Almari pakaian, rak, almari untuk kasut ... pilih rak kasut

Perang untuk pesanan di lorong paling sering disebabkan oleh kasut berbaring. Setiap ahli keluarga biasanya mempunyai lebih dari satu pasangan, yang menimbulkan masalah. Rak kasut di lorong dapat menyelesaikan masalahnya. Mereka mempunyai pelbagai jenis dan jenis, jadi ada banyak pilihan.

Jenis perabot untuk menyimpan kasut

Penyimpanan kasut adalah masalah berterusan. Lorong-lorong biasanya tidak seluas yang kami mahukan, oleh itu semuanya mesti diletakkan dengan ringkas, tetapi supaya aksesnya percuma. Rak kasut dari pelbagai jenis dan jenis membantu mengatasi tugas tersebut. Sekiranya kita cuba memberikan definisi, maka kita boleh mengatakan bahawa rak kasut adalah rak terbuka atau tertutup untuk kasut. Yang tertutup disebut sebagai almari kasut atau kabinet, yang terbuka disebut "rak" atau "berdiri". Sekiranya reka bentuk tidak ditentukan, istilah umum "rak kasut" digunakan.

Rak kasut lorong boleh dibuka atau ditutup

Rak kasut lorong boleh dibuka atau ditutup

Sistem penyimpanan kasut jenis tertutup boleh dibuat dengan cara yang berbeza. Semua model boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

 • Dengan rak lipat. Rak kasut di lorong dengan rak lipat biasanya mempunyai kedalaman cetek, tinggi dan lebarnya berbeza - rendah dan lebar, sempit dan tinggi. Ciri khas mereka adalah rak yang terpasang di pintu, dan struktur ini dipasang pada engsel berputar. Sekiranya anda menarik pegangan di pintu, ia akan menghidupkan engselnya, memberikan akses ke isi laci.

  Ini adalah bagaimana peti laci untuk kasut flip-up berfungsi

  Ini adalah bagaimana peti laci untuk kasut flip-up berfungsi

 • Dengan pintu swing. Ini adalah kabinet kasut biasa, dengan pelbagai ukuran, untuk sebilangan kasut yang berbeza.

  Pintu berengsel adalah perkara biasa, tetapi tidak terlalu selesa

  Pintu berengsel adalah perkara biasa, tetapi tidak terlalu selesa

 • Dengan pintu gelangsar. Model ini bagus jika lorong sangat sempit dan pintu terbuka akan menghalangi.

Perabot sedemikian untuk menyimpan kasut dipanggil peti laci atau (kabinet) untuk kasut. Tidak ada pembahagian yang jelas. Semua orang menggunakan nama yang paling mereka sukai.

Model tertutup

Model rak kasut tertutup disebut almari pakaian atau peti laci untuk kasut. Ukurannya sangat berbeza. Tinggi - dari 50 cm hingga 220 cm, lebar - dari 30 hingga 120 cm, kedalaman - dari 17 hingga 55 cm. Seterusnya, pertimbangkan seberapa tinggi rak kasut di lorong. Faktor inilah yang dipertimbangkan sejak awal.

Almari pakaian atau almari untuk kasut - ini adalah nama galoshes tertutup

Almari pakaian atau almari untuk kasut - ini adalah nama galoshes tertutup

Rendah

Rak kasut rendah dibuat setinggi 50-55 cm. Biasanya hanya ada satu rak di dalamnya, di mana kasut bermusim seseorang boleh diletakkan. Dan jika dia tidak begitu berminat untuk membeli kasut / sandal / kasut baru. Kadang-kadang, dua rak rendah dibuat di rak kasut rendah. Hanya kasut musim panas atau musim luruh tanpa tumit yang boleh diletakkan seperti biasa. Kasut dan kasut pun tidak akan muat di rak seperti itu. Kecuali anda meletakkannya di sisi.

Kelebihan laci yang rendah untuk kasut boleh menjadi tempat duduk. Maksudnya, di lorong anda tidak hanya ada bangku / bangku untuk kasut, tetapi perabot untuk kasut dengan tempat duduk. Penggunaan keseluruhan ruang yang ada adalah pilihan yang diberikan oleh pilihan ini.

Tinggi sederhana

Dengan ketinggian 60 hingga 120 cm, rak sudah cukup untuk menampung kasut keluarga 3-4 orang. Di segmen ini, terdapat rak terbuka untuk kasut, yang diletakkan di sisi rak kasut. Selalunya, terdapat bahagian panjang dan sempit untuk menyimpan payung. Wanita boleh menyesuaikan bahagian ini untuk kasut tinggi.

Terdapat model almari untuk kasut di bahagian atas yang ada rak untuk diganti, ada juga laci untuk menyimpan sarung tangan, kunci, dll. Untuk penggunaan ruang secara rasional, di atas kabinet kasut anda boleh gantung cermin atau penyangkut dinding.

Kabinet kasut tinggi

Kategori yang paling menarik mungkin. Adalah masuk akal untuk mengambil rak kasut ini di lorong dengan ketinggian yang sama dengan kabinet (jika ada di lorong anda). Walaupun tidak semua rak dapat dicapai dengan mudah, anda boleh menanggalkan kasut luar musim atau hujung minggu di bahagian atas. Selain kabinet kasut tradisional dengan pintu swing, terdapat kabinet kasut sempit dengan rak yang boleh ditarik. Pilihan ini bagus jika anda mempunyai jarak kecil - 30-40 cm - antara, katakanlah, kabinet dan dinding. Anda boleh meletakkan kabinet kasut yang sempit dan dalam. Mereka juga dipanggil "kotak kasut".

Kabinet kasut bersaiz kecil dipanggil sarung pensil

Kabinet kasut kecil disebut "kotak pensel"

Rak kasut tertutup di lorong adalah baik kerana pintu boleh menyembunyikan pesanan atau kekacauan. Titik positif kedua adalah estetika. Ramai orang lebih menyukai model ini daripada rak terbuka. Terdapat juga kelemahan untuk model tertutup. Yang pertama - di dalamnya, kasut kering lebih lama, yang kedua - harganya lebih tinggi, kerana lebih banyak bahan diperlukan.

Rak kasut di lorong terbuka

Reka bentuk rak kasut di koridor terbuka adalah sederhana: dua dinding sisi di mana rak dipasang. Pada ketinggian, biasanya tinggi - tinggi hingga 50 cm, atau tinggi sederhana - hingga satu meter. Yang tinggi sangat jarang berlaku. Terdapat juga beberapa model khas dalam kategori ini:

 • Rak biasa untuk kasut. Tinggi - hingga 80 cm, lebar - dari 50 cm, kedalaman - dari 35 cm, jika tidak, kasut lelaki yang besar tidak akan sesuai dengannya. Rak kasut sederhana mempunyai dua hingga lima rak, bergantung pada ketinggiannya. Beberapa model mempunyai rak tertutup di sebelah. Mereka boleh digunakan untuk menyimpan kasut dan untuk barang-barang lain.
 • Rak kasut dengan tempat duduk. Ketinggian perabot ini untuk menyimpan kasut adalah kecil - pada jarak 50-60 cm. Jika tidak, tidak selesa untuk duduk. Lebarnya bermula dari 60 cm, kedalaman - dari 40 cm. Ketika membeli model sedemikian, perhatikan kekuatan bingkai: ia dapat menahan berat orang yang duduk.

Mereka boleh dibuat dari kayu, Papan cip, MDF, logam dan gabungan bahan-bahan ini. Sekiranya kita bercakap mengenai pilihan bahan, maka masuk akal untuk memilih perabot yang sudah ada di lorong anda. Sekiranya anda tidak dapat menemui bahan atau warna yang sama, cari yang dekat. Model logam sederhana kelihatan neutral. Rak kasut ini akan sesuai dengan lorong dengan gaya apa pun.

Rak untuk kasut yang diperbuat daripada kayu kelihatan lebih menarik, Papan cip atau MDF. Malah rak kayu sederhana boleh kelihatan baik. Ia mendapat faedah dari tekstur kayu. Ia tidak perlu disembunyikan di sebalik pintu.

Rak kasut di lorong yang terbuat dari kayu: walaupun model sederhana mendapat manfaat dari keindahan kayu

Rak kasut di lorong yang terbuat dari kayu: walaupun model sederhana mendapat manfaat dari keindahan kayu

Terdapat juga rak kasut terbuka, yang disebut rak atau dudukan kasut. Mereka tidak mempunyai rak - mereka diperbuat daripada wayar atau dayung plastik di mana kasut diletakkan. Kaedah yang sangat mudah dan padat untuk menyimpan kasut musim panas dan musim luruh. Kasut ini boleh memuat hingga 36 pasang di ruang kecil. Terdapat model khas untuk kasut "pas".Jumlah pasangan kurang, tetapi masalah dengan lipatan bahagian atas diselesaikan. Penyelesaian yang layak.

Agak sukar untuk menamakan pembinaan seperti itu. Nama yang paling sesuai ialah rak atau penyangkut))

Agak sukar untuk menamakan pembinaan seperti itu. Nama yang paling sesuai ialah rak atau penyangkut))

Mereka kelihatan baik dan terbahagi dari papan serpai dan MDF. Mereka biasanya dilapisi dengan filem seperti kayu, yang memberikan padat. Mungkin ada beberapa yang tertutup di sebelah rak terbuka. Pilihan ini tidak buruk: anda boleh menyimpan pasang yang ada di kaus kaki di tempat terbuka, dan pasangan yang jarang memakai kasut di tempat tertutup atau sehingga tiba waktunya.

Bahan apa yang diperbuat daripada mereka

Rak kasut di lorong diperbuat daripada bahan berikut:

 • Lemari kasut atau kabinet jenis tertutup terbuat dari papan serpai atau MDF. Pilihan kedua lebih baik, kerana tidak takut kelembapan tinggi. Tetapi rak kasut yang diperbuat daripada MDF jauh lebih mahal. Tetapi anda akan menggunakannya lama.

  Rak kasut yang diperbuat daripada papan serpai atau MDF adalah jenis yang paling biasa

  Rak kasut yang diperbuat daripada papan serpai atau MDF adalah jenis yang paling biasa

 • Jenis terbuka dipasang dari:
  • paip dan wayar logam (tahan karat, bersalut serbuk, berlapis nikel), rak boleh berupa wayar, plastik, papan serpai berlapis dan MDF.
  • plastik;
  • dari papan serpai berlapis dan MDF.

Semua jenis ini boleh mempunyai rak yang berbeza. Yang padat biasa - plastik, papan serpai, MDF - tidak begitu selesa. Debu dan kotoran terkumpul di atasnya, ia menghalang pergerakan udara, yang menjadikan kasut kering lebih teruk. Pilihan terbaik ialah wayar logam atau beberapa paip / pin yang diletakkan pada kasut.

Lebih senang jika jarak antara rak dan / atau bilangannya dapat diubah. Untuk musim panas, anda boleh meletakkannya lebih kerap, untuk musim sejuk - tanggalkan beberapa rak - jarak jauh diperlukan untuk but dan kasut.

Rak tarik adalah idea yang bagus ... perkara utama adalah melaksanakannya

Rak tarik adalah idea yang bagus ... perkara utama adalah merealisasikannya

Rak juga tidak hanya dapat diam, tetapi juga dapat ditarik, yang juga sangat mudah. Terutama jika rak kasut untuk lorong mempunyai kedalaman yang besar. Kita perlu sampai ke barisan kasut terakhir - mereka mengeluarkan rak. Dan tidak perlu membungkuk, mengintip sambil berdiri dalam posisi yang tidak selesa.

Model yang tidak biasa dan tidak standard

Sebilangan besar rak kasut untuk lorong adalah perabot yang diletakkan di lantai. Tetapi ada beberapa jenis yang digantung pada permukaan menegak: dinding, pintu. Contohnya, rak kasut yang dipasang di dinding PitStop. Ia mempunyai rak lipat, masing-masing dibahagikan kepada tiga sel. Satu rak - dua laci. Sekiranya dikehendaki, mereka boleh digantung satu di atas yang lain atau diletakkan secara mendatar.

Rak kasut yang dipasang di dinding di lorong dengan rak lipat

Rak kasut yang dipasang di dinding di lorong dengan rak lipat

Terdapat rak kasut dawai yang boleh digantung pada permukaan menegak. Ia boleh menjadi dinding yang sama, pintu almari, pantri, bilik persalinan, dll. Mereka adalah pengganti yang baik untuk penganjur kasut. Sudah tentu harganya lebih mahal, tetapi lebih senang menggunakannya, kasut tidak berkerut dan menjaga bentuknya lebih baik. Beberapa pilihan seperti itu dapat dilihat pada gambar di bawah.

Beberapa model yang dipasang

Beberapa model yang dipasang

Rak kasut gantung boleh diletakkan di partisi sempit, antara dinding dan kabinet, di sisi kabinet. Ini akan membantu mengatur ruang lorong kecil.

Model berpusing

Dari model yang tidak standard, anda masih ingat rak dan rak berputar. Sekiranya terdapat banyak kasut, tidak ada banyak ruang untuk meletakkannya, tetapi ada sudut bebas, anda boleh memasang rak dengan rak berputar. Sudut sukar digunakan sepenuhnya, dan rak berputar akan sempurna di sana. Dan banyak kasut sesuai dengannya.

Rak kasut berpusing - idea yang baik untuk penggunaan ruang yang optimum

Rak kasut berpusing - idea yang baik untuk penggunaan ruang yang optimum

Untuk lorong kecil di pangsapuri kecil, ada pilihan yang lebih menarik: lorong gabungan dengan rak untuk kasut. Perabot ini mempunyai dua sisi. Di satu pihak, terdapat penyangkut pakaian, di sisi lain, rak untuk kasut. Keseluruhan struktur berpusing di sekitar paksinya. Anda perlu menggantung mantel anda - berpusing dengan cangkuk. anda perlu memakai kasut anda - mereka memusingkan rak ke arah anda.

Lorong mini berputar dengan rak kasut terbina dalam

Lorong mini berputar dengan rak kasut terbina dalam

Perabot seperti itu mungkin boleh diletakkan di sudut. Tempat akan mengambil sedikit. Secara umum, idea yang menarik. Walaupun begitu, anda boleh menemui rak kasut dengan penyangkut atau cermin.Tetapi mereka tidak bergerak dan tidak menggunakan ruang dengan cekap.

Rak kasut di lorong: foto model menarik

Terdapat beberapa model yang sukar dikaitkan dengan kelas mana pun. Idea, bentuk, bahan yang menarik. Kami akan meletakkannya di bahagian ini. Mungkin di sinilah rak kasut anda menanti anda di lorong.

Idea untuk menyimpan kasut getah

Idea untuk menyimpan kasut getah

 

Bangku kasut

Bangku kasut

 

Cara mengubah model terbuka menjadi model tertutup

Kaedah mudah untuk mengubah model terbuka menjadi model tertutup

 

Rak kasut lorong gaya loteng

Rak kasut lorong gaya loteng

 

Pilihan kreatif lain

Pilihan kreatif lain

 

Sekiranya terdapat banyak kasut ...

Sekiranya terdapat banyak kasut ...

 

Kaca dan kayu - mengapa tidak ...

Kaca dan kayu - mengapa tidak ...

 

Model ini menjadikan kepala anda berpusing

Model ini menjadikan kepala anda berpusing

 

Rak kasut plastik juga ditutup

Rak kasut plastik juga ditutup

 

Keaslian reka bentuk ini berada di luar persaingan

Keaslian reka bentuk ini berada di luar persaingan

 

Dalam gaya tradisi

Dalam gaya tradisi

 

Dalam versi ini, ia kelihatan seperti sofa ...

Dalam versi ini, ia kelihatan seperti sofa ...

 

Untuk akses cepat ... boleh, anda boleh memasukkan almari

Untuk akses cepat ... boleh, anda boleh memasukkan almari

Catatan yang serupa
Komen: 1
 1. Elena
  08/16/2020 pada 15:12 - Balas

  Artikel hebat! Jelas, difahami, jelas.

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu