Memasang kunci di pintu dalaman dengan tangan anda sendiri

Meletakkan kait di pintu atau memotong kunci tidak begitu sukar. Sekiranya anda mempunyai alat (tidak ada yang lebih mahal atau tidak biasa diperlukan), anda boleh melakukannya dalam 30-40 minit. Dan ini tanpa pengalaman. Kami akan bercakap lebih lanjut mengenai cara memasukkan kunci ke pintu dalaman dan cara memasang kait.

Alat untuk mengetuk kunci dan selak

Memasang kunci ke pintu dalaman tidak begitu sukar, tetapi anda memerlukan alat untuk berfungsi:

 • Bor dengan bit 25 mm dan / atau gerudi pen 22-23 mm (terdapat juga elemen pengunci yang lebih kecil, jadi pen / bit 20 mm mungkin diperlukan). Alat ini digunakan untuk memotong lubang untuk kunci di daun pintu.
 • Bit gerudi 16 mm - untuk membuat lekukan di tepi pintu dan rakan sejawat di bingkai.

  Lebih baik bekerja dengan mahkota dengan pintu kayu

  Lebih baik bekerja dengan mahkota dengan pintu kayu

 • Palu dan pahat (lebih baik - inci). Dengan bantuan mereka, pelat kait dan pelat "diperdalam" ke lubang kawin.
 • Bor dengan diameter 1 mm - lubang gerudi untuk pemasangan skru mengetuk sendiri yang mengunci kunci itu sendiri dan lapisannya.
 • Pemutar Skru - ketatkan skru.
 • Anda juga memerlukan ukuran pita atau pembaris panjang (panjang lebih dari satu meter), pensil, segitiga (sebaiknya tukang kayu, tetapi sekolah biasa yang akan dilakukan).

Bukan alat yang mahal dan jarang. Sekiranya anda tidak mempunyai gerudi dan mahkota, anda boleh membeli di pasar raya atau pasar mana-mana bangunan. Oleh kerana kita tidak akan menggerudi batu, tidak perlu membeli terlalu mahal - mahkota biasa atau gerudi untuk kayu.

Diatur untuk memasukkan kunci ke pintu dalaman (kayu)

Set siap pakai untuk memasukkan kunci ke pintu dalaman (untuk kayu): gerudi bulu, pemegang, mahkota

Beberapa perkataan mengenai mana yang lebih baik - mahkota atau gerudi bulu. Memotong lubang di pintu untuk kunci lebih mudah dan cepat dengan mahkota, sementara terdapat sedikit kerepek. Tetapi bekerja dengan mahkota jauh dari yang mudah di hujungnya, dan lubang lebih besar daripada yang diperlukan. Menggerudi dengan pena lebih lama dan lebih banyak kerepek, tetapi lebih mudah untuk mengawal prosesnya. Secara umum, tidak banyak perbezaan, tetapi selalunya, lubang di kanvas dibuat dengan mahkota, dan pada akhirnya - dengan bulu. Tetapi anda boleh menggunakan pena di mana sahaja.

Anda tidak boleh melakukannya tanpa pahat

Anda tidak boleh melakukannya tanpa pahat

Titik lain: mahkota standard mempunyai diameter 25 mm, dan lubang 22-23 mm diperlukan untuk kunci. Ekstra 2 mm mudah ditutup dengan lapisan hiasan, tetapi dengan pintu yang sangat sempit, milimeter tambahan ini boleh menjadi kritikal.

Cara memasukkan kunci ke pintu dalaman: foto langkah demi langkah

Sebelum memasang kunci atau selak, anda perlu memutuskan ketinggian di mana pemegang akan berada. Ketinggian yang disyorkan ialah 90-110 cm. Dalam celah ini, mereka biasanya meletakkan kunci atau selak. Tetapi semasa memasukkan kunci di pintu MDF, anda tidak boleh meletakkan kunci di atas satu meter. Faktanya ialah dalam model anggaran, papan kayu, di mana kunci dipasang, mempunyai ketinggian 1 meter. Di atas hanya akan ada kekosongan dan anda perlu menggerudi semula lubang dan memikirkan cara menutup lubang yang dihasilkan. Setelah menentukan ketinggian, kita boleh memulakan pemasangan.

Pintu dalaman biasanya dilengkapi dengan kunci yang boleh dikunci tanpa kunci.

Pintu dalaman biasanya dilengkapi dengan kunci yang boleh dikunci tanpa kunci.

Lubang untuk bahagian kunci

Sebelum memotong kunci ke pintu dalaman, tandakan ketinggian yang dipilih di pintu. Lebih senang melakukan ini dengan ukuran pita. Kami meletakkan tanda di hujungnya, memindahkannya dengan segi empat sama atau tingkat bangunan ke kedua-dua sisi daun pintu.

 1. Kami mengambil kunci / selak, menerapkannya di hujung pintu sehingga bahagian tengah kunci jatuh pada garis yang dilukis. Kami menandakan lebar kunci logam dan tahap di mana pad berakhir.
 2. Kami mengambil gerudi bulu 16 mm, menerapkannya ke bahagian kunci yang akan dimasukkan ke dalam daun pintu. Dengan menggunakan penanda atau pita pelekat, sekeping pita elektrik, buat tanda pada gerudi. Tanda ini harus sedikit lebih jauh daripada kunci. Kami akan dipandu olehnya sejauh mana membuat lubang. Ini amat penting jika kunci dipasang pada kaca. Jika tidak, anda boleh menggerudi terlalu dalam dan merosakkan kaca.

  Kami meletakkan tanda pada gerudi pena - dengan cara ini kami akan mengawal kedalaman penggerudian

  Kami meletakkan tanda pada gerudi pena - dengan cara ini kami akan mengawal kedalaman penggerudian

 3. Setelah memasang gerudi pena, kami membuat beberapa lubang satu di bawah yang lain, membentuk takik kunci. Jumlah lubang bergantung pada ukuran kunci. Dalam beberapa model 4-6 sudah cukup, yang lain 8-10 diperlukan.
 4. Tepi lubang tidak rata, dan kayu telah naik di tempatnya. Kami mengambil pahat dan mengeluarkan serat kayu yang menonjol dari pinggirnya, sedikit cahaya cahaya pada kedalamannya (tetapi jangan terlalu terbawa).

  Tepi tidak rata, lepaskan serat yang menonjol dengan pahat

  Tepi tidak rata, lepaskan serat yang menonjol dengan pahat

 5. Kami mengambil gerudi 16 mm biasa, memasukkannya ke dalam gerudi. Gunakan untuk menyelaraskan tepi lubang yang dibuat. Untuk melakukan ini, kami menggerakkannya ke atas dan ke bawah, menekannya sedikit ke satu atau bahagian lain dari ceruk. Operasi ini diperlukan untuk mempercepat proses, tetapi latihan mesti dikendalikan dengan ketat. Sekiranya anda tidak pasti, sebaiknya gabungkan kedudukan dengan pahat dan palu.

  Latih tubi ke tahap lebih pantas

  Latih tubi ke tahap lebih pantas

 6. Kami memasukkan kunci ke dalam lubang yang dihasilkan. Biasanya sedikit lebih besar, jadi tidak timbul masalah. Sekiranya perlu, menggunakan pahat atau gerudi, ia dapat ditingkatkan ke ukuran yang diinginkan.
 7. Kami meletakkan kunci di posisi yang diinginkan, kencangkan dengan dua skru penoreh sendiri (satu di bahagian atas, yang lain di bahagian bawah) ke daun pintu.

  Cara memasukkan kunci ke pintu dalaman: menyelesaikan jalan keluar

  Cara memasukkan kunci ke pintu dalaman: menyelesaikan jalan keluar

 8. Dengan bantuan pensil atau pisau ulama, kami mengelilingi gembok di sekitar perimeter. Kami menanggalkan kunci, mengambil pahat dan mengeluarkan 1-2 mm kayu, MDF atau venir di dalam tanda yang dibuat.

Kedalaman relung untuk bahagian pengunci bergantung pada ketebalan jalur hiasan. Biasanya mereka cuba menjadikan jalur itu rata dengan hujung pintu, tetapi sedikit menonjol. Tembak sebentar semasa anda bekerja - lebih mudah untuk mengubah suai daripada cuba mengembalikan apa yang ditembak.

Kami meletakkan pen

Untuk menyelesaikan pemasangan kunci di pintu dalaman, anda perlu membuat lubang untuk memasang pemegangnya. Kerja itu jauh lebih rendah daripada yang telah dilakukan, tetapi ketelitian diperlukan. Kesalahan tidak terlalu kritikal, walaupun lebih baik mencuba untuk tidak membuatnya.

Pegangan dibekalkan dengan skru mengetuk sendiri untuk pintu kayu dan selak tali untuk dipasang di pintu logam. Lebih baik mengganti skru penoreh sendiri dari kit - biasanya diperbuat daripada logam lembut. Kecuali anda membeli sembelit asing berjenama, di mana skru penoreh diri akan mengeras. Oleh itu, beli beberapa skru penoreh sendiri dengan diameter 1.5-2 mm dan panjang kira-kira 1 cm.

 1. Kami mengambil kunci dan memasangkannya ke permukaan sisi pintu, sesuai dengan ketinggian.
 2. Dengan pensil, penanda atau awl, kami meletakkan tanda melalui slot untuk memasang pen.

  Membuat tanda di kedua-dua sisi pintu

  Membuat tanda di kedua-dua sisi pintu

 3. Kami mengulangi operasi di sebelah kiri daun pintu.
 4. Kami memasang mahkota atau gerudi bulu dengan diameter yang sesuai pada gerudi. Tetapkan pusat gerudi / mahkota ke dalam tanda, buat lubang. Perkara penting: kita tidak melatih melalui, melainkan dari kedua-dua belah pihak, satu sama lain. Maksudnya, sebaik sahaja gerudi jatuh ke ceruk yang dibuat di bawah kunci, kami menghentikan kerja dan memulakan dari seberang.
 5. Kami mengeluarkan kerepek dari lubang di bawah kunci, meletakkan piring kunci di tempatnya, membetulkannya dengan skru mengetuk sendiri.
 6. Kami melonggarkan skru penjepit pada pemegang - batang pusat harus "berjalan" dengan bebas, pasangkannya di tempat.

  Kami meletakkan dan memperbaiki pemegangnya

  Kami meletakkan dan memperbaiki pemegangnya

 7. Kami menyelaraskan, mengikat dengan skru mengetuk sendiri. Lebih baik pra-menggerudi lubang di pintu berlapis.
 8. Anda hanya perlu mengetatkan skru pengikat yang menghubungkan kedua pemegang dan silinder pengunci. Mereka biasanya dijumpai di bahagian bawah pemegang.Ambil pemutar skru dan ketatkan skru pada kedua pemegangnya.

  Pasang lapisan hiasan

  Pasang lapisan hiasan

Beberapa model mempunyai lapisan hiasan. Kami menyelaraskannya dengan segi empat sama.

Memasang selak kunci

Kunci untuk pintu dalaman biasanya mempunyai selak putar (bungkus) di satu sisi, yang mengunci kunci, di sisi lain hanya ada piring dengan slot. Maksudnya, anda tidak boleh hanya membuka pintu dari luar - anda memerlukan kunci khas. Pemasangan bahagian istana ini hanya memerlukan beberapa minit, tetapi ada nuansa.

 1. Kami mengambil bahagian tengah, yang dimasukkan ke dalam kunci. Sisi di mana tidak ada celah, kami memasukkannya ke penutup tanpa pemegang, kami memasukkan struktur ini ke dalam lubang bawah dari luar.

  Cara memasukkan kunci ke pintu dalaman: memasang penyerang kunci

  Cara memasukkan kunci ke pintu dalaman: memasang penyerang kunci

 2. Dari sisi bilik, kami meletakkan penutup dengan bungkus pada pin.
 3. Kami mengetatkan skru penjepit (sebelum memasang dengan skru mengetuk sendiri).
 4. Kami memperbaikinya dengan skru mengetuk sendiri, jika disediakan oleh reka bentuk, kami meletakkan lapisan hiasan.

Segala-galanya, memasukkan kunci ke pintu dalaman hampir selesai, masih ada untuk memeriksa kerja.

Sisipan kawin

Bahagian kaunter mesti dipasang dengan jelas supaya pintu tidak bermain dan tidak ada masalah dengan penutup. Oleh itu, kami cuba menandakan seakurat mungkin dan mengambil pensil yang diasah.

 1. Kami menutup pintu sehingga lidah kait bersandar pada kusen. Kami menandakan kedudukan selak dengan pensil (atas dan bawah).
 2. Lukis garis mendatar di sepanjang tanda menggunakan segitiga.
 3. Kami mengukur dengan tepat jarak dari tepi daun pintu ke tengah kunci. Bahagian tengah kunci adalah tengah lidah atau pusat lubang pelekap.

  Sangat mudah untuk mencari bahagian tengah istana

  Sangat mudah untuk mencari bahagian tengah istana

 4. Pada garis yang menandakan kedudukan lidah, kami menangguhkan jarak yang diukur (kami mengukurnya dari bar di mana daun pintu terletak). Lukis garis lurus melalui dua titik ini. Ini adalah markup untuk memasang rakan kunci.
 5. Kami mengambil gerudi atau pen 14 mm, mengebor lubang di kusen mengikut tanda yang ditentukan. Kedalaman lubang sedikit lebih daripada panjang lidah.
 6. Dengan menggunakan pahat, sejajarkan lubang.

  Kami akan memeriksa lubang mengikut tanda, mengubahnya dengan pahat

  Kami akan memeriksa lubang mengikut tanda, mengubahnya dengan pahat

 7. Kami menutup pintu, memeriksa sama ada lidah masuk secara normal. Sekiranya anda menarik pintu tertutup ke arah anda, semestinya ada sedikit reaksi - beberapa milimeter - untuk pemasangan tab penyesuaian pada lapisan. Betulkan lubang jika perlu.
 8. Kami meletakkan penyerang di tempatnya, kencangkannya.
 9. Kami menutup pintu dan mencari reaksi balas. Sekiranya ada, kami membuang tindak balas ini menggunakan lidah penyesuaian. Terdapat slot pemutar skru berhampiran tab ini. Kami memasukkan pemutar skru ke dalam lubang ini dan memerah sedikit. Kami tutup pintu, periksa. Kami mengulangi sehingga tindak balas hilang.

  Kami mengeluarkan reaksi pintu yang tertutup

  Kami mengeluarkan reaksi pintu yang tertutup

Anda tahu bagaimana memasukkan kunci ke pintu dalaman. Penerangannya memerlukan banyak ruang, prosesnya sendiri memerlukan 25-30 minit jika anda melakukannya untuk pertama kalinya. Akan lebih banyak masa jika anda meratakan lubang dengan pahat dan bukannya gerudi. Tetapi jumlah keseluruhannya tetap tidak lebih dari satu jam.

Ciri-ciri memasang selak

Kunci penuh di pintu dalaman tidak begitu kerap dimasukkan. Lebih kerap anda harus memasang selak - pemegang dengan lidah. Ia lebih kecil dan lebih pantas dan lebih senang dipotong.

 1. Kami menandakan ketinggian pemasangan kait di hujung pintu, memindahkan tanda ke kedua sisi daun pintu.
 2. Dengan menggunakan segi empat sama, kami mengukur jarak dari awal bar ke pusat lubang untuk memasang pin pusat (bahagian persegi). Dengan menggunakan petak, kami memindahkan jarak ini ke tanda. Terdapat juga cara kedua - untuk memasang badan kait ke pintu sehingga pusat lubang dan garis yang dilukis bertepatan, letakkan tanda melalui lubang dengan pensil.

  Kami mengukur jarak dari awal piring ke pusat lubang

  Kami mengukur jarak dari awal piring ke pusat lubang

 3. Dengan menggunakan pena 23 mm atau mahkota 25 mm, kami membuat lubang di hujung pintu, menetapkan puncak gerudi ke tengah tanda (supaya tidak bergerak, anda boleh menandakan dengan awl). Kedalaman lubang sama dengan panjang badan selak + 2-4 mm.

  Cara kedua untuk membuat tanda untuk batang pen

  Cara kedua untuk membuat tanda untuk batang pen

 4. Kami mengubah gerudi sebanyak 20 mm, membuat lubang di kedua sisi daun pintu, menetapkan puncak pada titik yang ditentukan.

  Di hujung pintu, kami mengebor lubang untuk silinder selak dengan gerudi bulu

  Di hujung pintu, kami mengebor lubang untuk silinder selak dengan gerudi bulu

 5. Kami meletakkan larva kait di tempatnya, mengikatnya.
 6. Pasang pemegang dan hamparan seperti pada versi sebelumnya.

Meletakkan kait pada pintu dalaman lebih pantas dan lebih mudah daripada kunci. Terdapat sedikit kerja. Anda boleh melakukannya dalam 20 minit. Dan ini sepenuhnya tanpa pengalaman.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu