Pemanasan skirting - adakah patut dilakukan atau tidak?

Pemanasan yang bijak, cekap dan selesa. Gabungan ciri yang sangat menarik. Lantai yang hangat segera terlintas di fikiran. Dan betul. Tetapi ini bukan satu-satunya kaedah pemanasan yang memenuhi ciri-ciri ini. Terdapat juga alas yang hangat. Sistem ini lebih mudah dipasang, sebahagian besarnya tersedia untuk penyelenggaraan pada bila-bila masa. Jadi tiang pemanasan juga harus dipertimbangkan sebagai pilihan untuk pemanasan yang tidak kelihatan.

Sistem skirting hangat: apa itu

Pemanasan papan skirting atau pemanasan papan skirting bukanlah perkara baru dalam bidang pemanasan. Idea itu diusulkan pada awal abad yang lalu, tetapi kerana kerumitan pelaksanaan dan harga yang tinggi, ia hampir dilupakan. Dengan perkembangan teknologi, kerumitan menjadi lebih rendah, tetapi harganya masih tinggi. Ini, pada dasarnya, dan menahan pengguna berpotensi.

Beginilah rupa pemanasan dengan alas yang hangat

Beginilah rupa pemanasan dengan alas yang hangat

Perbezaan utama antara sistem ini adalah bentuk alat pemanasan yang tidak standard dan lokasinya yang tidak biasa. Pemanas panjang dan rendah, terletak di sekeliling bilik di aras lantai. Pemanas ditutup dengan jalur hiasan panjang, yang kelihatan seperti papan skirting. Semasa memasang, ganti papan skirting yang biasa. Oleh itu, sistem sedemikian sering disebut "papan skir hangat". Sistem ini sangat baik untuk kaca panorama - ia tidak boleh lebih tinggi daripada bingkai, jadi tidak dapat dilihat sepenuhnya. Dia tidak lebih buruk di bilik biasa - dia sama sekali tidak kelihatan.

Jenis papan skirting yang hangat

Terdapat dua jenis papan skirting hangat: elektrik dan air. Papan skirting elektrik elektrik berbeza kerana setiap peranti pemanasan tidak bersandar dan boleh berfungsi secara berasingan. Mereka boleh dipasang sekiranya kekurangan kapasiti pemanasan utama - sebagai tambahan, sekiranya cuaca sejuk. Pemasangannya mudah, tetapi berfungsi dengan cekap, tidak dapat dilihat, tidak mengeringkan udara terlalu banyak.

Papan skirting hangat tanpa panel hiasan

Papan skirting hangat tanpa panel hiasan

Terdapat papan bawah air suam. Ini adalah salah satu subspesies pemanasan air, iaitu, semua alat pemanasan disambungkan ke dalam satu sistem. Ia boleh menjadi pemanas utama (hanya pemanas skirting) dan jenis pemanasan tambahan (bersama dengan pemanasan bawah lantai atau radiator).

Peranti tiang pemanasan

Walau apa pun, plinth hangat kelihatan seperti ini: ini adalah dua paip tembaga, yang berada pada jarak 7-15 cm antara satu sama lain. Untuk meningkatkan pemindahan haba, plat menegak yang diperbuat daripada aluminium, tembaga diletakkan di tiub (harganya sedikit lebih sedikit, tetapi pemindahan haba sedikit lebih rendah) atau tembaga (pilihan yang lebih mahal dan "lebih panas"). Tiub bersirip ditutup dari atas dengan penutup aluminium yang diekstrusi hiasan. Aluminium tidak dipilih secara kebetulan - ia memindahkan haba dengan baik. Jadi penutup yang dipanaskan itu sendiri mengeluarkan haba.

Terdapat lubang di bahagian atas dan bawah penutup untuk pergerakan udara. Sejuk diserap melalui bahagian bawah, dipanaskan melalui bahagian atas. Jadi ternyata pemanasan berasal dari tiga sumber:

 • Udara dipanaskan, yang melewati sepanjang paip dan sirip.
 • Dari dinding yang dipanaskan.
 • Dari badan papan logam yang hangat.

  Seperti inilah sistem sebelum memasang jalur pelindung dan hiasan

  Seperti inilah sistem sebelum memasang jalur pelindung dan hiasan

Sumber haba tiga kali lipat seperti itu menyumbang kepada kenyataan bahawa bilik menjadi panas dengan cepat, dan lokasi elemen pemanasan di sekitar perimeter menyumbang kepada pemanasan udara yang seragam sepanjang isipadu.

Kelebihan dan kekurangan pemanasan plinth

Apakah perbezaan antara pemanasan menggunakan papan bawah yang hangat? Udara hangat diambil dari elemen pemanasan ke atas di sepanjang dinding, memanaskan dinding. Semasa anda bergerak ke atas, udara secara beransur-ansur menyejuk, kemudian turun, tetapi tidak di sepanjang dinding, tetapi di tengah-tengah bilik.

Hasilnya ialah udara paling panas berada di bahagian bawah bilik. Objek terpanas - selain daripada pemanas - adalah dinding. Udara yang lebih panas juga terletak di lantai. Bangkit, ia menyejuk dan pada tahap kepala sedikit lebih sejuk. Perbezaannya kecil 1-2 darjah, tetapi justru pengedaran suhu ini lebih baik untuk kesejahteraan seseorang.

Malah pengagihan haba ke seluruh kawasan dan isipadu adalah salah satu kelebihan yang paling penting

Malah pengagihan haba di seluruh kawasan dan isipadu adalah salah satu kelebihan yang paling penting

Pemanasan dengan plinth yang hangat adalah inersia. Secara tidak jelas mengaitkan harta ini kepada kelebihan atau kekurangan tidak akan berjaya. Terdapat aspek positif dan negatif. Minus: sehingga dinding menjadi panas, biliknya sejuk. Oleh itu, sistem seperti ini hanya baik untuk kediaman tetap dan sama sekali tidak sesuai untuk kotej musim panas. Perkara positifnya ialah apabila dipanaskan, dinding berfungsi sebagai penstabil besar - mereka mengekalkan suhu pada tahap yang sama, mengeluarkan haba terkumpul jika perlu. Penumpuk haba yang begitu besar akan menolong untuk bertahan lama walaupun pemanasan dimatikan.

Kelebihan sistem pemanasan dengan pemanasan skirting board termasuk kecekapannya. Setelah dinding dipanaskan, dandang menggunakan bahan bakar minimum - hanya untuk mengekalkan suhu. Dan mod sedemikian biasanya lebih menjimatkan. Tetapi ini berlaku untuk sistem pemanasan inersia, jadi ini tidak boleh dianggap sebagai kelebihan khas papan skirting yang hangat.

Papan skirting yang hangat sedikit lebih dekat

Pemasangan papan skirting hangat sedikit lebih dekat

Terdapat pemanasan tiang dan kelebihan yang tidak dapat dinafikan. Yang pertama adalah salah satu daripada beberapa sistem yang menyediakan pemanasan seragam. Walaupun sudut sentiasa hangat. Yang kedua adalah sistem yang paling tidak sesuai dengan mudah masuk ke bahagian dalam mana pun. Pada masa yang sama, alat pemanasan mudah diakses, sistem dapat diperbaiki setiap saat.

Ia mempunyai papan bawah yang hangat dan kekurangan yang jelas - harga yang tinggi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tembaga dan aluminium digunakan untuk meningkatkan pemindahan haba, dan harganya mahal.

Jenis papan skirting pemanasan

Sistem pemanasan papan bawah boleh terdiri daripada dua jenis: dengan pemanas elektrik dan air. Pada peringkat pemasangan, sistem dengan papan skirting air suam lebih rumit (sambungan pemungut atau balok diperlukan), tetapi semasa operasi lebih ekonomik. Papan skirting hangat elektrik dipasang dengan cepat - anda hanya perlu memasang pemanas ke dinding, sebaik sahaja pemasangannya siap digunakan. Tetapi kos pemanasan, seperti pemanasan elektrik, adalah tinggi.

Salah satu sistem pemanasan yang paling tidak mencolok adalah lantai panas (pemanasan)

Salah satu sistem pemanasan yang paling tidak mencolok adalah lantai panas (pemanasan)

Peranti pemanasan dengan papan bawah air panas

Sistem pemanasan papan bawah air hanya berbeza dalam bentuk alat pemanasan yang tidak standard. Komponen utama tidak berbeza dengan yang standard: anda memerlukan dandang air panas, unit manifold dan sistem paip yang menghubungkan plinth hangat.

Terdapat juga papan skirting hangat gabungan - dengan elemen pemanasan elektrik dan paip untuk penyejuk

Terdapat juga papan skirting hangat gabungan - dengan elemen pemanasan elektrik dan paip untuk penyejuk

Harap maklum: mod operasi sistem yang optimum ialah suhu rendah. Pada aliran 40-50 ° C, pada pengembalian kira-kira 5 ° C lebih rendah. Oleh itu, perlu memilih dandang atau membina sistem berdasarkan ini. Sekiranya dandang adalah gas, pilihan terbaik adalah pemeluwapan. Semasa memasang yang lain, sistem memerlukan penumpuk haba dan / atau unit pencampuran - untuk mengurangkan dan menstabilkan suhu.

Kaedah penyambungan

Terdapat kekhasan dalam pilihan kaedah penyambungan. Sambungan bersiri semua pemanas papan bawah di dalam bilik tidak berkesan: sehingga penyejuk mencapai yang terakhir di cawangan pemanas, ia akan menyejuk dengan banyak dan mereka akan sentiasa sejuk hampir sepanjang masa.

Gambarajah sambungan rasuk kelihatan seperti ini

Gambarajah sambungan rasuk kelihatan seperti ini

Untuk tempat pemanasan air, sistem pancaran digunakan: peranti disambungkan satu demi satu atau berpasangan. Untuk melakukan ini, unit manifold dibina ke dalam sistem, di mana paip disambungkan ke peranti pemanasan. Kelemahan sistem sedemikian adalah penggunaan paip yang tinggi. Bagaimanapun, dua paip menuju ke setiap peranti (atau kumpulan kecil) - untuk bekalan dan pengembalian. Penggunaan paip jauh lebih tinggi, tetapi pengedaran haba lebih sekata dan sistem itu sendiri lebih dipercayai. Mengapa ia lebih dipercayai? Sekiranya paip atau radiator rosak dalam satu kumpulan, yang lain berfungsi dengan normal.

Ciri pemasangan

Semasa memasang pemanasan papan bawah air, paip biasanya tersembunyi di lantai. Ia tidak akan berfungsi untuk meletakkannya di sepanjang dinding, kerana tempat itu dihuni oleh alat pemanas. Maksudnya, pemasangan papan bas air suam hanya mungkin pada peringkat pembaikan - anda harus menaikkan lantai.

Sangat menarik semasa dipasang

Sangat menarik semasa dipasang

Paip polimer khas disyorkan untuk diletakkan di lapisan - mereka tidak terkena kakisan dan mempunyai pemindahan haba yang rendah, iaitu, kehilangan haba semasa pengangkutan penyejuk akan kecil. Tetapi kerana ketersediaan sistem ini untuk pembaikan tidak bagus, perlu mengambil barang berkualiti tinggi dari pengeluar terkenal, dan ini tidak murah.

Papan skirting hangat elektrik

Sebatang tiang elektrik yang elektrik berbeza dengan air hanya dengan adanya terminal untuk menyambungkan kuasa. Selebihnya sama. Mereka adalah dua tiub dengan plat aluminium / tembaga / tembaga yang tegak lurus. Di tiub bawah terdapat elemen pemanasan - elemen pemanasan, di tiub atas, wayar diletakkan untuk sambungan.

Susunan umum tiang pemanasan

Susunan umum tiang pemanasan

Lebih mudah memasang dan menyambungkan papan skirting elektrik yang panas. Anda hanya perlu memperbaikinya, meregangkan wayar dan menghubungkannya ke terminal. Untuk mengekalkan suhu yang ditetapkan, termostat dimasukkan ke dalam sistem, yang menghidupkan dan mematikan pemanas. Penggunaan termostat adalah wajar, kerana mengoptimumkan operasi - ia menjimatkan elektrik.

Pemasangannya sangat mudah, tetapi perlu untuk menyambungkan landasan hangat elektrik ke saluran khusus dengan penilaian pemutus litar dan wayar teras tunggal tembaga yang dipilih dengan betul dari bahagian yang sesuai. Jadi dalam kes ini, pembaikan diperlukan - adalah kebiasaan meletakkan pendawaian di dinding, dan untuk ini anda perlu lakukan alur, iaitu memecahkan tembok.

Pemasangan sistem papan bawah air panas

Pemasangan papan skirting panas elektrik sangat mudah: kami memperbaikinya di dinding. Itu sahaja, sistem ini siap digunakan. Masih terpasang di soket. Perkara utama ialah ia dikira dengan betul bahagian dawai, berdiri pemutus litar peringkat yang betul... Ini adalah masalah utama semasa menggunakan papan skirting hangat elektrik. Airnya lebih sukar dipasang. Semuanya harus dikumpulkan ke dalam satu sistem, dan ini tidak mudah.

Pemasangan tiang pemanas: anda perlu mengetahui nuansa

Pemasangan tiang pemanas: anda perlu mengetahui nuansa

Pengiraan pemanasan papan bawah

Pengiraan pemanas kejuruteraan haba yang lengkap adalah perkara yang panjang dan rumit. Ukuran dan geometri bilik, bahan dinding, lantai, siling diambil kira, tahap penebat semua elemen struktur, termasuk tingkap dan pintu, diambil kira. Secara amnya, pengiraannya sama sekali tidak mudah. Oleh itu, selalunya mereka mengambil angka purata, yang berasal dari analisis banyak pengiraan.

Dipercayai bahawa untuk memanaskan satu meter persegi kawasan bilik dengan penebat rata-rata, 100 W tenaga haba diperlukan. Maksudnya, untuk mengira kekuatan plinth yang hangat, anda perlu mengalikan luas bilik dengan 100. Dapatkan angka yang diperlukan. Ini betul-betul berapa banyak (atau lebih baik, kira-kira 20-25% lebih banyak) yang harus ditambahkan oleh semua elemen plinth yang hangat.

Contoh ciri teknikal papan skirting Best Board yang hangat untuk mod operasi sistem yang berbeza

Contoh ciri teknikal papan skirting Best Board yang hangat untuk pelbagai mod operasi sistem

Contohnya, luas sebuah bilik adalah 18 meter persegi. Ia memerlukan 1800 watt untuk memanaskannya. Seterusnya, kita melihat berapa banyak haba yang dipancarkan oleh satu meter pemanasan.Tempat pemanasan air boleh berfungsi dalam mod yang berbeza, bergantung pada modus, ia mengeluarkan jumlah haba yang berbeza. Jadual di atas menunjukkan data untuk salah satu sistem. Sebagai contoh, mari ambil pelesapan haba satu meter dari landasan yang hangat dari jadual ini (pengeluar lain mungkin mempunyai perbezaan yang ketara).

Sebagai contoh, sistem akan beroperasi dengan suhu bekalan 50 ° C. Kemudian satu meter berjalan menghasilkan 132 W haba. Untuk memanaskan bilik ini, anda memerlukan 1800/132 = 13.6 m alas hangat. Semasa membuat pesanan, lebih baik menambah 20-25% stok. Margin ini diperlukan agar sistem tidak berfungsi sepanjang masa pada had. Kali ini. Dan juga sekiranya cuaca sejuk tidak normal. Ini adalah dua. Jadi, kita mengambil 17 meter dengan margin.

Sekali lagi, kami menarik perhatian anda: ini adalah data rata-rata untuk beberapa rumah rata-rata. Dan ketinggian siling juga tidak diambil kira di sini. Dia sekali lagi mengambil purata - 2.5 meter. Sekiranya anda mempunyai penebat yang lebih baik, anda memerlukan lebih sedikit haba, jika lebih buruk daripada "purata" - lebih banyak. Secara umum, kaedah ini hanya memberikan anggaran kasar.

Bagaimana untuk teruskan

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan membuat rancangan untuk menentukan panjang setiap pemanas, panjang paip penyambung. Lagipun, panjang tiang yang hangat tidak selalu sama dengan perimeter bilik. Dalam kes ini, segmen peranti pemanasan saling berkaitan dengan paip tembaga atau polimer. Adalah tidak diinginkan untuk menggunakan keluli, kerana ia berinteraksi secara kimia dengan tembaga (ia secara beransur-ansur musnah).

Persiapan untuk pemasangan dilakukan jauh sebelum permulaannya yang sebenar. Pada awal pembaikan, bahkan sebelum lantai diratakan, paip meregangkan dari dandang atau unit manifold ke titik sambungan plinth yang hangat. Paip diletakkan, diuji integriti, diisi dengan lapisan dalam keadaan terisi (tekanan kerja di rumah persendirian adalah 2-3 atm, di rumah bertingkat perlu diketahui di pejabat perumahan). Kemudian, semua kerja pembaikan dilakukan, dan hanya setelah menyelesaikan dinding dan lantai, pemasangan plinth yang hangat bermula. Inilah pesanannya:

 • Pita pantulan haba dilekatkan di sekeliling perimeter dinding. Ia mengelakkan penggunaan haba untuk pemanasan dinding.

  Pita penebat dipasang, dan di atasnya pengikat

  Pita penebat dilekatkan, dan di atasnya pengikat

 • Pengikat dipasang di atas pita dengan jarak 50-60 cm. Mereka dipasang ke dinding menggunakan dowel atau skru mengetuk sendiri (bergantung pada bahan dinding).
 • Dalam pengikat, menurut rancangan, bahagian pelantar pemanasan dipasang, saling berkaitan dengan paip tembaga atau polimer.

  Pasang kepingan dan sambungkannya menjadi satu keseluruhan

  Pasang kepingan dan sambungkannya menjadi satu keseluruhan

 • Keketatan sistem diperiksa menggunakan kelim.
 • Sekiranya semuanya normal, paip dari unit manifold atau dari dandang disambungkan, sistem diisi dengan penyejuk dan diuji.

  Beginilah rupanya apabila ia selesai

  Beginilah rupanya apabila ia selesai

 • Selepas ujian berjaya, penutup hiasan dipasang dan sistem pemanasan papan bawah siap digunakan.

Sebenarnya, pemasangan papan skirting hangat tidak terlalu sukar. Tetapi sesak sendi adalah penting dan perhatian khusus harus diberikan kepada ini.

Catatan yang serupa
Komen 11
 1. Vladimir
  09/05/2018 pada 12:49 - Balas

  Tahun lalu, seorang mandor yang melakukan pembaikan di rumah saya meyakinkan saya untuk memasang sistem pemanasan elektrik "warm skirting" di rumah saya dan saya sangat berterima kasih kepadanya kerana ini. Pertama: sistem ini jauh lebih ekonomik daripada lantai hangat yang sama, ia menggunakan elektrik lebih sedikit. Kedua: ruangan sangat cepat dipenuhi kehangatan ketika sistem dihidupkan, tidak perlu menunggu beberapa jam.Ketiga: ketahanan, hanya bahan terbaik yang digunakan di papan skirting hangat: oleh itu, modul pemanasannya adalah tembaga dan tembaga, dan profil luarnya ditekan panas, selain aluminium tahan kejutan dengan ketebalan sekurang-kurangnya 2 mm. Oleh kerana landasan hangat terletak di sepanjang dinding, udara yang dipanaskan perlahan-lahan naik di sepanjang dinding, memanaskan permukaannya, akibatnya, skrin hangat terbentuk di sepanjang tingkap dan dinding luar yang menghalang haba keluar dari luar dan dengan demikian dapat melindungi seluruh ruangan dengan pasti. Seluruh keluarga saya sangat gembira dan tidak membeku pada musim sejuk, dan sistem Warm Plinth dapat dihidupkan dan dimatikan bila-bila masa yang anda mahukan.

 2. Vera
  28/8/2020 pada 14:53 - Balas

  Helo!
  Semasa merancang apartmen baru, dia dengan bersemangat mulai tertarik dengan perkara baru, berlangganan ke pelbagai blog di Instagram. Suami saya terlibat dalam pembaikan, tetapi pada beberapa perkara saya memintanya untuk mendengarkan saya. Di samping itu, saya mahu meletakkan alas yang hangat di ruang tamu, di tempat di mana orang sentiasa berada, dan khususnya saya bersama anak-anak, sekiranya suami tidak bekerja. Saya membaca daya tarikan sekitar 50% kelembapan dan itulah motif utamanya. Tidak ada persoalan pemasangan di seluruh pangsapuri, kerana kami tidak tahu, tidak merasakan sebelumnya bagaimana ia berfungsi. Ketika memilih antara pemanasan lantai elektrik dan papan bawah air suam, kami berhenti di yang terakhir, kerana selain kelembapan, ia masih dipasang di permukaan mana pun lantai. Ngomong-ngomong, kalau bukan untuk Insta, saya rasa saya tidak tahu. Semuanya berlaku secara kebetulan. Tetapi seperti yang mereka katakan, apa sahaja yang dilakukan adalah yang terbaik. Saya pasti tahu ketika memilih papan skirting yang hangat dengan lebih baik. mereka juga akan meletakkannya di taman asuhan kanak-kanak, di mana pada musim sejuk sangat tidak selesa berbanding dengan ruang tamu.
  Saya akan mengatakan perkara berikut, ibu bapa. sekiranya tempat yang hangat adalah tempat default di tadika, di mana tidak ada udara sama sekali dengan radiator ini pada musim sejuk, anak-anak kita akan menjadi lebih sihat dan tidak perlu duduk bersama mereka ketika cuti sakit. Terdapat semua jangkitan.
  Ada sesuatu yang hendak dibandingkan. Tidak murah, tetapi dalam erti kata tertentu anda boleh mengatakan bahawa kesihatan boleh dibeli. Sekiranya boleh, jangan ragu.
  Betapa hebatnya. jika alas yang hangat berdiri di tadika

  • Evgeniy
   08/28/2020 pada 16:22 - Balas

   Bagi saya, sesuai untuk tadika, lantai yang dipanaskan air adalah lebih baik.

   • SOS
    07.10.2020 pada 10:28 - Balas

    Sekiranya ia dilakukan pada peringkat pembinaan, mungkin lebih baik, tetapi jika anda menaik taraf sistem pemanasan tanpa membongkar penutup lantai, maka hanya ada pilihan dengan tiang.

  • Alexander P.
   10/05/2020 pada 08:30 - Balas

   Vera, terima kasih atas maklum balas terperinci! Beritahu saya, plinth hangat pengeluar mana yang dipasang? Paip apa yang digunakan?

   • SOS
    10/07/2020 pada 10:56 - Balas

    Seorang rakan memuji tanda dagangan "Mr. Tectum" Mr. Tektum "- Sistem pemanasan. Menuntut bahawa kualiti cukup diterima. Pada peringkat pemasangan, pemasang tidak mendedahkan jamb yang kelihatan, semasa musim pemanasan, tidak ada yang keluar. Keretakan sedikit boleh diterima, kerana bahan dengan pengembangan haba yang berbeza digunakan dalam pembuatannya. Pengilangnya adalah orang Rusia, tetapi seperti yang saya fahami, pengeluarannya sendiri dan agak moden.
    Pendapat saya mengenai papan skirting hangat ialah - sistem ini sangat sesuai untuk kaca panorama (apabila tidak ada cara untuk menggantung radiator) dan di pangsapuri sudut stok perumahan lama, di mana pembekuan sudut dan acuan adalah perkara biasa. Pada satu masa, seorang jiran menyelesaikan masalah ini dengan menggantung radiator tambahan di sudut, tetapi saya fikir tiang itu akan berjaya.

 3. Alexander P.
  10/05/2020 pada 08:20 - Balas

  Hello semua! Terdapat banyak paip plastik dalam stok, boleh digunakan untuk papan bawah air?

  • Sergei
   10/05/2020 pada 19:51 - Balas

   Seseorang menggunakan plastik logam dan semuanya nampak baik, tetapi secara peribadi saya menentang percubaan seperti itu. Lebih baik membeli polietilena bersilang silang berkualiti baik, misalnya, dari syarikat Jerman REHAU.

   • Alexander P.
    07.10.2020 pada 09:21 - Balas

    Sergey, terima kasih atas nasihatnya!

 4. Nikolay
  10/08/2020 pada 12:01 - Balas

  Saya bertanya kepada mereka yang menggunakan papan skirting yang hangat atau yang biasa mengetahui keistimewaan operasinya secara langsung. Tertarik dengan soalan, adakah akan ada bunyi yang luar biasa seperti klik ketika memanaskan / menyejukkan, menggelegar penyejuk, dll? Faktanya ialah saya mempunyai telinga yang tajam dan dapat bangun dari sebarang keributan. Di satu bilik, untuk beberapa alasan yang tidak diketahui, radiator aluminium mengklik - ia mengeluarkan otak sepenuhnya.

  • Sergey Makarov
   10/14/2020 pada 20:35 - Balas

   Bagi saya, semuanya bergantung pada pengeluarnya. Beli produk asli seperti Chemo Termbord (Austria) dan tidak akan ada suara yang menjengkelkan. Sekiranya kita mengambil kraftangan murah dari pengeluar Cina atau Rusia, maka tidak mungkin dilakukan tanpa "muzik".

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu