Dandang bahan api pepejal dan gas

Pembentukan sistem pemanasan melibatkan penyambungan dandang dan alat pemanasan (radiator, konvektor dan lantai air suam). Juga, sistem mesti mempunyai alat keselamatan. Prosedur untuk menghubungkan seluruh ekonomi ini disebut "boiler piping".

Apa itu tali dan apa itu dibuat

Sistem pemanasan mempunyai dua bahagian utama - dandang dan radiator pemanasan atau pemanasan bawah lantai. Yang menghubungkan mereka dan memastikan keselamatan adalah abah-abah. Bergantung pada jenis dandang yang dipasang, elemen yang berbeza digunakan, oleh itu, mereka biasanya mempertimbangkan secara berasingan pemasangan unit bahan api pepejal tanpa automatik dan dandang automatik (lebih sering gas). Mereka mempunyai algoritma operasi yang berbeza, yang utama adalah kemungkinan pemanasan TT dandang dalam fasa pembakaran aktif hingga suhu tinggi dan kehadiran / ketiadaan automasi. Ini mengenakan sejumlah batasan dan syarat tambahan yang harus dipenuhi ketika memasang dandang bahan api pepejal.

Contoh paip dandang - tembaga didahulukan, kemudian paip polimer

Contoh paip dandang - tembaga didahulukan, kemudian paip polimer

Apa yang mesti ada pada abah

Untuk memastikan operasi pemanasan yang selamat, paip dandang mesti mengandungi sejumlah peranti. Mesti:

 • Tekanan tolok. Untuk mengawal tekanan dalam sistem.
 • Pengudaraan udara automatik. Untuk melepaskan udara yang masuk ke dalam sistem - supaya tidak ada plag yang terbentuk dan pergerakan penyejuk tidak tersekat.
 • Injap kecemasan. Untuk melegakan tekanan yang berlebihan (disambungkan ke sistem kumbahan kerana sejumlah penyejuk dibuang).
 • Tangki pengembangan. Diperlukan untuk mengimbangi pengembangan haba. Dalam sistem terbuka, tangki diletakkan di bahagian atas sistem dan merupakan bekas biasa. Dalam sistem pemanasan tertutup (selalu dengan pam edaran), tangki membran dipasang. Tempat pemasangan adalah di paip pemulangan, di hadapan pintu masuk dandang. Ia boleh berada di dalam dandang gas yang dipasang di dinding atau dipasang secara berasingan. Semasa menggunakan dandang untuk penyediaan DHW, kapal pengembangan juga diperlukan dalam litar ini.
 • Pam edaran. Wajib untuk pemasangan dalam sistem dengan peredaran paksa. Untuk meningkatkan kecekapan pemanasan, ia juga dapat dipasang dalam sistem dengan peredaran semula jadi (graviti). Ia diletakkan pada bekalan atau kembali di depan dandang sebelum cabang pertama.

  Gambarajah paip untuk dandang lantai

  Gambarajah paip untuk dandang lantai

Sebilangan peranti ini sudah dipasang di bawah selongsong dandang gas yang dipasang di dinding. Paip unit sedemikian sangat mudah. Agar tidak menyukarkan sistem dengan sebilangan besar paip, tolok tekanan, saluran udara dan injap kecemasan dikumpulkan dalam satu kumpulan. Terdapat kes khas dengan tiga cabang. Peranti yang sesuai disekat ke atasnya.

Kumpulan keselamatan

Inilah rupa kumpulan keselamatan

Pasang kumpulan keselamatan di saluran paip bekalan segera di saluran keluar dandang. Mereka diatur supaya mudah mengawal tekanan dan anda dapat melepaskan tekanan secara manual jika perlu.

Paip apa yang hendak dibuat

Pada masa ini, paip logam jarang digunakan dalam sistem pemanasan. Mereka semakin digantikan oleh polipropilena atau logam-plastik. Paip dandang gas atau automatik lain (pelet, bahan bakar cair, elektrik) dapat dilakukan dengan segera dengan jenis paip ini.

Dandang gas yang digantung di dinding boleh dihubungkan dengan paip polipropilena terus dari saluran masuk dandang

Dandang gas yang digantung di dinding boleh dihubungkan dengan paip polipropilena terus dari saluran masuk dandang

Semasa menyambungkan dandang bahan api pepejal, sekurang-kurangnya satu meter paip bekalan mesti dibuat dengan paip logam dan, paling baik, dengan paip tembaga. Kemudian anda boleh melakukan peralihan ke logam-plastik atau polipropilena. Tetapi ini bukan jaminan bahawa polipropilena tidak akan runtuh. Sebaiknya berikan perlindungan tambahan terhadap pemanasan (boiling) boiler TT.

Paip polimer mana yang lebih baik? Polipropilena atau plastik bertetulang? Tidak ada jawapan yang pasti. Pengikat polipropilena baik untuk kebolehpercayaan sambungan - paip yang dikimpal dengan betul adalah monolit. (Cara menyambungkan paip polipropilena yang dibaca di sini). Tetapi suhu maksimum penyejuk yang dibenarkan dalam sistem tidak lebih tinggi daripada 80-90 ° C (bergantung pada jenis paip). Dan kemudian, pendedahan berpanjangan kepada suhu tinggi menyebabkan pemusnahan polipropilena dengan cepat - ia menjadi rapuh. Oleh itu, paip dandang dengan polipropilena dilakukan hanya dalam sistem suhu rendah berdasarkan dandang automatik.

Sekiranya terdapat perlindungan terhadap pemanasan berlebihan, paip dandang boleh dibuat dengan paip polipropilena

Sekiranya terdapat perlindungan terhadap pemanasan berlebihan, paip dandang boleh dibuat dengan paip polipropilena

Logam-plastik mempunyai suhu operasi yang lebih tinggi - hingga 95 ° C, yang mencukupi untuk kebanyakan sistem. Mereka juga dapat digunakan untuk mengikat dandang bahan bakar padat, tetapi hanya jika ada salah satu sistem untuk melindungi dari pemanasan pendingin yang terlalu panas (dijelaskan di bawah). Tetapi paip bertetulang plastik mempunyai dua kelemahan yang ketara: penyempitan di persimpangan (reka bentuk kelengkapan) dan keperluan untuk memeriksa sambungan secara berkala, kerana ia mengalir dari masa ke masa. Oleh itu, pipa dandang dengan logam-plastik dilakukan dengan syarat air digunakan sebagai pembawa haba. Cecair tidak beku lebih cair, oleh itu, dalam sistem sedemikian, lebih baik tidak menggunakan kelengkapan mampatan - ia masih akan mengalir. Walaupun anda mengganti gasket dengan yang tahan kimia.

Paip dandang gas

Dandang gas moden mempunyai automasi yang baik, yang mengendalikan semua parameter peralatan: tekanan gas, kehadiran nyalaan pada pembakar, tahap tekanan dan suhu penyejuk dalam sistem pemanasan. Bahkan ada automatik yang dapat menyesuaikan kerja dengan data cuaca. Di samping itu, dandang gas yang dipasang di dinding biasanya mengandungi alat yang diperlukan seperti:

 • kumpulan keselamatan (tolok tekanan, injap pendarahan udara, injap kecemasan);
 • tangki pengembangan;
 • pam edaran.

  Dalam dandang gas yang dipasang di dinding, tangki pengembangan dan kumpulan keselamatan sudah dipasang

  Dalam dandang gas yang dipasang di dinding, tangki pengembangan dan kumpulan keselamatan sudah dipasang

Parameter semua peranti ini ditunjukkan dalam data teknikal dandang gas. Semasa memilih model, anda perlu memperhatikannya dan memilih model tidak hanya dari segi kuasa, tetapi juga dari segi jumlah tangki pengembangan dan isipadu maksimum penyejuk.

Gambar rajah pendawaian untuk dandang gas yang dipasang di dinding

Dalam kes yang paling sederhana, paip boiler hanya mengandungi injap tutup di saluran masuk dandang sehingga kerja pembaikan dapat dilakukan jika perlu. Penapis lumpur juga dipasang pada paip kembali dari sistem pemanasan untuk menghilangkan kemungkinan pencemaran. Itulah keseluruhan abah.

Contoh memasang dandang gas yang dipasang di dinding

Contoh memasang dandang gas yang dipasang di dinding (litar berganda)

Dalam foto di atas terdapat injap bola sudut, tetapi ini, seperti yang anda fahami, tidak perlu - sangat mungkin untuk meletakkan model biasa, dan memusingkan paip ke dinding menggunakan sudut. Juga perhatikan bahawa terdapat paip di kedua sisi tong - ini boleh dikeluarkan dan dibersihkan tanpa menguras sistem.

Sekiranya menghubungkan dandang gas litar tunggal yang dipasang di dinding, masih lebih mudah - hanya gas yang dibekalkan (disambungkan oleh pekerja gas), air panas dibekalkan ke radiator atau lantai yang dipanaskan air dan pengembalian dari mereka.

Gambar rajah pendawaian untuk dandang gas yang berdiri di lantai

Model dandang pemanasan gas yang berdiri di lantai juga dilengkapi dengan automasi, tetapi tidak memiliki kumpulan keselamatan, tangki pengembangan, atau pam edaran. Semua peranti ini mesti dipasang tambahan. Skema pengikat kelihatan sedikit lebih rumit kerana ini.

Gambar rajah pendawaian untuk dandang gas yang berdiri di lantai

Gambar rajah pendawaian untuk dandang gas yang berdiri di lantai

Pelompat tambahan dipasang pada dua gambarajah paip dandang klasik. Ini adalah gelung "anti-pemeluwapan" yang disebut. Ia diperlukan dalam sistem yang besar, jika suhu air di saluran balik terlalu rendah, dapat menyebabkan pemeluwapan. Untuk menghilangkan fenomena ini dan aturkan pelompat ini. Dengan bantuannya, air panas dari bekalan ditambahkan ke paip kembali, menaikkan suhu di atas titik embun (biasanya 40 ° C). Terdapat dua cara utama untuk melakukan ini:

 • dengan pemasangan pam edaran dengan sensor suhu luaran di lintel (dan foto berada di kanan atas);
 • menggunakan injap tiga hala (gambar di bawah kiri).

Dalam litar dengan peredaran pada jumper (pam pemeluwapan), ia dibuat dengan paip satu langkah diameter lebih kecil daripada sesalur. Sensor dipasang pada paip kembali. Apabila suhu turun di bawah yang ditetapkan, litar kuasa pam dihidupkan, air panas ditambah. Apabila suhu meningkat di atas ambang, pam akan mati. Pam kedua adalah sistem pemanasan itu sendiri, ia berfungsi sepanjang masa semasa dandang berjalan.

Dalam skema kedua dengan injap tiga arah, ia membuka campuran air panas ketika suhu turun (tetapkan pada injap). Dalam kes ini, pam berada di paip pemulangan.

Paip dandang bahan api pepejal

Mana-mana pemilik dandang TT tahu bahawa banyak haba dihasilkan semasa fasa pembakaran aktif. Seiring berjalannya waktu, pengalaman datang - kapan dan bagaimana menutup peredam, untuk jangka masa berapa, dll. Tetapi ada sedikit gangguan, dan air di dalam sistem akan terlalu panas dan bahkan mendidih. Untuk mengelakkan fenomena seperti itu, paip dandang tanpa automasi mesti mengandungi beberapa alat yang menghalang sistem daripada mendidih. Hanya dalam kes ini anda boleh membuat pendawaian di sekitar rumah dengan paip polimer. Jika tidak, cepat atau lambat, penyejuk yang terlalu panas akan melembutkan bahan, paip akan pecah dengan semua akibatnya. Oleh itu, pemasangan dandang bahan api pepejal, selain elemen tradisional - kumpulan keselamatan, tangki pengembangan dan pam edaran - mengandungi sejumlah besar alat tambahan dan biasanya memerlukan dana yang cukup padat.

Salah satu skema perpaipan termudah untuk dandang bahan api pepejal

Salah satu skema perpaipan termudah untuk dandang bahan api pepejal

Sifat kitaran operasi dandang bahan api pepejal bukan sahaja menyebabkan pendidihan sistem, tetapi juga fakta bahawa ia sangat panas di rumah (ketika bahan bakar aktif membakar), kemudian sejuk - apabila semuanya terbakar habis. Terdapat penyelesaian untuk menghilangkan fenomena ini: pasang dandang pemanasan tidak langsung atau penumpuk haba. Kedua-duanya adalah bekas dengan air, mereka hanya menjalankan fungsi yang berbeza dan, dengan itu, disambungkan dengan cara yang berbeza.

Paip dengan dandang pemanasan tidak langsung

Dandang pemanasan tidak langsung memanaskan air untuk bekalan air panas dan dihubungkan di satu sisi ke sistem pemanasan, dan di sisi lain - ke sisir penyaluran air panas. Oleh itu, penurunan suhu dilembutkan, dan air dipanaskan untuk keperluan teknikal. Bukan penyelesaian yang buruk.

Gambar rajah pendawaian untuk dandang bahan api pepejal dengan dandang pemanasan tidak langsung

Gambar rajah pendawaian untuk dandang bahan api pepejal dengan dandang pemanasan tidak langsung

Bagaimana skim ini berfungsi? Sekiranya suhu air di pemanas air lebih rendah daripada yang ditetapkan, maka dandang disambungkan ke pemanasan air di tangki. Sistem pemanasan dimatikan untuk masa ini dan menyejukkan sedikit. Setelah memanaskan air ke suhu yang diperlukan, dandang kembali berfungsi dengan litar pemanasan. Apabila air suam habis, suhu di dalam tangki turun lagi, dan sambungan pemanasan dibuat semula.

Ia tidak sukar, tetapi dengan skema seperti itu, pemanasan berlebihan masih boleh dilakukan - penggunaan air panas tidak selalu bertepatan dengan fasa pembakaran bahan api aktif. Dalam kes ini, pemanasan berlebihan mungkin berlaku.

Litar simpanan haba

Cara kedua ialah memasang penumpuk haba. Ini juga bekas dengan air, tetapi hanya dihubungkan ke sistem pemanasan. Berfungsi untuk melembutkan perbezaan suhu dalam sistem.

Kaedah ini lebih dipercayai, tetapi memerlukan beberapa litar yang berasingan. Dandang memanaskan air dalam penumpuk haba - ia disambungkan ke input TA. Ini adalah satu gelung tertutup. Litar kedua digunakan untuk pemanasan - dari saluran keluar penumpuk haba (di bahagian atas tangki) air panas memasuki sistem pemanasan, dan air yang disejukkan dari paip pemulangan memasuki bahagian bawah tangki yang sama. Sekiranya perlu, anda juga boleh berhubung sistem pemanasan bawah lantai.

Skema paip dandang TT dengan penumpuk haba

Skema paip dandang TT dengan penumpuk haba

 

Dengan susunan ini, tidak ada kenaikan suhu yang tajam, yang biasa dilakukan pada dandang bahan api pepejal, semasa pembakaran aktif. Ini kerana isipadu tangki ditambahkan, jadi tidak ada terlalu panas air. Kemudian, apabila bahan bakar habis dan dalam sistem konvensional rumah mula menyejuk, haba yang disimpan dalam fasa pemanasan terus dimakan dalam sistem dengan TA. Dengan cara ini, latar belakang suhu diratakan dan masa antara relau meningkat.

Paip dandang bahan api pepejal seperti ini lebih dipercayai dan pendawaian dari TA boleh dibuat dengan paip polipropilena, tetapi litar dari dandang ke tangki mesti dibuat dengan paip logam. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan keluli, tetapi tembaga lebih baik.

Paip TT dandang dengan injap terlalu panas

Cara ketiga untuk membuat perlindungan overheating dandang bahan api pepejal adalah dengan memasang peranti perlindungan overheating automatik. Ini adalah injap khas dengan sensor suhu. Prinsip pengoperasiannya sederhana: apabila suhu tertentu dilampaui (biasanya 95-97 ° C), injap membuka saluran masuk air sejuk dari sistem bekalan air, dan kelebihan air yang terlalu panas akan dilepaskan ke dalam pembetung. Ini adalah bagaimana, misalnya, REGULUS DBV 1-02, Regulus BVTS 14480 berfungsi.

Perlindungan dandang bahan api pepejal daripada terlalu panas dengan injap

Perlindungan dandang bahan api pepejal daripada terlalu panas dengan injap REGULUS DBV

Injap, walaupun dihasilkan oleh syarikat yang sama, mempunyai struktur dan skema pemasangan yang berbeza. Jadi REGULUS DBV dipasang di outlet dandang, mempunyai sensor suhu terbina dalam (rajah pemasangan - di atas). Injap pelindung overheating TT dari dandang Regulus BVTS 14480 mempunyai sensor jarak jauh, ia boleh dipasang di kedua saluran masuk dan di saluran keluar (rajah pemasangan di bawah). Mengapa pilihan ini bagus? Fakta bahawa dia dapat bekerja dalam sistem dengan peredaran semula jadi - dia tidak memerlukan tekanan untuk bekerja.

Paip dandang pemanasan dengan injap anti-mendidih

Pemanasan dandang pemanasan dengan injap anti-pendidihan

Kos anggaran mereka - 40-60 € - jauh lebih rendah daripada kos memasang penumpuk haba atau dandang pemanasan tidak langsung, tetapi kaedah ini tidak menyelesaikan masalah turun naik suhu. Dengan ini, injap ini dapat digunakan untuk meningkatkan kebolehpercayaan litar dengan litar tidak langsung yang dipasang dan dengan demikian menghilangkan kemungkinan mendidih sistem.

Apa lagi yang diperlukan dalam sistem

Paip dandang tidak akan lengkap sekiranya tidak mempunyai injap untuk menyalirkan dan mengisi sistem. Dan lebih baik jika mereka terpisah. Lokasi pemasangan tertentu bergantung pada struktur sistem, tetapi ada peraturan tertentu:

 • Keran saliran dibuat pada titik terendah. Ini sangat mustahak sekiranya sistem pemanasan perlu dikekalkan untuk musim sejuk - perlu ada sedikit penyejuk di dalamnya. Sekiranya sistem akan berfungsi secara berterusan pada musim sejuk, biasanya paip dipasang pada salah satu radiator (dengan atau tanpa paip cawangan). Ini akan menjadi tempat di mana sistem ini dikeringkan.

  Injap seperti untuk menguras sistem boleh dipasang di mana-mana tempat yang mudah (pada saluran paip pulang)

  Injap seperti untuk menguras sistem boleh dipasang di mana-mana tempat yang mudah (pada saluran paip pulang)

 • Sekiranya air digunakan dalam sistem pemanasan, saluran masuk dari bekalan air biasanya disambungkan. Sekiranya dandang gas dipasang di dinding, terdapat paip cawangan khas dengan paip pegun untuk ini. Air sejuk disambungkan ke saluran masuk ini, jika perlu, keran dibuka untuk waktu yang singkat. Sekiranya dandang digunakan tanpa paip cawangan khas, injap juga dipasang di saluran paip bekalan (lebih baik lebih tinggi).Sebagai pilihan - pada bahagian paip yang menuju ke tangki pengembangan.

  Salah satu pilihan untuk memasang paip untuk mengisi sistem pemanasan

  Salah satu pilihan untuk memasang paip untuk mengisi sistem pemanasan

Dalam beberapa sistem, pengaliran dan pengisian sistem dibuat dari satu paip. Ini mungkin berlaku sekiranya terdapat pam yang dipam penyejuk dan ada pengukur tekanan di mana tekanan yang dihasilkan dapat dipantau. Sekiranya terdapat paip yang terpisah untuk mengisi sistem pada titik tinggi, ia juga dapat diisi dengan graviti.

Catatan yang serupa
Komen: 1
 1. Volodya
  09/08/2017 pada 22:04 - Balas

  Ternyata gas itu sangat mahal, saya kesal ... Tidak mustahil untuk melaksanakannya dengan tepat, kita mesti mencari alternatif lain. Apa yang boleh anda nasihatkan?

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu