Pembawa haba apa yang lebih baik untuk memanaskan rumah persendirian

Hampir mustahil untuk bertahan pada musim sejuk tanpa pemanasan di negara kita, oleh itu banyak masa, usaha dan wang dicurahkan untuk perantinya. Jenis pemanasan yang paling biasa di negara kita ialah pemanasan air (cecair). Komponennya adalah penyejuk. Cara memilih penyejuk untuk sistem pemanasan, bagaimana memuat naiknya - dalam artikel.

Apa itu penyejuk dan apa yang sepatutnya

Penyejuk dalam sistem pemanasan cecair adalah bahan di mana haba dipindahkan dari dandang ke radiator. Dalam sistem kami, air atau cecair tidak beku khas - antibeku digunakan sebagai pembawa haba. Semasa memilih, anda mesti dipandu oleh beberapa kriteria:

 • Keselamatan. Dari semasa ke semasa, terdapat kebocoran pada pemanasan atau memerlukan penyelenggaraan dan pembaikan. Agar kerja pembaikan tidak berbahaya, penyejuk mestilah tidak berbahaya.
 • Tidak berbahaya kepada komponen sistem pemanasan.
 • Mesti mempunyai keupayaan haba yang tinggi untuk memindahkan haba dengan berkesan.
 • Mempunyai jangka hayat yang panjang.

  Pembawa haba untuk sistem pemanasan dipilih mengikut keadaan operasi

  Pembawa haba untuk sistem pemanasan dipilih mengikut keadaan operasi

Memandangkan keperluan ini, cecair yang paling sesuai untuk sistem pemanasan adalah air. Ia selamat, tidak berbahaya, mempunyai kapasiti haba yang tinggi, dan talian operasi tidak terhad. Tetapi dalam sistem pemanasan di mana terdapat kemungkinan besar waktu henti pada musim sejuk, air dapat melakukan pekerjaan yang buruk. Sekiranya membeku, ia akan pecah paip dan / atau radiator. Oleh itu, antibeku digunakan dalam sistem sedemikian. Pada suhu rendah, mereka kehilangan kelancaran, tetapi peralatannya tidak terkoyak. Oleh itu, dari sudut pandangan ini, memilih penyejuk untuk sistem pemanasan adalah mudah: jika sistem sentiasa dipantau dan dalam keadaan berfungsi, anda boleh menggunakan air. Sekiranya rumah itu merupakan kediaman sementara (dacha) atau ia dapat ditinggalkan lama dalam waktu yang lama (perjalanan perniagaan, percutian musim sejuk), jika gangguan elektrik yang kerap dan / atau berpanjangan mungkin berlaku di wilayah ini, lebih baik menuangkan antibeku ke dalam sistem.

Ciri-ciri menggunakan air sebagai pembawa haba

Dari sudut kecekapan pemindahan haba, air adalah pembawa haba yang ideal. Ia mempunyai kapasiti dan kelancaran haba yang sangat tinggi, yang memungkinkannya menyampaikan haba ke radiator dalam jumlah yang diperlukan. Air apa yang hendak diisi? Sekiranya sistem tertutup, anda boleh menuangkan air terus dari paip.

Ya, air paip tidak sempurna dalam komposisi, ia mengandungi garam, sejumlah kekotoran mekanikal. Dan ya, mereka akan bergantung pada elemen sistem pemanasan. Tetapi ini akan berlaku sekali: dalam sistem tertutup, penyejuk beredar selama bertahun-tahun, pengisian dengan jumlah yang sedikit sangat jarang diperlukan. Oleh itu, sejumlah sedimen tidak akan membawa bahaya yang nyata.

Air sebagai pembawa haba untuk sistem pemanasan hampir ideal

Air sebagai pembawa haba untuk sistem pemanasan hampir ideal

Sekiranya pemanasan adalah jenis terbuka, keperluan untuk kualiti air, seperti pembawa haba, jauh lebih tinggi. Di sini terdapat penyejatan air secara beransur-ansur, yang secara berkala diisi semula - air diisi kembali. Oleh itu, ternyata kepekatan garam dalam cecair meningkat sepanjang masa. Dan ini bermaksud bahawa enapan pada unsur-unsur juga terkumpul. Itulah sebabnya air yang disucikan atau suling dituangkan ke dalam sistem pemanasan jenis terbuka (dengan tangki pengembangan terbuka di loteng).

Dalam kes ini, lebih baik menggunakan sulingan, tetapi mendapatkannya dalam jumlah yang diperlukan boleh menjadi masalah dan mahal.Kemudian anda boleh mengisi air yang disucikan, yang disalurkan melalui saringan. Yang paling kritikal adalah kehadiran sejumlah besar garam besi dan kekerasan. Kekotoran mekanikal juga tidak berguna, tetapi kaedah termudah untuk mengatasinya adalah - beberapa penapis mesh dengan sel dengan saiz yang berbeza akan membantu menangkap sebahagian besarnya.

Agar tidak membeli air yang disucikan atau menyuling, anda boleh menyediakannya sendiri. Pertama, tuangkan dan tahan sehingga sebahagian besar besi mengendap. Tuangkan air yang telah diselesaikan dengan teliti ke dalam bekas besar dan rebus (jangan tutup penutup). Ini menghilangkan garam kekerasan (kalium dan magnesium). Pada prinsipnya, air seperti itu sudah siap dan dapat dicurahkan ke dalam sistem. Dan kemudian isi dengan air suling atau air minuman yang disucikan. Ini tidak semahal pengisian awal.

Beku untuk pemanasan

Sebagai tambahan kepada air, cecair tidak beku khas dicurahkan ke dalam sistem pemanasan - antibeku. Biasanya ini adalah larutan alkohol polihidrat berair. Tidak lama dahulu, antibeku berasaskan gliserin muncul di pasaran kami. Jadi sekarang terdapat tiga jenis cecair anti-pembekuan untuk sistem pemanasan.

Jenis cecair anti-pembekuan dan sifatnya

Antibeku berdasarkan dua bahan: etilena glikol dan propilena glikol. Yang pertama lebih murah, membeku pada suhu yang lebih rendah, tetapi sangat beracun. Anda boleh diracuni bukan hanya dengan minum, tetapi juga dengan hanya membasahi tangan atau menghirup wap. Medium pemanasan antibeku kedua untuk sistem pemanasan didasarkan pada propilena glikol, yang lebih mahal tetapi lebih selamat. Ia kadang-kadang bahkan digunakan sebagai makanan tambahan. Kelemahannya (kecuali untuk harganya) ialah kehilangan kelancaran pada suhu yang lebih tinggi daripada propilena glikol.

Penyejuk etilena glikol sangat toksik

Penyejuk etilena glikol sangat toksik

Walaupun terdapat ketoksikan yang tinggi, cecair pemindahan haba etilena-glikol lebih kerap dibeli. Ini kemungkinan besar disebabkan oleh harga - propilena glikol dua kali lebih mahal. Tetapi antibeku etilena-glikol dalam bentuk tulennya juga aktif secara kimia, mereka dapat berbuih, dan meningkatkan kelancaran. Buih dan aktiviti diperjuangkan dengan bahan tambahan, dan peningkatan kecairan tidak diperbetulkan dengan cara apa pun. Dipasangkan dengan ketoksikan, ia adalah kombinasi yang berbahaya. Sekiranya terdapat kemungkinan sedikit di suatu tempat, antibeku ini akan bocor. Dan kerana asapnya beracun, ini tidak akan membawa kebaikan. Oleh itu, jika boleh, gunakan propilena glikol.

NamaBahanBeratJulat suhu kerjaPermulaan penghabluranSuhu penguraian termaSeumur hidupBoleh dicairkan dengan air Harga
Dixis 65monoetilena glikol10 Kg -65 ° C ~ + 95 ° C-66 ° C+11 ° C10 tahunYa850 rbl
Rumah Hangat - Ecopropilena glikol10 Kg -30 ° С hingga + 106 ° С -30 ° C+ 170 ° C5 tahunYa1050 rbl
Dixis TOP (Dixis TOP) -30propilena glikol10 Kg-30 ° С hingga + 100 ° С - 31 ° C+10 ° C3 tahunYa960 rbl
ANTIFROST berdasarkan gliseringliserol10 Kg -30 ° С hingga + 105 ° С 4 tahuntidak700 rbl
PRIMOCLIMA ANTIFROST berdasarkan propilena glikol propilena glikol10 Kg -30 ° С hingga + 106 ° С -30 ° C + 120 ° C5 tahunYa762 rbl
TERAPI 30etilena glikol10 Kg-20 ° С hingga + 90 ° С-30 ° C+ 170 ° C10 tahuntidak650 rbl
Teplocom (gliserin)gliserol10 Kg - 30 ° С hingga + 105 ° С8 tahuntidak780 rbl

Kelemahan penting lain ialah etilena glikol bertindak balas sangat buruk terhadap pemanasan berlebihan, dan pemanasan berlebihan berlaku pada suhu yang agak rendah. Sudah pada suhu + 70 ° C, sejumlah besar sedimen terbentuk, yang menetap pada elemen sistem pemanasan. Deposit mengurangkan pemindahan haba, yang sekali lagi menyebabkan terlalu panas. Dalam hal ini, antibeku semacam itu tidak digunakan dalam sistem dengan dandang bahan api pepejal.

Propylene glycol, sebaliknya, secara kimia hampir neutral. Ia bertindak balas paling sedikit daripada semua penyejuk dengan bahan lain, pemanasan berlebihan berlaku pada suhu yang lebih tinggi dan tidak membawa kepada akibat seperti itu.

Cecair pemindahan haba propilena glikol selamat, tetapi lebih mahal dan membeku pada suhu yang lebih tinggi

Penyejuk propilena glikol selamat, tetapi harganya lebih banyak dan membeku pada suhu yang lebih tinggi

Pada akhir abad yang lalu, antibeku berasaskan gliserin dikembangkan untuk sistem pemanasan.Ia adalah persilangan antara cecair pemindahan haba etilena dan propilena. Ia selamat untuk manusia, tetapi tidak memberi kesan yang sangat baik pada gasket, dan juga bertindak balas terhadap pemanasan berlebihan. Dari segi ciri harga dan suhu, kira-kira berada dalam julat yang sama dengan cecair pemindahan haba propilena (lihat jadual).

Ciri sistem dengan antibeku sebagai penyejuk

Semasa merancang sistem pemanasan, pembawa haba mesti diambil kira sejak awal. Ini disebabkan oleh keupayaan haba cecair tidak beku yang rendah, dan juga sifatnya yang lain. Sekiranya semua peralatan dirancang untuk air, dan antibeku dituangkan ke dalamnya, masalah berikut mungkin timbul:

 • Tidak akan ada cukup tenaga dan akan sejuk di rumah. Ini disebabkan oleh kekonduksian terma antibeku yang lebih rendah. Masalah ini dapat diselesaikan dengan sedikit darah - untuk meningkatkan kelajuan pergerakan penyejuk dengan memasang pam edaran yang lebih kuat. Tetapi dengan cara yang baik, ia memerlukan peningkatan bilangan bahagian radiator.
 • Dalam sistem tertutup, mungkin tidak mencukupi isipadu tangki pengembangan... Ini disebabkan oleh fakta bahawa apabila dipanaskan, sendi tidak beku mengembang lebih banyak daripada air. Jalan keluar adalah dengan meletakkan tangki lain. Jumlah kelantangan harus sedikit lebih banyak daripada yang diperlukan (kelantangan dapat diambil dari jadual).

  Isi tangki pengembangan untuk pelbagai jenis penyejuk

  Isi tangki pengembangan untuk pelbagai jenis penyejuk

 • Sekiranya gasket getah biasa digunakan, ketika menggunakan etilena glikol atau gliserin, ia akan merosot dan mengalir setelah waktu yang singkat. Oleh itu, sebelum menuangkan antibeku pada semua sendi yang boleh dilepaskan, gasket diganti dengan paronit atau Teflon.

Seperti yang anda fahami, penyejuk terbaik untuk sistem pemanasan adalah air. Ia lebih baik dalam prestasi dan beberapa kali lebih murah. Sekiranya pemanasan diancam pencairan, perlu mengisi antibeku, tetapi bukan kenderaan, tetapi khas - untuk pemanasan. Dalam kes ini, jika anda mempunyai dana yang mencukupi, lebih baik menggunakan propilena glikol. Pembekuan etilena adalah kes yang melampau. Mereka sesuai dalam sistem tertutup dengan gasket khas dan dandang automatik untuk mengelakkan terlalu panas.

Untuk memudahkan pembeli menavigasi, pewarna ditambahkan ke penyejuk. Dalam etilena - merah atau merah jambu, dalam propilena - hijau, dalam gliserin - biru. Selepas beberapa ketika, warnanya mungkin tidak begitu kuat atau hilang sama sekali. Ini disebabkan oleh pemusnahan termal pewarna, tetapi tidak mempengaruhi sifat antibeku itu sendiri.

Cara mengepam penyejuk

Masalah biasanya timbul hanya dengan sistem tertutup, kerana yang terbuka diisi melalui tangki pengembangan. Penyejuk untuk sistem pemanasan hanya dituangkan ke dalamnya. Ia menyebar melalui sistem di bawah pengaruh graviti. Adalah penting bahawa semua saluran udara terbuka semasa mengisi sistem.

Sistem pemanasan terbuka diisi melalui tangki pengembangan

Sistem pemanasan terbuka diisi melalui tangki pengembangan

Terdapat beberapa cara untuk mengisi sistem pemanasan tertutup dengan penyejuk. Terdapat cara pengisian tanpa menggunakan teknologi - secara graviti, ada denganjenis pam tenggelam "Kid" atau istimewa, dengan bantuan yang mereka buat ujian tekanan sistem.

Isi dengan graviti

Walaupun kaedah mengepam penyejuk untuk sistem pemanasan ini tidak memerlukan peralatan, ia memerlukan banyak masa. Anda mesti mengeluarkan udara untuk jangka masa yang lama dan mendapatkan tekanan yang diperlukan selama itu. By the way, kami mengepamnya dengan pam kereta. Oleh itu peralatan masih diperlukan.

Cari titik tertinggi. Biasanya ini adalah beberapa lubang gas (kami membuangnya). Semasa mengisi, buka injap untuk mengalirkan penyejuk (titik terendah). Apabila air melaluinya, sistemnya penuh.

Dengan kaedah ini, anda boleh menyambungkan selang dari bekalan air, anda boleh mencurahkan air yang sudah siap ke dalam tong, menaikkannya di atas pintu masuk dan mencurahkannya ke dalam sistem. Antibeku juga dituangkan, tetapi ketika bekerja dengan etilena glikol, anda memerlukan alat pernafasan, sarung tangan getah pelindung dan pakaian.Apabila bahan terkena kain atau bahan lain, ia juga menjadi toksik dan mesti dihancurkan.

Anda perlu memantau tekanan pada manometer

Anda perlu memantau tekanan pada manometer

Apabila sistem sudah penuh (air mengalir dari keran pembuangan), kami mengambil selang getah sepanjang 1.5 meter, pasangkannya ke pintu masuk sistem. Kami memilih pintu masuk supaya tolok tekanan dapat dilihat. Pada ketika ini, kami memasang injap cek dan injap bola. Pada hujung selang yang bebas, kami memasang penyesuai yang mudah ditanggalkan untuk menyambungkan pam kereta. Setelah mengeluarkan penyesuai, tuangkan penyejuk ke dalam hos (teruskan ke atas). Setelah mengisi hos, menggunakan penyesuai, sambungkan pam, buka injap bola dan pam cecair ke dalam sistem dengan pam. Berhati-hatilah untuk tidak mengepam udara. Apabila hampir semua air yang terdapat di dalam selang dipam masuk, keran ditutup dan operasi diulang. Pada sistem kecil, untuk mendapatkan 1.5 Bar, anda perlu mengulanginya 5-7 kali, dengan sistem besar ia akan memakan masa lebih lama.

Isi dengan pam tenggelam

Untuk mewujudkan tekanan operasi, penyejuk untuk sistem pemanasan dapat dipam dengan pam tenggelam berkuasa rendah jenis Malysh. Kami menghubungkannya ke titik terendah (bukan titik saliran sistem). Kami menghubungkan pam melalui injap bola dan injap periksa, meletakkan injap bola di titik pembuangan sistem.

Tuangkan penyejuk ke dalam bekas, turunkan pam, hidupkan. Dalam proses kerja, kami sentiasa menambah penyejuk - pam tidak boleh menggerakkan udara.

Dalam prosesnya, kami memantau tolok tekanan. Sebaik sahaja anak panahnya bergerak dari tanda sifar, sistem akan penuh. Sehingga saat ini, lubang udara manual pada radiator dapat dibuka - udara akan melaluinya. Sebaik sahaja sistem penuh, mereka mesti ditutup.

Seterusnya, kita mula menaikkan tekanan - kita terus mengepam penyejuk untuk sistem pemanasan dengan pam. Apabila mencapai tanda yang diperlukan, kita menghentikan pam, menutup injap bola. Kami membuka semua lubang udara (pada radiator juga). Udara keluar, tekanan turun. Kami menghidupkan pam sekali lagi, pam sedikit penyejuk sehingga tekanan mencapai nilai reka bentuk. Biarkan udara turun lagi. Kami mengulanginya sehingga saluran udara mereka berhenti melarikan diri.

Kemudian anda boleh memulakan pam edaran, mengeluarkan udara lagi. Sekiranya pada masa yang sama tekanan tetap berada dalam julat normal, penyejuk untuk sistem pemanasan telah dipam masuk. Anda boleh menjalankannya.

Kami menggunakan pam untuk ujian tekanan

Sistem diisi dengan cara yang sama seperti dalam kes yang dijelaskan di atas. Dalam kes ini, pam khas digunakan. Ia biasanya manual, dengan bekas di mana penyejuk untuk sistem pemanasan dituangkan. Dari bekas ini, cecair dipam melalui selang ke dalam sistem. Anda boleh menyewanya dari syarikat yang menjual paip air. Pada prinsipnya, masuk akal untuk membelinya - jika anda menggunakan antibeku, ia mesti diubah secara berkala, iaitu, anda harus mengisi sistem lagi.

Ini adalah pam tangan untuk ujian tekanan, dengan mana anda dapat mengepam penyejuk untuk sistem pemanasan

Ini adalah pam tangan untuk ujian tekanan, dengan mana anda dapat mengepam medium pemanasan untuk sistem pemanasan

Semasa mengisi sistem, tuas bergerak lebih kurang; apabila tekanan meningkat, lebih sukar untuk bekerja. Terdapat alat pengukur tekanan di pam dan di sistem. Anda boleh mengikuti di mana lebih senang. Selanjutnya, urutannya sama seperti yang dijelaskan di atas: dipompa hingga tekanan yang diperlukan, kempis, ulangi lagi. Sehingga tidak ada udara di dalam sistem. Selepas - kami juga memulakan peredaran selama lima minit (atau seluruh sistem, jika pam berada di dalam dandang), menghembuskan udara. Kami juga mengulang beberapa kali.

Catatan yang serupa
Komen 7
 1. Vladimir
  03/29/2018 pada 22:19 - Balas

  Dan di dacha saya sudah 6 tahun sejak penyejuk Hotyl propylene glycol dimasukkan ke dalam sistem dengan dandang gas Buderus. Walaupun berpuas hati sepenuhnya, tidak ada kebocoran, di musim sejuk suhu tetap, pada musim sejuk yang paling teruk bergoyang tanpa masalah, jangka hayat yang dinyatakan adalah 10 tahun, jadi saya tidak akan mengubahnya. Atas sebab-sebab tertentu, dia tidak disebut dalam artikel itu, tetapi dari saya sendiri saya dapat mengesyorkannya.

 2. Konst
  05/08/2019 pada 15:19 - Balas

  Saya membeli penyejuk dari pejabat yang menjual ketiga-tiga jenis penyejuk.
  Di sana saya diberitahu bahawa propilena glikol dan etilena glikol adalah sama dalam sifat terma, dan gliserin lebih likat.
  Oleh kerana saya mempunyai sistem peredaran semula jadi, gliserin tidak sesuai.

  Oleh itu, saya mengambil propilena glikol. Saya telah menggunakannya di negara ini untuk tahun ke-4. Pemanasan berkala. Paip - logam-plastik dan tembaga, radiator - panel keluli.

  Tidak mengapa buat masa ini. Tiada titisan.

  • Yuri
   16.05.2019 pada 15:38 - Balas

   Adakah anda mempunyai penyejuk propilena glikol dari jadual artikel?
   PRIMOCLIMA ANTIFROST, Dixis TOP, Warm House, yang mana satu, jika ya?
   Saya ingin mengambil pilihan yang terbukti

 3. Yuri Andreevich
  06/29/2019 pada 15:09 - Balas

  Kami menggunakan penyejuk Thermagent -30 dalam sistem pemanasan. Kami memilihnya kerana ia mengandungi bahan tambahan anti karat, yang sangat penting kerana sistem ini sentiasa terisi, secara kasar, sentiasa terdedah kepada kesan dari mana antibeku ini melindungi dengan sempurna.

  • Vova
   07/03/2019 pada 04:16 - Balas

   Fikirkan antibeku lain tidak mengandungi bahan tambahan seperti itu?

   • Yuri Andreevich
    07/04/2019 pada 04:05 - Balas

    Saya tidak akan membantah orang lain, saya tidak menggunakannya.

 4. Andrei
  09.24.2019 pada 12:16 - Balas

  Hampir semua penyejuk moden mengandungi bahan tambahan anti karat. Ia juga perlu memisahkan penyejuk industri, seperti, misalnya, XNT, SAV, Spektrogen, TPN, dan lain-lain dan untuk kegunaan isi rumah (peribadi). Artikel di atas menerangkan hanya jenama isi rumah. Perindustrian dibezakan oleh peningkatan jangka hayat dan komposisi yang lebih kompleks dengan jumlah bahan tambahan terbesar.

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu