Almari pakaian gelongsor di lorong: reka bentuk dan mengisi idea

Di lorong, almari pakaian atau penyangkut diperlukan untuk menyimpan pakaian. Almari pakaian biasa tidak selesa kerana pintu ayunan yang menghalangi jalan masuk, dan penyangkut baju dengan sekumpulan pakaian kelihatan jauh dari segi estetik yang kita inginkan. Oleh itu, akhir-akhir ini, semakin kerap mereka meletakkan almari pakaian di lorong. Jenis perabot ini membolehkan anda menggunakan keseluruhan isipadu berguna secara rasional - kerana rak, bakul, penyangkut, dll.

Jenis struktur

Almari gelangsar terdiri daripada tiga jenis. Yang terbina dalam berbeza kerana mereka menempati beberapa jenis ceruk dan tidak mempunyai dinding, lantai dan siling mereka sendiri. Reka bentuk yang serupa dibuat apabila mungkin untuk menutup bahagian bilik dari dinding ke dinding. Dalam kes ini, hanya memesan fasad (pintu) almari pakaian dengan sistem penggelek dan panduan. Partisi diletakkan di dalam dan pengisian dilampirkan / dipasang. Di beberapa lorong, almari pakaian terbina dalam dibuat di tapak bekas pantri; dengan susun atur yang berbeza, ada kemungkinan untuk menutup bahagian di hujungnya.

Almari pakaian terbina dalam memenuhi ceruk atau bahagian bilik dari dinding ke dinding

Almari pakaian terbina dalam memenuhi ceruk atau bahagian bilik dari dinding ke dinding

Sekiranya ini tidak mungkin, letakkan almari pakaian kabinet. Ini adalah almari pakaian besar yang lengkap dengan dinding belakang. dinding sisi, lantai dan siling. Ia berbeza dalam reka bentuk dan pengisian pintu. Perbezaan lain ialah mereka berusaha membuat sistem penyimpanan jenis ini hingga ke siling untuk memanfaatkan ruang sepenuhnya. Dan ia kelihatan lebih organik.

Almari gelangsar kabinet. Terdapat lebih banyak bahan, tetapi fungsinya sama

Almari gelangsar kabinet. Terdapat lebih banyak bahan, tetapi fungsinya sama

Pandangan seterusnya adalah almari pakaian sudut ke lorong. Ukurannya biasanya berukuran kecil, mudah kerana ia membolehkan anda menggunakan ruang di sudut, yang sukar digunakan sebaliknya. Dalam struktur sudut yang besar, sukar untuk mencari pengisian di sudut - anda harus berusaha keras untuk menjadikannya senang digunakan.

Salah satu pilihan untuk ruang almari sudut di lorong - antara dua pintu

Salah satu pilihan untuk almari pakaian sudut di lorong - antara dua pintu

Almari gelongsor radial. Mereka berbeza kerana mereka tidak mempunyai bahagian depan yang rata tetapi melengkung. Dinding sisi juga boleh dibulatkan. Perabot sedemikian semata-mata individu dan kelihatan sangat bagus, tetapi harganya lebih mahal.

Kabinet radial kelihatan luar biasa

Kabinet jejari kelihatan menarik

Ini secara ringkas mengenai bagaimana almari pakaian dan bagaimana ia sesuai dengan lorong dan koridor. Mencari jenis terbaik adalah mudah - anda perlu melihat rancangannya, melihat di mana teori boleh memuat perabot sedemikian. Kemudian menilai seberapa selesa susunan khusus ini dan jangan lupa untuk mempertimbangkan arah di mana pintu bersebelahan terbuka. Sekiranya perlu, mereka dapat ditimbang dengan menggantikan engsel.

Dimensi

Almari gelangsar terkecil dibuat dengan dua pintu dan lebarnya 1-1,5 m. Panjang kabinet maksimum dibatasi oleh bilangan pintu. Mereka diatur ke maksimum 5. Perlu diperhatikan bahawa profil yang cukup lebar dengan lima "rel" dipasang di lantai, di mana penggelek dipasang pada gulungan pintu. Profil serupa dilekatkan di siling.

Kedalaman almari pakaian boleh jadi apa-apa, tetapi 45 cm dan 60 cm dianggap standard. Atas pesanan, ia dibuat dari 400 mm hingga 700 mm. Ketinggian almari pakaian boleh sampai ke siling. Biasanya ia dibuat dalam julat dari 2000 mm hingga 2700 mm.

Mengisi

Setelah memutuskan jenis dan saiz almari pakaian, mereka mula mengembangkan pengisiannya. Ini adalah pengisian di sebalik pintu. Oleh kerana pakaian luar dan kasut biasanya ditinggalkan di lorong, pertama sekali, ruang diperuntukkan untuk mereka.

Susun atur almari pakaian gelongsor di dalam: dua dan tiga pintu

Susun atur almari pakaian gelongsor di dalam: dua dan tiga pintu

Ruang pakaian luar

Untuk mantel dan panjang pakaian yang lain, anda memerlukan ruang di mana anda boleh menggantung penyangkut. Sekiranya lebar kabinet 60 cm atau lebih, pasangkan palang biasa di mana penyangkut (penyangkut) disangkut. Ia boleh diletakkan di paras bahu atau sedikit di atas.

Dengan kedalaman yang mencukupi, palang dipasang

Dengan kedalaman yang mencukupi, palang dipasang

Apabila lebar ruang almari pakaian 45 cm atau kurang, perlu mencari struktur yang boleh ditarik - batang melintang (depan), di mana penyangkut digantung sejajar dengan pintu, dan tidak ke samping. Struktur sedemikian dipasang tepat di atas permukaan kepala - ini lebih senang. Anda perlu mengangkat tangan dan menggantung penyangkut. Oleh itu, pada tahap ini, rak dipasang, dan bar sudah terpasang padanya.

Batang untuk penyangkut depan

Batang untuk penyangkut depan

Ketinggian bahagian ini bergantung pada apa yang anda rancangkan untuk disimpan di sini. Untuk jas hujan, mantel, mantel bulu, jabatan membuat 130-150 cm, bergantung pada ketinggian pemiliknya. Di bawah jaket, jaket dan lain-lain. pakaian serupa, mengambil 90-120 cm.

Dengan ketinggian almari 220 cm atau lebih, dalam satu bahagian, jika perlu, anda boleh meletakkan dua ruang untuk palang dengan penyangkut. Di bahagian atas, bukan bar dipasang, tetapi pantograf. Ia adalah palang dengan mekanisme yang membolehkannya dinaikkan dan diturunkan.

Pantograph membolehkan anda menggunakan tempat duduk hingga ke puncak

Pantograph membolehkan anda menggunakan tempat duduk hingga ke puncak

Semua ini membolehkan anda menyusun pakaian luar dengan selesa dan padat.

Penyimpanan kasut

Bahagian bawah almari pakaian disediakan untuk kasut. Untuk menyimpan kasut, lebih senang memasang bukan rak dari Papan cip, dan mesh. Pertama, rak seperti itu mempunyai "jarak pandang" yang lebih baik, kedua, habuk dan kotoran tidak terkumpul di atasnya, dan ketiga, lebih senang meletakkan kasut dengan tumit.

Idea untuk menyimpan kasut di almari pakaian untuk lorong

Idea untuk menyimpan kasut di almari pakaian untuk lorong

Dalam foto anda melihat sistem kasut yang boleh ditarik khas. Mesh, yang lebih sempit, anda boleh memperbaiki dua dalam satu petak: di dinding kanan dan kiri. Mereka tidak terlalu lebar dan jaraknya sedikit di antara mereka.

Sebagai gantinya, beberapa tiub atau batang boleh dipasang pada jarak dekat antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi, tiub belakang mestilah sedikit lebih tinggi.

Kaedah lain untuk menyimpan kasut di almari pakaian di lorong

Kaedah lain untuk menyimpan kasut di almari pakaian di lorong

Ketinggian ruang kasut ditentukan berdasarkan kuantiti. Bagi sesetengah orang, dua adalah cukup, tetapi bagi seseorang, lima tidak mencukupi. Itulah sebabnya almari pakaian gelangsar di lorong lebih mudah, sehingga anda dapat mengembangkan pengisian mengikut keperluan anda.

Kotak rak

Di bahagian paling atas struktur - di bawah siling - mereka membuat bahagian yang luas di mana barang-barang besar yang jarang digunakan disimpan. Anda juga boleh menghantar pakaian ke sana yang tidak dipakai pada musim ini. Ketinggian rak ini kira-kira 60 cm, tetapi kelihatan mengikut keadaan.

Salah satu pilihan untuk susun atur almari pakaian untuk lorong di dalamnya

Salah satu pilihan untuk susun atur almari pakaian untuk lorong di dalamnya

Ruang kosong yang tinggal dipenuhi dengan rak dan laci atau bakul wayar. Di sini anda boleh menyimpan topi, beg, sarung tangan, sarung tangan, selendang, dll. Juga selesa untuk mempunyai ruang payung. Ia sangat diperlukan untuk payung tebu panjang. Pengedaran mereka sewenang-wenangnya - kerana nampaknya lebih senang bagi anda, lakukanlah. Hanya ada satu peringatan dengan laci. Petak di mana mereka berada mestilah lebih sempit daripada lebar pintu. Barulah laci ditarik keluar.

Pembersih vakum dan papan seterika

Anda boleh menyembunyikan papan seterika dan pembersih vakum di almari untuk lorong. Ini adalah dua peranti yang sukar mencari ruang penyimpanan.

Almari pakaian gelongsor di lorong: merancang dengan dimensi

Almari pakaian gelongsor di lorong: merancang dengan dimensi

Ilustrasi di bawah ini memberi ruang untuk papan seterika biasa. Ngomong-ngomong, mereka terbina dalam, dengan sistem pelekat pada dinding. Tetapi dalam kes ini, anda tidak akan dapat memindahkannya ke bilik lain dan perlu disetrika di koridor.

Petak yang sesuai hanya diperuntukkan untuk pembersih vakum. Ia boleh dirancang khas untuk pemasangan yang tersedia.

Baca lebih lanjut mengenai mengisi almari pakaian gelangsar di sini.

Idea hiasan dan reka bentuk

Pertama, mari kita bincangkan tentang almari pakaian gelangsar yang dibuat. Keseluruhan struktur boleh dibahagikan kepada badan dan fasad (pintu).Badan diperbuat daripada papan serpai berlapis atau MDF... Pilihan dengan papan serpai lebih murah, tetapi hanya struktur garis lurus yang diperoleh - bahan ini tidak bengkok dan teknologi pembuatannya tidak memungkinkan untuk memperoleh permukaan melengkung. MDF adalah bahan yang lebih mesra alam dan mahal. Di sini anda boleh membentuk tepi bulat daripadanya.

MDF membolehkan anda membuat bentuk bulat untuk perabot. Almari gelangsar seperti itu dipanggil radial

MDF membolehkan anda membuat bentuk bulat untuk perabot. Almari gelangsar seperti itu dipanggil radial

Fasad atau pintu untuk almari pakaian gelangsar diperbuat daripada bahan yang berbeza, dibingkai dalam bingkai profil. Gunakan:

 • Papan serpai berlapis dan MDF. Filem lamina dapat mengulangi tekstur kayu, kulit, matte monokromatik atau berkilat, dengan corak geometri atau sayur-sayuran.

  Teksturnya boleh digunakan - meniru kulit buaya

  Teksturnya boleh jadi seperti tiruan kulit buaya

 • Kaca. Kaca lutsinar hampir tidak pernah digunakan, tetapi kaca berwarna atau buram boleh dijumpai.

  Kaca keselamatan buram juga digunakan dalam pembuatan fasad almari pakaian gelongsor

  Kaca keselamatan buram juga digunakan dalam pembuatan fasad almari pakaian gelongsor

 • Cermin. Bahan yang sangat biasa. Lukisan diaplikasikan ke permukaan menggunakan teknologi sandblasting. Mereka boleh menutupi cermin hampir keseluruhannya, meninggalkan serpihan-serpihan kecil cermin yang utuh, atau hanya boleh dipakaikan dalam serpihan.

  Almari pakaian bercermin

  Almari pakaian bercermin

 • Kita juga harus menyebutkan percetakan foto. Teknologi ini membolehkan anda memindahkan gambar ke filem. Filem ini kemudian dilekatkan pada bahagian depan.

  Anda boleh memindahkan sebarang gambar atau gambar

  Anda boleh memindahkan sebarang gambar atau gambar

Tetapi selalunya anda boleh menemui gabungan fasad. Pelbagai kombinasi bahan yang disenaraikan di atas memberikan sebilangan besar pilihan reka bentuk. Anda boleh mengembangkan reka bentuk untuk bahagian dalaman dan selera. Beberapa contoh terdapat dalam foto di bawah.

Cara membuat pintu gelangsar untuk almari pakaian gelangsar sendiri, baca di sini.

 

 

Pembahagian mendatar adalah teknik yang banyak digunakan

Pembahagian mendatar adalah teknik yang banyak digunakan

 

Tiga tekstur sekaligus - papan gentian, cermin dan lukisan pasir

Tiga tekstur sekaligus - papan gentian, cermin dan lukisan pasir

 

Almari pakaian seperti untuk lorong dengan penyangkut dan batu curb adalah selesa

Almari pakaian seperti untuk lorong dengan penyangkut dan batu curb adalah selesa

 

Gabungan menarik

Gabungan menarik

 

Hanya permukaan cermin menjadikan bilik kecil lebih luas

Hanya permukaan cermin menjadikan bilik kecil lebih luas

 

Almari pakaian terbina dalam di lorong dengan pintu yang menarik

Almari pakaian terbina dalam di lorong dengan pintu yang menarik

 

Melukis dengan gaya oriental

Melukis dengan gaya oriental

 

Almari pakaian gelongsor dengan pencahayaan - selesa

Almari pakaian gelongsor dengan pencahayaan - selesa

 

Kabinet jejari kelihatan menarik

Kabinet jejari kelihatan menarik

 

Gabungan warna coklat dan tekstur yang berbeza

Gabungan warna coklat dan tekstur yang berbeza

 

Hiasan bunga adalah salah satu tema biasa

Hiasan bunga adalah salah satu tema biasa

 

Peniruan permukaan kayu, tetapi kombinasi yang tidak biasa dengan arah butir yang berbeza

Peniruan permukaan kayu, tetapi kombinasi yang tidak biasa dengan arah "serat" yang berbeza

 

Melukis kaca dengan gaya oriental

Melukis kaca dengan gaya oriental

 

Ringkas dan sedap - gelas matt dengan bahagian mendatar

Ringkas dan sedap - gelas matt dengan bahagian mendatar

 

Menggunakan ruang walaupun di atas pintu adalah idea yang baik untuk lorong kecil.

Menggunakan ruang walaupun di atas pintu adalah idea yang baik untuk lorong kecil.

 

Kabinet sudut lorong: memanfaatkan sepenuhnya ruang yang ada

Kabinet sudut lorong: memanfaatkan sepenuhnya ruang yang ada

Catatan yang serupa
komen 2
 1. svetlana
  04/26/2018 pada 15:35 - Balas

  Maaf, saya ingin memerintahkan tuan untuk mengatur bahagian dalam almari pakaian. Bagaimana untuk menghubungi anda?

  • Pentadbir
   04/27/2018 pada 09:24 - Balas

   Helo! Laman web kami adalah maklumat. Kami tidak menjual apa-apa, kami tidak memberikan perkhidmatan. Maaf, tetapi anda mesti mencari tuan ...

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu