - gaya ini sesuai untuk arah Skandinavia, bagus di loteng, dalaman moden dan moden

Pancaran hitam tipis - gaya ini sesuai untuk arah Skandinavia, bagus di loteng, dalaman moden dan moden

 

Sekiranya reka bentuknya sengaja menekankan elemen kayu, masuk akal untuk membuat bingkai pintu dari kayu (atau plastik) dengan warna yang sama

Sekiranya reka bentuknya sengaja menekankan elemen kayu, masuk akal untuk membuat bingkai pintu dari kayu (atau plastik) dengan warna yang sama

 

Ini adalah versi pintu gelangsar ketika kanvas meninggalkan dinding

Ini adalah versi pintu gelangsar ketika kanvas meninggalkan dinding

 

Terdapat pilihan untuk klasik

Terdapat pilihan untuk klasik

 

Sorotan di kaca kanan

Sorotan di kaca kanan

 

Sekiranya terdapat warna di pintu, kotak itu mestilah berada dalam jarak yang sama. Ia boleh menjadi lebih gelap atau lebih terang bergantung pada hasil yang diinginkan, tetapi gammanya sama

Sekiranya terdapat warna di pintu, kotak itu mestilah berada dalam jarak yang sama. Ia boleh menjadi lebih gelap atau lebih terang bergantung pada hasil yang diinginkan, tetapi gammanya sama

 

Kombinasi menarik dari kaca bertekstur dan profil berlapis aluminium

Kombinasi menarik dari kaca bertekstur dan profil berlapis aluminium

 

Ia masih akan kelihatan ringan di lorong

Ia masih akan kelihatan ringan di lorong

 

Pilihan menarik untuk pintu gelangsar: kedua-dua bahagian menuju ke satu sisi

Pilihan menarik untuk pintu gelangsar: kedua-dua bahagian menuju ke satu sisi

 

Dan ini adalah partisi kaca, walaupun .... ada bukaan. Ia sangat luas

Dan ini agak partition kaca, walaupun ... ada bukaan. Ia sangat luas

 

Pintu dalaman kaca ini menarik perhatian. Itulah sebabnya dinding berwarna putih, dan barang-barang dalaman yang lain kemungkinan besar berkecuali. Dengan pengecualian yang jarang berlaku

Pintu dalaman kaca ini menarik perhatian. Itulah sebabnya dinding berwarna putih, dan barang-barang dalaman yang lain kemungkinan besar berkecuali. Dengan pengecualian yang jarang berlaku

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu