Perabot di lorong kecil (koridor)

Tidak semua orang di negara kita dapat membanggakan ruang perumahan yang besar. Pada asasnya, pangsapuri-pangsapuri kecil dan tidak mudah untuk mencari persekitaran di dalamnya. Banyak masalah timbul ketika melengkapkan koridor. Dengan susun atur yang normal, sekurang-kurangnya harus ada lorong kecil, tetapi di rumah bersiri jenis lama tidak ada konsep seperti itu. Oleh itu, banyak orang memutuskan untuk meletakkan lorong kecil di koridor. Anda akan mendapat bilik pelbagai fungsi.

Cara mencari perabot di lorong kecil di koridor

Salah satu tempat yang paling "dieksploitasi" di apartmen adalah ruang masuk. Ini adalah tempat yang pertama kali dilihat oleh seseorang yang masuk ke sebuah apartmen atau rumah. Lorong memberikan kesan pertama rumah anda. Oleh itu, perhatian mesti diberikan kepada reka bentuk. Di pangsapuri susun atur lama, bahkan tidak ada konsep seperti itu - ruang masuk. Yang ada hanyalah koridor. Di sini ia digunakan sebagai ruangan untuk menanggalkan pakaian dan berpakaian. Hanya perabot yang dipilih khas bersaiz kecil yang akan masuk ke ruang sedemikian.

Lorong-lorong kecil di koridor - kemudahan dan fungsi

Lorong-lorong kecil di koridor - kemudahan dan fungsi

Di ruangan yang biasanya kecil ini, pakaian bermusim disimpan, dan kadangkala pakaian, kasut dan pakaian luar yang tidak bermusim ditinggalkan di sini. Itulah sebabnya anda juga perlu menjaga fungsi dan kemudahan. Memandangkan bahawa kawasan lorong di pangsapuri standard jauh dari melambung, menjadi jelas bahawa tugas itu tidak mudah. Terdapat tiga kemungkinan untuk melengkapkan lorong kecil ke koridor. Mari kita bincangkan masing-masing dengan lebih terperinci.

Lorong khas

Memesan pembuatan perabot di lorong mengikut ukuran anda, keperluan adalah pilihan yang bagus, yang, jika dipesan dengan betul, akan memungkinkan anda memanfaatkan ruang yang ada secara optimum. Anda boleh memesan gaya yang anda perlukan - Jepun, loteng dengan craquelure, versailles, dll.

Memesan lorong adalah pilihan yang baik, tetapi memerlukan banyak wang

Memesan lorong adalah pilihan yang baik, tetapi memerlukan banyak wang

Kelemahannya adalah bahawa kos perabot tersebut jauh dari kecil dan memerlukan beberapa minggu, atau mungkin beberapa bulan, untuk menunggu sehingga perabot itu dibuat. Terdapat satu lagi masalah - pilihan syarikat. Sekiranya anda mempunyai pengalaman - sudah ada pesanan dan kualitinya sesuai dengan anda, atau ada cadangan dari rakan / kenalan, semuanya lebih mudah. Jika tidak, anda harus berharap bahawa naluri anda tidak akan mengecewakan anda.

Set siap

Ini adalah pilihan belanjawan - lorong kecil di koridor kadang-kadang berharga lebih dari lapan ribu (tetapi ada juga yang jauh lebih mahal, semuanya bergantung pada ukuran dan komposisi perabot yang disertakan). Kilang menghasilkan sejumlah set / set perabot kabinet siap untuk lorong kecil. Mereka biasanya termasuk kabinet dengan cermin, gantungan baju, almari pakaian dengan ayunan atau pintu gelangsar boleh ditambah. Mereka dipasang di tingkap kedai perabot, mereka akan membawa anda sama persis, tetapi dalam bentuk papan. Anda juga boleh membayar untuk pemasangan atau memasang sendiri.

Lorong bersaiz kecil siap pakai di koridor

Lorong bersaiz kecil siap pakai di koridor

Kelebihannya ialah anda boleh mendapatkan perabot sedemikian pada siang hari. Mereka melihat, membayar, membeli. Kit akan dihantar kepada anda pada hari yang sama atau keesokan harinya. Kekurangan - reka bentuk standard, warna tetap, reka bentuk, ketidakupayaan untuk mengubah apa sahaja yang sesuai dengan selera anda.

Lorong modular

Ini juga perabot siap pakai, satu-satunya perbezaan ialah kilang menghasilkan barisan perabot dengan gaya yang sama. Semua elemen digabungkan antara satu sama lain dalam ukuran, gaya, warna. Contohnya, beberapa gantungan terbuka dengan lebar / ketinggian yang berbeza, dengan reka bentuk yang sedikit berbeza. Bagi mereka terdapat beberapa alas dengan ukuran yang berbeza, dengan satu atau dua pintu, dengan dan tanpa laci, dengan cermin dengan bentuk yang berbeza.Beberapa kabinet, lurus dan sudut, berbeza dalam ukuran, jenis bukaan pintu, kehadiran / ketiadaan cermin di fasad. Beberapa meja di tepi katil, rak kasut, meja rias, bangku. Dan semua ini digabungkan antara satu sama lain.

Contoh set lorong modular

Contoh set lorong modular

Dari unsur-unsur ini, seperti dari seorang pereka, lorong ukuran dan komposisi yang anda perlukan ditaip. Tanpa sekatan. Sekiranya anda mahukan dua gantungan - hak anda. Yang anda perlukan hanyalah almari pakaian dan bangku - sila juga. Dari set seperti itu, lorong-lorong kecil dapat dipasang ke koridor untuk ukuran dan keinginan apa pun. Semua ini sudah siap (papan dibungkus) di gudang. Beberapa pakej ini dengan serpihan terpilih akan dihantar kepada anda.

Bukan pilihan yang buruk dan murah. Perabot dihasilkan di kilang, terdiri daripada kekosongan dengan bentuk dan ukuran yang sama, yang mengurangkan kos pengeluarannya. Oleh itu, lorong modular adalah murah. Di samping itu, garis popular boleh terdapat dalam beberapa warna. Anda juga boleh mengambil elemen dengan pelbagai warna. Sekiranya anda mahu….

Dari apa itu dibuat?

Perabot lorong dibuat dari papan serpai berlapis... Ini adalah pilihan yang paling biasa dan paling murah. Dari segi prestasi, ia sangat baik untuk bilik kering. Sekiranya anda bimbang tentang kemungkinan pelepasan formaldehid, minta sijil, jika kelas misi E1 ditunjukkan, maka bahan tersebut dilepaskan dengan intensiti yang sama seperti dari kayu. Oleh itu, lorong kecil ke koridor ini benar-benar selamat.

Lorong-lorong kecil di koridor biasanya dibuat dari papan serpai

Lorong-lorong kecil di koridor biasanya diperbuat daripada papan serpai

Tidak mengeluarkan formaldehid dalam jumlah berbahaya MDF. Sekiranya dikehendaki, anda boleh mencari paroki untuk sebuah pangsapuri kecil dari bahan ini. Ia tidak lagi menjadi anggaran, kerana bahannya jauh lebih mahal. Dan ingat bahawa "lorong MDF" hanya fasad, iaitu pintu, panel depan laci. Semua bahagian badan yang lain diperbuat daripada papan serpai yang sama. Dan di sini adalah perlu untuk meminta sijil kebersihan dengan pasti, kerana papan serpai murah dengan kelas pelepasan tinggi sering digunakan untuk mengurangkan kos.

Perabot apa yang diperlukan di lorong

Kami bercakap mengenai lorong kecil atau koridor. Terdapat bahagian dinding di mana anda boleh meletakkan sesuatu, mungkin hanya satu meter dengan lebar kecil. Sekiranya ini adalah pilihan anda, anda memerlukan lorong mini. Penyangkut baju dengan meja kecil di sisi katil dan peti laci dengan cermin. Model lorong mini lurus dan bersudut. Beberapa mengambil ruang yang sangat sedikit - 45 cm dari sudut.

Lorong mini untuk koridor

Lorong mini untuk koridor

Sekiranya ruang menyimpan barang di apartmen sangat buruk, anda boleh menggunakan ruang di atas pintu dengan membuat sesuatu seperti mezanin di sana. Rasa di pintu masuk akan menjadi pelik, tetapi tidak ada masa untuk kehalusan.

Sekiranya kawasannya sedikit lebih besar, anda boleh menambah kabinet. Ia sama sekali tidak akan berlebihan. Dan juga bagus untuk mempunyai bangku di mana anda boleh duduk dan memakai / melepaskan kasut anda. Rak terbuka sangat sesuai untuk topi, laci yang luas sangat sesuai untuk sarung tangan, selendang dan lain-lain. Lebih-lebih lagi, agar perkara tidak menjadi bingung dan dicampurkan di dalam kotak, lebih baik membaginya menjadi beberapa bahagian.

Almari pakaian masih boleh menjadi koridor yang sedikit lebih besar

Almari pakaian masih boleh menjadi koridor yang sedikit lebih besar

Sekiranya masih ada ruang yang tersisa, letakkan rak kasut. Bentuknya dalam bentuk laci yang sempit dengan laci lipat atau dalam bentuk meja sisi tempat tidur dengan rak dawai condong. Kedua-dua pilihan itu tidak buruk. Susun atur ini hampir tidak boleh disebut lorong kompak di koridor, tetapi juga bukan alat dengar yang sangat besar.

Perhatikan juga bahawa perabot di lorong boleh menjadi sudut. Biasanya ada almari pakaian di sudut, tetapi anda boleh meletakkan penyangkut atau laci di sana, dan gantungkan cermin di atasnya. Pilihan ini - dengan laci sudut - tepat untuk lorong modular. Anda tidak akan menjumpainya dalam versi siap pakai.

Lorong sudut menggunakan kawasan secara rasional

Lorong sudut menggunakan kawasan secara rasional

Harap maklum bahawa lorong sudut juga boleh termasuk dalam kategori "mini". Sekiranya anda hanya mempunyai sudut bebas antara dua pintu dan dimensi dinding bebas tidak lebih dari satu meter, pertimbangkan untuk memasang lorong sudut radial. Mereka dibuat hanya dengan pintu gelangsar / gelongsor atau tanpa mereka sama sekali.

Lorong jejari dari kategori mini

Lorong radial dari kategori "mini"

Berita buruknya ialah perabot radial bukanlah pilihan ekonomi. Ia dibuat mengikut pesanan. Anda tidak akan menemuinya dalam kategori siap atau modular.

Cara memadankan warna

Untuk menjadikan lorong kecil secara visual kelihatan lebih besar, disarankan untuk membeli perabot ringan. Ia boleh berwarna putih dan warna, krem ​​muda, kelabu muda, sedikit merah jambu, kebiruan. Terdapat varian di mana beberapa bahagian dicat dengan warna gelap. Perabot seperti itu, walaupun dengan standard, secara umum, reka bentuknya lebih menarik secara luaran.

Adalah wajar warna pintu dan perabot sesuai, atau sekurang-kurangnya ada unsur dengan warna yang serupa

Adalah wajar warna pintu dan perabot sesuai, atau sekurang-kurangnya ada unsur dengan warna yang serupa

Apabila memilih alat dengar untuk lorong, masuk akal untuk mencari perabot seperti itu di mana sekurang-kurangnya beberapa perincian akan sama dengan pintu yang menuju ke ruangan ini. Kemudian semuanya akan kelihatan seperti satu kumpulan. Sekiranya pintu anda gelap, cari perabot ringan dengan elemen berwarna pintu.

Lorong kecil akan kelihatan lebih besar jika perabotnya mempunyai kilauan cahaya. Fasad selesai dengan plastik yang sesuai dengan gaya moden, moden atau berteknologi tinggi. Sekiranya anda tidak menyukai arahan seperti itu, pilih reka bentuk klasik dengan salah satu warna terang. Secara umum, ketika memilih warna, seseorang harus ingat bahawa perabot di lorong kecil harus memiliki warna yang terang.

Muslihat

Reka bentuk dan pemilihan perabot di bilik kecil mirip dengan seni. Adalah perlu untuk memastikan bahawa semuanya sesuai dengan ruang minimum, mudah, dan kelihatan baik. Lorong lebih sukar, kerana tempat ini adalah jalan masuk dan ini mesti diambil kira. Berikut adalah beberapa helah yang boleh anda gunakan:

  • Sekiranya anda merancang untuk memasang kabinet di lorong, pintunya dapat dibuat dengan sisipan membujur bercermin, yang, seperti itu, melintangnya menjadi dua bahagian. Jalur cermin ini secara visual akan menjadikan ruang sempit lebih luas, dan kabinet tidak akan kelihatan begitu besar.
  • Pintu kabinet boleh dibuat sepenuhnya dari cermin. Malah kabinet bersaiz padat dengan pintu seperti itu tidak kelihatan besar. Oleh kerana pantulan, ia meningkatkan pencahayaan, memperbesar ruang secara visual.

    Lorong sudut menggunakan optimum walaupun ruang kecil di pintu

    Lorong sudut menggunakan optimum walaupun ruang kecil di pintu

  • Sekiranya koridor sempit, lebih baik mengambil pintu gelangsar. Jadi walaupun dalam kedudukan terbuka mereka tidak menyekat laluan.
  • Sekiranya anda merancang untuk meletakkan perabot di pintu depan, anda boleh menggunakan perabot sudut. Oleh itu, mungkin secara rasional menggunakan sekeping kecil dinding yang berdekatan dengan pintu. Di sana anda boleh meletakkan pilihan sudut untuk almari pakaian, rak untuk kasut atau peti laci. Pilihan adalah milik anda.

Nasihat mudah, tetapi ia berkesan. Gunakan mereka dan bahkan lorong-lorong kecil di koridor akan cantik dan selesa.

Lorong-lorong kecil di koridor kelas ekonomi: foto

Hiasan menjadikan perabot biasa, secara umum, menarik

Hiasan menjadikan perabot biasa, secara umum, menarik

 

Sebilangan besar kabinet berguna di sebuah pangsapuri kecil

Sebilangan besar kabinet berguna di sebuah pangsapuri kecil

 

Lorong untuk pangsapuri kecil dalam gaya moden. Nampaknya semuanya sama, tapi nampak berbeza

Lorong untuk pangsapuri kecil dalam gaya moden. Nampaknya semuanya sama, tapi nampak berbeza

 

Ini hanya pesanan individu ... dan selain itu, tidak semua orang dapat membuat

Ini hanya pesanan individu ... dan selain itu, tidak semua orang dapat membuat

Reka bentuk laconic sesuai dengan gaya yang ketat

Reka bentuk laconic sesuai dengan gaya yang ketat

 

Main dengan warna ...

Main dengan warna ...

 

Untuk belia aktif dan mereka yang tidak takut dengan eksperimen

Untuk belia aktif dan mereka yang tidak takut dengan eksperimen

 

Kedua-dua warna itu jelas lebih menarik.

Kedua-dua warna itu jelas lebih menarik.

 

Kecenderungan moden

Kecenderungan moden

 

Penyangkut padat - anda boleh menggantung lebih dari satu atau dua perkara

Penyangkut padat - anda boleh menggantung lebih dari satu atau dua perkara

 

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu