Kertas dinding di koridor: pilihan jenis, warna, kombinasi

Tidak mudah mengatur koridor dan lorong dengan betul: kawasan biasanya kecil, dan fungsinya mestilah luas. Lebih-lebih lagi, kedua-dua bilik ini merupakan penghubung yang menyatukan semua bilik menjadi satu kesatuan. Oleh itu, tidak mudah memilih kertas dinding untuk koridor.

Apa kertas dinding untuk dipilih di koridor

Oleh kerana bilik ini berjalan lancar, dengan beban yang tinggi, terdapat peningkatan syarat untuk menyelesaikan dari segi ciri kekuatan, dan semua bahan harus dicuci dan dibersihkan dengan baik. Dari sudut pandangan inilah anda perlu memilih jenis kertas dinding, dan kemudian membincangkan warna, corak dan kombinasi.

Salah satu jenis kertas dinding vinil dengan batu bata tiruan

Salah satu jenis kertas dinding vinil dengan batu bata tiruan

Vinil

Lapisan vinil (polivinil klorida atau PVC) menghasilkan filem yang sangat padat dan tahan lama di permukaan. Kertas dinding seperti itu juga disebut detergen - kerana kemampuannya menahan kebersihan dengan menggunakan kain dan detergen secara normal.

Asas untuk kertas dinding vinil boleh berupa kertas atau bukan tenunan. Lebih senang merekatkan bukan tenunan. Anda hanya melekatkan gam di permukaan dinding dan menggunakan kanvas potong-ukuran. Kertas dinding seperti itu untuk koridor juga boleh dilekatkan pada dinding yang sedikit tidak rata.

Di bawah kanvas seperti itu dan retakan yang baik tidak akan kelihatan

Di bawah kanvas seperti itu dan retakan yang baik tidak akan kelihatan

Kertas dinding di dasar kertas mesti dilapisi terlebih dahulu dengan gam dan dilipat sehingga permukaan yang dilapisi berada di dalam. Pada masa ini, anda perlu melekatkan dinding, dan kemudian merekatkan kanvas yang sedikit lembut. Di sinilah bahaya: mudah meregangkan kertas yang direndam, yang akan menyebabkan gangguan, lipatan dan masalah lain di dinding. Oleh itu, lebih mudah untuk bekerja dengan asas bukan tenunan, terutamanya kerana mereka lebih baik menyembunyikan ketidaksempurnaan permukaan dan tidak perlu meratakan dinding dengan hati-hati. Namun, ada satu "tetapi" - adakah ia lebih mahal daripada berasaskan kertas? dan perbezaannya adalah sekitar 40%.

Selain asas yang berbeza, kertas dinding vinil juga berbeza dalam kaedah aplikasi.

 • Tebal atau licin. Filem ini kuat, berketumpatan tinggi, sering sama rata, kadang-kadang dengan tekstur yang sedikit ketara. Selalunya meniru jubin seramik, batu dan bahan lain yang serupa. Kerana ketumpatannya yang tinggi, tidak takut kelembapan yang tinggi, anda bahkan boleh mencucinya dengan berus. Kertas dinding koridor ini adalah pilihan yang bagus, tetapi hanya jika dinding anda agak rata.

  Kertas dinding Vinil yang licin

  Kertas dinding Vinil yang licin

 • Vinil berbuih. Strukturnya berliang, yang memungkinkan dinding "bernafas". Ini adalah satu-satunya kertas dinding vinil bernafas. Tetapi keliangan juga mempunyai kelemahan: tidak digalakkan untuk membasahi mereka dengan kuat. Anda boleh membersihkannya, tetapi dengan kain lembap. Apa yang baik juga - kerana filem tebal, penyimpangan yang ketara bahkan ditutup dengan baik.

  Kulit tiruan kertas dinding berbuih

  Kulit tiruan kertas dinding berbuih

 • Vinil keras. Filem yang sangat padat dan sukar, permukaannya sering meniru pelbagai bahan penamat semula jadi: batu, bata, tekstil, plaster bertekstur, dll. Peniruannya sangat berkualiti tinggi, palet warna paling luas. Mereka dicirikan oleh peningkatan kekuatan dan ketahanan aus. Terdapat pilihan untuk melukis.

  Vinil berat

  Vinil berat

 • Hot stamping juga disebut "silkscreen". Permukaannya mempunyai kilauan lembut yang khas. Kertas dinding ini nipis, yang meningkatkan keperluan untuk kualiti penyediaan dinding.

  Percetakan skrin sutera mudah dikenali dengan ciri khasnya

  Percetakan skrin sutera mudah dikenali dengan ciri khasnya

Sebarang jenis kertas dinding vinil akan berfungsi dengan baik di lorong. Ia tahan lama, tahan luntur, dan boleh dibasuh dengan baik. Purata hayat perkhidmatan adalah sekitar 7-10 tahun. Kertas dinding vanila untuk koridor bagus untuk semua orang, kecuali sebilangannya sukar dipasang, tetapi anda boleh melawannya dengan melekatkan pita khas di persimpangan.

Gentian kaca

Jenis kertas dinding yang boleh dilukis ini. Kanvas mempunyai kelegaan tertentu, selalunya tidak besar. Lega gambar membolehkan anda menyembunyikan kekurangan dalam pemprosesan dinding. Anda boleh melukisnya dari 3 hingga 8 kali - bergantung pada jenis (dan harga) lukisan. Gentian kaca mereka melepasi udara dengan baik, tidak boleh ditembus oleh wap, tidak mengeluarkan bahan berbahaya. Secara keseluruhan, pilihan yang baik jika dinding dicat bagus untuk anda.

Salah satu lega di dinding

Salah satu lega di dinding

Formulasi cecair

Adakah campuran selulosa, kapas dan kadangkala bahan kimia? gentian dengan pigmen pewarna dan komposisi pelekat. Terdapat dua bentuk pelepasan: siap digunakan di Veda atau dalam beg untuk dicairkan dengan air. Sapukan dengan spatula ke permukaan yang disediakan. Seharusnya tidak sama rata: ketebalan lapisan boleh sampai 5 mm, tetapi perbelanjaan yang terlalu tinggi tidak menguntungkan dari segi kewangan.

Komposisi digunakan dengan spatula. Sebilangan tukang menggunakan plexiglass plastik, beberapa - keluli tahan karat biasa, dan sebahagiannya biasanya menggunakan "penyeterika". Terdapat banyak juruteknik, pilih yang paling sesuai untuk anda.

Mengikut ciri permukaan, kertas dinding cecair untuk koridor adalah pilihan yang baik. Oleh kerana komposisi dicat hingga kedalaman penuh, calar tidak kelihatan, kebanyakannya boleh dicuci bukan hanya dengan kain lap, tetapi juga dengan berus. Tetapi sebelum membeli, periksa semua ciri dan ciri prestasi. Mereka boleh mempunyai perbezaan yang ketara.

Semula jadi

Terdapat juga sekumpulan kertas dinding, dalam pembuatan bahan semula jadi yang digunakan. Di dasar, selalunya kain atau bukan tenunan, serpihan gabus atau buluh dilekatkan. Mereka kelihatan hebat - permukaannya semula jadi. Namun, mereka mempunyai ciri tersendiri. Gabus dikupas, yang boleh menjadi masalah dalam keluarga dengan anak-anak. Beberapa jenis kanvas buluh perlu dipernis, dan mereka juga perlu dilekatkan dengan gam khas. Walaupun saya mesti mengatakan bahawa kertas dinding buluh untuk koridor dalam gaya oriental adalah anugerah: ia kelihatan ajaib.

Kertas dinding buluh untuk koridor dalam gaya oriental adalah pilihan yang tepat

Kertas dinding buluh untuk koridor dalam gaya oriental adalah pilihan terbaik

Corks kelihatan tidak teruk dengan pendekatan yang betul. Contohnya dapat dilihat dalam foto. Di atas - kertas dinding buluh, di bawah - gabus.

Kertas dinding buluh: perkara utama adalah menggabungkan dengan betul

Kertas dinding buluh: perkara utama adalah menggabungkan dengan betul

Baca mengenai perkembangan bahagian dalam lorong dan koridor di sini.

Cara merekatkan: pilihan warna dan reka bentuk

Skema warna koridor sering harus dipadankan dengan hiasan bilik lain yang sudah ada di sebuah apartmen atau rumah. Ini bermakna anda mesti berpegang pada julat yang sama atau memilih warna yang sepadan. Lebih-lebih lagi, pilihan warna menjadi rumit dengan adanya sebilangan besar pintu. Anda tidak boleh mengabaikan mereka.

Pilihan terbaik jika anda merancang kertas dinding pelbagai warna untuk koridor, dan anda boleh mendapatkannya di mana terdapat warna yang serupa dengan warna pintu.

Di koridor dengan pintu cahaya, kertas dinding kelihatan lebih organik dengan cahaya

Di koridor dengan pintu cahaya, warna cahaya kelihatan lebih organik

Sekiranya warnanya terlalu gelap - wenge, misalnya, anda harus mengalahkannya dengan elemen tiang dan / atau hiasan, dan dinding di koridor seperti itu jelas lebih terang: di latar belakangnya, pintu gelap kelihatan seperti hiasan.

Kertas dinding di lorong di bawah pintu gelap

Kertas dinding di lorong di bawah pintu gelap

Sekiranya kita membincangkan warna secara umum, maka anda boleh menggunakannya. Malah yang gelap. Tetapi mereka kelihatan bagus di bilik yang luas dengan cahayabaca mengenai pencahayaan di lorong di sini). Dan satu syarat: lebih baik mengelakkan perbezaan dan gambar kecil. Mereka menjadikan bilik lebih kecil. Sekiranya koridor anda kecil dan sempit, anda harus memilih dari nada yang ringan, neutral, dan dengan corak halus.

Secara umum, koridor sempit adalah perbualan yang terpisah. Dengan bantuan beberapa muslihat, anda dapat mencapai kesan pengembangan ruang. Contohnya, dengan ketinggian siling yang mencukupi, di koridor sempit di sekitar dinding, anda boleh membuat jalur dengan warna yang berbeza. Teknik ini membolehkan anda "memecahkan" dinding ke sisi. Kesannya ditingkatkan sekiranya terdapat cermin besar atau pintu kabinet bercermin di dinding yang bertentangan.

Jalur yang ditandai dengan jelas menurunkan siling sedikit dan menolak dinding

Jalur yang ditandai dengan jelas menurunkan siling sedikit dan menolak dinding

Anda boleh menggunakan kertas dinding berjalur di koridor sempit. Tetapi anda perlu mencari jalur lebar. Yang sempit akan menghasilkan kesan yang berbeza-beza. Sekiranya tidak dijumpai, anda boleh menggabungkan dua warna dengan jenis yang sama (baca mengenai jadual padanan warna di kawasan pedalaman di sini). Sekiranya siling tinggi, anda boleh menyusun jalur secara mendatar, jika tidak, secara menegak.

Kertas dinding berjalur di lorong

Kertas dinding berjalur di lorong

Agar tidak membebani ruang kecil dengan warna bergantian, garis-garis disusun dalam serpihan, selebihnya harus ditampal dengan kertas dinding biasa. Ini, salah satu kaedah gabungan di kawasan pedalaman.

Satu dindingnya bergaris - selebihnya dicat polos

Satu dindingnya bergaris - selebihnya dicat polos

Mengenai, bagaimana membuat bilik persalinan dan mengembangkan kandungannya boleh didapati dalam artikel ini.

Cara menggabungkan kertas dinding di lorong

Sekiranya dikehendaki, anda boleh menggabungkan jalur dengan hiasan bunga yang besar. Tetapi sangat sukar untuk mencari kertas dinding dari koleksi yang berbeza tanpa kemahiran yang sesuai. Dalam kes ini, lebih mudah menggunakan satu koleksi. Banyak pengeluar menghasilkan kanvas dengan corak berbeza yang digabungkan antara satu sama lain. Contoh gabungan kertas dinding bergaris dan bunga di koridor pada foto di bawah.

Cara menampal lorong dengan kertas dinding yang berbeza: salah satu pilihan

Cara menampal lorong dengan kertas dinding yang berbeza: salah satu pilihan

By the way, perhatikan bahawa warna pintu hampir sama dengan salah satu jalur, dan jamb - yang lain. Mungkin sebab itulah pilihan ini kelihatan cantik.

Satu lagi contoh menggabungkan kertas dinding di koridor dari satu koleksi

Satu lagi contoh menggabungkan kertas dinding di koridor dari satu koleksi

Terdapat pilihan gabungan klasik: apabila 1/3 dinding di atas atau di bawah ditampal dengan kertas dinding lain. Bahagian bawah biasanya dibuat lebih gelap, bahagian atas lebih ringan. Teknik ini secara visual "menurunkan" siling, yang berguna jika ruangan itu sempit dan tinggi.

Bahagian bawah lebih gelap - satu cara untuk menggabungkan

Bahagian bawah lebih gelap - satu cara untuk menggabungkan

Lebih-lebih lagi, bahagian bawah tidak semestinya monokromatik. Ia boleh menjadi gambar bersaiz sederhana, jalur, kadang-kadang monogram. Semuanya bergantung pada gaya pangsapuri atau rumah.

Versi lain dari teknik yang sama terdapat pada foto di bawah. Dalam kes ini, bahagian yang lebih gelap menempati 2/3 dinding, dan agar ruangan tidak kelihatan suram, corak tanaman besar dipilih.

Bilik itu kelihatan terang

Bilik itu kelihatan terang

Cara memasang pintu gelangsar (sliding) boleh didapati di sini.

Kertas dinding

Teknologi moden membolehkan anda memindahkan sebarang gambar ke kertas. Dengan adanya percetakan foto format besar berkualiti tinggi, menjadi mustahil untuk tidak memasang gambar dari kepingan, tetapi melekatkannya dengan lembaran berterusan. Ia kelihatan lebih baik. Wallpaper foto juga digunakan di koridor.

Kertas dinding foto untuk koridor: pemandangan bandar popular, hanya dari masa yang berbeza)))

Kertas dinding foto untuk koridor: pemandangan bandar popular, hanya dari masa yang berbeza)))

Tetapi, dengan reka bentuk dinding yang serupa, satu syarat mesti diperhatikan: semua yang lain sangat tenang, hampir monokrom. Fokus utama adalah fotografi. Jika tidak, sesuatu yang tidak difahami akan berubah.

Bunga, tumbuh-tumbuhan, alam semula jadi - motif kedua yang popular

Bunga, tumbuh-tumbuhan, alam semula jadi - motif kedua yang popular

Anda boleh membaca mengenai pembangunan semula bangunan Khrushchev (dengan rancangan sebelum dan selepas) di sini.

Kertas dinding untuk koridor: idea foto

Sebilangan emas di dinding - baru dalam reka bentuk kertas dinding musim lalu

Sebilangan emas di dinding - baru dalam reka bentuk kertas dinding musim lalu

 

Poppies di dinding - ceria

Poppies di dinding - ceria

 

Kertas dinding biru - jarang terdapat di lorong

Kertas dinding biru - jarang terdapat di lorong

 

Kertas dinding buluh berfungsi dengan baik dengan vinil halus dengan warna yang serupa

Kertas dinding buluh berfungsi dengan baik dengan vinil halus dengan warna yang serupa

 

Corak dan tekstur yang berbeza dalam skala yang sama - kombinasi hebat

Corak dan tekstur yang berbeza dalam skala yang sama - kombinasi hebat

 

Fotomur bertekstur dan vinil berliang

Fotomur bertekstur dan vinil berliang

 

Kertas dinding bergaris di koridor

Koridor berjalur

 

Kertas dinding cecair di koridor

Kertas dinding cecair di koridor

 

Untuk bahagian dalaman klasik, kertas dinding dengan corak klasik sesuai

Untuk bahagian dalaman klasik, lukisan klasik sesuai

 

Gabungan vinil halus dan busa

Gabungan vinil halus dan busa, lampu latar melakukan silap mata

 

Lorong gaya Scandinavia dengan kombinasi warna yang khas

Lorong gaya Scandinavia dengan kombinasi warna yang khas

 

Tekstur seperti batu

Tekstur seperti batu

 

Di bawah - kertas dinding buluh, di atas - halus

Di bawah - kertas dinding buluh, di atas - halus

 

Satu dinding aksen berwarna ungu, selebihnya neutral

Satu dinding aksen berwarna ungu, selebihnya neutral

 

Gambar kelihatan hebat pada latar belakang yang terang

Gambar kelihatan hebat pada latar belakang yang terang

 

Peralihan bergaya dari pelbagai tekstur

Peralihan bergaya dari pelbagai tekstur

 

Gabungan tradisional

Gabungan tradisional

 

Kertas dinding berbeza dari koleksi yang sama

Kertas dinding berbeza dari koleksi yang sama

Catatan yang serupa

Tambah komen

Pemanasan

Bumbung

Pintu