Prosedur pembaikan di bilik mandi

Sekiranya anda memutuskan untuk melakukan pembaikan bilik mandi sendiri, penting untuk mengetahui urutan pembaikan di bilik mandi. Satu tahap mesti mengikuti tahap lain, kerana pelanggaran susunan tindakan menyebabkan kesalahan yang muncul semasa operasi.

Untuk mendapatkan hasil ini, rancangan pengubahsuaian yang baik membosankan.

Untuk mendapatkan hasil ini, rancangan pengubahsuaian yang baik membosankan.

Penyediaan

Sebelum meneruskan pembaikan di bilik mandi, anda perlu menentukan jumlah kerja dan kira kira kos yang menanti anda. Cara paling mudah adalah membuat senarai soalan. Dengan menjawabnya, anda akan mendapat idea tentang pekerjaan yang diperlukan. Berikut adalah senarai soalan kasar:

 • Adakah anda memerlukan pembangunan semula bilik mandi. Di banyak pangsapuri kecil, bilik mandi terpisah, tetapi premisnya sangat kecil sehingga sangat tidak selesa untuk menggunakannya. Semasa pengubahsuaian, banyak yang memutuskan untuk merobohkan bahagian dan membuat bilik mandi gabungan. Pemasangan / pembongkaran partisi, penempatan semula pintu - semua ini berlaku pembangunan semula dan memerlukan dokumentasi. Anda perlu membuat / memerintahkan projek pembangunan semula, mendapatkan persetujuannya dan hanya selepas itu meneruskan kerja pembaikan.
 • Komunikasi apa yang hendak diganti. Bilik mandi biasanya mengandungi air (hanya sejuk atau sejuk dan panas), pembetungan, cahaya dan pengudaraan. Semasa pembaikan, penggantian sistem bekalan air dan pembetungan diperlukan. Walaupun ketika ini masih beroperasi, dalam beberapa tahun paip mungkin bocor, dan apabila diganti, dinding, kadang-kadang siling dan lantai, rosak. Oleh itu, rancang untuk mengganti paip dan riser sistem bekalan air dan kumbahan. Anda juga perlu memikirkan pendawaian. Kawat diletakkan di dinding dan pembaikannya bermasalah. Atas sebab ini, mereka juga harus diganti, dan juga dipasang pada paip kaku sehingga boleh menarik wayar tanpa menghancurkan dinding. Pengudaraan lebih mudah. Biasanya pembersihan saluran pengudaraan sudah cukup, dan perkhidmatan khas dilakukan dalam hal ini. Anda mungkin juga perlu pemasangan kipas - untuk penyingkiran udara lembap yang lebih cekap.

  Menggantikan sistem bekalan air dan pembetungan adalah perkara wajib dalam rancangan pengubahsuaian bilik mandi langkah demi langkah

  Menggantikan sistem bekalan air dan pembetungan adalah perkara wajib dalam rancangan pengubahsuaian bilik mandi langkah demi langkah

 • Pemilihan lekapan paip. Bahkan sebelum permulaan pembaikan, anda perlu memutuskan sama ada anda akan meletakkan bilik mandi, pancuran atau bilik mandi dan menentukan ukurannya. Anda juga perlu memilih singki, tandas, bidet, dll. Adalah perlu untuk memutuskan terlebih dahulu mengenai tempat pemasangan peralatan ini - komunikasi mesti disambungkan ke peranti ini, dan disarankan untuk mengetahui terlebih dahulu apa dan di mana kedudukannya.
 • Adalah perlu untuk memutuskan sama ada anda akan menukar pintu atau tidak. Sekiranya ya, apakah keadaannya - dengan atau tanpa ambang.

Hanya setelah anda menjawab soalan-soalan ini, anda dapat menganggarkan berapa banyak kos pembaikan yang akan dikenakan. Tetapi ini masih tanpa bahan penamat.

 

Pilihan penamat

Tahap pengubahsuaian bilik mandi seterusnya adalah pilihan bahan penamat. Pilihan yang paling biasa adalah jubin dinding dan lantai. Kaedah penamat ini popular kerana tahan lama dan senang dijaga. Tetapi kos penamat seperti itu tinggi. Terdapat pilihan yang lebih murah, tetapi tidak kurang menarik. Contohnya, di lantai anda boleh meletakkan gabus atau Jubin PVC... Dinding boleh dicat, ditampal dengan kertas dinding khas, sapukan plaster hiasan pada mereka.

Tidak kurang pilihan untuk menghias siling. Kaedah penamat standard adalah siling yang dilunturkan atau dicat. Tetapi baru-baru ini, sistem penggantungan atau ketegangan menjadi lebih popular. Mereka membenarkan anda menyembunyikan komunikasi, walaupun tingginya beberapa sentimeter. Siling bilik mandi boleh:

Bergantung pada jenis siling, urutan pembaikan di bilik mandi berubah. Semasa memilih siling regangan, lakukanlah yang terakhir. Setelah semua kerja penamat selesai, pintu dipasang. Siling plasterboard, serta pelunturan atau cat yang dilepa, diselesaikan secara serentak dengan dinding atau sedikit lebih awal - supaya cat atau cat putih tidak jatuh di dinding. Sistem yang digantung (kecuali drywall) dipasang setelah menyelesaikan dinding.

 

Perancangan dan prosedur

Setelah anda memutuskan semua masalah ini, memilih paip dan bahan penamat, mereka mula membuat rancangan. Setelah semua hiasan lama dikeluarkan, dimensi bilik diukur dengan ketepatan satu sentimeter, dan dimensi dipindahkan ke rencana. Pada rancangan ini, semua komunikasi ditarik, jarak ke semua titik keluar mereka diplot, lekapan paip dan perabot ditarik skala. Bagaimanapun, lokasi bekalan air dan saluran kumbahan bergantung pada kedudukan paip dan ukurannya. Selanjutnya, rancangan kerja adalah seperti berikut:

 • Pembongkaran peralatan: mandi, singki, peralatan elektrik.
 • Mengeluarkan kemasan lama dari dinding, lantai, siling.

  Mengeluarkan kemasan lama dari semua permukaan

  Mengeluarkan kemasan lama dari semua permukaan

 • Penggantian sistem bekalan air dan pembetungan, pemasangan injap tutup baru. Semasa mengganti bekalan air, jika perlu, anda boleh memasang penapis, di pembetung di pangsapuri untuk mengelakkan timbulnya bau yang tidak menyenangkan, mereka sering meletakkan injap periksa pembetung.
 • Pemasangan pendawaian elektrik. Kawat dipasang ke dinding, mereka dibuat alur, di mana selang bergelombang atau saluran kabel plastik diletakkan.
 • Hiasan dinding. Di sini, urutan pembaikan di bilik mandi bergantung pada jenis kemasan yang dipilih dan keadaan awal dinding. Penjajaran dinding dengan plaster diperlukan di bawah jubin, untuk lukisan dan kertas dinding, penyelarasan terakhir dengan penggunaan dempul masih diperlukan. Semasa meletakkan jubin, mereka diletakkan bermula dari bawah, tetapi bukan dari yang pertama, tetapi dari baris kedua. Baris pertama dari lantai diletakkan kemudian, setelah lantai dibuat.
 • Pemasangan siling dan pencahayaan. Dalam kebanyakan kes, lampu terbina dalam, bilik mandi mereka mesti berada dalam kandang tertutup khas.
 • Kemasan lantai. Sekiranya terdapat perbezaan ketinggian yang besar, lapisan penyamaratakan dituangkan sebelum menyelesaikan kerja (setelah meletakkan pendawaian elektrik). Sementara semua kerja lain sedang dijalankan, konkrit semakin kuat. Pada peringkat ini, bahan penamat yang dipilih diletakkan di pangkalan yang diratakan sebelumnya. Kemudian barisan jubin pertama diletakkan (dengan pemangkasan yang diperlukan).

  Pada rancangannya, anda perlu menarik semua lekapan paip. Maka mudah untuk membuat urutan pengubahsuaian yang betul di bilik mandi.

  Pada rancangannya, anda perlu menarik semua lekapan paip. Maka mudah untuk membuat urutan pengubahsuaian yang betul di bilik mandi.

 • Pemasangan singki, bilik mandi, dan kelengkapan paip lain.
 • Pemasangan perabot.

Ini adalah rancangan pengubahsuaian bilik mandi langkah demi langkah. Hanya ada satu peringatan: bila hendak memasang pintu. Biasanya, kerangka pintu diletakkan setelah dinding disiapkan untuk hiasan. Dalam kes ini, hiasan dinding akan sesuai dengan kotak. Ini penting jika tidak ada pelat plat yang disediakan dari dalam. Daun pintu boleh digantung kemudian - setelah berakhirnya semua kerja "kotor", atau segera, tetapi lindunginya dengan bungkus plastik tebal. Jika tidak, disarankan untuk mengikuti urutan pembaikan di bilik mandi tanpa perubahan.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu