Penyangkut lantai (termasuk rak) untuk pakaian, pakaian, baju, seluar

Salah satu cara yang paling mudah untuk menyimpan pakaian adalah dengan penyangkut lantai. Anda boleh meletakkannya di pintu masuk dan meninggalkan pakaian luar anda di sini. Model lain lebih sesuai untuk bilik tidur, bilik persalinan, bilik kanak-kanak.

Jenis penyangkut lantai dan lokasinya

Dengan reka bentuk, penyangkut lantai dapat dibahagikan kepada beberapa kategori:

  • untuk pakaian luar;

    Penyangkut berdiri ini paling sering dilihat di dekat pintu.

    Penyangkut berdiri ini paling sering dilihat di dekat pintu.

  • rak untuk penyangkut gantung;
  • sut, untuk baju, seluar;
  • penyangkut-kerusi.

Beberapa jenis penyangkut lantai diletakkan di bilik-bilik tertentu. Contohnya, penyangkut kot diletakkan di lorong berhampiran pintu. Ia mudah: anda boleh segera menanggalkan pakaian anda. Rak penyangkut lantai lebih serba boleh. Produk sedemikian boleh diletakkan di koridor, di bilik persalinan, bahkan di tapak semaian atau bilik tidur. Mereka memegang sejumlah besar pakaian dan boleh digunakan untuk mengganti almari pakaian.

Penyangkut rak sangat bagus di bilik tidur dan bilik persalinan atau di bilik yang menggantikannya.

Penyangkut rak sangat bagus di bilik tidur dan bilik persalinan atau di bilik yang menggantikannya.

Penyangkut pakaian, baju dan seluar paling kerap "didaftarkan" di bilik tidur atau taska (jika anak itu adalah pelajar sekolah). Di sinilah kita biasanya berpakaian sebelum meninggalkan rumah. Penyangkut-kerusi juga diletakkan di situ. Sebenarnya, ini adalah salah satu pilihan untuk penyangkut kostum. Hanya kaki dan hentian yang mengambil bentuk tempat duduk.

Bahan apa yang diperbuat daripada mereka

Penyangkut lantai paling kerap diperbuat daripada logam atau kayu. Kedua-dua bahan ini kuat, fleksibel, tahan lama dan agak murah. Beberapa bahagian - palam, bahagian cangkuk - boleh dibuat dari plastik.

Selalunya anda dapat melihat penyangkut lantai yang diperbuat daripada logam dan kayu.

Sisipan plastik lebih kerap dijumpai pada penyangkut logam kos rendah. Sekiranya elemen struktur sokongan tidak diperbuat daripada plastik, ini tidak buruk dan anda boleh membeli penyangkut lantai seperti itu tanpa ragu-ragu. Sekiranya elemen struktur sokongan terbuat dari plastik, lebih baik mencari model lain.

Penyangkut logam

Pilihan penyangkut lantai logam terbesar. Mereka biasanya dibuat dari paip bulat atau persegi berdinding nipis. Logam paling kerap digunakan berwarna hitam, ditutup dengan lapisan pelindung. Ini boleh menjadi cat (penyemburan serbuk paling kerap), penyaduran nikel, penyaduran krom. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, lapisan pelindung baru muncul - filem plastik (PVA). Ini juga merupakan pilihan yang baik, kerana filem ini tidak tahan terhadap kelembapan dan udara. Mudah untuk merawat produk seperti itu, kerana permukaannya halus, tanpa liang.

Beberapa model penyangkut lantai logam

Beberapa model penyangkut lantai logam

Sekiranya penyangkut lantai akan digunakan untuk menampung pakaian musim sejuk yang berat, perhatikan ketebalan logam ketika memilih. Minimum dalam kes ini ialah 1 mm. Sekiranya ketebalan dinding paip tidak dinyatakan dalam keterangan produk, kemungkinan besar dindingnya sangat tipis dan sesuai untuk pakaian ringan. Tanda tidak langsung yang akan mengesahkan tekaan anda adalah berat produk dan harganya.

Kayu

Penyangkut kayu boleh diukir dari kayu padu, atau mereka boleh dibuat pasang siap. Pilihan pertama jauh lebih mahal. Pasukan pasang siap adalah 2-3 kali lebih murah, tetapi penampilannya tidak terlalu berbeza. Kehadiran sambungan dalam produk dengan kualiti normal hampir tidak dapat dilihat, jadi dengan anggaran yang terbatas sangat mungkin untuk membeli produk kelas ekonomi.

Penyangkut lantai kayu mempunyai pelbagai jenis

Penyangkut lantai kayu mempunyai pelbagai jenis

Penyangkut lantai kayu diampelas dengan baik dan ditutup dengan lapisan pelindung. Biasanya pernis atau minyak digunakan.Varnis membuat filem pelindung di permukaan sehingga mudah merawat produk seperti itu. Minyak untuk kayu tidak membuat filem pelindung, tetapi juga melindungi. Semasa memproses dengan minyak, struktur kayu dapat dilihat dengan jelas - semua gentian, coraknya.

Berdiri penyangkut baju di lorong

Penyangkut lantai untuk pakaian luar di lorong selalunya merupakan batang di mana cangkuk untuk pakaian dengan panjang dan bentuk yang berbeza dipasang pada ketinggian yang berbeza. Untuk kestabilan, strukturnya dilengkapi dengan pangkalan berwajaran bulat (jarang persegi). Mereka boleh dibuat dari kayu atau logam.

Ketinggian dudukan lantai adalah 150 cm dan lebih tinggi, dan pangkalnya adalah bulatan dengan diameter 35-45 cm.Untuk penyangkut stabil, anda perlu memperhatikan fakta bahawa bahagian bawahnya diberi berat. Walaupun begitu, reka bentuk seperti itu memerlukan perhatian yang teliti: anda perlu menggantung pakaian dengan sekata. Jika tidak, penyangkut boleh jatuh.

Lantai gantungan pakaian di lorong: model paling popular

Lantai gantungan pakaian di lorong: model paling popular

Terdapat penyangkut lantai untuk pakaian luar jenis ini, tetapi dibuat dengan cara yang berbeza. Beberapa paip atau jalur logam dibengkokkan pada jejari tertentu. Lebih-lebih lagi, bahagian atas lebih kecil daripada bahagian bawah. Reka bentuk ini lebih stabil, tetapi memerlukan lebih banyak ruang, yang tidak selalu mungkin dilakukan di lorong kecil.

Rak untuk penyangkut pakaian

Rak gantung untuk pakaian di penyangkut baju adalah perkara yang berguna sekiranya ruang di dalam almari tidak mencukupi. Mereka terdiri daripada alas segi empat tepat, satu atau dua balok silang, di mana penyangkut dengan pakaian digantung.

Penyangkut lantai untuk pakaian di penyangkut juga disebut penyangkut rak

Penyangkut lantai untuk pakaian di penyangkut juga disebut penyangkut rak

Penyangkut rak diperbuat daripada logam dan kayu. Ada paip logam, ada yang palsu. Beberapa model rak pakaian logam mempunyai ketinggian yang boleh disesuaikan. Untuk pakaian yang panjang, rak boleh dinaikkan lebih tinggi. Ketinggian maksimum 150 cm. Untuk pakaian pendek, ia boleh diletakkan pada ketinggian 80-90 cm. Ini adalah ketinggian minimum, tetapi ada juga posisi pertengahan.

Beberapa jenis rak untuk pakaian di trempel

Beberapa jenis rak untuk pakaian di trempel

Dalam beberapa kes, penyangkut lantai pada roda berguna. Mudah memindahkannya dari satu tempat ke tempat lain tanpa menanggalkan pakaian yang tergantung. Terdapat model kanak-kanak dari penyangkut lantai jenis ini. Mereka hanya berbeza dengan ketinggian dan warna yang lebih "menyeronokkan". Penyangkut lantai kanak-kanak juga boleh diperbuat daripada plastik. Pakaian kanak-kanak tidak seberat itu, jadi kekuatan plastik lebih dari cukup. Dan untuk harganya, penyangkut lantai plastik adalah yang paling murah.

Model lipat - keluar sekiranya menerima tetamu

Model lipat - keluar sekiranya menerima tetamu

Bagi mereka yang menerima tetamu dalam jumlah besar, boleh menjadi masalah untuk meletakkan pakaian luar mereka. Untuk kes seperti itu terdapat rak penyangkut kot yang boleh dilipat. Apabila dilipat, ia memerlukan sedikit ruang dan boleh disimpan di dalam almari.

Penyangkut lantai untuk saman

Masalah menyimpan pakaian perniagaan dapat diselesaikan dengan mudah dengan pembelian penyangkut lantai khas. Ia agak serupa dengan rak, hanya dengan bahu khas untuk jaket dan palang untuk seluar.

Penyangkut lantai untuk simpanan pakaian

Penyangkut lantai untuk simpanan pakaian

Terdapat rak pakaian yang diperbuat daripada kayu, logam dan plastik. Plastik dalam kes ini tidak buruk: tidak diharapkan beban besar, jadi kekuatan plastik moden lebih dari cukup.

Sekiranya kita bercakap mengenai pilihan yang berguna, ini adalah rak atau kotak. Adalah lebih mudah untuk menyimpan barang perniagaan di dalamnya: cermin mata, manset, dompet, kunci kereta, dll.

Model penyangkut baju yang berbeza

Model penyangkut baju yang berbeza

Mereka biasanya meletakkan penyangkut lantai untuk jas di bilik tidur, di bilik persalinan. Adalah mudah untuk mempunyai peranti serupa di pejabat anda. Terdapat pelbagai model, anda boleh memilih untuk gaya dalaman apa pun. Dan beberapa pilihan sendiri kelihatan seperti perhiasan pereka.

Penyangkut kerusi dan penyangkut katil

Terdapat beberapa model penyangkut yang tidak biasa. Ia digabungkan dengan perabot. Contohnya, terdapat kerusi penyangkut.Modelnya berbeza: dengan penyangkut baju, hanya barbel untuk penyangkut baju atau rak untuk pakaian luar. Ini adalah pilihan yang sangat baik untuk pangsapuri kecil. Ia memerlukan ruang sebanyak kerusi atau bangku biasa, dan juga berfungsi untuk menyimpan pakaian.

Penyangkut lantai dengan kerusi dan meja sisi katil - untuk penggunaan ruang lorong sepenuhnya

Penyangkut lantai dengan kerusi dan meja sisi katil - untuk penggunaan ruang lorong sepenuhnya

Pilihan lain: meja malam dengan penyangkut baju. Bahagian bawah penyangkut lantai ini jauh lebih berat daripada bahagian atas, jadi ia tidak akan terbalik dari sepasang mantel gantung. Tambahan kedua perabot tersebut adalah penggunaan ruang yang optimum. Masalah dengan semua penyangkut lantai ialah bahagian bawah 50-60 cm tidak terpakai. Ini tidak berlaku dengan penyangkut meja malam. Ini adalah satu lagi penggunaan ruang untuk lorong-lorong kecil.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu