Какво е GVL, GKL, GKLV и къде е по-добре да ги използвате

Напоследък технологиите за „сухо“ строителство и довършителни работи стават все по-популярни. Разбираемо е. С по-малко време резултатът е много приличен. Просто трябва да изберете правилните материали. Ако искате да изравните стени, тавани, да направите под или да обшиете рамката, но не искате да използвате материали, потенциално опасни за здравето, съдържащи формалдехид, ще трябва да избирате от листови материали, направени на основата на мазилка. Това са гипсови влакна (GVL) и гипсокартон (GKL). Но да се реши кой е по-добре да се използва - GVL или GKL - не е толкова лесно. И двата материала имат своите плюсове и минуси. И най-разумно, използвайте и двете, но в онези области, където техните свойства ще бъдат търсени.

GVL и GKL: какво е в строителството

Гипсокартонът и гипсовите влакна са относително нови строителни материали. Те се появиха преди няколко десетилетия, но уверено замениха традиционните материали. За да разберете по-добре GVL или GCR, трябва да имате ясна представа за това какви материали са, какви са техните предимства и недостатъци. Въз основа на тези знания вие сами ще можете да вземете най-добрите решения. Защото е невъзможно да се каже еднозначно кое е по-добро - GVL или GKL. Някъде единият материал е по-подходящ, някъде е по-добре да се използва вторият. Така че нека да разберем какъв вид материали са те и какви видове гипсокартон и гипсокартон съществуват.

Изборът между GVL и GVK не е много лесен

Изборът между GVL и GVK не е много лесен

GKL: какво е това и какви видове има

GKL е съкращение за името Гипсокартонен лист. Този материал се състои от два картонени листа, между които има слой гипс. Те са свързани помежду си с помощта на строително лепило. Често се нарича "гипсокартон" или се използва съкращението GKL, понякога можете да чуете "гипсокартон". Последното име се среща зонално - по-често се среща в Санкт Петербург и околностите. В този регион гипсокартонът се доставя от финландската компания Gyproc ("Giprok"), която постепенно се превръща в домакинско име.

Какво представлява GCR и какви видове е

Какво представлява GCR и какви видове е

GKL се използва за "сухо" изравняване на стени или рамкова облицовка в рамкова жилищна конструкция. Подходящ за вътрешна употреба, твърде крехък за външна употреба. Използвайте гипсокартон за стени, прегради, тавани.

При производството на гипсокартон се използва плътен и гладък картон. Той служи като подсилващ и оформящ елемент. Гипсовият слой придава здравина и запазва формата си. В повечето случаи листът от гипсокартон има по-тънък ръб по дългата страна (има и такива с прав ъгъл). Това ви позволява внимателно да шпакловате фугите при съединяване. Така че за някои видове довършителни материали не е необходимо да се шпаклова цялата площ.

Видове ръбове от гипсокартон (гипсокартон)

GCR може да има различен ръб. Трябва да го изберете в зависимост от областта на употреба.

Гипсокартонът се произвежда за различни условия на работа; за лесно разпознаване се използва картон с различни цветове (сив, зелен, розов):

 • За помещения с нормални работни условия - стандартен гипсокартон. Това е сиво.
 • За помещения с високи нива на влажност - влагоустойчив гипсокартон. Оцветен е в зелено.
 • За пожароопасни помещения / сгради - огнеустойчиви - GKLO. Има розов цвят.
 • В помещения с висока пожарна опасност и висока влажност се използва GKLVO - огнеупорен влагоустойчив гипсокартон.
 • Напоследък шумоизолираният гипсокартон (GKLZ) стана популярен. Има гипсова сърцевина с висока плътност и е подсилена с фибростъкло.Предназначен за повишаване на звукоизолацията на рамкови обшивни конструкции на стени, тавани и прегради. Листът е лилав или син.
GKLZ - звукоизолиран гипсокартон от син или лилав цвят

GKLZ - звукоизолиран гипсокартон. Листът Knauf (GSP-DFH3IR) има следните свойства: повишена плътност, влагоустойчивост, устойчивост на удар, повишена якост

Сега знаете какво е гипсокартон, какви видове гипсокартон са и къде се използват. Това е популярен материал за интериорна декорация. Той не съдържа вредни вещества, въпреки че гипсовият прах, който може да се появи по време на работа, може да представлява известна опасност. За да решим кое е по-добро от GVL или GVK, сега нека поговорим за гипсовите влакна.

GVL - какво е това, от какво е направено, какви видове има

Името GVL също е съкращение от техническото наименование на листов строителен материал: Гипс-влакнест лист. Този материал е направен от смес от гипс с целулозни влакна (пухкава макулатура). Масата се смесва с вода, от нея се образуват листове под пресата, които се довеждат до нормално съдържание на влага (изсушени).

Видове ръбове - по стените е по-добре с фаска, на пода - равномерни

Видове ръбове - по стените е по-добре с фаска, на пода - равномерни

GVL се използва и за сухо изравняване на стени и тавани, облицовка на рамки, подови настилки. За разлика от гипсокартона, той има "основна" негоримост, тъй като целулозата е покрита със слой от негорим материал - гипс. GVL се произвежда с два вида ръбове - плоски и сгънати. Ръбът на шева се отстранява с равнина, дълбочината на фаската е около 2 mm, ширината е около 30 mm. Когато инсталирате на стени, това ви позволява допълнително да укрепите шева (да положите армираща мрежа) и да го шпакловате.

Гипсокартонните плочи придобиват специални свойства с помощта на специални добавки. Въз основа на това има следните видове:

 • Стандарт - GVL. За монтаж в помещения с нормална влажност.
 • Устойчив на влага - GVLV. Те се използват в помещения с високо ниво на влажност за изравняване на пода без замазка.
 • Устойчив на влага материал с повишена якост за подови настилки. GVLV EP (устойчив на влага GVL Floor Element) е маркиран.

Външно устойчивите на влага листове не се различават от стандартните. Ако производителят е нормален, листът има маркировка, в която освен размера на листовете се поставя и типът - GVL или GVLV. Те също се различават по типа на повърхността: GVL са полирани и неполирани. Шлайфаният ("Knauf") е значително по-висок в цената, но не изисква задължително запълване на цялата повърхност преди завършване на работата.

GVL и GKL: свойства и сравнение

Засега не се забелязва особена разлика между GVL и GCR. И двете са листови материали, които могат да се използват за облицовка на стени и тавани. Само гипсовите влакна са подходящи за подови настилки, но гипсокартонът не е такъв. Това е само началото. Нека разберем по-нататък.

Не е нужно да избирате: GVL или GKL, но ги използвайте заедно

Не е нужно да избирате: GVL или GKL, но ги използвайте заедно

Плътност, здравина

Ако сравним GVL и гипсокартон, тогава гипсовите влакна имат висока плътност и съответно със същата дебелина, по-голяма якост и маса. Голяма сила - изглежда добре. Във всеки случай GVL не е толкова лесно да се пробие с удар. Освен това можете безопасно да окачите рафтове на рамкова стена, обшита с GVL.

Не всеки винт може да се завинтва в GVL без предварително пробиване

Не всеки винт може да се завинтва в GVL без предварително пробиване

От друга страна, висока плътност - по-труден монтаж. Не всеки саморез може да се завинтва в плоскост от гипсови влакна без предварително пробити отвори. Можете да направите без пробиване, но само ако използвате самонарезни винтове и мощна отвертка. Освен това, без предварително зенкериране (пробиване на отвор с по-голям диаметър), няма да е възможно да се "удави" капачката в гипсови влакна. Когато обшивате гипсофазерната плоскост на два слоя без предварително пробиване на отвори, може да се окаже, че винтът, завинтен във втория лист, „се опитва“ да изстиска долния.

Гипсокартонът има по-малка якост, може да бъде пробит с удар с юмрук. Но обикновените самонарезни винтове лесно „влизат“ в него. Когато инсталирате гипсокартона, най-важното е да не затягате и не счупвате картона с глава на винта.В противен случай той попада в гипсовия слой, който се пука. Трябва да се извием на друго място. Ако „прецакате“ няколко пъти подред, ще трябва да смените листа, тъй като той просто няма да издържи.

Допустими дългосрочни натоварвания върху крепежни елементи, монтирани в гипсокартона

Допустими дългосрочни натоварвания върху крепежни елементи, монтирани в гипсокартона

И между другото, на стена, обшита в един лист гипсокартонени плоскости, правилно инсталираният специален дюбел (пеперуда или наричан още лайка) може да издържи тегло от 80 кг за дълго време. Въпросът е, че технологията трябва да се спазва.

Тегло GKL и GVL

Сега какво е лошото при висока плътност. Първият минус вече е описан: по-трудно е да се монтират крепежни елементи. Второ, високата плътност е висока маса. Тоест, за инсталирането на GVL при същите условия се изисква по-мощна рамка. Когато транспортирате, ще трябва да вземете предвид тонажа; с тежки листове се работи по-трудно. Теглото на един лист GVL се изчислява в десетки килограми. Например плочите от гипсофазер Knauf ("Knauf") имат следните параметри:

 • лист с размери 2500 * 1200 * 10 мм тежи около 36 кг;
 • GVL 2500 * 1200 * 12,5 мм има маса 42 кг;
 • подовият елемент 1550 * 550 * 20 мм има маса около 18 кг.

Листовете от гипсокартон са много по-леки (виж таблицата).

Тегло на гипсокартона в зависимост от размера, дебелината, вида

Тегло на гипсокартона в зависимост от размера, дебелината, вида

Ако говорим за масата на квадратен метър лист от гипсови влакна, тя може да бъде изчислена по формулата:

 • Масата на квадрата GVL не може да бъде по-малка от 1,08 * S,
 • но не може да бъде повече от 1,25 * S.

Където S е номиналната дебелина на листа в милиметри. Така че диапазонът от стойности е лесен за определяне. В същото време производителите по някаква причина не посочват масата на един лист. Тези данни могат да бъдат намерени само от Knauf. Според тяхната информация получаваме нещо подобно:

 • GVL с дебелина 10 mm - 12 kg / m²;
 • GVL с дебелина 12,5 mm - 14 kg / m²;
 • EP с дебелина 20 mm - 21,5 kg / m².

В сравнение със средната маса на гипсокартона, гипсовите плоскости от влакна са 3,5-4 пъти по-тежки. Повдигането дори само на един лист вече е проблем. Дори да разберете как да го направите и да не го счупите. Естествено, те трябва да бъдат фиксирани на по-мощна основа.

Гъвкавост и крехкост

Гипсокартонът, поради факта, че гипсът е разположен между два слоя картон, е по-гъвкав. Картонът изпълнява задачата за подсилване, като поема значителна част от товара върху себе си. Особено при натоварвания при огъване. Например, лист от гипсокартон може да се повдигне от едната страна, като се хване за късата страна. Той ще се огъне, но няма да се спука. Ако се опитате да извършите същата операция с лист от гипсови влакна, той ще се напука.

Те са лесни за различаване отвън, но решението кое е по-добро не е толкова лесно.

Те са лесни за различаване отвън, но решението кое е по-добро не е толкова лесно.

Още един плюс на гипсокартона - те могат да отрежат извити повърхности. Има няколко технологии, благодарение на които можете да направите арки, колони, плавно извити релефи по стени и тавани. GVL не предоставя такава възможност. Натоварванията при огъване са много лоши както по протежение на листа, така и по него: целулозните влакна са много къси и плочата просто се чупи. Така че, ако трябва да завършите извити повърхности, изборът между GVL или GKL просто се прави в полза на последните.

Звукоизолация и топлопроводимост

При избора на материал за облицовка са важни показатели като топлопроводимост и звукоизолация. Както знаете, те зависят от плътността, тъй като GOSTs позволяват достатъчно широка вилка в плътността на гипсокартонните плоскости, тези характеристики трябва да се разглеждат за всеки конкретен производител. За да можете да се ориентирате поне грубо, има следните данни:

 • Топлопроводимостта на GVL с плътност от 1000 kg / m3 до 1200 kg / m3 има топлопроводимост от 0,22 W / m ° C до 0,36 W / m ° C.
 • Топлопроводимостта на гипсокартона е приблизително в същия диапазон - от 0,21 до 0,34 W / (m × K).
Основни технически характеристики на GVL

Основни технически характеристики на GVL

Ако говорим за звукоизолация, се наблюдава същата картина: характеристиките са приблизително равни. GVL дава само 2 dB по-добра защита в сравнение с GCR. Също така си струва да запомните, че можете да намерите акустичен гипсокартон, ако желаете. Той има специални характеристики, използва се за покриване на магазини, концертни зали, студия. Ако говорим за частно жилищно строителство, то трябва да се използва в спални.

Какво е по-тихо от GKL или GVL

Какво е по-тихо от GKL или GVL

Ако погледнете характеристиките, няма разлика в шумоизолацията между GKL и GVL. Но този параметър отчита "проводимостта" на звука. Тук наистина няма голяма разлика. Усещането е такова. И значими. Помещението, облицовано с гипсофазерни плоскости, е много по-тихо. Не е толкова бурно. Звуците от гладкия картон се отразяват, а в неравномерната повърхност на плочите от влакна се „залепват“. Така че, ако тишината в къщата е важна за вас, като избирате между гипсокартонени плоскости и гипсокартон, изберете гипсовите влакна.

GVL или GKL: кое е по-добро?

И единият, и другият материал имат почитатели и противници. Ще трябва сами да решите кое е по-добро за GVL или GCR. В този раздел ще се опитаме да ги сравним по най-важните параметри. Нека да преминем към размерите веднага. Гипсокартонът се произвежда в по-широк диапазон, както по размери на листа, така и по дебелина:

 • Дебелина на листа GKL: 6,5 mm, 8 mm, 10 mm, 12,5 mm, 14 mm, 16 mm, 18 mm, 24 mm. Последните три са много редки.
 • Височината на гипсокартонния лист може да бъде от 2000 mm до 4000 mm на стъпки от 50 mm.
 • Ширина на GKL - 600 мм или 1200 мм.

Както можете да видите, асортиментът е повече от широк. Друго нещо е, че обикновено има два или три вида в продажба. Но със силно желание всичко може да бъде намерено / поръчано. Въпреки това, обикновено е по-лесно (и по-евтино) да закупите наличното.

GVL е по-добре за пода

GVL е по-добре за пода

Размерът на GVL беше по-малко късметлия. Имаме само две възможности за гипсофазерни плоскости: 2500 * 1200 мм (стандартно) и 1500 * 1000 мм (малък формат). И двете се предлагат с дебелина 10 мм и 12,5 мм. Всичко. Няма други размери по стандарти. Има и GVL за пода. Размерите му са 1200 * 600 мм, дебелината е 20 мм. Може да бъде скосен или не.

 GKLGVL
Цена на квадратот 70 рубли / кв.м.от 180 рубли / кв. м.
Ударни товарируши сепонася нормално
Огъващи товаритолерира нормално, огъва серазгражда
Разрезлесно се реже с канцеларски ножнеобходим е сериозен инструмент със специален диск
Инсталиране на крепежни елементиспециалните винтове могат лесно да бъдат затегнати трудно е да се завърти, необходимо е предварително да се пробият дупки или да се използват винтове с самонарезна глава
Преоразмеряване с увеличаване на влажността / температурата 1 мм на метър0,3 мм на метър
Огнеустойчивоствисока - G1незапалим - NG
Монтиране върху извити повърхностина разположениене

В резултат на това е възможно да се каже, че е по-добър от GVL или гипсокартон само конкретно за обхвата и условията на работа. Накратко, ето как можете да подразделите приложенията:

 • GVL за стени и тавани е по-добре, ако се изисква устойчивост на огън или е необходимо да се увеличи твърдостта на конструкцията (в рамкови рамки).
 • По-добре е да поставите GVL на пода, тъй като той реагира по-малко на влага, не променя свойствата си.
 • GKL е незаменим, ако имате нужда от гладки линии или сложни многостепенни конструкции. Нивелиран таван, арки, колони, заоблени стени и ъгли - това са само гипсокартон.
 • Ако е необходимо да се постигне добра звукоизолация на втория етаж, по-добре е да подгънете тавана с GVL.

Както разбирате, няма начин окончателно да се каже, че е по-добър от GVL или GCR. При някои условия един материал е по-добър за изпълнение на една задача, характеристиките на друг са по-подходящи за друга.

Подобни публикации
Коментари: 1
 1. Луд
  13.12.2020 в 16:58 - Отговор

  Поради факта, че гипсокартонът се появи сравнително наскоро, само преди 10 години, грешите! Да, аматьори! Историята трябва да се преподава, всичко е начело на САЩ! И Германия! Още през 60-те години братята Кнауф ще продадат 2 фабрики на Съветския съюз с всички тайни на производството, тогава Съветите бяха много щастливи, че са намерили изход, скоростта на строителството се появи благодарение на гипсокартона.

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати