Kompor dengan litar air untuk pemanasan rumah

Di banyak rumah persendirian, pemanasan kayu dan dapur tetap menjadi keutamaan. Seseorang mempunyai dapur logam, seseorang mempunyai batu bata, tetapi satu perkara menyatukannya - pemanasan jenis ini bukanlah yang paling senang. Terlalu banyak tumpuan dan sedikit keselesaan. Keluaran - pemanasan dapur dengan litar air.

Pemanasan dapur dengan litar air - peluang untuk menggabungkan tradisi dan keselesaan

Pemanasan dapur dengan litar air - peluang untuk menggabungkan tradisi dan keselesaan

Pertama, mari kita memahami terminologi. Apabila mereka mengatakan "kompor", paling sering mereka bermaksud pemanas yang terbuat dari batu bata, yang dipecat dengan kayu. Tetapi selalunya ini juga disebut tungku logam dengan kayu atau arang batu. Prinsip operasi untuk unit bata dan logam adalah sama, kaedah pemindahan haba berubah. Logam mempunyai komponen perolakan yang lebih besar (sebahagian besar haba dibawa melalui udara), sementara bata dikuasai oleh radiasi termal - dari dinding relau dan dinding rumah yang dipanaskan. Dalam artikel kami, kami terutama membincangkan ketuhar bata, tetapi kebanyakan maklumat boleh digunakan untuk unit kayu logam (arang batu). Pemanasan dapur dengan litar air boleh dibuat berdasarkan dapur jenis apa pun.

Pemanasan dapur konvensional: kelebihan dan kekurangan

Di negara kita, rumah-rumah secara tradisional dipanaskan dengan kompor bata, tetapi secara beransur-ansur jenis pemanasan ini digantikan oleh sistem air. Semua ini kerana, bersama dengan kelebihannya, pemanasan dapur sederhana mempunyai banyak kekurangan. Pertama, mengenai kelebihan:

 • Kompor mengalirkan sebahagian besar haba dengan sinaran termal, dan seperti yang telah dijumpai oleh saintis, lebih baik dirasakan oleh tubuh kita.
 • Kompor pemanas Rusia atau sebilangan lain mempunyai penampilan yang berwarna-warni, seringkali kita boleh melihat api terbuka.
 • Anda boleh membuat oven bata dengan cerobong untuk penggunaan haba yang dihasilkan dengan lebih lengkap.
 • Pemanasan jenis ini tidak mudah menguap - ia tidak bergantung pada ketersediaan elektrik.
 • Terdapat model dapur untuk memanaskan lantai dua (kerana panel pemanasan dengan saluran asap).

  Pemanas dapur

  Pemanas dapur

Hari ini pemanasan dapur dianggap lebih eksotik, kerana sangat jarang berlaku. Tidak boleh dikatakan bahawa sangat senang berada di dekat dapur yang hangat. Sejenis suasana istimewa diciptakan. Tetapi terdapat juga banyak kelemahan yang serius:

 • Pemanasan tidak rata - panas di dekat dapur, sejuk di sudut.
 • Kawasan besar diduduki oleh ketuhar.
 • Hanya memanaskan bilik-bilik yang masuk ke dinding dapur.
 • Ketidakupayaan untuk mengatur suhu pemanasan di setiap bilik.
 • Kecekapan rendah. Untuk dapur konvensional, 60% sudah menjadi petunjuk yang sangat baik, sementara dandang pemanasan moden dapat menghasilkan 90% dan lebih (gas).
 • Keperluan untuk penyelenggaraan yang kerap. Untuk mencairkan, atur peredam, bersihkan arang batu - semua ini secara berkala dan berterusan. Tidak semua orang menikmatinya.

  Prinsip organisasi aliran asap - mendatar dan menegak

  Prinsip organisasi aliran asap - mendatar dan menegak

Seperti yang anda lihat, kelemahannya ketara, tetapi beberapa di antaranya dapat diratakan jika penukar haba dipasang ke dalam tungku, yang dihubungkan ke sistem pemanasan air. Sistem sedemikian juga disebut pemanasan dapur atau pemanasan dapur dengan litar air.

Pemanasan dapur air

Semasa mengatur pemanasan air dari dapur, penukar haba (litar air) dibina ke dalam kotak api, yang disambungkan ke radiator dengan paip. Penyejuk beredar di dalam sistem, yang membawa haba dari dapur ke radiator. Penyelesaian ini meningkatkan keselesaan hidup di musim sejuk.Masalahnya adalah bahawa radiator dapat dipasang di mana-mana bilik, iaitu kompor dapat berdiri di satu ruangan, dan semua bilik lain akan dipanaskan dengan bateri, di mana air panas dipancarkan.

Pemanasan dapur dengan litar air: contoh sistem dengan simpanan air panas (dandang)

Pemanasan dapur dengan litar air: contoh sistem dengan simpanan air panas (dandang)

Pada masa yang sama, kekurangan pemanasan dapur tetap ada, tetapi kelebihan pemanasan air ditambahkan - anda boleh menyesuaikan suhu di setiap bilik (dalam had tertentu), inersia yang besar melancarkan ketidaksamaan rejim suhu. By the way, skema yang sama berfungsi dengan dapur logam dengan kayu atau arang batu.

Jenis sistem

Terdapat dua jenis sistem pemanasan air panas: peredaran paksa dan semula jadi (EC). Pemanasan peredaran semula jadi tidak mudah menguap (elektrik tidak diperlukan untuk operasi), penyejuk beredar melalui proses fizikal semula jadi. Kelemahan kaedah pemanasan ini adalah keperluan menggunakan paip berdiameter besar, iaitu isipadu sistem akan besar dan akan mempunyai inersia yang besar. Semasa menyalakan dapur, ini tidak begitu baik - akan memakan masa yang lama untuk memanaskan badan. Tetapi setelah terbakar, rumah itu kekal lama lebih panas.

Kelemahan lain adalah untuk mewujudkan keadaan pergerakan penyejuk, paip bekalan dinaikkan - ke siling atau ke tahap radiator (dalam kes yang melampau). Semasa memanaskan rumah dua tingkat, paip naik dari dandang, menyebar melalui radiator, dan kemudian turun dan memotong bateri di tingkat bawah.

Skema sistem paling mudah dengan peredaran semula jadi

Skema sistem paling mudah dengan peredaran semula jadi

 

Kelemahan lain yang penting ialah kecekapan sistem pemanasan dengan EC yang rendah - penyejuk bergerak perlahan, membawa sedikit haba.

Pemanasan dapur dengan litar air dan peredaran paksa ditandai dengan adanya pam edaran (gambar di bawah) yang sentiasa berjalan. Tugasnya adalah menggerakkan air pada kelajuan tertentu. Dengan mengubah kelajuan ini, anda dapat mengubah intensiti pemanasan ruang. Ini membawa kepada fakta bahawa, perkara lain sama, pemanasan seperti itu lebih efisien. Tetapi untuk sistem berfungsi, bekalan kuasa diperlukan - pam mesti berfungsi berterusan. Apabila berhenti, sistem mendidih dan gagal. Sekiranya pemadaman elektrik jarang berlaku, cukup untuk berlakubekalan kuasa tidak terganggu dengan satu set bateri yang boleh dicas semula. Sekiranya lampu sering dimatikan dan untuk waktu yang lama, anda juga perlu memasang penjana, dan jumlah kos penyelesaian seperti itu sangat besar.

Skema pemanasan relau dengan litar air

Skema pemanasan relau dengan litar air dan pam edaran

Terdapat juga jenis sistem ketiga: campuran atau gabungan. Semuanya dirancang untuk peredaran semula jadi, tetapi pam edaran dipasang. Selagi ada elektrik, pemanasan berfungsi secara paksa (dengan pam), apabila lampu dimatikan, penyejuk bergerak sendiri.

Penumpuk haba

Oleh kerana dapur tidak selalu dipanaskan, tetapi mempunyai algoritma operasi kitaran, ia adalah panas atau sejuk di dalam rumah. Dan kehadiran radiator tidak banyak menjimatkan dari ini. Walaupun perbezaannya tidak begitu kritikal, mereka masih ada. Terutama tidak cukup panas pada waktu malam, dan saya benar-benar tidak mahu bangun dan lemas. Untuk menyelesaikan masalah ini, oven yang kuat dipasang, dan penumpuk haba dimasukkan ke dalam sistem. Ini adalah bekas besar yang diisi dengan penyejuk yang berada di antara dapur dan sistem pemanasan.

Pemanasan dapur dengan struktur air dan penumpuk haba

Pemanasan dapur dengan litar air dan penumpuk haba

Maksudnya, terdapat dua litar bebas yang berasingan. Bekas memindahkan haba dari ketuhar dan biasanya dilakukan dengan peredaran semula jadi. Yang kedua mendorong penyejuk ke radiator, dan biasanya ada pam edaran.

Kaedah mengatur pemanasan dapur air adalah baik kerana semasa dapur dipanaskan, air di dalam tangki dipanaskan secara aktif. Dengan pengiraan yang betul, ia memanaskan hingga 60-80 ° C, yang cukup untuk mengekalkan suhu normal radiator selama kira-kira 10-12 jam. Pada masa yang sama, tidak ada panas atau sejuk yang melampau. Suasana cukup selesa.

Memasang penumpuk haba dalam sistem (kadang-kadang juga disebut penyangga atau tangki penyangga) juga mengurangkan risiko merebus sistem. Litar kedua pasti tidak akan mendidih, tetapi agar yang pertama tidak mendidih, perlu mengira dengan betul - sehingga walaupun dalam mod peredaran semula jadi, penyejuk bergerak pada kelajuan yang mencukupi dan tidak mempunyai masa untuk terlalu panas.

Daftar ketuhar

Untuk memanaskan penyejuk, litar air dibina ke dalam relau (juga disebut register, penukar haba, gegelung, jaket air). Bentuknya boleh jadi apa-apa, tetapi selalunya mereka membuat bekas rata berbentuk segi empat atau sekumpulan paip yang disambungkan ke dalam satu sistem (seperti radiator).

Salah satu contoh litar air untuk relau

Salah satu contoh litar air untuk relau

Untuk menyambungkan penukar haba ke sistem, dua muncung dikimpal ke dalamnya: satu di atas untuk pengambilan air panas, yang kedua di bahagian bawah untuk mengepam air sejuk dari saluran paip kembali.

Soalan sering timbul dengan ukuran litar air untuk relau. Ia dapat dikira secara kasar berdasarkan kehilangan haba bangunan. Dipercayai bahawa untuk memindahkan 10 kW haba, kawasan penukar haba 1 sq. m. Tetapi pada masa yang sama perlu mengambil kira masa operasi tungku - bagaimanapun, ia tidak dipanaskan secara berterusan. Masih belum terlalu sejuk - sekali sehari selama kira-kira 1.5 jam, ketika sejuk - dua kali. Selama ini, dapur perlu mempunyai masa untuk memanaskan semua air dalam penumpuk haba. Oleh itu, pengiraan luas penukar haba berdasarkan jumlah haba harian yang diperlukan untuk mengimbangi kehilangan haba.

Contohnya, biarkan kehilangan haba bagi sebuah rumah adalah 12 kWh. Ia akan menjadi 288 kW sehari. Kompor dipanaskan, biarkan selama 3 jam, semua haba yang diperlukan mesti terkumpul selama ini. Maka kuasa litar air yang diperlukan untuk relau ialah 288/3 = 96 kW. Untuk menerjemahkannya ke kawasan, kita bahagikan dengan 10, kita mendapat bahawa untuk syarat-syarat ini kawasan pendaftaran harus 9,6 m2. Bentuk mana yang anda pilih bergantung kepada anda. Adalah mustahak bahawa permukaan luar daftar tidak kurang.

Pembinaan relau di sekitar penukar haba

Pembinaan relau di sekitar penukar haba

Baiklah, beberapa mata lagi. Pertama, kapasiti relau mestilah lebih besar daripada kapasiti penukar haba yang dijumpai. Jika tidak, jumlah haba yang diperlukan tidak akan dilepaskan. Nuansa kedua: kapasiti penumpuk haba juga mesti sepadan - ia mesti lebih banyak sekitar 10-15%. Dalam kes ini, pendidihan penyejuk tidak termasuk.

Ingatlah bahawa kapasiti haba air dan antibeku sangat berbeza. Penumpuk dengan antibeku sebagai medium pemanasan mestilah jauh lebih besar daripada tangki air (dalam sistem yang sama).

Apa lagi yang perlu diingat bahawa disarankan untuk menebat penumpuk haba dengan baik - supaya panas tetap lebih lama. Dalam kes ini, pemanasan dapur dengan litar air akan lebih menjimatkan.

Adakah mungkin untuk memasang daftar untuk pemanasan di relau yang ada

Sudah tentu lebih tepat untuk membina tungku di sekitar daftar pembuatan. Tetapi, jika dapur sudah berdiri, litar air masih boleh dibina di dalamnya. Benar, anda harus berusaha keras - ukurannya sangat besar dan masih harus bertahan dengan cara tertentu. Jadi tugasnya tidak mudah. Di samping itu, jangan lupa bahawa anda masih perlu membuat dua kesimpulan - untuk menyambungkan saluran bekalan dan pulangan.

Pilihan terbaik adalah membuat jaket air dalam bentuk ketuhar (yang ini adalah untuk logam dengan pembakar)

Pilihan terbaik adalah membuat jaket air dalam bentuk ketuhar (yang ini adalah untuk logam dengan pembakar)

Tidak terlalu mudah untuk mencari tempat untuk lokasi pendaftaran. Sentuhan langsung dengan api sangat tidak diingini, tetapi mestilah di persekitaran gas panas. Dalam kes ini, seseorang boleh berharap bahawa penukar haba akan bertahan lama.

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu