Cahaya di lorong dan koridor

Lorong dan koridor adalah ruang yang harus memberi kesan, kerana ini adalah perkara pertama yang dilihat seseorang ketika memasuki rumah anda. Mereka juga harus selesa - bagaimanapun, mereka berpakaian, berpakaian. Keindahan dan kemudahan hanya mungkin berlaku dalam satu kes, jika pencahayaan lorong dipilih dengan betul dan memberikan tahap pencahayaan yang mencukupi.

Sorotan teknikal

Pencahayaan di setiap bilik rumah diseragamkan oleh SNiP. Menurut cadangannya, di lorong dan koridor, 50 lm fluks bercahaya harus jatuh pada setiap meter persegi. Dalam kes ini, semuanya dikira hanya: hitung luas premis anda (jika anda mempunyai almari pakaian, jangan mengira). Angka yang dijumpai dikalikan dengan 50 lm, anda mendapat fluks bercahaya yang harus diberikan oleh semua lampu.

Sebagai contoh, lorong mempunyai dimensi 2.5 * 1.8 m. Kami menjumpai luasnya dengan mengalikan nombor di antara mereka: 2.5 * 1.8 = 4.5 m2. Seterusnya, kita dapati fluks bercahaya pada kadar: 4.5 * 50 = 225 Lx. Maksudnya, semua mentol yang kita pasang di koridor ini mesti memberikan pencahayaan sekurang-kurangnya 225 Lx. Fluks bercahaya (atau lebih) inilah yang seharusnya dimiliki oleh lampu lorong.

Pencahayaan lorong juga mesti mematuhi piawaian.

Pencahayaan lorong juga mesti mematuhi piawaian.

Terdapat satu lagi kehalusan teknikal yang akan menjadikan hidup lebih selesa dan menyenangkan. Biasanya suis lampu di lorong terletak berhampiran pintu. Sekiranya kecil, keadaan ini boleh diterima - beberapa langkah boleh dilakukan di tempat yang kurang terang. Di lorong atau lorong yang panjang, ini sangat menyusahkan. Anda mematikan lampu dan berjalan dalam kegelapan. Pada waktu siang lebih kurang, dan pada waktu malam atau malam tidak menyenangkan untuk bersiar-siar dalam kegelapan. Keadaan ini dapat diperbetulkan dengan menetapkan suis lulusyang membolehkan anda menghidupkan dan menyalakan cahaya dari pelbagai titik. Sebagai contoh, letakkan satu di dekat pintu depan, yang lain berhampiran pintu ke bilik dan / atau dapur.

Prinsip menyambungkan suis lulus

Prinsip menyambungkan suis lulus

Sangat sesuai untuk menggunakan suis laluan di koridor panjang. Mereka menyalakan lampu di dekat pintu masuk, berjalan di sepanjang koridor yang dinyalakan, dimatikan di dekat bilik. Dan sebaliknya: mereka menyala di bilik, berpakaian, keluar, dimatikan. Nyaman, dan selain itu, lampu lorong juga akan menjimatkan, kerana tidak perlu menyalakan lampu.

Sekiranya terdapat almari pakaian di lorong atau almari pakaian, pencahayaan mereka dilakukan secara berasingan. Bahkan ada standard untuk bilik persalinan - 75 lm per meter persegi. Lebih baik menggunakan lampu LED sebagai sumber cahaya - mereka memancarkan haba paling sedikit, dan mereka bersinar terang.

Terdapat satu lagi peluang untuk menjimatkan bil pencahayaan dan tidak menjejaskan kebolehgunaan - memasang sensor gerakan. Mereka akan menyalakan lampu lorong hanya jika seseorang berada di dalam bilik. Satu-satunya kesukaran boleh timbul sekiranya koridor mempunyai bentuk melengkung: anda harus meletakkan dua sensor dan mengarahkannya ke arah yang berbeza.

Jenis candelier lorong

Kekhususan lorong sangat jarang membenarkan penggunaan candelier besar - ini adalah bilik yang terlalu kecil. Mereka perlu berpakaian / menanggalkan pakaian, yang memerlukan kebebasan bertindak tertentu. Oleh itu, lampu untuk lorong dipilih padat, tidak terlalu jauh dari dinding atau siling. Dan ini adalah kriteria utama. Yang kedua ialah bilangan lampu. Selalunya mereka memilih dengan satu, mungkin juga dengan dua. Lebih banyak di ruang kecil adalah berlebihan. Kecuali, pasangkan hanya satu lampu untuk keseluruhan lorong. Tetapi lebih kerap lampu lorong dibuat pelbagai komponen.Sekurang-kurangnya, gunakan beberapa lagi lampu dinding berhampiran cermin.

Pencahayaan lorong paling kerap dilakukan secara gabungan

Pencahayaan lorong paling kerap dilakukan secara gabungan

Berikut adalah lampu yang boleh anda pertimbangkan untuk lorong:

 • Siling rata atau sangat rendah. Apa-apa bentuk - bulat, persegi, panjang.
 • Lampu dinding - sconce pelbagai konfigurasi.
 • Tempat tersembunyi ke siling.
 • Lampu LED siling atau objek apa pun.

Trend pencahayaan terkini adalah gabungan pencahayaan (jalur LED atau lampu tersembunyi) dengan lampu siling dan lampu dinding. Lampu disusun secara merata di atas kawasan siling, sconce biasanya berada di dekat cermin atau di atas laci.

Cara mengatur lekapan

Tidak cukup untuk mengetahui berapa banyak cahaya yang harus dipancarkan oleh lampu. Anda juga perlu memilih lokasi yang betul. Betul - ini supaya cantik, lampu turun sama rata dan lampu tidak mengganggu pergerakan.

Pasar sekarang memanjakan dengan pelbagai jenis

Pasar sekarang memanjakan dengan pelbagai jenis

Pencahayaan dinding sahaja: berbaloi atau tidak

Semasa mengembangkan skema pencahayaan lorong, idea yang berbeza muncul. Salah satunya adalah dengan meninggalkan lampu siling dengan memasang lampu dinding sahaja. Pada prinsipnya, ini mungkin berlaku, tetapi hasilnya tidak mungkin menggembirakan anda: anda tidak dapat mencapai pencahayaan yang seragam dengan menggunakan sconce. Kawasan gelap dan terang akan kelihatan dengan jelas. Ini kelihatan hebat dalam gambar, menghasilkan kesan visual yang bagus, tetapi tidak praktikal dan tidak selesa. Apabila anda perlu berpakaian, cahaya tidak mencukupi, menjengkelkan. Tetapi ini adalah sensasi subjektif. Mungkin cahaya yang tidak rata akan sesuai dengan anda atau anda mempunyai banyak cermin di lorong anda yang memantulkan dan menyebar cahaya.

Sekiranya anda meletakkan lampu di lorong hanya di dinding, akan ada senja

Sekiranya anda meletakkan lampu di lorong hanya di dinding, akan ada senja

Anda boleh memeriksa seberapa banyak anda suka lampu dinding di lorong dalam praktik - menjalankan eksperimen. Cari beberapa lampu suluh dari jenis apa pun, pasangkannya dengan pita pelekat di tempat yang sepatutnya dipasang lampu. Sekiranya terdapat sconce lama, anda boleh menggunakannya. Mereka akan memberikan gambaran yang lebih dipercayai (tanglung biasanya memberikan pancaran cahaya yang terlalu sempit, tetapi anda boleh mengeluarkan reflektor, hanya tinggal mentol lampu).

Setelah memasang "lampu" dinding sementara, gunakan hanya "lampu" ini selama beberapa hari. Oleh itu, anda dapat memahami sama ada anda hanya memerlukan cahaya dari tempat lilin, atau jika anda masih memerlukan lampu siling. Ngomong-ngomong, teknik ini boleh digunakan jika anda mencari tempat untuk memasang lampu di koridor, lorong, dan di ruangan lain.

Untuk mendapatkan cahaya yang dipantulkan dari siling, anda memerlukan lampu jenis ini.

Untuk mendapatkan cahaya yang dipantulkan dari siling, anda memerlukan lampu jenis ini.

Sekiranya anda tidak mahu lampu siling di lorong, ada jalan keluar. Anda boleh menemui lampu dinding arah yang mengarahkan keseluruhan fluks cahaya ke atas. Cahaya yang dipantulkan dari siling akan tersebar lebih sekata. Tetapi untuk pelaksanaan rancangan ini, beberapa syarat mesti dipenuhi. Pertama, siling mesti berwarna putih sempurna. Lebih baik jika berkilat atau separa berkilat, dan ini - siling regangan... Kedua, fluks bercahaya dari lampu mestilah 1.5-2 kali lebih tinggi daripada biasa. Maka anda boleh berharap cahaya yang dipantulkan akan mencukupi.

Lampu siling

Lampu siling untuk lorong dan koridor boleh terdiri daripada beberapa jenis:

 • Candelier. Mereka biasanya mencari ukuran dan ketinggian yang kecil. Bilangan tanduk adalah satu atau dua, jarang tiga. Anda boleh menggantung satu candelier di tengah-tengah bilik. Sekiranya ruangan itu panjang dan sempit, jangan kelihatan bulat atau persegi, tetapi memanjang - segi empat tepat atau bujur.

  Lampu siling boleh mempunyai ketinggian yang berbeza

  Lampu siling boleh mempunyai ketinggian yang berbeza

 • Luminer rata tunggal. Terdapat overhead dan built-in. Overhead sesuai untuk siling konvensional atau eternit, tertanam digunakan untuk sistem gantung seperti Siling Armstrong.
 • Titik. Lampu siling spot - sumber cahaya bersaiz kecil dan kuasa, yang sesuai dengan siling regangan dan gantung.Jumlah mereka dikira bergantung pada kekuatan lampu yang dipasang (ada sekatan).

Seperti yang anda lihat, ada banyak peluang untuk membuat pencahayaan siling dan sama sekali tidak perlu menggunakan candelier. Semasa memilih tempat untuk memasang lampu di siling di lorong, mereka dipandu oleh ukuran dan geometri premis. Sekiranya ruangan itu persegi atau hampir dengan bentuk ini, masuk akal untuk meletakkan candelier di tengah. Di ruangan yang lebih mirip segi empat tepat, anda boleh meletakkan dua atau tiga lampu siling, membahagi panjang menjadi bahagian yang sama.

Lampu siling yang tersekat

Lampu siling yang tersekat

Sekiranya bentuknya tidak teratur (biasanya dalam bentuk huruf G atau T), salah satu sumber cahaya diletakkan di cabang koridor. Sekiranya "apendisitis" kecil, ini sudah mencukupi. Sekiranya jaraknya melebihi 2-3 meter, anda boleh meletakkan lampu tambahan yang lain.

Lampu LED di lorong dan koridor

Jalur LED bagus kerana boleh dipasang di dinding dan di siling. Di siling, pencahayaan biasanya dilakukan di sekitar perimeter - di persimpangan dinding dan siling atau di sepanjang kotak yang dibuat khas. Di dinding, lampu LED kelihatan bagus di ceruk, di dekat cermin, barang hiasan atau lukisan.

Pencahayaan LED tidak hanya relevan untuk siling, tetapi juga untuk ceruk dan perincian dalaman yang lain

Pencahayaan LED tidak hanya relevan untuk siling, tetapi juga untuk ceruk dan perincian dalaman yang lain

Ia digunakan terutamanya sebagai pencahayaan tambahan untuk mencipta kesan hiasan. Terdapat jalur LED yang boleh berubah warna, dan mereka boleh mengubah kecerahan cahaya. Oleh itu, mereka boleh bekerja dan bukannya cahaya malam, mewujudkan persekitaran yang selesa dalam kegelapan.

Menyambungkan jalur LED mempunyai keistimewaannya sendiri - pada dasarnya, ia berfungsi dari voltan tetap 12 atau 24 V. Untuk menyambung ke 220 V, penyesuai diperlukan.

Cahaya sebagai kaedah membetulkan perkadaran

Lorong dan koridor sering mempunyai bentuk yang buruk. Bilik boleh panjang, sempit, sempit. Ketidaksempurnaan ini dapat diperbaiki dengan pencahayaan. Berikut adalah beberapa situasi biasa dan cara menanganinya:

 • Lorong yang panjang dan memanjang. Penekanan khusus diberikan pada pencahayaan dinding. Lampu boleh terletak di dinding atau siling, tetapi cahaya daripadanya mesti diarahkan ke bahagian atas dinding. Kesan ini akan membantu menjadikan bilik lebih luas secara visual. Kesannya akan menjadi lebih besar jika salah satu dinding panjang dibingkai dengan cermin, lebih baik keseluruhan dinding.

  Pendekatan tidak standard untuk menerangi lorong gaya loteng

  Pendekatan tidak standard untuk menerangi lorong gaya loteng

 • Di lorong dengan lengkung, anda boleh menggunakan lampu dari pelbagai jenis, tetapi gaya yang sama. Dengan teknik ini, kita mencapai pengezonan dan susun atur yang tidak berjaya berubah menjadi sorotan.
 • Sekiranya lorong kecil dan alirannya tinggi, siling mesti "diturunkan" secara visual. Untuk ini, pencahayaan menggunakan cahaya arah dengan sudut hamburan kecil. Cahaya harus diarahkan ke arah dinding dan lantai, dan siling harus tetap dalam bayangan.
 • Anda dapat meningkatkan ketinggian bilik secara visual dengan siling putih yang terang. Dalam kes ini, lampu juga memerlukan cahaya arah, tetapi ginjal sinar harus diarahkan ke siling.

Trik ini betul-betul berfungsi dan menyelesaikan dua masalah sekaligus: ia menerangi dan membetulkan bentuk bilik. Anda hanya perlu memilih sumber cahaya yang tepat.

Pencahayaan lorong yang lebih baik

Lorong dan koridor adalah bilik-bilik berjalan dan berfungsi. Pilihan terbaik apabila pencahayaan adalah multi-komponen dan multi-level. Selalunya mereka menjadikannya komposit: umum - siling dan titik - zon. Pendekatan ini memberikan tahap keselesaan yang tinggi. Sekiranya anda perlu berpakaian dan menghargai penampilan anda, hidupkan semua lampu. Dalam cahaya terang, tidak ada perincian yang pasti akan hilang. Sekiranya anda hanya memerlukan lampu "bersedia", hidupkan satu atau dua mentol. Cukup untuk menghilangkan kegelapan dan ekonomi, kerana tidak ada pembaziran tenaga.

Pencahayaan terbaik di lorong - gabungan, pelbagai zon

Pencahayaan terbaik di lorong - gabungan, berbilang zon

Pencahayaan tempat terletak berhampiran cermin, almari (atau di dalam almari itu sendiri), kadang-kadang - berhampiran pintu depan. Di sini sconce atau spot dipasang - lampu overhead dengan teduhan berputar. Mereka mesti dihidupkan secara berasingan dari lampu siling. Bintik-bintik di siling juga sesuai - anda sentiasa boleh mengubah arah aliran cahaya. Dalam kes ini, tidak perlu menyusun semula lampu - anda hanya perlu membuka tirai.

Bintik-bintik adalah luminer yang dipasang di permukaan atau tersembunyi dengan warna putar. Nyaman, kerana anda boleh mengubah arah fluks cahaya

Bintik-bintik adalah luminer yang dipasang di permukaan atau tersembunyi dengan warna putar. Nyaman, kerana anda boleh mengubah arah fluks cahaya

Suis lampu di koridor atau lorong terletak tidak jauh dari pintu depan, kerana "sumber cahaya tambahan" - cermin dekat, kabinet - paling kerap, tidak jauh dari mereka.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu