Cara mengira penggunaan gas untuk memanaskan rumah

Gas masih merupakan jenis bahan bakar yang paling murah, tetapi kos penyambungan kadang-kadang sangat tinggi, sehingga banyak orang ingin menganggarkan terlebih dahulu berapa biaya yang dibenarkan dari segi ekonomi. Untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui penggunaan gas untuk pemanasan, maka kemungkinan untuk menganggarkan jumlah kos dan membandingkannya dengan jenis bahan bakar lain.

Kaedah pengiraan untuk gas asli

Anggaran penggunaan gas untuk pemanasan dikira berdasarkan separuh kapasiti dandang yang dipasang. Masalahnya ialah apabila menentukan kuasa dandang gas suhu terendah ditetapkan. Ini dapat difahami - walaupun di luar sangat sejuk, rumah itu mestilah hangat.

Anda boleh mengira penggunaan gas untuk memanaskan sendiri

Anda boleh mengira penggunaan gas untuk memanaskan sendiri

Tetapi adalah salah sama sekali untuk mengira penggunaan gas untuk pemanasan pada angka maksimum ini - pada amnya, suhu jauh lebih tinggi, yang bermaksud bahawa lebih sedikit bahan bakar dibakar. Oleh itu, adalah kebiasaan untuk mempertimbangkan penggunaan bahan api purata untuk pemanasan - kira-kira 50% kehilangan haba atau kuasa dandang.

Kami mengira penggunaan gas dengan kehilangan haba

Sekiranya belum ada dandang, dan anda menganggarkan kos pemanasan dengan cara yang berbeza, anda boleh mengira dari jumlah kehilangan haba bangunan. Mereka kemungkinan besar dikenali oleh anda. Teknik di sini adalah seperti berikut: ambil 50% dari jumlah kehilangan haba, tambahkan 10% untuk menyediakan bekalan air panas dan 10% untuk mengalirkan haba semasa pengudaraan. Hasilnya, kita mendapat purata penggunaan dalam kilowatt per jam.

Seterusnya, anda dapat mengetahui penggunaan bahan bakar setiap hari (dikalikan dengan 24 jam), sebulan (dengan 30 hari), jika dikehendaki, untuk keseluruhan musim pemanasan (dikalikan dengan jumlah bulan selama pemanasan berfungsi). Semua angka ini dapat diubah menjadi meter padu (mengetahui haba tentu pembakaran gas), dan kemudian mengalikan meter padu dengan harga gas dan, dengan itu, mengetahui kos pemanasan.

Nama orang ramaiunit ukuranHaba pembakaran tertentu dalam kcalHaba pembakaran tentu dalam kWHaba pembakaran tertentu di MJ
Gas asli1 m 38000 kkal9.2 kW33.5 MJ
Gas cecair 1 kg10800 kkal12.5 kW45.2 MJ
Arang batu keras (W = 10%)1 kg6450 kkal7.5 kW27 MJ
Pelet kayu1 kg4100 kkal4.7 kW17.17 MJ
Kayu kering (W = 20%)1 kg3400 kkal3.9 kW14.24 MJ

Contoh pengiraan kehilangan haba

Biarkan kehilangan haba rumah 16 kW / jam. Mari mula mengira:

 • permintaan haba purata sejam - 8 kW / j + 1.6 kW / j + 1.6 kW / j = 11.2 kW / j;
 • sehari - 11.2 kW * 24 jam = 268.8 kW;
 • sebulan - 268.8 kW * 30 hari = 8064 kW.

  Penggunaan gas sebenar untuk pemanasan juga bergantung pada jenis pembakar - modulasi yang paling menjimatkan

  Penggunaan gas sebenar untuk pemanasan juga bergantung pada jenis pembakar - modulasi yang paling menjimatkan

Kami menerjemahkan ke dalam meter padu. Sekiranya kita menggunakan gas asli, kita membahagikan penggunaan gas untuk pemanasan sejam: 11.2 kW / j / 9.3 kW = 1.2 m3 / j. Dalam pengiraan, angka 9.3 kW adalah muatan haba tentu pembakaran gas asli (terdapat dalam jadual).

Ngomong-ngomong, anda juga dapat mengira jumlah bahan bakar yang diperlukan dalam apa jua jenis - anda hanya perlu mengambil kapasiti haba untuk bahan bakar yang diperlukan.

Oleh kerana dandang tidak mempunyai kecekapan 100%, tetapi 88-92%, anda harus membuat lebih banyak penyesuaian untuk ini - tambahkan sekitar 10% dari angka yang diperoleh. Secara keseluruhan, kami mendapat penggunaan gas untuk pemanasan sejam - 1,32 meter padu sejam. Kemudian anda boleh mengira:

 • kadar aliran sehari: 1.32 m3 * 24 jam = 28.8 m3 / hari
 • permintaan sebulan: 28.8 m3 / hari * 30 hari = 864 m3 / bulan.

Penggunaan purata untuk musim pemanasan bergantung pada tempohnya - kita berlipat kali ganda dengan bilangan bulan sementara musim pemanasan berlangsung.

Pengiraan ini adalah anggaran. Dalam beberapa bulan, penggunaan gas akan jauh lebih sedikit, pada bulan paling sejuk - lebih banyak, tetapi rata-rata jumlahnya hampir sama.

Pengiraan kuasa dandang

Pengiraan akan menjadi lebih mudah jika terdapat daya dandang yang dikira - semua cadangan yang diperlukan telah diambil kira (untuk bekalan air panas dan pengudaraan).Oleh itu, kami hanya mengambil 50% kapasiti reka bentuk dan kemudian mengira penggunaannya setiap hari, bulan, setiap musim.

Sebagai contoh, kapasiti dandang reka bentuk ialah 24 kW. Untuk mengira penggunaan gas untuk pemanasan, kita mengambil separuh: 12 kW / W. Ini akan menjadi permintaan haba rata-rata sejam. Untuk menentukan penggunaan bahan bakar setiap jam, kita membahagi dengan nilai kalori, kita memperoleh 12 kW / j / 9.3 kW / W = 1.3 m3. Selanjutnya, semuanya dianggap seperti dalam contoh di atas:

 • sehari: 12 kW / j * 24 jam = 288 kW dari segi jumlah gas - 1.3 m3 * 24 = 31.2 m3
 • sebulan: 288 kW * 30 hari = 8640 m3, aliran dalam meter padu 31.2 m3 * 30 = 936 m3.

  Anda boleh mengira penggunaan gas untuk memanaskan rumah mengikut kapasiti reka bentuk dandang

  Anda boleh mengira penggunaan gas untuk memanaskan rumah mengikut kapasiti reka bentuk dandang

Seterusnya, tambahkan 10% untuk ketidaksempurnaan dandang, kita dapati bahawa untuk kes ini penggunaannya akan sedikit lebih dari 1000 meter padu sebulan (1029.3 meter padu). Seperti yang anda lihat, dalam kes ini semuanya lebih mudah - bilangannya lebih sedikit, tetapi prinsipnya sama.

Dengan kuadratur

Pengiraan yang lebih tepat dapat diperoleh dengan memusingkan rumah. Terdapat dua cara:

 • Ia boleh dikira mengikut piawaian SNiP - rata-rata, 80 W / m2 diperlukan untuk memanaskan satu meter persegi di Rusia Tengah. Angka ini dapat digunakan jika rumah anda dibina mengikut semua keperluan dan mempunyai penebat yang baik.
 • Anda boleh menganggarkan dari data purata:
  • dengan penebat rumah yang baik, diperlukan 2.5-3 meter padu / m2;
  • dengan penebat purata, penggunaan gas adalah 4-5 meter padu / m2.

   Semakin baik penebat rumah, semakin sedikit penggunaan gas untuk pemanasan

   Semakin baik penebat rumah, semakin sedikit penggunaan gas untuk pemanasan

Setiap pemilik dapat menilai tahap penebat rumahnya, masing-masing, anda dapat menganggarkan berapa banyak penggunaan gas dalam kes ini. Contohnya, untuk rumah seluas 100 kaki persegi. m. dengan penebat rata-rata, diperlukan 400-500 meter padu gas untuk pemanasan, sebuah rumah 150 meter persegi akan mengambil 600-750 meter padu per bulan, untuk memanaskan rumah dengan luas 200 m2 - 800-100 meter padu bahan bakar biru. Semua ini sangat hampir, tetapi angka-angka tersebut berasal dari banyak data fakta.

Pengiraan penggunaan gas cecair

Banyak dandang boleh menggunakan LPG. Sejauh manakah faedahnya? Apakah penggunaan gas cecair untuk pemanasan? Semua ini juga dapat dikira. Tekniknya sama: anda perlu mengetahui sama ada kehilangan haba atau daya dandang. Seterusnya, kami menukar jumlah yang diperlukan menjadi liter (unit pengukuran gas cair), dan, jika dikehendaki, kami mengira jumlah silinder yang diperlukan.

Mari lihat pengiraan menggunakan contoh. Biarkan kapasiti dandang masing-masing 18 kW, rata-rata permintaan haba adalah 9 kW / j. Semasa membakar 1 kg gas cecair, kita mendapat 12.5 kW haba... Ini bermaksud bahawa untuk mendapatkan 9 kW, anda memerlukan 0.72 kg (9 kW / 12.5 kW = 0.72 kg).

Lebih jauh kita mempertimbangkan:

 • sehari: 0.72 kg * 24 jam = 17.28 kg;
 • 17.28 kg sebulan * 30 hari = 518.4 kg.

Mari tambah pembetulan untuk kecekapan dandang. Adalah perlu untuk melihat setiap kes tertentu, tetapi mengambil 90%, iaitu, menambah 10% lagi, ternyata penggunaan setiap bulan akan menjadi 570.24 kg.

Gas cecair adalah salah satu pilihan pemanasan

Gas cecair adalah salah satu pilihan pemanasan

Untuk mengira bilangan silinder, kita bahagikan angka ini dengan 21.2 kg (ini adalah jumlah rata-rata kg gas dalam silinder 50 liter).

Jisim gas cecair dalam pelbagai silinder

Jisim gas cecair dalam pelbagai silinder

Secara keseluruhan, dandang ini memerlukan 27 silinder gas cecair. Dan pertimbangkan sendiri kosnya - harga di kawasan berbeza. Tetapi jangan lupa tentang kos penghantaran. By the way, mereka dapat dikurangkan dengan membuat pemegang gas - bekas tertutup untuk menyimpan gas cair, yang dapat diisi bahan bakar sebulan sekali atau kurang - bergantung pada jumlah dan keperluan penyimpanan.

Dan sekali lagi, jangan lupa bahawa ini hanyalah angka perkiraan. Pada bulan-bulan sejuk, penggunaan gas untuk pemanasan akan lebih tinggi, pada bulan-bulan hangat - lebih kurang.

P.S. Sekiranya lebih mudah bagi anda untuk mengira penggunaan dalam liter:

 • 1 liter gas cair beratnya kira-kira 0,55 kg dan, apabila dibakar, menghasilkan kira-kira 6500 kW haba;
 • dalam botol 50 liter, kira-kira 42 liter gas.
Catatan yang serupa
komen 2
 1. Tosya
  03/25/2018 pada 23:01 - Balas

  Bangunan pangsapuri kami seluas 11,499,60 m2 dengan bilik dandang sendiri berapa banyak propana yang dapat dibelanjakan pada musim pemanasan? Dan juga untuk pangsapuri di bangunan ini S-56 m2? Dan saya juga ingin mengetahui dalam resit bagaimana ia dikehendaki menulis DHW - (bekalan; pemanasan) atau DHW (bekalan; bekalan gas) dengan betul, tetapi ada juga bentuk seperti itu - DHW adalah (bekalan air sejuk; bekalan gas) dan baris di bawah disebutkan lagi dengan pembayaran dan tarif bekalan air sejuk ??

 2. Tosya
  28.03.2018 pada 18:50 - Balas

  Kanun Jenayah rumah memerlukan pemanasan dari setiap penyewa selama sebulan - 240.3001m3 gas, jika anda mengira musim pemanasan selama 7 bulan, maka 1441.8006m3 gas keluar, mimpi buruk anda dapat memanaskan kuasa gas seperti itu dan Kremlin

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu